Добро што мислиш јас несакам просечна плата да биди 1000 евра и невработеноста да биди на ниво на Луксембург ?
Незнам дали пратеше но имам кажано дека имам работено во фабриката,безмалку цела година. Да не речам во првата група бев. Така да многу добро сум запознаен со условите таму и со сигурност можам да ти кажам барем за тука условите и платите од старт беа подобри од 90% од домашните приватни фирми. Значи сум работел и во такви и во такви и можам да споредам. Не зборуваме тука ние за државно или за РЕК , туку за обични приватни фирми. Значи редовна плата, платен превоз, менза, во целост исполнување на слободните денови кои следуваат според закон , К-15 . Во повеќето приватни фирми сето ова е мисловна именка. Друга работа е што повеќето очекуваа германски плати пошто фирмата била германска, но набрзо потоа следеше отрезнување. Кој имаше каде да оди, избор за подобро си замина уште во почетокот. Се друго што остана остана затоа што знаеше дека во моментот нема подобро. Едно добри 90 % од вработените дојдоја од сокотаб каде беа сезонци, другите кој без работа кој од бетер фирми( текстил ). Сигурно никој не дошол посебно зборувам за обичните работници на лента од подобро платено работа да работи тука. Се што дојде и остана дојдоја од полошо работно место или никакво и затоа не бегаат. Да имаа избор за подобро верувам дека секој со малце здрав ум и разум ке си заминеше на тоа подобро работно место. Ама за жал нема.
После незнам како можеш да тврдиш дека нема никакви придобивки. Конкрето тука 2000 души ( отприлика) се во редовен работен однос и редовно земаат плата со платени придонеси. Подобро ке беше тие да бидат невработени? Тие платата каква е таква е ја чуваат под перница? Не ја трошат пак во Битола. Кој за сметки, кој за друго. Битно ја трошат. Значи имаш плус 2000 души кои се платежно способни, не којзнае колку но ако земиш дека претходно немале ич или живееле од парите да родителите, роднини сепак тоа е позитивно.
А дали можеле да ги условат со поголеми плати а притоа да ги молиш за да дојдат можеме само да шпекулираме, ама од друга страна пак бројот на странските инвеститори или инвестиции не е козјане колкав што ми кажува дека тие вака едвај идат со триста молејнци а не пак дополнително да биле условени. Во секој случај некој ако смета дека немаме потреба од нив и дека е подобро да си заминат во Кина, Индија, Тунис или појма немам од каде дојдоја слободно нека си даде отказ. Ке видат не ке видат сами ке си заминат кога ке нема кој да работи.
Сега засега колку што гледам халите се полни , луѓето одат што значи дека работата барем во поглед на услови и плати не ни е сјајна. Јас пак ке речам дај боже да дојди тој ден никој да не сака таму да работи затоа што на друго место има подобри услови и плати, ама очигледно далеку сме од тој ден.