ИТ фирми и пракси во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата StaticStupid
  • Време на започнување Време на започнување
Мислам дека у пракса полоши од овие ваквиве отворени "my way or the highway" ликови, се клозетираните добродушци.
Знаеш оние, фините, добрите, хехе хаха, а уствари позади грб ти го острат ножот и чека момент да ти го ебе мамичето.
Од тие да се пазите.
Пресметливи, неискрени, газолижачи, суптилни "my way or the highway" персони. И секако, делегатори. Луѓе кои по игра на случај се нашле на висока позиција и нивниот аутпут е единствено "Ти ова фати го, ти она фати го", и во момент кога се заглави, одма се кријат под препознатливиот "имам состанок". Дали бидејќи не им се замара, или пошто не ги бива, не знам.
Тие што во прва прилика ќе ја пребацат одговорноста на тебе наместо да ја преземат самите...

Газолижачи, куропушачи, тие што по пола саат на дејли се објаснуваат дека напраиле кој знае што, а уствари само едно стрингче смениле у код.
Скриениот социопат е 100 пати по-опасен од отворениот.
Отворени "my way or the high way" персони постојат само на ниво на CEO/CTO/VP и слични позиции, во сериозни фирми. Се друго е играчка работа. Пример за ова е ликот што бараше killer devs пред некое време. Може од страна на некој му изгледа дека ликот е my way or the high way, ама тоа само за неискусни деца на кои им продава филм, кои после некое време ќе сфатат што се дешава и ќе си заминат.
Овие дечките што глумат таков стил туку на форумот се бубици на работа.
Едноставно тој стил на комуникација не поминува без голем leverage.

Отворени "my way or the high way" персони постојат само на ниво на CEO/CTO/VP и слични позиции, во сериозни фирми. Се друго е играчка работа. Пример за ова е ликот што бараше killer devs пред некое време. Може од страна на некој му изгледа дека ликот е my way or the high way, ама тоа само за неискусни деца на кои им продава филм, кои после некое време ќе сфатат што се дешава и ќе си заминат.
Овие дечките што глумат таков стил туку на форумот се бубици на работа.
Едноставно тој стил на комуникација не поминува без голем leverage.

Пак ќе кажам, скриениот социопат е 100х полош од отворениот.
Со тој што е отворен, знаеш на што си...

Еден познат Американски поет викаше дека човек не треба да го секираат критиките на оние кои не направиле ништо во животот.

Ај уште еднаш да чујам објаснете како сте добиле “огромно искуство од другата страна” и како знаете што се случува меѓу понапредните менаџери и оние што праат интервјуа? Ве викаат и вас на нивните состаноци заради максимизирање на контрастот? Или да си го ладат на жешково со вас.

Ко да од вас зависело нешто па ќе сте давале или не работа на некого, со оценки демек за 2ра рунда кој ќе стигнел.

А во реалноста никој не ве рецка.Бетер сте од аутисти.

Евнуси.
Ако те додадам на LinkedIn, нема да ти треба објаснување. Ама си ја ценам приватноста. Така да верувај што сакаш.

Плус малце поработи на вметнување цитати во коментар.

Разбрав дека од Scalefocus имало многу отпуштања последниов период. нешто слушнав околу 30 QA, Devops etc.
Го избегнав бранот во Ендава, ама тука ме фати :D
Не се уште 30, ама можно е да стигни до та бројка.
Имаше веќе поголем бенч и капак на се откажа еден голем клиент, на кој бев и јас…

Не знам дали има влијание и договорот потпишан со Заев ко влегоја во Македонија. Мислам дека имаја некој бенефиции 5 год, кој сега завршват…

Го избегнав бранот во Ендава, ама тука ме фати :D
Не се уште 30, ама можно е да стигни до та бројка.
Имаше веќе поголем бенч и капак на се откажа еден голем клиент, на кој бев и јас…

Не знам дали има влијание и договорот потпишан со Заев ко влегоја во Македонија. Мислам дека имаја некој бенефиции 5 год, кој сега завршват…

Да има врска и тоа, субвенциите од државата. Како почнаа први Мусала па Ендава па scalefocus да добиваат кеш од чичо Зоки муртинското копито, така почна да им течат тие 5 години да лапаат пари, да вработуваат, да даваат високи плати за да земат кадар, па прво пропадна т.е ја пуштија низ вода Мусала т.е ја продадоа, па Ендава има проблеми со бенч и крајно и scalefocus еве пошо мислам дека и е помината 5-та година.

Кога ќе секне кешот се удира сатарот кон сите. Куче што јадело маст ќе јаде и стап, кажа некој погоре.

Мене ми е фасцинантен само еден дел. т.е два :

- сознанието дека овие фирми никогаш без субвенции и помош од државата немало да пораснат. Според мене никогаш и не биле хард кор ИТ ориентед туку скроз пролупани и безвезни/неинтересни за внимание - освен што се големи.

- тоа зачистување што го праат набрзинка во Scalefocus има набој и нервози па би сакал некој да објасни како правно го решаваат бркањето на луѓе без да идат на суд и да ги тужат вработениве бидејќи сепак фирмата не затвора и не иде у стечај туку уште прави позитивни приходи.

Ако на вработен му завршил договор тоа е лесно да го дувнеш ама за другиве ако некој не им се нафаќа на 2-3 плати спогодбено како ќе го решат???ќе почнат со притисоци, мобинг, уцени, закани, што??? И ако земе да им документира и праќа инспекции и да тера правно да се инати што тогаш??

Стварно ме занима кадрово како го решава тој проблем, со дупки у закон или

Хмм

Последно уредено:
Ова го даваше било која алатка за статичка код анализа и без AI. Така да примеров не е ништо посебно што може да направи копилот.

Страшен autocomplete дава copilot, предвидува што сакаш код да напишеш. Тестовите му даваш контекст од каде да гледа и во поголем број од случаевите се целосно точни. Claude code моделот е доста добар само и доста низок лимит на токени.

Вака му јадеа гомна и на @LustingVertigo па братот супер се снајде :)

Па, јас специфично искуството ми е да речам UI Engineer (Frontend Development & Product Design), вклучува React/Vue, ES6+ JS, axios/async/json, tailwind/scss, Typescript, Git, Restful API's, Matrial UI/Shadcn и еден тон libraries, мада во последно работам Product Design во Figma и Design Systems, Product Management и code reviews правам на Frontend-от.

Па искрено во новава фирма каде што сум вработен сега, баш сум вработен да им јадам гомна на CEO's колку им е лоша апликацијата (оти стварно е), колку е лош UX-от и колку само лоша им е цела инфраструктурата во Frontend-от и немаат никаков ред, користат компоненти од Shadcn + Material UI, користат 2 preprocessors za CSS и file organization е катастрофа, не сакам да ти покажам Figma high-fidelity designs какви се и прототипите, ќе почни да ти капи крв од очите (барем мене почна од дизајните), dribbble designers што немаат поим од native HTML5 елементи и best-practices на веќе постоечки design system-и и Frontend component libraries, буквално катастрофа продуктов е моментално што го работам, ама ако, добро плаќаат и ми одговара мене бидеќи има минимум 2 години работа дур се среди цел овој хаос.

Тоа е кога ќе вработиш индијци да ти работат, ги отпуштија старите и мора да не плаќаат нас 4x сега за да му го средиме цел tech + UX debt и ќе ги кошта сега еден тон пари бидеќи на почетокот мислеа дека ќе направат cost-saving/cost cutting ако вработат некој од Индија, а уствари цел продукт е инфраструктурен & information architecture hell во моментот. На некој начин баш сум вработен моментално да ги соберам сите wrong-doings и да им го плеснам во фаца (културно корпоративно, нели) зошто не остваруваат уште повеќе профит/leads, кога би можеле, но и исто така да соберам constructive criticism од другите, никогаш немам спомнато дека терам во мој правец само јас, баш работата ми е да набљудувам и научам што е погрешно, да соберам конструктивен критицизм и според сите собрани информации да споделам можно решение за одреден процес/проблем/issue/feature асдјкасклдаслчдасдкаскдксад итн итн.

Тоа е кога ќе вработиш code vibers и dribbble designers.

Последно уредено:
Тоа е кога ќе вработиш code vibers и dribbble designers
Заради вакви глупо ми е да кажам дека користам AI на интервју, иако често ми се наоѓа корисно. Ама идиоти цели апликации без нивни инпут прават во јазици/фрејмворзи склони на грешки. Баш ми излезе некоја апликација со илјадници корисници ја пробиле ко од шала заради безбедносен пропуст од вајб кодери.

...тие што ад-хок напаѓаат секаква интеракција со AI треба да се запрашат каде ќе им биде "местото под сонце(или сенка)" после 5 до 7 години.
...AI во интеракција со одлично познавање на архитектура и сигурносните стандарди ствара значително покачување на продуктивноста, што би значело дека AI е и ќе остане моќна алатка во рацете на програмерите

Заради вакви глупо ми е да кажам дека користам AI на интервју, иако често ми се наоѓа корисно. Ама идиоти цели апликации без нивни инпут прават во јазици/фрејмворзи склони на грешки. Баш ми излезе некоја апликација со илјадници корисници ја пробиле ко од шала заради безбедносен пропуст од вајб кодери.
Квалитетен интервјуер ќе те праша како го користиш АИ-то. Денес тој што не користи АИ е исто како некој да не користи google порано.
Не знам за вајб кодери, ама има многу "сениори" кои пробуваат да се протнат со АИ програмирање.
Ние правиме интервјуа со homework exercise. Во самата задача е напишано дека е дозволено да се користи AI но и да се опише во документацијата за што и како се користело.
Има едно добри 20-30% од кандидатите кои ќе ја решат цела задача со АИ. И одма се гледа... АИ-то ќе ти го реши CRUD делот, ама нема да ти реши проблеми со трансакции, конкурентност и дистрибуирано процесирање.

Најинтересно е дека кога ќе ги викнеш на интервју, не знаат да се снајдат во кодот што "самите" го напишале.

Квалитетен интервјуер ќе те праша како го користиш АИ-то.
Да, ама под услов да е квалитетен, а ги нема многу. Им се познава во очи дека се против на некои. Секоја будала може да се најде на таква позиција да интервјуира. Кога бев ептен почетник имаше едно бате интервју ми прави жив неписмен, тропа глупости, тој другиот на интервјуто незгодно го фати, добро, добро колега 3 пати му рече. Си викам овој јас да вработувам не би го земал.

Разговарав и со еден странец лани што сакал да отвара фирма тука, братот стара гарда 50+ години, се гледа дека знае многу, ама за аи скроз против. Викам абе корисно е за некои ствари баш му објаснувам цел сидер за датабаза сабајлево ми генерираше за 1 секунда, зашто јас да се замарам со глупости. Тогаш му свента дека може да биде корисно. :D

Здраво, би сакал понатаму да градам кариера како Business Analyst или Scrum Master, видов дека Axapta имаат објавено оглас за истите позиции, дали има некој искуство со оваа компанија? Секој совет е добредојден.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom