Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Не можам да ги разберам Иранците... Јас да сум на нивно место (скраја да е) би ја избркал цела поширока фамилија барем подалеку 100км од мене и од самите нивно домови. Не па да идам кај нив. Во нивните околности тоа не е ни параноја туку здрав разум.
За нас кои имаме сосема поинаква културна матрица е многу тешко да го разбереме однесувањата во случајов на Иранците.
Тие имаат сосема поинаква култура и нивното поимање на вредностите, раѓање, живот смрт поинаку се однесуваат кон тие работи. Па и Калигула и цел тој Епштајн свет не ги разбира.
На пример во нивната религија која е во тој дел контра Јудаизмот/Христијанството давањето на заеми/кредити е забрането да се дава со интерес/камата, а токму тој дел на Јудаистите инаку добро опишан во Светото писмо вели давајте кредити ама на гоите давајте им со камата и на тој начин ќе ве направам господари, но како и да е, тие се цивилизација исто како и Русија, Кина и... кои заради разликите во културната матрица за нас изгледаат чудно.
Кај нас преовладува вредносен систем “ наведната глава сабја не ја сече“ и затоа сме таму каде сме.

Тука налетав на овој предлог од страна на огнен подржувач на Епштајн коалицијата кој нуди решение како да се отвори Хормуз, само овој предлог не дојде до очите на Калигула... за само некој ден ете ти ги радиоактивните облаци дури тогаш го обравме бостанот..

Мене ме чуди како овие луѓе направиле милијарди без елементарно знаење од економија. Најверојатно преку ефтини измами. Цела управа им е грифтери за профит дојдени само.
Ako si imal kontakt so bogati lugje, kje svatis deka nekogas dobro nasledstvo, konekciite na tvoite i malce srekja se dovolni. Nema potreba od elementarno poznavanje od bilo sto. Ne se site Elon Mask.

Нобиот ајатолах бил геј, после Иран не чинел.
899.jpg

Последно уредено:

US Cruise Missile Expenditure

- Losing the war of attrition against Iran -

Prior to the recent commencement of war with Iran, the general consensus of Tomahawk cruise missiles loaded in the deployed destroyers and submarines was ~600 missiles.

It is now almost certain that few, if any, of these Tomahawks remain. And, given that the main US naval base in Bahrain has been destroyed, Souda Bay, Crete, is the only base within thousands of miles with the facilities necessary to reload the navy's Arleigh Burke-class destroyers.

Souda Bay is not fitted out to reload missile-carrying submarines, which would have to return to the United States mainland to be reloaded.

The bottom line is that the US Navy has now exhausted virtually its entire magazine depth of Tomahawk cruise missiles.

That leaves only the JASSM air-launched cruise missiles as a serviceable stand-off munition for attacking Iranian targets.

We know that the recent sorties of B1-B and B-52 bombers have all consisted of JASSM stand-off missiles (~600 mile maximum range).

If there have, in fact, been any B-2 bomber sorties in the past 18 days, they would also have almost certainly delivered JASSMs.

The United States' worldwide total JASSM inventory at the beginning of 2026 was ~3000 units.

The B1-B can carry 24 JASSMs. The B-52 can carry 20 JASSMs. The B-2 can carry 16 JASSMs.

My rough guess for total strategic bomber sorties in the past 18 days would be in the range of 50 - 75 — so, an expenditure of at least 1000 JASSM cruise missiles.

In other words, at least one-third of the total JASSM inventory has been consumed in less than three weeks.

This brief analysis underscores why I have long argued that the US could not win a war of attrition against Iran.
Автоматски споено мислење:

За нас кои имаме сосема поинаква културна матрица е многу тешко да го разбереме однесувањата во случајов на Иранците.
Тие имаат сосема поинаква култура и нивното поимање на вредностите, раѓање, живот смрт поинаку се однесуваат кон тие работи. Па и Калигула и цел тој Епштајн свет не ги разбира.
На пример во нивната религија која е во тој дел контра Јудаизмот/Христијанството давањето на заеми/кредити е забрането да се дава со интерес/камата, а токму тој дел на Јудаистите инаку добро опишан во Светото писмо вели давајте кредити ама на гоите давајте им со камата и на тој начин ќе ве направам господари, но како и да е, тие се цивилизација исто како и Русија, Кина и... кои заради разликите во културната матрица за нас изгледаат чудно.
Кај нас преовладува вредносен систем “ наведната глава сабја не ја сече“ и затоа сме таму каде сме.

Тука налетав на овој предлог од страна на огнен подржувач на Епштајн коалицијата кој нуди решение како да се отвори Хормуз, само овој предлог не дојде до очите на Калигула... за само некој ден ете ти ги радиоактивните облаци дури тогаш го обравме бостанот..
Мислам дека за различни работи зборуваш. Какви сакаш вредности имај, фамилијата треба да се чува. Ти пак бори се, не наведнувај глава, ама не мора после да идеш кај ќерка ти дома.

Нормалните луѓе бегаат од оваа администрација. Директорот на Трамп за Антитероризам дал оставка: "I cannot in good conscience support the ongoing war in Iran. Iran posed no imminent threat to our nation, and it is clear that we started this war due to pressure from Israel and its powerful American lobby."

Види како им објаснува што се Сад направи со Украина, и веројатно ја купува позицијата на Трамп тогаш со мир на секој твит. Поради тоа и го ставаат на таква позиција. Им ебаа едно движење кое беше многу поразлично од типичното дувло на републиканците. Сега старите неоконси ја свртеа. Пуштија млада крф за да добијат на популрност, ама волкот крзното ќе смени ама пак волк ќе остане.

@teneke , пак им снемува проектили на Американците, овојпат томахавки и JASSM.
Четири години, никако да ја научат лекцијата. :D

Ако е вистина ова, а големи се шансите дека не е, евреите сакаат да го симнат од платен список.
Тоест се сомневаат во неговата работа.
Втора можност е дека е психолошка патка, лажен траг.

Estonia is ready to help the US against Iran.

"We will be ready to offer any kind of support to the US or to free world countries."
Е ова е веќе пресврт, нека му ја мислат клетите Иранци. Уште и Тимчо со гол газ да им влезе паѓаат за 24 часа.

Anglo-saxoncite so ovaa vojna, a i nekolkute konflikti prethodno definitivno pokazuvaat deka veke ne se tolku mokni i spremni da prakaat vojska na teren i glavnata strategija e nosaci na avioni, bombardiranje i raketiranje.
Sto znaci deka ako drzavata-zrtva nema dobri protiv-vozudsni sistemi, dronovi, raketni sistemi pisi propalo, cela ostanata vojna infrastruktura im e za dzabe.
Iran se plasam i ako opstane, pa ete i da pobedi preku istrajnost, ke bide tolku ruiniran sto ke se sozdadat nekakvi socijalni nemiri za nekoja godina pokasno sto ke dovede do promena na vlasta.

Ако продолжи војната во Иран а со тоа се зголеми економската криза во ЕУ не останува ништо друго освен распад.
... мене повеќе ми изгледа, дека распадот ќе биде на НАТО, со учество од 75% на САД во опстанокот и функционирање на НАТО и одбивање на повикот од Трамп за помош од членките за преодноста на блокираниот морски теснец, Трамп ќе се тргне од НАТО со се се средствата и тоа ќе биде очигледно и крај на тој ,,одбранбен" воен сојуз.

...ако се случи тоа ќе ми биде многу криво и жал за македонскиот народ како секогаш во историјата, ќе биде само една колатерална штета, со тоа што си го промени сопственото историско име на државата само за да влезе во НАТО.

Овие енглезите, шпанците, швабите... не сакаат да му помогнат на Трамп во војната. Незнам кој е нашиот став, дали ние како нато земја се изјаснивме по повикот на Трамп или воопшто не бевме повикани? Ја мислам дека сега е моментот да му удриме контра на енглезите, французите, швабите, холанѓаните, татарите.... да излезе врховниот командант Гоца, и јасно и гласно да каже дека како нато земја се вклучуваме во војната против Иран со сите расположиви капацитети (два топа, 100 пушки, 5 минофрлачи, 3 дајцови, 25 војници). Па нека се знае кој е вистински близок на сад

Овие енглезите, шпанците, швабите... не сакаат да му помогнат на Трамп во војната. Незнам кој е нашиот став, дали ние како нато земја се изјаснивме по повикот на Трамп или воопшто не бевме повикани? Ја мислам дека сега е моментот да му удриме контра на енглезите, французите, швабите, холанѓаните, татарите.... да излезе врховниот командант Гоца, и јасно и гласно да каже дека како нато земја се вклучуваме во војната против Иран со сите расположиви капацитети (два топа, 100 пушки, 5 минофрлачи, 3 дајцови, 25 војници). Па нека се знае кој е вистински близок на сад

Македонци за прв пат на персиска почва после 2360 (ДВЕ ИЛЈАДИ ТРИСТОТИНИ И ШЕЕСЕТ) години.

Малиот Аце Велики ќе се расплаче на поплочениот пиедестал среде плоштад Македонија.

Јако, многу добро кажано и за ситуацијава и за ова што го прават Иран.

It’s not just Hormuz.

Consider the Iranian power revealed in this war.

It has absorbed an all-out attack by the US and Israel, including a deep decapitation attack that removed the top few levels of leadership of the main organs of the state, and not only lived to tell the tale but stayed in the fight.

Despite absorbing this massive attack at the heart of the nation-state, Iran has basically wrecked all US bases in the region, pushing US forces back a thousand miles.

It has partially blinded US forces by taking out so many (all?) US radars in the region, so that the US is forced to rush E-3 recon planes to do the battlefield recon on which modern military ops depend.

It has downed a number of US drones, warplanes and aerial refueling tankers.

It has attacked every state across the gulf simultaneously, and intimidated them all to eat the punishment. It has kept up the punishment of Israel, with most of the damage suppressed by Israeli censors, which seems to have been considerable.

It is sustaining the largest missile and drone attack in history that shows no sign of slowing down. It is likely to keep going for a lot longer than people suspect.

It has destroyed a dozen or so ships in the gulf.

It has established effective control over the Strait of Hormuz, and started to impose cumulating costs on the US and its allies.

It has allies and proxies in Iraq and Lebanon who are doing real damage to the enemy.

It has conducted at least one successful cyberattack so far.

And it holds lots of escalation options in reserve: the Houthis, the land threat, more damaging targeting options, and asymmetric threats. Not to mention the implied threat of an insurgency war, deterring an invasion by US ground forces.

You have to understand that a country that can do all this under an all-out attack by the United States is a formidable power. British, France or Germany are not capable of this.

If you have not been surprised and impressed, you are not paying attention.
Автоматски споено мислење:

Ако е вистина ова, а големи се шансите дека не е, евреите сакаат да го симнат од платен список.
Тоест се сомневаат во неговата работа.
Втора можност е дека е психолошка патка, лажен траг.
Непријателот ти кажува за сопствен шпион во твоите редови... Што ќе направиш? :)

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom