Инвестициски БУМ во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
не е вистина,го регрутира ратоборно битуше да го освојува бутел и чаир
како да не, битуша не може сам себе да се освоји камо бутел и чаир.
Не е тој ратник по природа, тој си е појќе како сањар, романтик, нескротлив мислител во свој сопствен свет каде сите сме среќни и вработени...

...ај сеа не закерајте 250 евра се право богатство за 160 саата работа ...:tapp:

...ај сеа не закерајте 250 евра се право богатство за 160 саата работа ...:tapp:

Evro i pol saatnica, pravo bogatstvo za investicija od 5 godini studiranje i najmalku 10-15.000 evra, return on investment - boli glava.

Evro i pol saatnica, pravo bogatstvo za investicija od 5 godini studiranje i najmalku 10-15.000 evra, return on investment - boli glava.
.....тоа е бе само почеток, а и најдолгиот пат почнува со еден мал чекор. Тоа е мноооооогу подобро од ништо:):):)
Не заборавај дека во 3/4 свет се работи за 1 евро дневно...:sneaky:

.....тоа е бе само почеток, а и најдолгиот пат почнува со еден мал чекор. Тоа е мноооооогу подобро од ништо:):):)
Не заборавај дека во 3/4 свет се работи за 1 евро дневно...:sneaky:
Пријател од мк кој што има фирма и вработува 15/20 луѓе често ми се жали дека не може да најде работници и дека му фалеле луѓе.
Го прашав зошто е тоа така ми одговори дека премногу пребирале работниците :)
14 000 пријавени,годишен одмор што сакале повеќе ?
Велам нај веројатно сакаат 8 часовно работно време, 40 часа неделно, и секој да си ја работи својата работа а не кога немаш во фирмата работа да ги тераш да ти косат трева , копаат дрвца и пренесуваат ќумур за парното.
Одговорот беше ЕПА АКО САКААТ,ако не има кој сака, проблемот во мк е што се повеќе ги снемува оние што мораат , и ендемскиот вид од 90 ти кои што работеа само за стаж да им тече.
Но работодавците никако да сватат дека се менуваат работите.
Електричар кој што на црно работи во европа зема од 1500 до 2000 евра,да не набројувам преостанати занаетчиски струки кои ите како се ценети по западот.

Пријател од мк кој што има фирма и вработува 15/20 луѓе често ми се жали дека не може да најде работници и дека му фалеле луѓе.
Го прашав зошто е тоа така ми одговори дека премногу пребирале работниците :)
14 000 пријавени,годишен одмор што сакале повеќе ?
Велам нај веројатно сакаат 8 часовно работно време, 40 часа неделно, и секој да си ја работи својата работа а не кога немаш во фирмата работа да ги тераш да ти косат трева , копаат дрвца и пренесуваат ќумур за парното.
Одговорот беше ЕПА АКО САКААТ,ако не има кој сака, проблемот во мк е што се повеќе ги снемува оние што мораат , и ендемскиот вид од 90 ти кои што работеа само за стаж да им тече.
Но работодавците никако да сватат дека се менуваат работите.
Електричар кој што на црно работи во европа зема од 1500 до 2000 евра,да не набројувам преостанати занаетчиски струки кои ите како се ценети по западот.
хмммм, мене повеќе ми оди ко логично дека бргу бргу тие на запад ќе сватат дека со 1500-2000 ги пре-плаќаат и дека ќе прифатат на црно и 500 или ќе си се вратат дома за 250...:)
..зарем мислиш дека се помалку ербап од нашиве???:):)

хмммм, мене повеќе ми оди ко логично дека бргу бргу тие на запад ќе сватат дека со 1500-2000 ги пре-плаќаат и дека ќе прифатат на црно и 500 или ќе си се вратат дома за 250...:)
Не баш,затоа што во принцип мк менаџер ти е стока, без разлика дали е случаен опинок или високо образуван,умислени се дека некого хранат.
На западов се игра според поинакви правила,а за враќање мало морген, до сега немам сретнато таков,единствено ако немал некои проблеми со закон или пак дома во мк ситуацијата му налагала така.
Враќањето во мк многумина не го земаат во предвид, не сега откако е олеснет престојот и работата , доволно е само потврда дека си вработен за да добиеш легален престој.
Да не ги занемариме и бугарските паспорти.

Po-erbap od Makedonec? Ne, na ovoj svet ne postoi takvo neshto: "Kje vidish ti koj sum jas", "Znaesh li ti be koj sum jas", "Ako ti chini arno, ako né, mrsh da te nema" itn.

Zatoa: "Svakoga dana u svakom pogledu sve vishe napredujem". I taka den za den, godina za godina, vek za vek............

...да бе, аама затоа , со минимална потрошувачка на енергија успеваме тие големите ербапи претркувајќи не цел круг да дојдат зад нас и сеа сакале нејќеле ќе не буткаат натака. Замисли плус па да бевме мноогу богати и привлечни ко нив.., до сеа ќе имавме два милиона мигранти на глава...Значи сепак : само Бог знае зошто е тоа така...:):)

Пријател од мк кој што има фирма и вработува 15/20 луѓе ......
Велам нај веројатно сакаат 8 часовно работно време, 40 часа неделно, и секој да си ја работи својата работа а не кога немаш во фирмата работа да ги тераш да ти косат трева , копаат дрвца ........
Настрана шала, ме заинтригира болдираниот дел. Чисто да видам како размислуваме ние Македонците...
Прво, апсолутво се согласувам за 8/40 часа работно време !
Ама, дали ако ( во тоа 8 сааатно време ) нема работа вработените треба да седат, спијат, пијат кафе, играат солитер......?
Дали на иста основа ( нема работа, нели ! ), газдата/директорот може да им каже на вработените дека нема плата ?
Дали мислиме дека , пример, ако во еден погон за производство нема 10 дена работа во месецот, (ама газдата не сака да ги отпушти вработените и им дава редовно плата + продонеси ) е проблем во тие 10 дена вработените го исчистат погонот, искосат тревата во дворот, офарбаат ограда, и сл.?[DOUBLEPOST=1457080760][/DOUBLEPOST]Малку за најголемата ИНВЕСТИЦИЈА

Да не беа потрошени за „Скопје 2014“, на пример, 633 милиони евра би биле доволни за изградба на двата автопати што власта почна да ги гради минатата година од Миладиновци до Штип и од Кичево до Охрид во должина од 104 километри. Притоа би останале уште педесетина милиони евра доволни за реконструкција на околу 40 километри автопат, делниците Смоквица - Гевгелија, Неготино – Демир Капија и Куманово – Миладиновци

Парите потрошени за барокната маска на главниот град можеа да се инвестираат и во железничката пруга од Куманово до бугарската граница, дел од Коридорот 8. Да беше изградена, денес трговската размена со Бугарија ќе беше три пати поголема. Ова е официјална проценка на владините претставници.

Да не беше „Скопје 2014“, Македонија досега можеше да има и гасоводна мрежа. Според владините пресметки, за да се поврзат сите 80 општини во еден систем, потребна е дистрибутивна мрежа за природен гас од 650 километри чија изградба се проценува дека ќе чини околу 150 милиони евра, што е четири пати помалку отколку што чини „Скопје 2014“.

Во замена за проектот „Скопје 2014“, Македонија денес можеше да ги има и двете хидроцентрали Чебрен и Галиште з или пак, нова термоелектрана којашто ќе покрива околу третина од годишниот увоз на струја

Парите потрошени за проектот „Скопје 2014“ се еквивалентни, на пример, и на 9 нови клинички центри како комплексот „Мајка Тереза“ или пак, на стотина нови студентски домови .

Последно уредено:
Се додека дипломирани филозофи имаат иста плата (се на исто рамниште) со инженари... ќе биде вака. Треба да се признае дека не е исто да се заврши технички факултет и педагошки, на пример. Степенот на тежина (во секој поглед) не е ист.
Не за џабе средношколците протестираа да не полагаат математика. Многу полесно е со општествена наука или некој „маркетинг“.. па пикни се во НВО и земај пари подобро од лекар или инженер.

Настрана шала, ме заинтригира болдираниот дел. Чисто да видам како размислуваме ние Македонците...
Прво, апсолутво се согласувам за 8/40 часа работно време !
Ама, дали ако ( во тоа 8 сааатно време ) нема работа вработените треба да седат, спијат, пијат кафе, играат солитер......?
Дали на иста основа ( нема работа, нели ! ), газдата/директорот може да им каже на вработените дека нема плата ?
Дали мислиме дека , пример, ако во еден погон за производство нема 10 дена работа во месецот, (ама газдата не сака да ги отпушти вработените и им дава редовно плата + продонеси ) е проблем во тие 10 дена вработените го исчистат погонот, искосат тревата во дворот, офарбаат ограда, и сл.?[DOUBLEPOST=1457080760][/DOUBLEPOST]
Поголем проблем од тоа не постои,работникот треба да си ја работи само неговата работа и ништо друго,не може некој да биде чистач , бравар,електричар,магационер,истоварач.
Работникот не е виновен ако работодавецот не обезбедил работа за него според описот на работното место и неговите квалификации.
Според таа логика кога нема пациенти хирургот би требало да земе косачка и да коси,професорот или наставникот кога има празен час треба да чисти низ ходници...
Тоа што на некому не му е проблем да работи било што не го прави работник,туку го прави момок.
На крајот од краиштата што го боли полов орган работникот што менаџерот бил неспособен да обезбеди соодветна работа ?
Е тука е разликата помеѓу нормални држави и мк

Во Македонија НЕМА вистински петприемачи , ниту вистински работници. Сега за сега се е тоа гола вода, од врвните самоповикани газди , до последниот метач на патоси...Треба уште многу вода да протече под тоа мостоите на Грујо за да и едните и другите го разберат светот во кој живеат. Сега за сега сеуште се на нивото на мали џокици. Едните затоа што тоа што станале биднале со кражба у прво или веќе и второ колено, па воопшто не се свесни кој ум и сложена работа се потребни за да биднеш , а не да глумиш бизнис, а вторите, не можат да се опасуљат од фактот дека да работиш кај некого за плата е мнооогу полесно отколку тоа да го правиш сам за себе и вработувајќи други за да се мултиплицираш со добивката.
Глупандерите: оди изми ми кола и онака немаш работа, на едната...... и не може да ме плати толку малку колку што јас можам малку да работам , на другата страна ..не ги ни есапам.

Во Македонија НЕМА вистински петприемачи , ниту вистински работници. Сега за сега се е тоа гола вода, од врвните самоповикани газди , до последниот метач на патоси...Треба уште многу вода да протече под тоа мостоите на Грујо за да и едните и другите го разберат светот во кој живеат. Сега за сега сеуште се на нивото на мали џокици. Едните затоа што тоа што станале биднале со кражба у прво или веќе и второ колено, па воопшто не се свесни кој ум и сложена работа се потребни за да биднеш , а не да глумиш бизнис, а вторите, не можат да се опасуљат од фактот дека да работиш кај некого за плата е мнооогу полесно отколку тоа да го правиш сам за себе и вработувајќи други за да се мултиплицираш со добивката.
Глупандерите: оди изми ми кола и онака немаш работа, на едната...... и не може да ме плати толку малку колку што јас можам малку да работам , на другата страна ..не ги ни есапам.
Некој треба да ги седне и да им објасни на работодавачите дека феудот е поприлично застарена и отфрлена опшествена метода,за тоа нај голема одговорност имаат трудовите инспекции.
Но сепак ми се чини дека немањето воља за тоа е тесно поврзано со рекетот и роднинско пријателските врски.
Тоа веќе се одразува врз мк но нема кој да погледне ако не повеќе барем 5 години во иднина,мк се соочува и се повеќе ќе се соочува со недостаток на работна сила.
Бејби бумерите веќе се во пензија,генерациите кој што создваа семејства во 80 и касни 90 на свои 20 години и тие кај да е ќе се пензионираат, и се помалку на број ќе бидат оние кои што “ мораат “ да работат па макар тоа било и за 6/9 000 денари колку за сметка или две да платат или барем за леб и сол да им однесат на децата.
Времето на уценување ако ти чини седи ако не оди си е завршено само менаџериве не се свесни за тоа,а кога ќе се освестат друга ќе биде песмата.
Туку како и се друго така и за ова во мк важи паролата бутај додека можеш, за после ќе му ја мислиме кога ќе дојде нож до коска.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom