Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Можеби сум грешка, ама од она што го пишуваш ми делува дека ти веруваш дека во Иран се убиени 40 000 луѓе на протестите. Добро претпоставувам или грешам?
Не знам колку се, вреќите со тела ги видовме сите. Режимот убива протестанти, тоа е факт.

Сија посочил суштината.
Проблемот е што тие самите во Иран треба да си воведат секуларен систем ако им се допаѓа, а не некој од надвор да им воведува таков систем, ова е она што одбиваш да го прифатиш.
Не го прифаќам тоа затоа што има ситуации како нивната, кога не можеш да се ослободиш сам. Ние сме биле во таа позиција за време на Отоманската Империја. При кревањето на Илинденското востание биле известени големите сили и се барала помош, нели? Тие секако го испочитувале суверенитетот на Отоманската Империја, како што сакаат некои овде :)

P.S.
Се извинувам што јас како модератор имам свое мислење на темава, не бев информиран дека не сум смеел да заземам страна во конфликтот. :tapp:

Јако ги рокнале вчера во Арад и Димона, некако не им испаѓа математиката на Сад и Израел „џабе“ го ликвидираа добар дел од Иранското раководство пак очигледно командната структура си функционира. Влегоа во конфликт кој се чини не знаат како да го завршат, Иран останува со нечепнати залихи на збогатен ураниум единствено што донесоа со војнава е пад на куповна моќ инфлација

Јако ги рокнале вчера во Арад и Димона, некако не им испаѓа математиката на Сад и Израел „џабе“ го ликвидираа добар дел од Иранското раководство пак очигледно командната структура си функционира. Влегоа во конфликт кој се чини не знаат како да го завршат, Иран останува со нечепнати залихи на збогатен ураниум единствено што донесоа со војнава е пад на куповна моќ инфлација
Најтрагично е што додека они си мерат сила со ракети, обичниот свет го плаќа цехот со инфлацијата.

Многу тврдо држиш про-Израелски став. Веќе неколку пати потенцираш дека Палестинците одбиле договор со Израел, со што имплицираш дека самите Палестинци се криви за геноцидот што им се случува.
Те молам појасни, кој е тој договор (пошто повеќе пати разни т.н. понуди имаше) што им се нудел и какви услови, според тебе, требало да прифатат?
Не одбиле формален договор, но од самиот почеток на доселувањето на Евреите после ВВ2, одбиваат решение во кое Израел може да постои и да коегзистираат. Тоа е нивно право и не им го спорам тоа, во тој момент кога Евреите почнуваат да се доселуваат, арапите губат територија на која во тој момент се мнозинство. Мислам дека првично тие не се свесни за тоа со каква сила ќе си имаат работа, па во тој момент не се подготвени на компромис. 20 години подоцна веќе беше време за компромис, но тие никогаш не покажаа дека се спремни за тоа.

Мојот став по ова прашање е дека доселувањето на Евреите таму е неправда врз арапите, без разлика што било и како било порано. И арапите се доселиле во некој момент, но не можеме да го одмотуваме до клопчето до бескрај. Како и да е, постоењето на Израел е факт, има две решенија, едното е прифаќање на реалноста, другото е војна до истребување. На нив е да решат што сакаат. Јас не држам про-Израелски став затоа што многу ги сакам, туку затоа што тоа е објективната реалност ако ја погледнеш без емоции.

„Објективна реалност“ е да имаш произраелски став затоа што тоа е „објективната реалност ако ја погледнеш без емоции“.

lmfao-too-funny.gif

Ok de, imaj si svoe mislenje i za ovoj konflikt i opshto, tvoe pravo.

1. Daj kazi ziti se, se poznava neshto na videoto? Ti pisha deka ima video kako dokaz, pa te prashuvam.

2. Tvoe pravo na shto veruvash, ama koga vekje javno iznesuvash vo shto veruvash i shto podrzhuvash ili na sho se protivish, dobro e da imash po nekoj argument. Ne znam dali postoi radio televizija avganistan vo momentov, old school ekipa bila na vlast tamu, taka slusham.

3. Kje ti pisham nakratko sega - javna tajna e deka im se zakanuvaat na reprezentativkite sho sakaa da barat azil, imaat represija kon sportistite generalno - pobaraj po net kje vidish kolku sportisti ima ubieno i zatvoreno (ne samo sega, i od prethodno) Ali Daei i drugi legendi na Iranskiot fudbal javno govorat, vidi sekoja godina kolku imaat smrtni kazni (ima nekoi opravdani ok) i kolkav del se za uchestvo vo protesti. A zrtvite od Januarskite protesti ushte rastat, poshto ima golem broj na lica koi se vodat kako isceznati, pa posle meseci im gi predavaat telata na familiite.

4. Sum pishuval nekolku pati prethodno, Iran i pred vojnata, beshe na rab na kolaps. Restrikcii na voda i struja se normala, cenite na hranata (Iran e ogromen proizvoditel na golem broj prehrambeno produkti) se pokacheni nekolku pati. Otvori caspianreport (likot ima neutralni analizi) na youtube, kje vidish zemjata vo koja sostojba e.

Tie sho gi branish / branite se raspagjaat na site strani. Kje istrelaat toa sho im e ostanato za fajront, i tolku od niv.
Тоа видео е презентирано од иранските власти, има и други кои снимаат сликат со телефон во рака, плус сторителите го признале делото.
Потоа третата точка ти почнува со: javna tanja e, ако е јавна тајна ти дај ми докази снимки за се тоа што тврдиш, и што ги спречува иранските власти кои според пропагандната Медија убиле 40 000 да ги убијат уште овие тројца? Што има за нив особено да се објаснуваат.
И нели се прашуваш зошто баш за овој еден западната пропаганда дига прашина а не за децата убиени во школото?
Иран е во тешка економска позиција заради санкции притисок итн но тоа не го менува фактот дека е нелегално нападнат од Епштајн коалицијата и ја сум на страната на меѓународното право, против психички нестабилниот Трамп и религиозниот фанатик Нетанјаху што чека месијата да се врати.

Да да, другар ти Стефан ни јави дека цела фудбалска лига ја имаат стрелано (тие што не ги обесиле).
Ако сакаш да посочиш каде го реков тоа? Или убаво ти е вака да лажеш како што лажеш во 90% од постовите, плус што спамаш како умреница некоја?

Патем, пред 4 години на СП во Катар, или нешто пред СП, на фудбалерот Сердар Азмун му се закануваа со протерување од земјата и исклучување од репрезентација затоа што ако добро ме држи меморија поддржуваше одредена група на луѓе што протестираа контра власта..., преку пост на социјалните мрежи.

П.с. еве го најдов одма, добро сум запамтил.

During the 2022 Mahsa Amini protests, he was one of the first high-profile athletes to speak out:
Social Media Support: He posted on Instagram stating he could not remain silent despite team rules, writing: "Long live Iranian women".
Silent Protest: During a friendly match against Senegal in September 2022, he and his teammates wore black jackets to hide the national team badge during the anthem.
Forced Apology: He later deleted his pro-protest posts and issued a public apology to his teammates, which many viewed as being made under significant government pressure.

Претпоставувам се извинил и ги избришал постовите пошо му се заканиле со допинг како на репрезентативките на Иран прошлата недела. :icon_lol:

Не одбиле формален договор, но од самиот почеток на доселувањето на Евреите после ВВ2, одбиваат решение во кое Израел може да постои и да коегзистираат. Тоа е нивно право и не им го спорам тоа, во тој момент кога Евреите почнуваат да се доселуваат, арапите губат територија на која во тој момент се мнозинство. Мислам дека првично тие не се свесни за тоа со каква сила ќе си имаат работа, па во тој момент не се подготвени на компромис. 20 години подоцна веќе беше време за компромис, но тие никогаш не покажаа дека се спремни за тоа.
Како очекуваш еден народ кој со векови е мнозинство на својата земја доброволно да прави компромис за сопствената територија?

Замисли некој ти доаѓа дома, ти ја зема спалната и дневната, и ти вели, направи компромис, од сега мора да коегзистираме заедно. Ќе направиш ли? Спремен ли си за тоа? :D

Како очекуваш еден народ кој со векови е мнозинство на својата земја доброволно да прави компромис за сопствената територија?

Замисли некој ти доаѓа дома, ти ја зема спалната и дневната, и ти вели, направи компромис, од сега мора да коегзистираме заедно. Ќе направиш ли? Спремен ли си за тоа? :D
Тоа е нивно право и не им го спорам тоа, во тој момент кога Евреите почнуваат да се доселуваат, арапите губат територија на која во тој момент се мнозинство.
Читај убаво.

Фер, реков дека е нивно право, ама како одминуваат годините, се повеќе им се стеснува територијата.

Не знам колку се, вреќите со тела ги видовме сите. Режимот убива протестанти, тоа е факт.

Не го прифаќам тоа затоа што има ситуации како нивната, кога не можеш да се ослободиш сам. Ние сме биле во таа позиција за време на Отоманската Империја. При кревањето на Илинденското востание биле известени големите сили и се барала помош, нели? Тие секако го испочитувале суверенитетот на Отоманската Империја, како што сакаат некои овде :)

P.S.
Се извинувам што јас како модератор имам свое мислење на темава, не бев информиран дека не сум смеел да заземам страна во конфликтот. :tapp:
Споредбава малку е нелогична. Споредуваш окупација од турска муслиманска империја врз словенска православна држава со Иран кој го водат Иранци?

Иранци кои никогаш не живееле во теократија и не сакаат да живеат во истата. Истото ропство е, теократски фашизам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom