Тие региони таму не се погодни за стилот на војување што го практикува Иран. Да, може да испратат повеќе војска во обид да срушат уште нешто ама шансите се дека само ќе им испогинеа куп луѓе за возврат за уште понекое летало на Америте.
Освен тоа има уште една работа тука. Кога можеби сакаш непријателот копнено да нападне, можеби и не треба да изгледаш премногу јак и спремен.
Мене не ми изгледа лоша одлуката да не прават ништо драстично. Да, ова ќе беше добар пи-ар да срушеа уште нешто, но замисли какви последици ќе има ако Америте се решат да нападнат копнено. А замисли на ПОТУС-от (воен гениј) кога му ги пуштаат тие кратките видео клипови како летаат над Иран, танкаат гориво, спасуваат пилоти, итн (нормално не мора да ги спомнат изгубените авиони и хеликоптери)... Шансите за копнена офанзива автоматски скокаат горе.
Сеир на страна. Јак ризик ама успешно си ја завршија работата. Блек Хаукси и С-130 имаат они уште 300 пати да ја прават операцијава и пак да им останат уште толку на користење. Човечка жртва па не верувам да дознаеме доколку има.
Мора да им се даде признание и за опремата што ја имаат авионите за безбедноста на пилотите. Точно дека е стара технологија али во оваа војна им е усовршена до макс. На Русите 1 авион ќе им соборат, 3 пилоти им гинат.
Тенџере, овде се збореше за режимот уште пред САД да ги нападнат Иран, ама изгледа меморијата ти е како на риба. Ти кажав, за мене како личност поразителен податок е дека во 2026 година имаме теократски режим како доба пред 1000 и кусур години, толку. Имаш незадоволни луѓе (со 7 цифри) пребегани и раселени од Иран поради тој режим. Верувам, од убаво не избегале, или можеби е лага тоа, а Ване, што викаат Бебо и Телеграм акаунтите? Да споредиме ако сакаш со % на раселени Норвежани или Финци па да споредиме, што викаш?
Очекував вакви реплицирања. А што правиме со многуте милиони избегани од режимот во Иран, можеби на нив треба да им го кажеш ова па да видиме што ќе ти одговорат? Можете да мелете на темава што сакате, ама еден аргумент немате во полза на теократијата во 2026 година, ЕДЕН!
Ти се објаснуваше дека само бараат изговор за да ги нападнат, ако не успее организирањето на нереди и државен удар преку обоена револуција. Ама тебе никој не може толку да ти објаснува колку што ти можеш да не разбираш.
@grunff eте, обиди се ти повторно ако сметаш дека овде има и теоретски потенцијал за разбирање.
Нацистичка Германија никогаш немала недостаток на борбени авиони и на бомбардери, но имала акутен недостаток на воени пилоти и на гориво за тие борбени авиони и бомбардери.
Веќе на крајот од 1944 година кога почнале да остануваат без гориво, и тие малку пилоти кои ги имале биле префрлени од воената авијација во војската, за да се борат на копно, а не во воздух.
Очекував вакви реплицирања. А што правиме со многуте милиони избегани од режимот во Иран, можеби на нив треба да им го кажеш ова па да видиме што ќе ти одговорат? Можете да мелете на темава што сакате, ама еден аргумент немате во полза на теократијата во 2026 година, ЕДЕН!
Не ми ставај само зборови во тастатура те молам, ниту сум рекол дека Американци треба да им кажуваат или нешто слично, само ти кажувам треба уредувањето да им се промени за да се ослободи народот од стегите.
Нема грешка. Суштината зошто толку се разви теократијата побарај ја во Сад која го подржувала режимот на Палави кој не бил ништо подобар од сегашнава теократија за Иранците. Суштината побарај ја што директно влијаеа да дојдат муливе на власта кога им го збришаа веќе демократски избраниот социјалист Мосадегх и го вратија шахот.
Споменато е повеќе пати. Им се сере на Сад дали се муџи или социјалисти. Додека не се опасност по интересите на Израел и Сад и човекојадци нека бидат нема да имаат проблем.
После се прашуваш зошто Сад секогаш виновен. Па неможе ти да ми тврдиш дека Иран се лошите кога истото срање им го правеа на Србите кои ете православни по некоја случајност и си го бранеа суверинитетот во 1999. Истото како нели Украина го брани својот суверинитет.
Ама не важи тоа а ? Мислам неможете објективни да сте и да пишувате вака било така било а пред само не така далечна историја истиве актери ни се измочаа и на на нашиов суверинитет. Колку и да е непостоечки.
Нема овде многу простор за дискусија. Иран беше нападнат и има секое право да се брани. Нема тука меѓународно право кое ќе оправда било каква агресија.
Со такви жалопојки се бранеше и режимот во Киев. Е сега додека режимот убиваше 14.000 жени и деца пред да интервенира Русија. Нели украинци.
Ондак ништо страшно, немаше проблем за Сад и Еу. И тоа пази за православни говориме.
МУВА не го лазеше модерниот и морално супериорниот западен свет.
Ама сега оти Иран немири задушувал со драконски мерки. Леле треба да бомбардираме аууу.
Па што е разликата ондак?
Значи православците за кои толку многу се загрижија на темиве па и не се толку битни?
Мора да им се даде признание и за опремата што ја имаат авионите за безбедноста на пилотите. Точно дека е стара технологија али во оваа војна им е усовршена до макс. На Русите 1 авион ќе им соборат, 3 пилоти им гинат.
Неспоредливо е земја која нема некој ПВО потенцијал, мислам самиот гледаш дури ниту манпадси немаат локалците а еден куртон тука тврдеше дека со нив им ги гаѓаат Ф16те
Со Украина која имаше развиено противвоздушен систем уште од СССР за да ја брани од Нато потенцијален судир во минатото. Подоцна уште толку опрема е истурено од Нато за да неможе Русија да го доминира небото. Додај тука уште еден тон радари што се го источниот блок а работат за Украина. И апла поспремна армија од Иранскава.
Не се толку лоши Русите како што се мисли. Статистички вакви загуби во еден ден немаа они до сега. Многу мали се загубите на Русија во овие 4 години во воздушни операции. Повеќе летала им страдаа додека беа приземени од напади со дронови.
Способноста на армијата на Сад мислам само некој апла неписмен може да ја стави под знак прашалник.
Не е ни толку битно знаеш. Со технологија од камена доба им погодија Ф35ка
Тие региони таму не се погодни за стилот на војување што го практикува Иран. Да, може да испратат повеќе војска во обид да срушат уште нешто ама шансите се дека само ќе им испогинеа куп луѓе за возврат за уште понекое летало на Америте.
Освен тоа има уште една работа тука. Кога можеби сакаш непријателот копнено да нападне, можеби и не треба да изгледаш премногу јак и спремен.
Мене не ми изгледа лоша одлуката да не прават ништо драстично. Да, ова ќе беше добар пи-ар да срушеа уште нешто, но замисли какви последици ќе има ако Америте се решат да нападнат копнено. А замисли на ПОТУС-от (воен гениј) кога му ги пуштаат тие кратките видео клипови како летаат над Иран, танкаат гориво, спасуваат пилоти, итн (нормално не мора да ги спомнат изгубените авиони и хеликоптери)... Шансите за копнена офанзива автоматски скокаат горе.
Па незнам баш. Лесно можат да воспостават контрола на некој од региониве кои е слабо населен. Сега подоцна може крваво ќе биде ама знаеш дека целта им е да ги принудат да преговараат и да се потчинат, за подоцна да ги докусурат.
Да бе не знаеле. Го собориле ф-15та пред 2 дена. Сигурно не се телепортирал.
Дронови имаат да пуштаат ко на шала во Катар, ОАЕ ама немаат дронови за набљудување? Ма немој да ме јебеш.
Обично си разговарам на темава со татко ми секојдневно, ама до сега не сум го видела толку загрижен за актуелните случувања. Брзо ескалираат нештата и според него се поминале некои црвени линии кои со децении биле недопрени.
Луѓето што разбираат што сѐ е во игра, не спијат баш најдобро... Посебно тие што конкретно знаат што ќе се дешава, го слушна италијанскиот министер пред некој ден?
Да бе не знаеле. Го собориле ф-15та пред 2 дена. Сигурно не се телепортирал.
Дронови имаат да пуштаат ко на шала во Катар, ОАЕ ама немаат дронови за набљудување? Ма немој да ме јебеш.
Малце го потценуваш теренов. Не е ова Украина со една линија кајде што има борби. Иран повеќе делува ко Афганистан. Да бараш камуфлиран човек на ваков терен е исто ко да бараш игла во сено.
Малце го потценуваш теренов. Не е ова Украина со една линија кајде што има борби. Иран повеќе делува ко Афганистан. Да бараш камуфлиран човек на ваков терен е исто ко да бараш игла во сено.
Никој не го потценува теренот, посебно Иран треба да си го познава нели? Ако Иран неможе своја територија целосно да ја има под контрола кој треба да ја има? Знаеш дека на 50 километри од Исфахан се случувањава? Град со 2.2 милиони.
Буквално им ги слетале авиониве и хилихоптериве на бришан простор. Рамнина. Или ти мислиш горе на планина им правеле екстракција?
За цивилизацискиот развој таму и за Иран таа теократија е како измислена, затоа што 95% + се шиити и нив ги обединува шиитскиот ислам. Дури и тие ајатоласи, сега веќе династија се Азери а не Персијци.
Џабе објаснуваш! Не е напразно речено: каква брада-таков брич!
Има еден виц со брада за муабетот на Тито и Енвер Хоџа, кога Тито му се фали на другарчето, како тој ги пуштил неговите на слобода, па му одат во Германии пари печалат и доаѓаат, куќи прават, вложуваат. Ко демек сите задоволни.
На тоа Оџа му вика, абе лесно ти е тебе. Твоите се како пчели идат на запад, ама дома носат! Моите се како оси, ќе те укаса и џенем фаќа!
Сум бил во тој дел од светот, не се диви животни, ама си имаат свои специфики. Ако многу го пуштиш оглавот, ојде јабана!
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.