http://www.fez.gov.mk/tl_files/documents/ZAKON ZA TEHNOLOSKI INDUSTRISKI RAZVOJNI ZONI.pdf
clen 4 tocka 8
"Tehnoloskata industriska razvojna zona e slobodna zona od aspekt na carinskiot i danocnite zakoni."
ajde povtorno da objasnam so drug primer.
doagja shleper od germanija so stoka za grcija. vo veles na carinski sklad se pretovaruva od eden vo drug kamion bez da se carini/uveze/izveze od makedonska carinska teritorija. dobies 10 000 denari za toj pretovar. kamionot prodolzuva od veles za grcija zapecaten i proagja granica bez carinenje i slicno.doagja vo grcija i se carini i pusta vo promet vo grckoto stopanstvo. sea e najdobriot del,namesto da plakja grci po grcka plata da pretovaraat shleperot on odbira da go napravi toa vo veles po makedonska plata. znaci.em ne e del od nashiot GDP,em ne se plakjaat danoci na toj manual labour,em stranecot zastedil popatno blagodarejki na eftinata rabotna raka. aj sea da bide use porealno...zamisli na vlez od carinskiot sklad vo veles,drzaven sluzbenik da mu dade 5000 denari na shoferot samo za da go napravi pretovarot. znaci daes 5000 od narodni par od budzeti,za da zeme 10 000 pretovaracot. i sve e super.
kako e stokata od toj shleper del od makedonskiot GDP?
ako nekoj ima ponov zakon neka go spodeli.jas samo ovoj uspeav da go najdam.[DOUBLEPOST=1419718754][/DOUBLEPOST]
this is why we cant have nice things.
koga ne se razlikuva edno od drugo.
Одличен ти е примерот,а за тоа што пишал Цитро,
дали е македонски или не не е битно,битно е дека оди на конто на БДП, јас не би му замерил.
Многу луѓе ја прават истата грешка,пошто
БДП-то,како мерка за мерење на големината на една економија,не само што се злоупотребува,туку,што вика Штиглиц,од политички причини е подигната на ниво на фетиш.
Друга работа,која исто така многу луѓе ја забораваат,или воопшто не ја ни знаат е дека БДП-то,само по себе,не е мерка која ја покажува економската благосостојба во една земја.Па мме,застој на патиштата и сообраќајни гужви можат да го зголемат БДП-то,како резултат на зголемената потрошувачка на гориво.
Прашањето е што од тоа ќе има Петре или Трајче?
Независно од тоа колку расте БДП-то,економскиот систем кој не успева да обезбеди добивка за најголемиот дел од населението/граѓаните,и во кој бројот на луѓето кои се соочуваат со несигурност(економска),се зголемува,е промашен систем.
Контоверзите околу ова прашање се универзални.
Разликата помеѓу она што го покажуваат стандардните социо-економски мерки(раст,инфлација,стапка на незапосленост) и перцепцијата на мнозинството од населението,е толку голема,што не може да се објасни/дефинира како резултат на човечката психологија,нити со она што се нарекува парична илузија.
На пример,истражувањата покажале дека во Франција и во УК,само 1/3 од населението има доверба во официјалните статистики,бројки,податоци кои се однесуваат на овие параметри.
Би било интересно да видиме колкава е таа доверба кај нас.
Поради овие причини,а по барање на тогашниот француски претседател,Саркози,во 2008 е формирана комисија чија цел била да го идентификува лимитот на БДП-то,како индикатор за економските перформанси и општествениот напредок,вклучувајки ги и проблемите со неговото мерење.
Еве го извештајот на комисијата:
http://www.stiglitz-sen-fitoussi.fr/documents/rapport_anglais.pdf
Ако се мислите дали вреди да го читате извештајов,видете прво кој се учествувал во истражувањево(на првите 2 страни),може да ви помогне да ја донесете вистинска одлука