Инвестициски БУМ во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Подобро овца отколку Дињата на Анчо :D[DOUBLEPOST=1428097974][/DOUBLEPOST]
Дали ти воопшто го знаеш значењето на зборот. Оди земи еден толковник и побарај, а ако ти е мака тука имаш неколку школски примери за фрустриран човек.
Дури и можеш да бираш дали женки или машки род.
@Beric Dondarrion
@MissBiss
Или евентуално да се погледниш во огледало.[DOUBLEPOST=1428098500][/DOUBLEPOST]
Тебе ти беше поставено едно многу просто прашање на кое очигледно избегна да одговориш. Од која причина незнам, не беше толку тешко.
П.с И јас да живеам К.П и Свети Николе ке ми личи на метропола и ке си помислам колку напреднал светот. Германија е држава исто како и Бугарија, Србија, Сомалија, и уште 180 и кусур други во светот, така да незнам што толку епохално откри. Ако си ја споредуваш со К.П не си морала до Германија да се закрениш. Многу села во Македонија се посредени од твоето родно гратче.
Ај не квичи имаш и од мене 500 ден без гајле.

Сериозно бе, човек! Нечии повраќаници имаат повеќе смисла од твоиве нафрлани зборови.
Значи моите грижи за нивната плата и лоши работни услови се полоши од твоите совети за уживање во благодетите од репресијата?
И јас пак и тебе ке те прашам. Дали некој со сила го тераат да оди таму. Јас никаде не спомнав уживање нити делам совети. Работата е многу едноставна и проста.
Ако имаш избор и можеш да бираш бирај, ако не тогаш тоа што се нуди тоа. Сега ти ако сметаш дека тоа што се нуди и полошо од воопшто нешто да се нуди и дека на некој би му било подобро да седи дома без работа и какви такви примања отколку примањата и условите кои се нудат во зоните ( кои патем речено во најголем број случаи се подобро од 90% од условите и примањата кои ги нудат и нуделе домашните фирми) тогаш нека седат дома. Како што реков никој никаде со сила не го тера да оди. Така да резимираме, никој не вели дека платите и условите во зоните се одлични, но не се ни толку очајни. Сега ако очекувавте германски плати тогаш зошто тој некој би отворил тука фабрика кога можел истата да ја отвори во Германија на пример. После ако некој смета дека може и е способен за повеќе ( како ете Ти на пример) тогаш тој некој сигурно ке си најде подобро платена работа и нема што многу да се замара за условите во зоните или некој ке го натера со сила да оди таму.[DOUBLEPOST=1428100340][/DOUBLEPOST]
Ај не квичи имаш и од мене 500 ден без гајле.
Зошто не одговориш на прашањето и со факти да ми докажеш дека ти си во право а јас грешам.
Толку ти беа аргументите па паѓаш на ниво на дињата?

Последно уредено:
Тоа е рецептот за владеење, спушти го народот подолу од болва, угнети го, уништи го, исцеди го, за да може и гулагот како што е индустриска зона, да му личи како цветна градина. После дојди по јавни мрежи и рекламирај го тој робовладетелски систем како да е врвно социо-општествено достигање, дур својот газ го местиш во административна фотеља и со надеж дека еден ден ќе ќе те преместат од провинциска во скопска административна фотеља. Будалите нека идат да работат за 150 евра у три смени, додека ги цедиме со секојдневни најразлични казни, давачки, задолжителни плаќања и слично, кои изнесуваат 100% од нивната робовска плата. Како иначе ќе има за дебелиот административен газ кеш?

Вие две благи везе немате со идеалите на партијата, кои ги донесовте на ниво на толатена хартија. Ви се смее цел форум, али јеби га, мора да се одработи, иако ниту вие самите не верувате во таа искривена слика.

(морат сеа, сироти у Тетово да идат, сите, двајца без тројца, после коа ќе се вратат ќе пишат)

Последно уредено:
[quote="мкд владе, post: 7193973, member: 35568"
Зошто не одговориш на прашањето и со факти да ми докажеш дека ти си во право а јас грешам.
Толку ти беа аргументите па паѓаш на ниво на дињата?[/quote]

Ѓубре ти не напиша ни еден аргумент за да јас тебе ти одговарам со факти и аргументи. Тргна со навреди дирекно затоа што јас не се сложив дека 9000 ден се доволни за живот, недаде ни еден аргумент како величествените одат по светот и не рекламират како најефтина образована работна сила и се тоа на сметка на сиромашниот народ, недаде аргумент зошто толку олеснителни околности за странските а рекет за домашните фирми, недаде аргумент зошто во приватниот сектор просекот е 17 000 ден а во администрација околу 25 000ден, недаде аргумент зошто ти да можеш да бираш а други да неможат да бират работа - твојот труд е повеќе вреден од тие од КП....

Ќе зборам колку што сакам за таа инвестиција во КП зошто знам што се случува таму, и знам дека работат за 9000 ден а сметката за струја е 2000 до 3000 ден а татко на КП реши да се зголемат комуналиите на 1000 ден. Ај де бе ќе си играме математика колку сакаш еве во КП кратавиците се 80 ден кило, зелката е 30 ден кило епа ѓубре ај сга кажими зошто ти да јадеш а ни од КП да неможеме ни да помислиме на тоа а камо ли да си дозволиме, ти и таквите како тебе само смеат да живеат а од КП не или ...?

Во мојата насебалба под кирија живее самохрана мајка која има детенце од 7 год и работи во таа ЕБАНА инвестиција пред еден месец им ја исклучија струјата и кога им ја исклучуваа таа солзи ги молеше да почекаат уште некој ден дури и детенцето проба да ги убеди - чичко не ни ја исклучувај струјата мама нема на што вечер да ми го стопли млекото. Цела населба пробавме да ги убедиме додека тој едниот од ЕВН беше спремен и физички да се пресмета. Вакви работи се случуваат насекаде во државата не само кај нас. Е ѓубре на ова бев сведок и боли бе боли тоа од блиско да го видиш.

Ќе зборам бе затоа како се живее со тие 9000 ден зошто гледам во кава мизерија од ден на ден се повеќе не туркаат.
Денес КП е во црно :place:

Последно уредено:
Битолскиот сељак лепел плакати, и сега е вработен како хаусмајстор да отвртува сијалици и штеќери, затоа јаде гомна и ги убедува останатите колку е убаво во грујовата царштина.

Има уште еден момент со овие странски инвестиции, а тоа се домашните инвеститори.
Не знам како би можел да го мотивираш некој домашен бизнисмен да отвори погон, вработи работници и да им дава повеќе од 150-200 евра плата, кога од друга страна имаш странски коорпорации на кои владата им ги плаќа придонесите и каде што платите им се движат во тој распон.

Сега еве има некои обиди со програмата од Френк Андервуд "Македонија Вработува" да им олесни и на домашните инвеститори во тој сегмент, ама далеку дека ќе го зголеми нивото на платата на работниците такво нешто.

Приказни од типот дека пазарот ја диктира цената на трудот ми се малку клише од причина што дури и во земјите со развијан и независен синдикат има висина на минимална плата која што личи на нешто, а не таквата плата да изгледа како социјална помош.

Колку и да звучи бизарно во оваа цела голгота на привлекување на странски инвестиции требаше да им се стави клаузула дека најминималната плата што можат да ја исплаќаат треба да биде средната просечна плата во државата за да се види некаков ефект на пазарот на трудот.
Вака само ќе ни останат загадените подрачја и потта на работниците од сите овие инвестиции.[DOUBLEPOST=1428161612][/DOUBLEPOST]
И јас пак и тебе ке те прашам. Дали некој со сила го тераат да оди таму. Јас никаде не спомнав уживање нити делам совети. Работата е многу едноставна и проста.
Ако имаш избор и можеш да бираш бирај, ако не тогаш тоа што се нуди тоа. Сега ти ако сметаш дека тоа што се нуди и полошо од воопшто нешто да се нуди и дека на некој би му било подобро да седи дома без работа и какви такви примања отколку примањата и условите кои се нудат во зоните ( кои патем речено во најголем број случаи се подобро од 90% од условите и примањата кои ги нудат и нуделе домашните фирми) тогаш нека седат дома. Како што реков никој никаде со сила не го тера да оди. Така да резимираме, никој не вели дека платите и условите во зоните се одлични, но не се ни толку очајни. Сега ако очекувавте германски плати тогаш зошто тој некој би отворил тука фабрика кога можел истата да ја отвори во Германија на пример. После ако некој смета дека може и е способен за повеќе ( како ете Ти на пример) тогаш тој некој сигурно ке си најде подобро платена работа и нема што многу да се замара за условите во зоните или некој ке го натера со сила да оди таму.

Не знам каде живееш ти, ама ќе ти соопштам дека во Македонија живеат голем број на очајни луѓе во секаква смисла на зборот, но тоа не значи дека е во ред истите да се искористуваат до максимум.
Од тие причини самата држава како социјален ентитет меѓу другото треба да си ги заштите своите граѓани.

Инаку никој не бара германски плати, ама пак е под секакво ниво месечната плата во Македонија во тие зони да биде колку тродневна најниската германска саатница. (8 евра на саат е законскиот минимум во Германија)

И не ги жалај коорпорациите, ланска година на основ на дивиденти сите тие странски инвестиции си поделија 400 мил. евра од кои никој не виде никаков есап.

Последно уредено:
Денес КП е во црно :place:
Ај оправдано ти е денес, истушисе на мене ако со тоа ќе ти биди полесно. Немил настан во секој случај.[DOUBLEPOST=1428177077][/DOUBLEPOST]
Битолскиот сељак лепел плакати, и сега е вработен како хаусмајстор да отвртува сијалици и штеќери, затоа јаде гомна и ги убедува останатите колку е убаво во грујовата царштина.
Нивото на дискусија ти е подолу дури и од за на јавен форум. Ако на модераторите и администраторите не им пречи, мене искрен ич, но колку што можам да забележам скоро на сите теми го користиш истото ниво на дискусија. Тоа ме доведува до заклучок дека нема логика сите толку да те фрустрираат, најверојатно нешто со тебе не е во ред. Најтрагичното од сето тоа е што како врви времето твоите поствои се поогорчени и поогорчени. Можеби би било подобро да побараш стручна помош.
Најсериозно ти зборам.
Фрустрираноста на никого досега не му помогнала, најверојатно ни тебе.[DOUBLEPOST=1428179033][/DOUBLEPOST]
Не знам каде живееш ти, ама ќе ти соопштам дека во Македонија живеат голем број на очајни луѓе во секаква смисла на зборот, но тоа не значи дека е во ред истите да се искористуваат до максимум.
Од тие причини самата држава како социјален ентитет меѓу другото треба да си ги заштите своите граѓани.

Инаку никој не бара германски плати, ама пак е под секакво ниво месечната плата во Македонија во тие зони да биде колку тродневна најниската германска саатница. (8 евра на саат е законскиот минимум во Германија)

И не ги жалај коорпорациите, ланска година на основ на дивиденти сите тие странски инвестиции си поделија 400 мил. евра од кои никој не виде никаков есап.
Многу добро знаеш каде живеам но тоа во случајот и не е многу битно. Една работа и тоа многу битна е што забораваш да спомнеш е дека странските инвеститори ние ги молиме да дојдат. Не не молат тие нас. Ние им даваме безброј погодности само за да дојдат. Сигурно памтиш дека пред години се тепаја за да дојдат да инвестираат. Милиони се инвестираа, фабрики на секој чекор, платите до небо, стандардот да ни позавиди човек, работа во секој момент можеше да најдеш и тоа да бираш. Не сакам ваму ке одам таму.
Само дај потсетиме кога беше тоа, имам подзаборавено.
Воопшто не ги жалам коорпорациите. Тие доаѓаат тука за да направат профит, не нас да не жалат или да изиграваат црвен крст. Таква е реалноста и тоа е тоа.
Ако државата им наметне еден ден пред време други услови едноставно ке се спакуваат и ке заминат во некоја друга мизерија од држава. Исто така како што се спакуваај од друга локација и се преселија кај нас. Мислиш ке им падне жал за нас дека пример со затворањето на нивната фабрика ке останат 2000 души без работа. Око нема да им трепни. Но позитивната работа во сето тоа би било дека еден ден кога тие ке си ги соберат парталите и ке се преселат на некоја помизерна локација би значело само дека или стандардот( платите ) се кренале доволно да на народот не им се исплаќа повеќе да работат за тие пари и под тие услови , што од друга страна би значело дека невработеноста значително е намалена или тие си нашле поевтина работна сила каде можат да си ја преселат фабриката исто како што претходно си ја преселиле кај нас . Кое било од тие две сценарија да се случи еден ден е позитивно за нас. Но смешно е дури и да се помисли дека некој може да им наметни такви услови предвреме. Едноставно ке заминат исто така како што дошле. А дека не е време за такви луксузи кажува фактот дека ете конкретно во Битола луѓето кои добиле отказ од Кромберг е многу поголем од оние кои доброволно си заминале. Зошто тие луѓе кои добиле отказ не си заминале доброволно ако во меѓувреме им се укажала подобра прилика. Да не е дека моментално и нема подобра прилика. Нити претходно ја имале па затоа и отишле таму да работат за таа плата и услови. Е тоа е реалноста му се допаѓало тоа на некому или не.

Последно уредено:
Ај оправдано ти е денес, истушисе на мене ако со тоа ќе ти биди полесно. Немил настан во секој случај.[DOUBLEPOST=1428177077][/DOUBLEPOST]
Нивото на дискусија ти е подолу дури и од за на јавен форум. Ако на модераторите и администраторите не им пречи, мене искрен ич, но колку што можам да забележам скоро на сите теми го користиш истото ниво на дискусија. Тоа ме доведува до заклучок дека нема логика сите толку да те фрустрираат, најверојатно нешто со тебе не е во ред. Најтрагичното од сето тоа е што како врви времето твоите поствои се поогорчени и поогорчени. Можеби би било подобро да побараш стручна помош.
Најсериозно ти зборам.
Фрустрираноста на никого досега не му помогнала, најверојатно ни тебе.
Види вака децава со кој што дискутираш и им продаваш пуфки се мноооогу интелектуално по супериорни од тебе,толку си инфериорен спрема нив што изгледаш како забаваче кое што влегол во конфротација со универзитетски професор и го убедува дека земјата е рамна, притоа ги изнесува неговите “ факти-докази „ дека тоа е во право,јас те разбирам тебе толку ти е капацитетот и ти веруваш во тоа што го пишуваш,не само ти туку ги има повеќе такви на темава.
Знаеш дека нема ништо пострашно од тоа да си глуп а мислиш дека си паметен ?
Се фрустрираат како нема да се фрустрираат , им јадете лајна за инвестиции и за работа пазар на трудот, тие работат за 9/12 000 денари а вие сте се испоначукале по партиска линија во државни фирми и администрација клати врата зимај плата,не со знаење не со способност туку со пушење курови и со лижење гзови, знаеш дека државата не е на вмбло ? свесен си дека пушењето курови не е државно општокорисна работа па по дифолт треба да земаш поголема плата за далеку полесна работа од нив,плата која што тие ви ја даваат и од нивните даноци и давачки вас ве плаќаат.
Нема да продолжам да ти онјаснувам затоа што ти и останатите ко тебе немате доволен интелектуален капацитет да го разберете тоа, а и испод ниво ми е да влегувам во дебата со некој како тебе, ова беше само да ти објаснам зошто се фрустрирани и да не им јадеш гомна на децава,тоа што си куро пушач не значи дека си поспособен/попаметен од нив тоа значи само дека си куро пушач како и 95% од цела администрација вработена од 2006 до 2015

Види вака децава со кој што дискутираш и им продаваш пуфки се мноооогу интелектуално по супериорни од тебе,толку си инфериорен спрема нив што изгледаш како забаваче кое што влегол во конфротација со универзитетски професор и го убедува дека земјата е рамна, притоа ги изнесува неговите “ факти-докази „ дека тоа е во право,јас те разбирам тебе толку ти е капацитетот и ти веруваш во тоа што го пишуваш,не само ти туку ги има повеќе такви на темава.
Се фрустрираат како нема да се фрустрираат , им јадете лајна за инвестиции и за работа пазар на трудот, тие работат за 9/12 000 денари а вие сте се испоначукале по партиска линија во државни фирми и администрација клати врата зимај плата,не со знаење не со способност туку со пушење курови и со лижење гзови, знаеш дека државата не е на вмбло ? свесен си дека пушењето курови не е државно општокорисна работа па по дифолт треба да земаш поголема плата за далеку полесна работа од нив, нема да продолжам да ти онјаснувам затоа што ти и останатите ко тебе немате доволен интелектуален капацитет да го разберете тоа, а и испод ниво ми е да влегувам во дебата со некој како тебе, ова беше само да ти објаснам зошто се фрустрирани и да не им јадеш гомна на децава,тоа што си куро пушач не значи дека си поспособен/попаметен од нив тоа значи само дека си куро пушач како и 95% од цела администрација вработена од 2006 до 2015
Децава ако се мноооогу интелектуално по супериорни од мене тогаш према тебе што се ? Или уште подобро што си ти во споредба према нив? Амеба можеби, едноклеточен организам?
И децата пак ке нагласам никој со сила не ги тера никаде да одат ако не сакаат. Впрочем никој никаде со сила не го тера да оди посебно ако тој некој има можност за подобра и поплатена работа. Децата треба наместо да се фрустрираат да сфатат дека секогаш некој некаде е подобар, посупериорен , поснаоодлив или со повеќе пријатели од нив. Така било и така ке биди. И овде и секаде.
Така да наместо мене да ми објаснуваш зошто се фрустрирани пошто тоа е ептен многу тешко да се сфати, можеби подобро ке беше нив да им објасниш некои животни лекции кои ти како постар секако ги знаеш или би требало да ги знаеш. Во најмала рака можеше да им објасниш дека фрустрацијата сама посебе на никој ништо добро не му донела.

Најсериозно ти зборам.
Фрустрираноста на никого досега не му помогнала, најверојатно ни тебе.[DOUBLEPOST=1428179033][/DOUBLEPOST]
.

Значи ти си сељакот си се пронајде.. :)

Мене ми е широко околу вратот, во тоа што го работам сум професионалец и добро ме плаќат, тие ебани 9000 колку што плаќат странските инвеститори, или тие што ти ги земаш од куропушење јас ги земам во два/ три дена, не сум зависен од државата или од партија, ова колку да ја сватиш сериозноста зошто неможам да се смирам кога гледам, слушам или читам неправда.. таков сум по природа...
Неможе бе ти на секоја една тема во форумов да ги браниш бедните политики на власта а притоа да не си дебело платен или ретардиран, како имаш време и желба да им продаваш муда за бубрези на темава дека 9000мкд се ок месечна плата, а немаш време и желба да им објасниш за криминалот и корупцијата, како немаш време и желба да објасниш како тоа државата има 1 000 000 евра за само една античка ограда додека овие работат за 9000 цел месец? како немаш желба и разбирање да им објасниш зошто нема пари за да се излечи девојчето што умре додека во меѓувреме Бонева зема 30 000евра за превоз Струмица-Скопје.

Децава ако се мноооогу интелектуално по супериорни од мене тогаш према тебе што се ? Или уште подобро што си ти во споредба према нив? Амеба можеби, едноклеточен организам?
И децата пак ке нагласам никој со сила не ги тера никаде да одат ако не сакаат. Впрочем никој никаде со сила не го тера да оди посебно ако тој некој има можност за подобра и поплатена работа. Децата треба наместо да се фрустрираат да сфатат дека секогаш некој некаде е подобар, посупериорен , поснаоодлив или со повеќе пријатели од нив. Така било и така ке биди. И овде и секаде.
Така да наместо мене да ми објаснуваш зошто се фрустрирани пошто тоа е ептен многу тешко да се сфати, можеби подобро ке беше нив да им објасниш некои животни лекции кои ти како постар секако ги знаеш или би требало да ги знаеш. Во најмала рака можеше да им објасниш дека фрустрацијата сама посебе на никој ништо добро не му донела.
Реков дека нема да те цитирам ама морам бе чоек дури и навредиве ти се глупи :pos:
Логикава ти е :bravobe:како мал си имал менингит,31 ден 43 температура :icon_lol:
Ај доволно ти беше ќе се вообрзиш , ќе си помислиш дека некој те есапи.

Значи ти си сељакот си се пронајде.. :)

Мене ми е широко околу вратот, во тоа што го работам сум професионалец и добро ме плаќат, тие ебани 9000 колку што плаќат странските инвеститори, или тие што ти ги земаш од куропушење јас ги земам во два/ три дена, не сум зависен од државата или од партија, ова колку да ја сватиш сериозноста зошто неможам да се смирам кога гледам, слушам или читам неправда.. таков сум по природа...
Неможе бе ти на секоја една тема во форумов да ги браниш бедните политики на власта а притоа да не си дебело платен или ретардиран, како имаш време и желба да им продаваш муда за бубрези на темава дека 9000мкд се ок месечна плата, а немаш време и желба да им објасниш за криминалот и корупцијата, како немаш време и желба да објасниш како тоа државата има 1 000 000 евра за само една античка ограда додека овие работат за 9000 цел месец? како немаш желба и разбирање да им објасниш зошто нема пари за да се излечи девојчето што умре додека во меѓувреме Бонева зема 30 000евра за превоз Струмица-Скопје.
Полека малце не скокај. Истото што ти тука го пишуваш, го пишувам и јас.
Ти велиш дека си професионалец и дека добро те плаќаат и дека заработуваш по приближно 3000 денари на ден. Исто велиш дека не си зависен нити од држава нити од партија , уште помалце би отишол да работиш во некоја од фабриките во зоните? Што е тоа што тебе те прави поуспешен и поразличен од сите други кои работат таму. Дали останатите кои работат таму да биле успешни и професионални како тебе би отишле да работат таму ако имаат можност и прилика да земаат 3000 денари на ден. Условите во оваа држава и за тебе и за нив се исти нели? Или не се ? Како тоа ти си успеал да заработуваш по 3000 денари на ден, тебе неможи да те дупи никој и на крај на памет би ти паднало да работиш за 9600 денари месечно , а ете нив можат? Како ти си успеал , а многу не при исти услови?
Тоа и јас го велам. Значи кој знае и умее и има капацитет да заработува многу повеќе на крај на памет би му паднало да оди да работи за минимална плата , нити пак некој ке го натера . Останатите кој колку му сечи. Ако си можел ти, значи можат и сите други кои се во најмала рака исто способни и професионални како тебе. Во право сум или не?[DOUBLEPOST=1428182179][/DOUBLEPOST]
Реков дека нема да те цитирам ама морам бе чоек дури и навредиве ти се глупи :pos:
Логикава ти е :bravobe:како мал си имал менингит,31 ден 43 температура :icon_lol:
Ај доволно ти беше ќе се вообрзиш , ќе си помислиш дека некој те есапи.
Сигурно имаш забележано дека ни ти не си баш некој репер за квалитет.
Ти како мал дури не си ни можел да фатиш менингит, изгледа немало на што да се фати ;) .

Се фрустрираат како нема да се фрустрираат , им јадете лајна за инвестиции и за работа пазар на трудот, тие работат за 9/12 000 денари а вие сте се испоначукале по партиска линија во државни фирми и администрација клати врата зимај плата,не со знаење не со способност туку со пушење курови и со лижење гзови, знаеш дека државата не е на вмбло ? свесен си дека пушењето курови не е државно општокорисна работа па по дифолт треба да земаш поголема плата за далеку полесна работа од нив,плата која што тие ви ја даваат и од нивните даноци и давачки вас ве плаќаат.
Нема да продолжам да ти онјаснувам затоа што ти и останатите ко тебе немате доволен интелектуален капацитет да го разберете тоа, а и испод ниво ми е да влегувам во дебата со некој како тебе, ова беше само да ти објаснам зошто се фрустрирани и да не им јадеш гомна на децава,тоа што си куро пушач не значи дека си поспособен/попаметен од нив тоа значи само дека си куро пушач како и 95% од цела администрација вработена од 2006 до 2015
...овде бе било интересно да ве чита човек..забавно. Мајка му ебавте на овој владе, кој да е. А треба само да се почека да падне влада, бидејќи увек паѓа , заради природните закони..па да се испоначукаат сите кои досега не се испоначукале по партиска линија во државни фирми и администрација за клати врата зимај плата, не со знаење не со способност..... туку со пушење курови и со лижење гзови, па да ги излечат девојчињата за да не умраат, па да обезбедат 1000 евра плата во зоните итн. итн.
За широките околу врат, професионалци кои добро ги плаќаат , а не ебани 9000 ко странските инвеститори, овие овде македонски непрофесионални и смотани глупандери кои им работат за тие пари...и онака нема зима :):).
А Бонева...таа чигледно има некои супериорни професионални квалитети штом толку заработуе, поише дури и од широките околу врат....
Добро..има ли некој подобра идеа која пие вода или вака ќе се подјебавате и док кажете кекс ќе дојдете на мои години , ама како ми се гледа, збунети ко бебиња со прстот у уста???
Без учење математика....сигурно:tapp:.

Да имав паричка секогаш кога ќе прочитав фрустрација/фрустриран во твоите постови, досега плац на Водно ќе си купев.
Дај бе замоли ги во штаб да извежбате некое ново зборче, не бива исто да верглаш цело време, срамота е.

Да имав паричка секогаш кога ќе прочитав фрустрација/фрустриран во твоите постови, досега плац на Водно ќе си купев.
Дај бе замоли ги во штаб да извежбате некое ново зборче, не бива исто да верглаш цело време, срамота е.
Ако имаш некоја паричка можеби подобро би било да си купиш подобар диоптер за да гледаш подобро, пошто очигледно не си го гледаш во твоите( вашите ) постови. Мене да ми даваја за истото паричка најверојатно ке бев комшија со Црвенковкски на Флорида.
И дај замоли ги твоите во штаб нека ти пратат замена, ќе озрачиш некого.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom