Испити на крај на година во средното и основното образование

• Креатор на темата Креатор на темата Емкаа
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Кој те лаже? Од министерство не се сигурни дали и оваа година на крајот ќе се полага, а не па на полугодие.

Ти да тргнеш линк од потпис, недозволено е рекламирањето на веб страни.

Не верувам да ме лажат али ај ќе видиме оти шо баравме не ни исполнија не дојде советник ни ништо а незнам шо уште се чека не се оди во штрајк.. :)

Ни соопштија дека на крај на учебна година ќе полагаме испити по секој предмет,ама со професори од други градови...доколку оценката од испитот се разликвит за 2 оцени од оценката од професорот,професорот добиват опомена,а после третата опомена ќе бидит избркан од работа....

Јас мислам дека овие испитиве се супер работа,немат да имат веќе ургенции за оцени и ќе се видит стварно кој колку учел...вие шо мислите?
И да не заборавиме... Ако оценката се разликува за 2 или повеќе оценки, сите го јадеме, и нас ни се зема за оценка, аритметичката средина на овие 2 оценки... Јас сметам дека нашата влада треба да дојде кај мене дома, и јас да им направам еден тест за да им го проверам знаењето од основно. Нема да ги замарам ни со лимеси, ни со крамерови правила, ни низи, ништо.... За нив само елементарните прашања: 1) Што е тоа демократија?
2) Дали за да влеземе во Европска Унија, мора да останеме деца што нема да се запишат на факс?
3) Што е тоа заморче?
4) Зошто, о зошто не ни кажат во јули месец дека треба да полагаме во февруари? (иронија) ......:uvo:
Клуч на мојот тест: 1) Демократија е кога секој може да каже, што премиерот мисли.
2)Неотповикливо да, од причина што никој не е вундер кинд да учи за оценки, за матура, па уште и за екстерни тестирања кои уште и се полагаат на рандом принцип што ќе ти се падне...
3)Заморче(во буквален превод експериментално глувче), на- нашински средношколец, е сподоба која ги трпи каприците на владата со секоја следна година се повеќе и повеќе.
4)Затоа што февруари е порано од јули.

Сепак е време да се провери дали навистина професорите реално оценуваат. Ова не им одговара на учениците што се научени да добиваат подарени оцанки, а исто така и на прифесорите што се научени на ЕВРА!

Катастрофа. Секако дека оние што до сега поминувале со врски повторно ќе поминуваат.
Не знам дали е точно, но се шушка дека годинава можеби и нема да се реализира ова, бидејќи не е сеуште утврдено како точно ќе се спроведува.
А и толку тони хартија низ цела Македонија само за еден тест... :uvo:

Ќе биде многу потешко за врските. Нема да се знае кој и од каде ќе дојде да изврши проверка.
Што се однесува до хартијата, подобро да се потрошат неколку тони, отколку да добиеме луѓе со дипломи, а немаат врска од она што учеле.

Smetam deka voopshto ne e vo red.
Zasho vo shkolo se uchi tematski, a ne se se poftoruva cel material,tuku se povtoruva predhodnata tema..ili max 2.
A na testovite po site predmeti ke go ima cel materijal.
Taka da site ke bideme dupki, i nema da se postigne nikakov rezultat.

Сепак е време да се провери дали навистина професорите реално оценуваат. Ова не им одговара на учениците што се научени да добиваат подарени оцанки, а исто така и на прифесорите што се научени на ЕВРА!
Океј, а тоа треба да го плаќаме ние? Преку нас ли треба да им ја оценат објективноста? Што сум јас виновна, што некој професор е необјективен и подмитуван? И дали, на крајот, кога ќе ги откријат дека земале евенца, од истите, мене ќе ми платат да влезам во државна квота? Хм... Државна квота.... Што беше тоа... Вселенска непознаница. А тие што имале поклонувани оценки до сега, си ги ташат, ако во школо можел тате да плати, оти не и на факултет. Повторно, јас сум експериментално грувче, преку кое, проверуваат објективност на професор... Стварноо? Само на оние кои не учат? Што збориш ? Во осмо одделение бев првенец на генерација, од 1ва до 4та, ретко се случувало да добијам четворка во дневник, но! Имам матура,а со неа и 1200 страни за учење, имам второ тромесечие со 10 предмети за одговарање и уште ми фали некој да проверува преку мене дали објективно ме оцениле... Времето на дрво не расте, ако расте скини ми 2 месеци плус, ќе ти ги платам. Јас гарантирам дека на министерот сите оценки уште во основно му се поклон, треба да му дадам тест? Еден штрајк кога ќе опрчиме сега...А не, конформистички ќе седиме и ќе лижеме гз... Затоа е опадната продажбата на лижавчиња во Македонија.

Едвај чекам да дојде крај на учебната година. Едвај чекам да дојде испитот на крајот на учебната година. Сакам да видам што знам од тоа што треба да го знам, и да видам што треба да научам/повторам, од тоа што треба да го знам.
А и помали се шансите со овие испити да се повтори тоа што се случуваше во минатите години, кога многу „полоши“ ученици од мене, имаа многу подобри оценки од моите.

Даскалите треба да ги оценуваат, ама не преку учениците. Плус, тестовите трба да бидат стандардизирани, а средното образование не е стандардизирано?:tapp: По многу предмети нема учебници, па професорите сами наоѓаат материјали за предавање. Еден можеби користи една, друг друга терминологија. Значи, како ќе бидат стандардизирани тестовите??????????

Лесно ...

Во физика се е во SI систем
Во биологија бубрег е бубрег - гванин е гванин како и цитозин што е цитозин... алги се алги ...
Во хемија - јагловодороди се јаглеводороди - железо е железо, мензура се вика само мензура...

Сигурно нема да има прашање на страна х во учебникот у има во третиот параграв збор - кој е тој збор? :pos2:

Да.. но прашањата се по клуч.. ако нешто не е буквално исто како клучот.. тогаш не е точно.. сега пази што ќе напишеш за визиката.. величина или големина.. струен круг или струјно коло... пошто нив ќе ги прегледува некој професор што појма нема од физика...

Да.. но прашањата се по клуч.. ако нешто не е буквално исто како клучот.. тогаш не е точно.. сега пази што ќе напишеш за визиката.. величина или големина.. струен круг или струјно коло... пошто нив ќе ги прегледува некој професор што појма нема од физика...

На нероден петко му кроите капа - и јас одговорно тврдам дека нема да има такви проблеми какви што наведе :helou:

Ќе видите во февруари што мислам :tapp:

Абе повеќе или помалку се согласувам со се што рековте. Но факт е дека материјалот што се учи во Македонија е ПРЕОБЕМЕН. Учениците учат работи кои нема да им се потребни никаде понатаму во животот, ни во квиз нема да најдеш прашање што е апејрон. Сакаат да го зголемат стандардот на образованието, првин треба да се направат адекватни учебници, професорите да се обучат за работа на компјутер, дури потоа кога ќе се учат 3-4 предмети кои навистина ќе ти требаат за понатаму, е дури тогаш да се воведат овие тестови, кои нема да звучат така страшно. Тоа е проблемот во нашата кутра Македонија, никој не сака да почне од почеток, сите мислат дека доколку прескокнат неколку чекори, се ќе биде добро, е нема да биде.

Мими, тотално си во право во се што кажуваш, но имам чувство дека премногу се нервираш. Не си земај се толку при срце, се ќе помине, светот останува на младите, тие ја имаат моќта да сменат нешто, но првин треба да пораснат : )

Денеска што ни расправа класната. Дека информатика се полагало Word, Excel... Со други зборови, КОМЕРЦИЈАЛЕН СОФТВЕР... WTF? Викам, професорке, get a life. Како може да не тестирате комерцијален софтвер дали знаеме да работиме? После ја питам кои верзии, ми вика 2003. И пак WTF? Не се малку назад со факинг времето?

А слушам од некои проф. дека за нас како прва генерација ке биле пилот, точно е тоа?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom