Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

• Креатор на темата Креатор на темата Myers
  • Време на започнување Време на започнување
Сакам да намалам тежина. Не сум почетник почетник ама не сум ни тешкаш. Инаку не сум фан на риби и морски плодови општо, другото повеќе или помалце го јадам.

Еве ја мојата исхрана со која успеав од 90кг да дојдам на 73кг моментално, можеби ќе ти биде од корист:

Оброк 1

-Овесни/корнфлејкс 80 грама
-Блубери 40 грама
-40 грама протеин(1дозерка)
-1 лажичка семки

Оброк 2

1. 8 белки со брокула и карфиол спржени во маслиново масло, 2 парчиња тонус леб.
или
2. Туна, 4 оризови галети
или
3. Тортиља со 150 грама пилешко и 1 голема лажица грчки јогурт 0% fat
-салата

Оброк 3(пред тренинг)
-150 грама ориз или компир(поретко тестенини)
-200 грама пилешко или телешко
-салата

Оброк 4
1. 180 грама пилешко
или
2. Туна
или
3. 8 белки
-салата
Или кога не сум многу гладен
4. Протеински пудинг (з'брегов)

-по 1 зеро сок лименка и 2 кафиња со стевија скоро секој ден
-Чат пат јаболко или нектарина

На ова сум веќе 3 месеци, неделно 3 тежински тренинга(PPL) со кардио 20 минути + 1 тренинг само кардио 30 минути. Кога почнав со дефицит пред 6 месеци хидратите ми беа за 60-70% повеќе(другото исто) па постепено ги намалував секоја недела-две за 10-15% додека да стигнам до моменталниов внес кој го терам веќе 3 месеци.

Знам понекогаш да се почестам со по некој чит мил но се трудам да се случи што по ретко.
Кога јадам во ресторан или на некоја слава/свадба гледам да јадам месо, да избегнам хидрати. Пиво и вино не пијам, ракија 1 бокалче макс :D

Целта ми е да исчистам масти што повеќе па да се префрлам на lean bulk но оди побавно од што очекував. Сум бил замастен повеќе од што мислев. :D

Секако добредојден е совет од поискусните што би можел да поправам. ;)

Не е така, тој преглед воопшто не е болен, малку е непријатен и трае кратко, ниту една минута.
Пред прегледот не треба само да се јаде и пие вода, значи ништо.
on misli na kolonoskopija izlea

Последните години се мачам со исхраната т.е не можам да внесувам многу храна. Кога се форсирам симптомите се: многу киселини, heartburn, подуен стомак и болки и грчеви во стомак. Почнав и за време на тренинг да не пијам уопште вода, така немам киселини додека тренирам.
Се сомневам на ГИТ проблеми/заболувања, ама не сум правел никакви испитувања.

Значи доволен внес на протеини и јх се минато, за булкинг и да не правам муабет, ми се гади само што ќе помислам, а не пак да ждерам…

Физички сум видно ослабнат, ама не изгледам лошо, баш така нормално фит.
Има некој со слично искуство и како го решил проблемот?
imam nekoi od ovie problemi i jas, kje ti pisham vo poraka podetalno.

Drugari bidna i 100 kg ama mislam ne trebase do tolku optimalno 95 kg na 182 cm ali barem ne sum zamasten do tolku sto e dobro, na leto ke gledam ako mozam na 90 kg defka ke bide super ke odmoram od tolkava kolicina na hrana,kaj vas kako odi rabotata?

Еве ја мојата исхрана со која успеав од 90кг да дојдам на 73кг моментално, можеби ќе ти биде од корист:

Оброк 1

-Блубери 40 грама
-1 лажичка семки

Оброк 2

1. 8 белки со брокула и карфиол спржени во маслиново масло, 2 парчиња тонус леб.
или
или
-салата

Оброк 3(пред тренинг)
-салата

Оброк 4
1. 180 грама пилешко
или
2. Туна
или
3. 8 белки
-салата

На ова сум веќе 3 месеци, неделно 3 тежински тренинга(PPL) со кардио 20 минути + 1 тренинг само кардио 30 минути. Кога почнав со дефицит пред 6 месеци хидратите ми беа за 60-70% повеќе(другото исто) па постепено ги намалував секоја недела-две за 10-15% додека да стигнам до моменталниов внес кој го терам веќе 3 месеци.

Знам понекогаш да се почестам со по некој чит мил но се трудам да се случи што по ретко.
Кога јадам во ресторан или на некоја слава/свадба гледам да јадам месо, да избегнам хидрати. Пиво и вино не пијам, ракија 1 бокалче макс :D

Целта ми е да исчистам масти што повеќе па да се префрлам на lean bulk но оди побавно од што очекував. Сум бил замастен повеќе од што мислев. :D

После тежински тренинг ти треба квалитетен опоравок. Би ги заменил хидратите во првиот оброк и би ги додал во четвртиот оброк. Тоа што викаш дека некогаш си само на пудинг ти е голема грешка
Автоматски споено мислење:

Drugari bidna i 100 kg ama mislam ne trebase do tolku optimalno 95 kg na 182 cm ali barem ne sum zamasten do tolku sto e dobro, na leto ke gledam ako mozam na 90 kg defka ke bide super ke odmoram od tolkava kolicina na hrana,kaj vas kako odi rabotata?
Само кога ќе скратиш хидрати во дефицит автоматски ќе симнеш од гликоген 2-3кг. така да нема да биде проблем да дојдеш на 90.
Само малце не ми е јасно како со + 20кг од висината не си мрсен… освен ако не тренираш 15 години и си набацил доста мускули

Оброк 1

-Блубери 40 грама
-1 лажичка семки

Оброк 2

или
или
-салата

Оброк 3(пред тренинг)
-салата

Оброк 4
1. 180 грама пилешко
или
2. Туна
или
3. 8 белки
-салата

Има негде да се продаваат само белки, пример у тетрапак пакување или слично?

После тежински тренинг ти треба квалитетен опоравок. Би ги заменил хидратите во првиот оброк и би ги додал во четвртиот оброк. Тоа што викаш дека некогаш си само на пудинг ти е голема грешка
Автоматски споено мислење:

Пудингот беше во денови кога не вежбав, пример третиот оброк ми е малку покасно па пудинг саат два после него како десерт.
Увидов некој грешки кој сум ги правел, сега мислам дека сепак сум правел преагресивен дефицит. Мастите исто ми беа премалку едвај 2/3 од тежината. Доста опаднав и во сила на тренинг ради тоа.
Влегувам полека во суфицит, прво ги средив мастите, со 4 оброк додадов банана за почеток понатаму ќе дигам калории преку хидрати расподелено во сите 4 оброци.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom