Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
абе до пред месец дена иран беше "страв и трепет" за тој дел од светот ако ја изгуби таа позиција веќе е поразен, ако само по некоја случајност успее да го одбие нападот и сад си заминат од таму тогаш дефинитивно победил, нас (а претпоставувам и остатокот од светот) секоја ситуација би ни одговарала повеќе од денешнава

абе до пред месец дена иран беше "страв и трепет" за тој дел од светот ако ја изгуби таа позиција веќе е поразен, ако само по некоја случајност успее да го одбие нападот и сад си заминат од таму тогаш дефинитивно победил, нас (а претпоставувам и остатокот од светот) секоја ситуација би ни одговарала повеќе од денешнава

od kogo ke ja izgubi? za tie sto bil strav i trepet sekogas ke bide za pakistan ili izrael ne bil mada kako trgnalo moze za izrael na kraj i da bide.

вака лаички гледано поразот на иран е извесен само прашање е на време и која штета ќе ја претрпат сад и израел,
ако Епштајн коалицијата продолжи вака да губи авиони, да некој ќе биде победник, сигурно!

Courtney Kube

Gordon Lubold and Courtney Kube
Two U.S. military helicopters that were involved in the F-15 search and rescue efforts were struck by Iranian fire, but the service members are all safe, according to a U.S. official.

The helicopter carrying the recovered pilot was hit by small arms fire,
wounding crew members of the helicopter on board. The helicopter
landed safely. All service members are receiving initial medical
treatment and will be transported for further medical care.

Пепел ги направи Иран авијацијава денес. Се гледа дека не летале до сега длабоко неко лансирале ракетчиња некои од далеку.
Oна што се гледа а е навистина интересно, е дека САД озбилно почнаа да напаѓаат со прелети на авијација. Тоа значи две работи:
- прво, ќе видиме сега кој ќе биде повеќе во зијан - напаѓачите или напаѓаните
- второ, според првичниве резултати е очигледно дека ПВО-то на Иран не е супресирано ама точно е дека САД се слаби со залихи од standoff далечински оружја а Израел се слаби со ПВО интерцептори, па затоа Америте вака запнуваат со ризични напади... не само авијацијава туку претстојните пешадијски напади

The helicopter carrying the recovered pilot was hit by small arms fire,
wounding crew members of the helicopter on board. The helicopter
landed safely. All service members are receiving initial medical
treatment and will be transported for further medical care.

Од ова може да се подразбере дека хеликоптерот е нападнат со пешадиско оружје, најверојатно во фазата на извлекување на пилотот.... т.е. кога се спуштал или полетувал со извлечениот пилот.

Налетале на некој ловџија со чивте... :D

Каква „случајност“, кога исходот е сѐ поизвесен: САД/Израел ќе ја изгубат оваа војна.
На страна употреба на нуклеарно оружје (скраја да е), како ти гледеш пораз на Иран во оваа војна?

Вториот пилот сеуште не е пронајден.

Од ова може да се подразбере дека хеликоптерот е нападнат со пешадиско оружје, најверојатно во фазата на извлекување на пилотот.... т.е. кога се спуштал или полетувал со извлечениот пилот.

Налетале на некој ловџија со чивте... :D
Лажат сушат америве, и апла да излезат видеа они ке ги извртат работите

Промена на парадигма е ова, последнава генерација на манпад ПВО руши и А10ки кои на времето се сметаа скоро за „бесмртни“ од аспект колку штета можат да издржат а да не бидат срушени... Затоа и ги довлекоа од пензија, за во Иран.

Подоста пензионери се вадат од пензија, овој на пример далеку ја надминал границата за безбедна километража... Ама јагма е, мора да се војува.

едит:

Последно уредено:
Имаат јенките страшни системи за електронско попречување, имаат асови у ракавот ама џабе. Они можат било која цел на земја да ја уништат, тоа не е проблем.....проблем е што не можат копнено да влезат.

Имаат јенките страшни системи за електронско попречување, имаат асови у ракавот ама џабе. Они можат било која цел на земја да ја уништат, тоа не е проблем.....проблем е што не можат копнено да влезат.
Трамп влегува во четот: „Држи ми го пивово“ - вели. :)
Знаеш што уствари е проблемот?

Ни 100 стапа не болат - кога се по туѓ грб.
Автоматски споено мислење:

Не е манпад.
Промена на парадигма е ова, последнава генерација на манпад ПВО руши и А10ки кои на времето се сметаа скоро за „бесмртни“ од аспект колку штета можат да издржат а да не бидат срушени... Затоа и ги довлекоа од пензија, за во Иран.

Не е манпад.
Да, дефинитивно не е.

Мене поентата ми беше дека извесно е дека имаат поделено прилично манпад пво ширум западниот дел од Иран. И тоа прави разлика, има куп летала/дронови соборени со манпадови. А читав и анализи дека се прилично посилни од претходните генерации, и дека дури и Вардог А10ка не може да ги преживее.

The US and Iran are both kicking ass. But Iran spent a small fraction of the money that the US did. And Iran will likely outlast the US and ultimately win this war and rebuild and expand its territory and its power in SW Asia.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom