Не можам да ги разберам Иранците... Јас да сум на нивно место (скраја да е) би ја избркал цела поширока фамилија барем подалеку 100км од мене и од самите нивно домови. Не па да идам кај нив. Во нивните околности тоа не е ни параноја туку здрав разум.
За нас кои имаме сосема поинаква културна матрица е многу тешко да го разбереме однесувањата во случајов на Иранците.
Тие имаат сосема поинаква култура и нивното поимање на вредностите, раѓање, живот смрт поинаку се однесуваат кон тие работи. Па и Калигула и цел тој Епштајн свет не ги разбира.
На пример во нивната религија која е во тој дел контра Јудаизмот/Христијанството давањето на заеми/кредити е забрането да се дава со интерес/камата, а токму тој дел на Јудаистите инаку добро опишан во Светото писмо вели давајте кредити ама на гоите давајте им со камата и на тој начин ќе ве направам господари, но како и да е, тие се цивилизација исто како и Русија, Кина и... кои заради разликите во културната матрица за нас изгледаат чудно.
Кај нас преовладува вредносен систем “ наведната глава сабја не ја сече“ и затоа сме таму каде сме.
Тука налетав на овој предлог од страна на огнен подржувач на Епштајн коалицијата кој нуди решение како да се отвори Хормуз, само овој предлог не дојде до очите на Калигула... за само некој ден ете ти ги радиоактивните облаци дури тогаш го обравме бостанот..
Мене ме чуди како овие луѓе направиле милијарди без елементарно знаење од економија. Најверојатно преку ефтини измами. Цела управа им е грифтери за профит дојдени само.
Ako si imal kontakt so bogati lugje, kje svatis deka nekogas dobro nasledstvo, konekciite na tvoite i malce srekja se dovolni. Nema potreba od elementarno poznavanje od bilo sto. Ne se site Elon Mask.
Prior to the recent commencement of war with Iran, the general consensus of Tomahawk cruise missiles loaded in the deployed destroyers and submarines was ~600 missiles.
It is now almost certain that few, if any, of these Tomahawks remain. And, given that the main US naval base in Bahrain has been destroyed, Souda Bay, Crete, is the only base within thousands of miles with the facilities necessary to reload the navy's Arleigh Burke-class destroyers.
Souda Bay is not fitted out to reload missile-carrying submarines, which would have to return to the United States mainland to be reloaded.
The bottom line is that the US Navy has now exhausted virtually its entire magazine depth of Tomahawk cruise missiles.
That leaves only the JASSM air-launched cruise missiles as a serviceable stand-off munition for attacking Iranian targets.
We know that the recent sorties of B1-B and B-52 bombers have all consisted of JASSM stand-off missiles (~600 mile maximum range).
If there have, in fact, been any B-2 bomber sorties in the past 18 days, they would also have almost certainly delivered JASSMs.
The United States' worldwide total JASSM inventory at the beginning of 2026 was ~3000 units.
The B1-B can carry 24 JASSMs. The B-52 can carry 20 JASSMs. The B-2 can carry 16 JASSMs.
My rough guess for total strategic bomber sorties in the past 18 days would be in the range of 50 - 75 — so, an expenditure of at least 1000 JASSM cruise missiles.
In other words, at least one-third of the total JASSM inventory has been consumed in less than three weeks.
This brief analysis underscores why I have long argued that the US could not win a war of attrition against Iran.
За нас кои имаме сосема поинаква културна матрица е многу тешко да го разбереме однесувањата во случајов на Иранците.
Тие имаат сосема поинаква култура и нивното поимање на вредностите, раѓање, живот смрт поинаку се однесуваат кон тие работи. Па и Калигула и цел тој Епштајн свет не ги разбира.
На пример во нивната религија која е во тој дел контра Јудаизмот/Христијанството давањето на заеми/кредити е забрането да се дава со интерес/камата, а токму тој дел на Јудаистите инаку добро опишан во Светото писмо вели давајте кредити ама на гоите давајте им со камата и на тој начин ќе ве направам господари, но како и да е, тие се цивилизација исто како и Русија, Кина и... кои заради разликите во културната матрица за нас изгледаат чудно.
Кај нас преовладува вредносен систем “ наведната глава сабја не ја сече“ и затоа сме таму каде сме.
Тука налетав на овој предлог од страна на огнен подржувач на Епштајн коалицијата кој нуди решение како да се отвори Хормуз, само овој предлог не дојде до очите на Калигула... за само некој ден ете ти ги радиоактивните облаци дури тогаш го обравме бостанот..
Мислам дека за различни работи зборуваш. Какви сакаш вредности имај, фамилијата треба да се чува. Ти пак бори се, не наведнувај глава, ама не мора после да идеш кај ќерка ти дома.
Нормалните луѓе бегаат од оваа администрација. Директорот на Трамп за Антитероризам дал оставка: "I cannot in good conscience support the ongoing war in Iran. Iran posed no imminent threat to our nation, and it is clear that we started this war due to pressure from Israel and its powerful American lobby."
Види како им објаснува што се Сад направи со Украина, и веројатно ја купува позицијата на Трамп тогаш со мир на секој твит. Поради тоа и го ставаат на таква позиција. Им ебаа едно движење кое беше многу поразлично од типичното дувло на републиканците. Сега старите неоконси ја свртеа. Пуштија млада крф за да добијат на популрност, ама волкот крзното ќе смени ама пак волк ќе остане.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.