ИТ фирми и пракси во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата StaticStupid
  • Време на започнување Време на започнување
Ова е одличен приказ и ривју за денешниве копуци што аплицираат на работа. Извини друже, ништо лично, ама никад не би ти дал работа. Луѓето како тебе што не прифаќаат никаков совет и го имаат она "my way or the highway" размислување се најтешки за соработка, поготово во тим.
Od druga strana lugje so toa razmisluvanje najcesto i postignuvaat najvekje. Taman rabota od sekoj ako slusas soveti.
Автоматски споено мислење:

Разбрав дека од Scalefocus имало многу отпуштања последниов период. нешто слушнав околу 30 QA, Devops etc.
Scalefocus dolgo vreme, vekje godina dve, brka vraboteni koj se visoko plateni i na benc. Sega im dropna golem golem klient i moraa da zacistat na brzina. A i vise los imidz u industrijata niso ne znaci, nema potreba da se foliraat vajda ko do sea.

Ова е одличен приказ и ривју за денешниве копуци што аплицираат на работа. Извини друже, ништо лично, ама никад не би ти дал работа. Луѓето како тебе што не прифаќаат никаков совет и го имаат она "my way or the highway" размислување се најтешки за соработка, поготово во тим.
Реалноста ќе ги научи. Ваков кандидат не би ни добил 2ро интервју.

CoPilot со GPT-5 ми е game-changer, всушност и подобро од тоа, колега кој користи Vim и комуницира преку CLI како ask со GPT (што патем мора да го користи без домен контекст бидејќи не е дозволено од самата организација) ќе си се врати на VSCode заради ваквата интеграција. Многу е напреднато, не ме блокира дур си размислува, дури и да имав макроа да го рефакторирам кодот би ми требало барем 1-2 дена ова го направи за 30 минути преку повеќе фајлови, и не ме блокира и успат ги поправи и самите описи на тестовите. Технологијата е со сигурност веќе тука, останува да биде побрза и подостапна и сите да научат да ја користат.
Има некаква интеграција помеѓу CoPilot и GPT? Или ги користиш двете паралелно?

Една работа е да си барал работа во ИТ пред 2022 - 2023, а нешто сосема друго е денес. Денес е многу потешко за снаоѓање, дури и за сениори. Пун курац ги има со по +15 години искуство кои седат долго време без работа. Особено УС.

Има некаква интеграција помеѓу CoPilot и GPT? Или ги користиш двете паралелно?
Да, има интеграција, како што спомна и @Inglourious Basterd, скоро сите алатки од Microsoft се покриени со CoPilot. Моментално само CoPilot е approved AI алатка од организацијата на клиентот, и тоа исклучиво со нивна лиценца (некои колеги имаа студентска лиценца). Има пристап и до документите околу доменот кои ги чуваме на Sharepoint, и секако до сите репоа на самата GH org, каде што се користи и како PR reviewer.

Многу луѓе се уште се мачат рачно, али ова е вистинскиот deal, можеш контекст да му дадеш, работи и едитира повеќе фајлови, ти прави diff-ови кои може да ги прифатиш/одбиеш, итн.

1755189510600.png1755190475827.png

Вака му јадеа гомна и на @LustingVertigo па братот супер се снајде :)
Не сум го видел него вакви ставови да дава. Тоа Аматерацу што го спомна сум го видел додека бев Мк, 2008ма заради неспогодба со работата што беше предложена и платата (тоа време 12.000 ден) си заминавме неколку луѓе од компанија и компанијата затвори за 6 месеци.

Од тогаш до сега сум добил огромно искуство и тоа од другата страна, од страна на менаџмент. Aко човекот има талент и е со вакви мисли, би можел да опстани во тимот, ама нема да има никаква вертикална подвижност. Ако нема талент онда секое вработување ќе биде привремено.

Реалноста ќе ги научи. Ваков кандидат не би ни добил 2ро интервју.
Ako e glup istoto so go zbori tuka da go kazhe i tamu. Duri bi rekol i togas kje projde, ako firmata ima potreba od nego. Kakvi se likovi ima po firmive, za eden autist plus e najmal problem.
Автоматски споено мислење:

Да, има интеграција, како што спомна и @Inglourious Basterd, скоро сите алатки од Microsoft се покриени со CoPilot. Моментално само CoPilot е approved AI алатка од организацијата на клиентот, и тоа исклучиво со нивна лиценца (некои колеги имаа студентска лиценца). Има пристап и до документите околу доменот кои ги чуваме на Sharepoint, и секако до сите репоа на самата GH org, каде што се користи и како PR reviewer.

Многу луѓе се уште се мачат рачно, али ова е вистинскиот deal, можеш контекст да му дадеш, работи и едитира повеќе фајлови, ти прави diff-ови кои може да ги прифатиш/одбиеш, итн.

Прегледај го приврзокот 453116Прегледај го приврзокот 453120
Kako e ova podobra opcija od Cursor?

Еден познат Американски поет викаше дека човек не треба да го секираат критиките на оние кои не направиле ништо во животот.

Ај уште еднаш да чујам објаснете како сте добиле “огромно искуство од другата страна” и како знаете што се случува меѓу понапредните менаџери и оние што праат интервјуа? Ве викаат и вас на нивните состаноци заради максимизирање на контрастот? Или да си го ладат на жешково со вас.

Ко да од вас зависело нешто па ќе сте давале или не работа на некого, со оценки демек за 2ра рунда кој ќе стигнел.

А во реалноста никој не ве рецка.Бетер сте од аутисти.

Евнуси.

Последно уредено:
Добра беше споредбата со .com балонот, ситуацијата е релативно слична но не идентична.
Големите играчи како Meta, Amazon, Microsoft, Google бркаат работници за да скратат трошоци а од друга страна инвестираат милјарди во AI дата центри и мала група на истражувачи. Зошто е ова проблематично е поради тоа што во моментов овие инвестиции се непрофитабилни, AI сеуште нема некој значен ROI (ова не значи дека нема да има во иднина).

Парите што се инвестираат се огромни, а тоа значи дека треба да имаат и огромни профити за ова да се исплати.
Ако гледаме историски, во вакви hype циклуси, начин за монетизација се наоѓал подоцна од кога ќе пукне балонот.

AI стартапи што продаваат ChatGPT wrapperi, прават fine tuning на веќе постоечки модели или продаваат AI решенија каде што стандардно решение би било попрактично и поефтино сите ќе одат низ вода кога ќе секнат парите од VC, а тоа се 99% од пазарот. Тие што имаат нешто иновативно ќе бидат купени од големите играчи.

Има еден business saying "In a gold rush, sell shovels". Во моменталниов случај, лопати продава NVIDIA, единствени што прават пари од hype циклусов.

Како ќе се одрази ова на ИТ секторот кај нас искрено не знам, ние посекако сме хемероидот на шупакот на светот, освен релативно ефтина работна сила за small / mid sized компании што продаваат сервиси немаме ништо посебно што да понудиме.

Се согласувам.

Јас ја поддржувам тезата дека АИ фирмите не нудат додадена вредност (односно можат да дадат онолку или помалку од оние функции кои им ги нудат моделите на пазарот)

Зошто мислам дека фирмите кои се продаваат како АИ, користат ChatGPT wrappers и copy-paste AI решенија се ризични?

- Лесно им се копираат продуктите
- Немаат долгорочна вредност (ништо уникатно немаат)
- Не нудат вистинска технолошка предност
- Ако OpenAI, Anthropic или Google пуштат подобра верзија од тоа што тие го нудат - автоматски стануваат непотребни

Мислам дека у пракса полоши од овие ваквиве отворени "my way or the highway" ликови, се клозетираните добродушци.
Знаеш оние, фините, добрите, хехе хаха, а уствари позади грб ти го острат ножот и чека момент да ти го ебе мамичето.
Од тие да се пазите.
Пресметливи, неискрени, газолижачи, суптилни "my way or the highway" персони. И секако, делегатори. Луѓе кои по игра на случај се нашле на висока позиција и нивниот аутпут е единствено "Ти ова фати го, ти она фати го", и во момент кога се заглави, одма се кријат под препознатливиот "имам состанок". Дали бидејќи не им се замара, или пошто не ги бива, не знам.
Тие што во прва прилика ќе ја пребацат одговорноста на тебе наместо да ја преземат самите...

Газолижачи, куропушачи, тие што по пола саат на дејли се објаснуваат дека напраиле кој знае што, а уствари само едно стрингче смениле у код.
Скриениот социопат е 100 пати по-опасен од отворениот.

Мислам дека у пракса полоши од овие ваквиве отворени "my way or the highway" ликови, се клозетираните добродушци.
Знаеш оние, фините, добрите, хехе хаха, а уствари позади грб ти го острат ножот и чека момент да ти го ебе мамичето.
Од тие да се пазите.
Пресметливи, неискрени, газолижачи, суптилни "my way or the highway" персони. И секако, делегатори. Луѓе кои по игра на случај се нашле на висока позиција и нивниот аутпут е единствено "Ти ова фати го, ти она фати го", и во момент кога се заглави, одма се кријат под препознатливиот "имам состанок". Дали бидејќи не им се замара, или пошто не ги бива, не знам.
Тие што во прва прилика ќе ја пребацат одговорноста на тебе наместо да ја преземат самите...

Газолижачи, куропушачи, тие што по пола саат на дејли се објаснуваат дека напраиле кој знае што, а уствари само едно стрингче смениле у код.
Скриениот социопат е 100 пати по-опасен од отворениот.

Тачно, сите се цуц муц на работа глумат лудило демек лав енд хепинес а у прв момент ќе ти го зачукаат додека се праат демек се грижат за тебе. Такви лигуши/ки обично се ејчарите а има и други суштества кои се на високи позиции и се изживуваат. Backstabbing as a service.

Исто така, многу менаџерчиња и фејк CTO и COO се накотија по фирмиве кои влегуваат во Елон Маск филм, сами на себе си поклонуват титули и изиграваат гуруа небаре се од силиконската долина а не од некое село од свирипичино.Нула интелект, нула способности, само себе промоција и празни ветувања.

За некојa што не робува на лaжни величини, ги гледаш што праат и си викаш овие не се нормални ама ај, атер за работата си тераш. Секако има и такви кои се директни и веднаш ќе рипнат да им ебат матер и ќе бистрат политика. Дури мислам дека тоа е почесен пристап отколку суптилно да глумиш дека се е во ред и дa трпиш додека некој се изживува и ти праи мобинг.

Тачно, сите се цуц муц на работа глумат лудило демек лав енд хепинес а у прв момент ќе ти го зачукаат додека се праат демек се грижат за тебе. Такви лигуши/ки обично се ејчарите а има и други суштества кои се на високи позиции и се изживуваат. Backstabbing as a service.

Исто така, многу менаџерчиња и фејк CTO и COO се накотија по фирмиве кои влегуваат во Елон Маск филм, сами на себе си поклонуват титули и изиграваат гуруа небаре се од силиконската долина а не од некое село од свирипичино.Нула интелект, нула способности, само себе промоција и празни ветувања.

За некојa што не робува на лaжни величини, ги гледаш што праат и си викаш овие не се нормални ама ај, атер за работата си тераш. Секако има и такви кои се директни и веднаш ќе рипнат да им ебат матер и ќе бистрат политика. Дури мислам дека тоа е почесен пристап отколку суптилно да глумиш дека се е во ред и дa трпиш додека некој се изживува и ти праи мобинг.
Не ги има малку за жал, ама кои не ги бива за к а ги промовираат нагоре, тоа уште толку им дига самодоверба, а јбг, знаеш како викаат, да си глуп е исто ко да си мртов, на сите околу тебе им е тешко а ти не го разбираш тоа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom