Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Дали нешто се сменило во меѓувреме ќе ги прашаш Виетнамците, талибанците, а најверојатно во поново време и Иранците - во зависност од крајниот исход, се разбира.
Добро, само кажи ми која од наброениве извојувала победа во битките ???
И веднага прајчам прашање!
(сум испуштил да наведам сметајќи дека се подразбира исход на битките а не на војната како што интерпретираш и сеа глеам си се фатил за тоа, добро ако ти годи)

Добро, само кажи ми која од наброениве извојувала победа во битките ???
И веднага прајчам прашање!
(сум испуштил да наведам сметајќи дека се подразбира исход на битките а не на војната како што интерпретираш и сеа глеам си се фатил за тоа, добро ако ти годи)

Слободно повикувај се на исходот од битките, крајниот исход е тој кој остава долготрајни резултати.

Да, јас се повикувам на крајниот исход, а крајниот исход од Виетнам и Авганистан се крајно понижувачки порази кои САД сакаат да ги заборават.

Крајниот исход од американско-израелската воена агресија против Иран допрва ќе го видиме.

Еве ти го отприлика одговорот на прашањето, поточно одговорот на првото прашање од сликата, иако ниту е вистина, ниту е директно поврзано со темава. :D

mgcWRyh.jpeg

Слободно повикувај се на исходот од битките, крајниот исход е тој кој остава долготрајни резултати.

Да, јас се повикувам на крајниот исход, а крајниот исход од Виетнам и Авганистан се крајно понижувачки порази кои САД сакаат да ги заборават.

Крајниот исход од американско-израелската воена агресија против Иран допрва ќе го видиме.

Еве ти го отприлика одговорот на прашањето, поточно одговорот на првото прашање од сликата, иако ниту е вистина, ниту е директно поврзано со темава. :D

mgcWRyh.jpeg
Добро, така е, терај магарето сега!

Добро, така е, терај магарето сега!

Повеќе ги терам фактите.

Фактите говорат дека Виетнам и Авганистан се воено и политичко фијаско за американците, за Иран допрва ќе видиме.

Никако не можеш овие да ги споредиш со Иран. Отоманска империја, Британска, која и да е, прво не биле ниту можело да бидат изолирани. Како ќе изолираш империја која има контрола врз територија на пола свет, или отоманиве кои биле раширени на три контитенти од Австрија до Иран и надоле во Египет? Овие империи држеле и поробувале туѓи територии и народи над кои биле доминантни. Во никој случај не биле ограничени со ресурси. Значи они со својата моќ и единство внатре во нив, кај нивниот народ, освојувале и поробувале други, послаби од нив. Во Иран имаш скроз различна ситуација. Иран е само на своја територија, свој народ (нормално има различни групи), но е изолиран и под санкции. Во таква ситуацкија, под толку санкции, опструкции, плус имаш цел западен свет предводен од САД, кој со неограничени ресурси на секој начин пробува да те поткопа и да предизвика раздор од внатре, еве лани и сега дури и со воена агресија, и пак не можат ништо. На 90 милиони народ, и 30 милиони да се против овој режим и систем, пак поголемиот дел го поддржува и затоа со децении не им можат ништо. На страна што откако почна војнава гледаме колку усвари народот не е за тој западен свет и "морал". Пак ќе кажам, со мојот светоглед, јас не можам да го поддржам тој нивни начин на живот и систем, зошто сум растен во скроз друг систем. Но, ниту јас ниту било кој може и треба да се меша и да му кажува на некој таму, илјадници колометри далеку, дека мора да живее по моите вредности и принципи. На крај краева, од каде па ние сме морални громади, во нашиве гнили општества да судиме што е исправно и дали е нашето исправно и морално во однос на нечие друго? Ние, западниот свет, за жал и ние спаѓаме во тој, иако ни приближно ги немаме гревовите нивни, дури сме и жртви на нивните гревови, кои сме ние да кажуваме и да јадеме говна за теократија, а не си ги гледаме говната у наш двор? Кога запад ќе почне да ти збори за некакви морални вредности, во кои веќе морал не постои, тоа е смешно.
Само 50% од населението во Иран се Персијци, Другото е Азери, Курди, Арапи, Бахтијари, Белчуџистанци, значи мешавина на народи. Држава со толку различки јазични групи, фарси, туркменски/азерски, курдски, Арапски и појма немам како зборат Белуџистанците може да биде или унија/федерација или империја. Да се разбереме, не сум јас тука да судам дека била империја или не, јас го прифаќам светот каков што е, далеку од совршен. Но мораш да сватиш дека за да таков систем опстои, мора да има опресија. Дури и ако 95% од луѓето се позади тој режим, тој систем без некое ниво на опресија не може да владее. Но тоа нема врска со режимот, тоа го има и во демократија и сегде. И војната нема врска со режимот, ниту пак со опресијата.

Околу хомогеноста на Иран и дали и што САД прави за да предизвика раздор во Иран, јас не би носел таков заклучок предвреме. Еден Балуџистан и Хузестан можат да им ги пореметат доста плановите.

Јасно е дека миграциите се од економски побуди пред се, понатака и од други работи. А тие економски проблеми се поради режимот во Иран, т.е. власта.
Децении санкции немаат влијание? Власта била крива пошто не дyдaлала еврејски/амерички... :facepalm:
Овдешниве устата крофна им стана од дaдлaње, и што ќар видоа од тоа? УЧК на наш грб, со сила ни ги држат сатрапи да бидат. Исто и цела Европа, не извадија амерички од уста и што ќар имаат? Што им се дешава сега?

Фан факт: И Турција финансира џамии, впрочем тукушто се изгради најголемата во државата од турска инвестиција. И не, воопшто не ми е драго тоа.

ДЕГЕН, немам ништо против народот во Иран, имам против системот во кој живеат. Тоа дека го поддржува мнозинството истиот не е баш точно ама ајде, зашо кога си натеран нешто да праиш ќе го праиш тоа, ако ти кажат дека магарето лета тогаш на лист хартија место уши ќе го учиш син ти крила да му црта зашо во спротивно ќе ти летне главата. Тенџере едно.
Ја ти зборам Иран не помага муџи овде, не ги има изградено повеќето џамии во Македонија. Стефан одговара дека Турција изградила џамија и на Стефан тоа воопшто не му било драго. Но Стефан ќе продолжел да плука... Не по Катар... Не по Турција... Туку по Иран.

Пошто Иран биле теократија. Па нешто као муабет дека немал ништо против луѓето во Иран ама „пошто биле теократија“ тогаш нека ги убиваат и нека ги враќаат во камено доба. Хаха, абе знаеш дека уствари си еден од поглупите на форумов? :LOL:

Искочи слика во која се забележува човечки череп во остатоците од авионите. Сметам дека е невкусно да споделам.

Од удирање во гради за "ТОТАЛНА ВОЗДУШНА ДОМИНАЦИЈА" до фалење со "можеби изгубивме небитни 10 авиони ама го спасивме пилотот" за 1 ден.
Си поставиле Американците forward operating base, си слетувале авиони буквално во центарот на Иран, на десетици километри од Исфахан, ги заглавиле авионите, си ги уништиле самите, пред тоа испратиле други летала за да го приберат екипажот на заглавените.

Значи тотална воздушна доминација. :D

Патем, Иранците не приложија никаков доказ дека ја погодиле Ф-15ката (имаше видеа од гаѓани А-10ка, Ф-35ка и друг Ф-15). Не велам дека е така, ама поголема е веројатноста дека се срушил поради дефект.

Гледајте го видеото , многу добра анализа за војната.

Ех, морам да се самопоправам...

Американските авиони паѓаат ради:
- пријателски оган,
- самособорување,
- дефект...

Ако наидам на друга причина за пад, повторно ќе се самокорегирам...

За цивилизацискиот развој таму и за Иран таа теократија е како измислена, затоа што 95% + се шиити и нив ги обединува шиитскиот ислам. Дури и тие ајатоласи, сега веќе династија се Азери а не Персијци. После теократијата нужно следи распад и војни како бивша Југославија или Русија - Украина. Тоа им е цел него "демократија" од западен тип, кога е веќе истиот патерн толку пати виден. Вклучително и економско и геополитичко позиционирање вс Кина+ другите азиски земји кои од нафтата од заливот се најмногу зависни.
Не баш.
Освен на север кај Курдите и на југ кај Балочистанците, не постои таков сепаратизам кај останатите етнички групи во Иран. Повеќето ја имаат припадноста кон државата.
Дури и кај Курдите таму, борбата за независност е на најниско ниво споредено со Турција, Ирак и Сирија.

Децении санкции немаат влијание? Власта била крива пошто не дyдaлала еврејски/амерички... :facepalm:
Овдешниве устата крофна им стана од дaдлaње, и што ќар видоа од тоа? УЧК на наш грб, со сила ни ги држат сатрапи да бидат. Исто и цела Европа, не извадија амерички од уста и што ќар имаат? Што им се дешава сега?
Не ми е ич драго што го пишувам ова, ама чисто да те прашам, свесен си што ќе ни се случеше да не го прифатевме рамковниот договор? За овие работи зборам цел ден, изборот е змија да те апне или магаре да ти го бапне, слично е и со Иран само секако во поголеми размери зашо Иран е огромна и моќна земја.

Да, во теорија Америка не треба да се меша во државноста на Иран, ама во пракса не е така и немам намера пак да ти објаснувам, секако нема фајде.

И ајде по 90ти пат, знам дека Катар, Арабија и Турција финансираат градење џамии и радикален ислам кај нас и на Балканот, ама ако сакаш да ми посочиш каде реков дека ми се допаѓа системот во тие држави, конкретно Катар и Арабија? Турција на страна, друга песна се они. Коментирам конкретно за теократијата како систем дека не е добар.

Тенџере.
Автоматски споено мислење:

абе знаеш дека уствари си еден од поглупите на форумов? :LOL:
Знам, ама убедливо најглуп си ти, тенџере едно.

Искочи слика во која се забележува човечки череп во остатоците од авионите. Сметам дека е невкусно да споделам.
Ја видов Не ми изгледа дека е череп она. Поверојатно е аголот. Ако е за таа една фотографија. Да беше череп, ќе имаше повеќе фотографии.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom