Инвестициски БУМ во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
.....тоа е бе само почеток, а и најдолгиот пат почнува со еден мал чекор. Тоа е мноооооогу подобро од ништо:):):)
Каков почеток?
Селење конзерва од украинско-унгарска граница во Македонија и Виетнам. Следна преселба во Кирибати и Камбоџа. Подобро проституција од ваква "фабрика".

...да бе, аама затоа , со минимална потрошувачка на енергија успеваме тие големите ербапи претркувајќи не цел круг да дојдат зад нас и сеа сакале нејќеле ќе не буткаат натака.
Кои ербапи? 10 "фабрики" кои биле пред пропаст (исклучок само ЏМ), чија дејност или целосно ќе ја снема или ќе се автоматизира во скоро време?

Настрана шала, ме заинтригира болдираниот дел. Чисто да видам како размислуваме ние Македонците...
Прво, апсолутво се согласувам за 8/40 часа работно време !
Ама, дали ако ( во тоа 8 сааатно време ) нема работа вработените треба да седат, спијат, пијат кафе, играат солитер......?
Дали на иста основа ( нема работа, нели ! ), газдата/директорот може да им каже на вработените дека нема плата ?
Дали мислиме дека , пример, ако во еден погон за производство нема 10 дена работа во месецот, (ама газдата не сака да ги отпушти вработените и им дава редовно плата + продонеси ) е проблем во тие 10 дена вработените го исчистат погонот, искосат тревата во дворот, офарбаат ограда, и сл.?
Еве еднаш нека не е проблем тоа, ќе се исчисти и ќе се офарба.

Проблемот е што потоа - ако дејноста на фирмата/погонот станува железарија за огради, фарбање и молерај, добро е да се знае и секој да си одлучи што понатаму.

Во Македонија НЕМА вистински петприемачи , ниту вистински работници. Сега за сега се е тоа гола вода, од врвните самоповикани газди , до последниот метач на патоси...
Работници има, за кратко. Потоа бегаат кој кај може, затоа што испаѓа дека подобро работно место е хранител на пингвини на Антартик од било каква интелектуална работа во Македонија.

..да.., но за тоа ќе мора да се почека 500 години , поточно 575... прекутрупа патеки немет..
Ако ги прашаш феудалците, тие немаат против чекањето да биде и подолго. Ако може да се фати насока кон робовладетелство, уште подобро.

Ама како што кажаа поназад, не проаѓа веќе.

Сакам да се вработам во Џонсон контролс во Штип,
дали ќе можете да ми дадете некој контакт и дали вработуваат уште.
Ќе речете дека сум луд, ама не сум, не ме интересира колкава е платата и сл. туку само тоа!

Сакам да се вработам во Џонсон контролс во Штип,
дали ќе можете да ми дадете некој контакт и дали вработуваат уште.
Ќе речете дека сум луд, ама не сум, не ме интересира колкава е платата и сл. туку само тоа!

Пробај јави се во агенцијата за вработување за информации
http://zk.mk/agencija-za-vrabotuvanje-shtip

Со среќа нека е, фабрката која треба да вработува 1000 луѓе, Ки Сејфти Системс почнува со работа во Кичево.
http://www.alfa.mk/News.aspx?id=106693#.VuLQJVJCDIU[DOUBLEPOST=1457705311][/DOUBLEPOST]Уште една нова инвестиција, турскиот инвеститор “Атај Мач“ отпочна да гради откупно-дистрибутивен центар за органски зеленчук и овошје во Илинден. Најавени 100 нови вработувања.
http://www.alfa.mk/News.aspx?id=106692#.VuLQJ1JCDIU

Да не бидат само за пред избори, како овој на пример:

Рускиот инвеститор „Продис“ стави катанец на фабриката во Бунарџик

130333.jpg

Затворена влезна капија и спуштени ролетни на чуварската куќичка. Ова е сликата од руската инвестиција во слободната зона Бунарџик. Фабриката на „Продис“ не работеше. Во објектот нема никој, ниту пак има физичко обезбедување. Целиот простор е само под видео надзор. Паркингот е празен. Пред неколку месеци 24 Вести објави дека „Продис“ ја стопирал работата, а вработените дека останале без плата. Директорот на ТИРЗ, Виктор Мизо соопшти дека засега „Продис“ не го прекршил инвестицискиот договор.

големиот инвестициски бум, само во нечиј ум
Експерти за БДП: Инвестициите на нула, забавува извозот и увозот!

АНАЛИЗА: 90% од задолжените граѓани земале кредити за да преживеат
Само за пет години, бројот на блокирани граѓани и фирми се зголеми за 77. 000.

Кочовски: Состојбата во металургијата е драматично влошена

„Веибо груп“ ја замрзна инвестицијата

Што извезува и увезува Македонија?
Конкурентноста на една економија најдобро се огледува преку нејзиниот извоз. Ако се мери конкуретноста на македонската економија, тогаш таа е прилично слаба. Извезуваме премалку производи, а од нив уште помалку се со повисока додадена вредност или готови производи. Дури половина од извозот лани е направен со 10 производи, а од нив на една рака се бројат производите кои имаат повисока додадена вредност или доработка. Најголем дел од клучните македонски извозни производи ги произведуваат компании во странска сопственост кои произведуваат во слободната економска зона за што од државата добиваат огромни поволности и бенефиции. Се трошат стотици милиони евра, а увозот на храна секоја година руши рекорди. Трендовите во извозот и увозот покажуваат дека станува се поевтино да се увезува од странство, а се поскапо да се произведува
Два месеца по отворањето на фабриката за чипс во Кравари, отпуштени дел од работниците
- Фабриката за шеќер „4-ти Ноември“ Битола е под стечај. Екс заменикот министер за земјоделие од ВМРО-ДПМНЕ на почетокот на 2015-та година најави дека ќе се сади репа и дека шеќерана ќе работи. Денес шеќерана е под стечај. Факт е дека ниту Владимир Талески не направи ништо за вработените. Дури и Пивара Битола, на чие отварање не најде згодно да се појави првиот човек на градот, денес има сериозни проблеми во своето работење. Трикотажа Пелистер, фабрика која работеше над 90 год денес е под стечај - истакна Котевски.

несудените партнери на Македонија
„Печуркарата“ во Свети Николе „мувлоса“ предвреме, инвеститорот обвинет за затајување данок во Холандија

Субрата Рој во затворот Тихар пишува книги

:свиркам:

Последно уредено:
Германскиот производител на постелнински, автомобилски и специјален текстил, Sts textile (http://www.sts-textiles.de) отвара фабрика во постоечките погони на некогашната фабрика "Застава" во Демир Хисар. Првично се планираат 150 вработувања и ако иде се' добро ќе биднат 1000 нови вработувања. Со среќа нека е на демирхисарци и конечно да заборавиме на лошите времиња кога затвараа фабрики и отпуштаа луѓе.

http://alfa.mk/News.aspx?id=106381#.VuMuUIEo-BY[DOUBLEPOST=1457730133][/DOUBLEPOST]
Да не бидат само за пред избори, како овој на пример:

Рускиот инвеститор „Продис“ стави катанец на фабриката во Бунарџик

130333.jpg

Затворена влезна капија и спуштени ролетни на чуварската куќичка. Ова е сликата од руската инвестиција во слободната зона Бунарџик. Фабриката на „Продис“ не работеше. Во објектот нема никој, ниту пак има физичко обезбедување. Целиот простор е само под видео надзор. Паркингот е празен. Пред неколку месеци 24 Вести објави дека „Продис“ ја стопирал работата, а вработените дека останале без плата. Директорот на ТИРЗ, Виктор Мизо соопшти дека засега „Продис“ не го прекршил инвестицискиот договор.
Да не ти е поентата дека некои странски инвеститори се големи вемеровци и за да ја поддржат предизборната програма на партијата инвестираат милиони евра во фабрики пред избори и после ги снемува и ги напуштаат фабриките во кои инвестирале милиони??? Која логика!

Последно уредено:
Всушност ние сме тие кои инвестираме милиони, овие само ќе соберат кајмакот и ќе киднат:

Едно работно место во странските компании во ТИРЗ, државата ја чини 21.000 евра http://emagazin.mk/vesti/vest/18764#sthash.GtRKGppU.dpuf
Кај можам да потпишам дека се откажувам од вработување во било која зона и мене лично нека ми ги префрлат тие 21000 евра

Кај можам да потпишам дека се откажувам од вработување во било која зона и мене лично нека ми ги префрлат тие 21000 евра

Во било кој сувомесен комитет што ти е блиску.

Всушност ние сме тие кои инвестираме милиони, овие само ќе соберат кајмакот и ќе киднат:

Едно работно место во странските компании во ТИРЗ, државата ја чини 21.000 евра http://emagazin.mk/vesti/vest/18764#sthash.GtRKGppU.dpuf

Не знам од кај ги вадите статииве. Пишува дека за 7 год државата инвестирала 56 мил. Евра во зоните односно 21.000 евра за едно вработување.

Само Дрекслм. моментално вработува близу 6000 луѓе, па ако државата давала по 21.000 евра за вработување, испаѓа дека само на оваа една фабрика би и дале субвенции од 126 милиони евра??? Но, нели биле дадени вкупно за сите инвестиции 56 милиони само. Интересна логика.

државата плаќа придонеси, превоз и храна. инвеститорот плаќа само плата. земи пресметај колку би изнесувале придонесите, превозот и храната за 5 години.
значи државата троши пари, а само инвеститорот си го собира приходот.
производот од тие инвестиции најверојатно влегува во пресметките за БДП, а не би требало затоа што тоа не е наш производ.

Не знам од кај ги вадите статииве. Пишува дека за 7 год државата инвестирала 56 мил. Евра во зоните односно 21.000 евра за едно вработување.

56 милиони евра се само директни субвенции, грантови, даночни ослободувања, тука не се вклучени изградбата на инфраструктура на државен трошок, како и хранарина и превоз на сметка на општинските каси и слично.

56 милиони евра се само директни субвенции, грантови, даночни ослободувања, тука не се вклучени изградбата на инфраструктура на државен трошок, како и хранарина и превоз на сметка на општинските каси и слично.
....се надевам тоа инфраструктурата е државна сопственост дадена на користење додека се користи .... не е ваљда бонус за инвеститорите ко од романчето плесала је једно лето...:(

Со среќа нека е, фабрката која треба да вработува 1000 луѓе, Ки Сејфти Системс почнува со работа во Кичево.
http://www.alfa.mk/News.aspx?id=106693#.VuLQJVJCDIU[DOUBLEPOST=1457705311][/DOUBLEPOST]Уште една нова инвестиција, турскиот инвеститор “Атај Мач“ отпочна да гради откупно-дистрибутивен центар за органски зеленчук и овошје во Илинден. Најавени 100 нови вработувања.
http://www.alfa.mk/News.aspx?id=106692#.VuLQJ1JCDIU
Od prva raka: Plata 9000 MKD, odejne na tri smeni i sienje celo vreme na noze, ne sednati. Ebati investicijata. A toa deka rabotat veke e tocno. Ama ne od sega tuku veke nekoe vreme. Ama neli Grujo dojde pa uste ednas resil da ja pusti fabrikata.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom