Ирска чекори кон признавање на Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Калипсо
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Ирска чекори кон признавањето на Македонија

Ирска го направи првиот чекор кон признавањето на уставното име на Македонија, пишува грчкиот весник Елефтерос Типос.
“Вчера беше потпишана двострана спогодба за избегнување на двојното оданочување. Во документот е напишано уставното име на Македонија. Спогодбата беше потпишана за време на посетата на македонскиот министер за надворешни работи, Антонио Милошоски, во Даблин и покрај претходните сигнали од грчката дипломатија кога ирските власти го заменија ФИРОМ со Република Македонија во односите со Скопје. Ирска е втората земја од 15-те стари членки на ЕУ, по Велика Британија, која изрази подготвеност да ја признае Макеоднија под нејзиното уставно име. Но, таа земја е една од пратнерите, кои изразуваат разбирање за грчката позиција во однос на кипарското прашање“, објавува весникот.
Според текстот, до доцна вчеравечер грчкото министерство за надворешни работи не дало официјална реакција.
“Задкулисно се преземаат дејствија признавањето да се ’замрзне’, но и да се сменат стиховите на ирската евровизиска песна, која во Скопје ја нарекуваат Македонија“, пишува Елефтерос Типос.

Автор на веста: Нетпрес
Објавена на 15.04.2008 11:49:01

Што мислите ќе ја биде ли оваа работа или грците ќе направат нешто тоа да се спречи ?

ке си остане Македонија во строфата

уште една бесмислена параноја на грција и мешање во надворешната политика во друга држава имало вакви примери само да има некој способен ова да го искористи .

Ircite odsekogas mi bile simpaticni ( i site keltski narodi voopsto )...dolgo vreme Ircite delea ( i seuste delat ) slicna sudbina kako nas Makedoncite , taka sto ne me iznenaduva ovaa vest...i tie kako i nie imaat del od nivnata teritorija okupirana od drugi ( Alster t.e. Severna Irska )

Па доколку тоа не е ситен гаф кој понекогаш им се јавува на администрациите во одредени земји за кој нашето МНР се фаќа како давеник за сламка,можеби и ќе биде нешто,но не треба премногу да се очекува особено затоа што Ирска имаше разбирање за ставовите на Грција,иако Грците стравуваат дека Ирска може да биде следна земја која ќе ја признае Македонија под уставно име за да се воспостави колку-толку баланс во ЕУ.Впрочем Ерван Фуере мислам дека беше Ирец и тој најубаво знае зошто Македонија не може да попушти за промена на сопственото име.:)

Ircite odsekogas mi bile simpaticni ( i site keltski narodi voopsto )...dolgo vreme Ircite delea ( i seuste delat ) slicna sudbina kako nas Makedoncite , taka sto ne me iznenaduva ovaa vest...i tie kako i nie imaat del od nivnata teritorija okupirana od drugi ( Alster t.e. Severna Irska )

Не сум сигурен, ама нив ли ги попаривме на Градски Стадион во последна минута, па не отидоа на европско првенство ? Ако е така, ќе им се извиниме и следниот пат ќе им пуштиме еден гол, нормално по признавањето::vozbud:

Не сум сигурен, ама нив ли ги попаривме на Градски Стадион во последна минута, па не отидоа на европско првенство ? Ако е така, ќе им се извиниме и следниот пат ќе им пуштиме еден гол, нормално по признавањето::vozbud:

Многу повеќе ме радува фактот што Берлускони победи на изборите во Италија,па од моронски воздржана на Грчка страна сега може пак да премине во активен поддржувач на Македонија.Сепак Италија е фактор во ЕУ па и во НАТО.

Многу повеќе ме радува фактот што Берлускони победи на изборите во Италија,па од моронски воздржана на Грчка страна сега може пак да премине во активен поддржувач на Македонија.Сепак Италија е фактор во ЕУ па и во НАТО.

Mislis deka Berluskoni ke igra na nasa strana?

Во врска со Ирците... нели, би било многу позитивно да го направат овој чекор со признавањето.

Абе чекајте не не' призна Ирска под уставното име во билатералните односи пред некоја недела????

Берлускони ми е најхаризматичниот политичар во Европа.Верувам дека ќе биде за нас.
А за Ирците,ако го сторат ова,секоја им чест...

A dali moze nekoj da ni dade link... za da znaeme tocno koi zemji ne imaat priznaeno pod ustavno ime?

Конечно Ирска на наша страна редно беше.

Ајде нека се множат, со срека нека ни е...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom