Гледам многу си јадосан што имаме странски инвестиции. Секаде во светот странските инвестиции чинат и се добредојдени, само на нашава опозиција не им чинеле. Дури слушам и приказни како убаво се живеело во времето на приватизација, кога се испоуништија 684 големи фабрики и 250.000 работници останаа на улица.
А колку се лоши странските инвестиции може да се види примерот со тиквешкиот крај; додека не се отвори Дрекслмајер просечната плата била 7000 ден. и 30% невработеност, сега минималната плата е 13000 ден и со 10% невработеност. Слично беше и во штипско-кочанскиот крај, до пред 10 год шивачките земаа 4000 ден, сега 16.000 ден. Полошо ни е сега, нели??[DOUBLEPOST=1457858168][/DOUBLEPOST]
Пробно производство трае минимум 3 месеца, а трета смена се воведува кога ќе се достигне максималниот производствен капацитет.
На првиот параграф не знам што да ти одговорам бидејќи не знам што значи зборот „јадосан“, а приказни за некогаш не ме интересираат и не кажувам затоа што сум роден во независна Македонија и како таков, сметам дека немам доволно искуство и знаења за тоа.
Во ред, направено е што е направено. Ефектите? Не ми врти пак „нешто е поарно од ништо“, ти кажав дека не проаѓа, по таа логика убиј го човек бар да не се мачи, на што личи тоа?
Друго, не ми продавај апсолутни бројки. Моја пресметка која знам дека е точна, вика дека од 2009 година до ден денешен, електричната енергија е поскапена за околу 70% (69.нешто беше, ја нема пресметката при мене моментално). Да соберам податоци и да пресметам и за наназад, кој знае што ќе излезе.
Повозрасните викаат дека СЕ е поскапено, освен Стоби Флипс смоките (ебате производот).
Ако на шивачките платата им се зголемила 4 пати (во што се сомневам) и трошоците им се зголемат 4 пати, тоа се смета за успех? Математички и статистички, не.
Трето, дали им се овозможуваат барањата од типот да нема друга компанија од нивната дејност во близина, како што кажа Виктор Мизо? Кој капитализам е тоа и како истото ќе доведе до зголемување на плати за вработените?
Четврто, знам за случаи кои смртно се бореле од „инвестициите“ да преминат во јавен сектор, ама за обратен случај не знам. И пак, кој капитализам е тоа?
Трета смена знам дека има во ЏМ, а штом има таму веројатно има и во другите. И се воведува кога ќе му се присака на „менаџментот“, согласно феудалните и робовладетелски принципи.
Вака сумирано, од тебе главно ме интересира едно: дали јас како млад човек роден во независна Македонија, сум грешел во стремежот и желбата да бидам продуктивен член на оваа држава која сакам да ја сметам за своја?
значи да им се пушти инспекција во овие странски инвестиции ако е така законски пошто очигледно го кршат законот
Има и такви случаи колку што знам јас, ама на крајот останало само на посета. Разумни луѓе, си се договориле сигурно.
Али проблемот е што мора да ги платиш сметките оти се сменија времињата и не тропа на врата поштарот туку извршителот.
Не ни тропа, си зема што му треба без прашање.