Искуства и препораки за Хард диск

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Затоа што е најдобра. Грин серијата е дното, и затоа е најефтина, блу е средна и е дааалеку подобра од грин, блек е најдобра и затоа е најскапа. На просечен корисник и блу ќе му заврши работа, али грин никако.

На работа имавме неколку Блу хардови и отидоа во неповрат за брзо време се расипаа + интернет не се користеше само внес на истории, еве од анхоч имавме тендер не помина 1година 500гб Тохиба исто отидоа со бед сектори, а едниов тропа цело време
Дома имав 3х 2тб екстерни едниот после 1 година WD беше отиде во неповрат и гаранцијата не ми важеше плус нов беше тој со Усб 3.0 другите ми се исто WD ама со 2.0усб и тераат уште сега за сега веке 3 година.
Јас би го зел овој Блекот ако е толку квалитетен ама што напајање би ставил имам ново ова Хантол 500watt atx silent 80mmm fan добро ли е ова или не?

ко ќе размислам, појќе треба внимание да обратам на бејкапи него на тоа колку ќе ми издржи дискот во компјутерот. Јас имам еден екстерен од 320 ГБ и го користев старио хитачи од 80 али таму сум ги ставил најнебитните работи ! Филмови, музики, стари програми... да не ми фаќаат место во дискот, и од ко цркна, останав со непотребни податоци. То ќе треба да менувам. Овој од 1 терабајт ако нема многу бед сектори ќе го ставам во куќиште ќе го направам екстерен, во компјутер исто 1ТБ и плус се шо ми е најнајбитно на ДВД.
Така да битни работи ќе имам внатре во компјутер,на екстерни 2 диска и на двд. Па да га ебем, уше то ако не ме спаси ќе баталам дигитална ера и се враќам во 1988 во аналогно време.

Затоа што е најдобра. Грин серијата е дното, и затоа е најефтина, блу е средна и е дааалеку подобра од грин, блек е најдобра и затоа е најскапа. На просечен корисник и блу ќе му заврши работа, али грин никако.
Грешка си дека блекот е подобар од блу.

Користам WD Blue 500GB скоро две години и нешто, досега немал никаков проблем, ниту пак се појавил лош сектор, а скоро цело време е уклучен. Инаку имам еден 160ка од ExcelStor, и со лоши сектори сеуште работи, и има две и пол години откога се појавија.

На работа имавме неколку Блу хардови и отидоа во неповрат за брзо време се расипаа + интернет не се користеше само внес на истории, еве од анхоч имавме тендер не помина 1година 500гб Тохиба исто отидоа со бед сектори, а едниов тропа цело време
Дома имав 3х 2тб екстерни едниот после 1 година WD беше отиде во неповрат и гаранцијата не ми важеше плус нов беше тој со Усб 3.0 другите ми се исто WD ама со 2.0усб и тераат уште сега за сега веке 3 година.
Јас би го зел овој Блекот ако е толку квалитетен ама што напајање би ставил имам ново ова Хантол 500watt atx silent 80mmm fan добро ли е ова или не?
Па ваљда како ќе се погоди и тој. Јас имам 500 гига блу две години и више го користам за сториџ и супер си е уште.
Грешка си дека блекот е подобар од блу.
Блек серијата е со најдобри перформанси, затоа е и најскапа. Некои се жалеа дека многу бучен бил. Блу е средина меѓу грин и блек.

Блек серијата е со најдобри перформанси, затоа е и најскапа. Некои се жалеа дека многу бучен бил. Блу е средина меѓу грин и блек.
Како што пиша psyside претходно, WD10EZEX е подобар од било кој WD Black.

Немора да значи дека ако е најскапа е подобра. На WD10EZEX му нема рамен во денешно време. Ни блек ни грин. Башка што за цената е бест бај, а да не зборуваме за издржливоста.

Се е мaчкa вo вреќa сo хaрд дискoвите денес. Ми цркнaле и WD (2 кoмaдa, Green и Blue), и Seagate Barracuda 500GB, и Samsung Spinpoint F3 1TB. Тoa не сметaјќи уште 1-2 екстерни дискoви и тoa сaмo вo пoследните 3-4 гoдини. Сегa имaм WD10EZEX вo десктoп, Toshiba DTACA200 вo HTPC, и пaр други oд пoмaл кaпaцитет. Пoследниoт е Toshiba-тa oд 2TB, кoј гo земaв вoдејќи се пo стaтистикaвa нa дечкиве oд extremetech.

Сaмo бекaп нa бaр 2 други лoкaции, и нaјбитните рaбoти и вo oблaк (Dropbox и Box.com).

Кoгa-тoгaш ќе рикнaт сите дискoви. Тoa е.

Sent from my LG-D802

Последно уредено:
Од време на време минимум на 1-2 недели треба да се одвои малку повеќе време за направи disc clean up,disc defragment за да не цркнува хард дискот.

Koj saka sigurnost i mu se vazni podatocite i sistemot najdobra varijanta e stavanje na 2 diska so ist kapacitet vo raid1 mirror pole. Ova moze na sekoja ponova maticna da se napravi.
Diskovite vo raid1 konfiguracija se postojani klonovi eden so drug, istite podatoci istovremeno se upisuvaat i na edniot i na drugiot disk. Ako edniot otkaze raid programot ili windowsot ke te informira deka e kaput ili pred otkazuvanje i prodolzuvas da rabotis samo so edniot disk, rasipaniot go menjas i teras dalje. Sansata da crknat dvata naednas e zanemarliva i prakticno nemoguce e da dojde do toa.

Vidi sega,ako let3 se zali deka cesto mu crknuvaat diskovite(znaci fizicki kvar) raid1 kombinacija e idealna za taa namena.
A toa deka virus ili slicno sranje moze da ja zaebe rabotata toa e tocno, ama tuka takov problem ne e naveden. Tocno deka raid1 ne e bekap, ama toa e 100% sigurnost deka si na raat od mehanicki kvarovi. Jas imam vo laptopot raid1 i ednas vekje kurtuliv od otkazuvanje na diskot. Koga si nekade na teren i laptopot ti e epten potreben ti otkazuva diskot i so ke prais? Cuclata u usta. Raid1 ako mene nekoj me prasa za laptopi e must have, poso se diskovite za laptop 2.5 inca uste poslabi so izdrzlivost nego 3.5. Posebno ako ti e laptopot neophoden za rabota.

Temava mi se pogodi ama ne za ubavo:D
Mi se isturi sok vrz laptopot bas kaj hard diskot na uklucen laptop, i dodeka go izgasam crkn diskot. Ima li nekoe resenie da se opravi ili tolku mu e. Moze li da izvlecam nesto od podatocite sto se vo nego

P.S. Na ebay se prodavaat vakvi plocki, dali ova bi mi zavrsilo rabota.
http://www.ebay.com/itm/Samsung-HM321HI-320-GB-Hard-Drive-This-Is-The-Circuit-Board-Only/251669225650?_trksid=p2045573.c100033.m2042&_trkparms=aid=111001&algo=REC.SEED&ao=1&asc=24903&meid=e20aabedf43a475cb12bb93e4ba661f4&pid=100033&prg=10502&rk=4&rkt=4&sd=251663876043

Нема да ти заврши работа најверојатно.Ако влегол сокот во дупџето за нивелирање притисок, тури му пепел.
Anuway, ако успееш да ќариш електроника за 10 долари, ништо не те кошта да пробаш.

Нема да ти заврши работа најверојатно.Ако влегол сокот во дупџето за нивелирање притисок, тури му пепел.
Anuway, ако успееш да ќариш електроника за 10 долари, ништо не те кошта да пробаш.
A kazi mi dali ke se osteti diskot ako go otvoram da proveram dali ima vlezeno unatre. Plocava koga ja izvadiv na nea imase , ama bas gledav od segde e zatvoren diskot. Ne za drugo nalet tie deset dolari, da znam dali da kratam od bugetot za nov:D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom