За нас кои имаме сосема поинаква културна матрица е многу тешко да го разбереме однесувањата во случајов на Иранците.Не можам да ги разберам Иранците... Јас да сум на нивно место (скраја да е) би ја избркал цела поширока фамилија барем подалеку 100км од мене и од самите нивно домови. Не па да идам кај нив. Во нивните околности тоа не е ни параноја туку здрав разум.
Тие имаат сосема поинаква култура и нивното поимање на вредностите, раѓање, живот смрт поинаку се однесуваат кон тие работи. Па и Калигула и цел тој Епштајн свет не ги разбира.
На пример во нивната религија која е во тој дел контра Јудаизмот/Христијанството давањето на заеми/кредити е забрането да се дава со интерес/камата, а токму тој дел на Јудаистите инаку добро опишан во Светото писмо вели давајте кредити ама на гоите давајте им со камата и на тој начин ќе ве направам господари, но како и да е, тие се цивилизација исто како и Русија, Кина и... кои заради разликите во културната матрица за нас изгледаат чудно.
Кај нас преовладува вредносен систем “ наведната глава сабја не ја сече“ и затоа сме таму каде сме.
Тука налетав на овој предлог од страна на огнен подржувач на Епштајн коалицијата кој нуди решение како да се отвори Хормуз, само овој предлог не дојде до очите на Калигула... за само некој ден ете ти ги радиоактивните облаци дури тогаш го обравме бостанот..