Интроверти vs. Екстроверти

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Локација
Некаде далеку...
Сигурна сум дека до сега барем еднаш сте чуле за оваа поделба меѓу луѓето - интроверти и екстроверти. Термини популаризирани од познатиот Карл Јунг, а во модерното доба заземаат се поголем простор и анализи од страна на психолозите. ОВДЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ ЕДЕН ТЕСТ и да откриете што сте по природа, доколку не сте го знаеле тоа претходно.

Да почнеме со наједноставните дефиниции за тоа што е екстроверт, а што е интроверт.

Екстроверти - личности полни со енергија, сакаат да се социјализираат, обожаваат социјални собири, запознавање нови луѓе, лесно им оди запознавањето со нови луѓе, имаат големи групи пријатели и досадно им е кога се оставени сами на себе и постојано бараат начини да се меѓу луѓе. Природно им доаѓа да контактираат со луѓе и немаат никакви тешкотии во комуникацијата со другите луѓе. Екстровертите ја добиваат својата енергија кога се меѓу луѓе, а им опаѓа енергијата кога се сами и затоа избегнуваат да бидат сами долго време. Сакаат да бидат лидери на групата во која се наоѓаат.

Како дел од особините кои ги красат екстровертите се:
- Енергичност
- Сигурност
- Топли луѓе
- Весели, насмеани
- Зборлести
- Сакаат да бидат меѓу луѓе
- Сакаат да бидат центар на внимание

Интроверти - за разлика од екстровертите, интровертите често се сметаат за срамежливи луѓе (иако интровертност и срамежливост како поими се различни), повлечени, не сакаат да бидат центар на внимание, дури и бегаат од социјални активности каде има многу луѓе. Најчесто имаат многу мал број пријатели и се резервирани и си ја држат приватноста за себе, затоа што не сакаат многу да зборуваат. Не се наметливи, ретко прозборуваат први, иако се доста пријатни личности. Обожаваат да бидат сами. За разлика од екстровертите, интровертите ја добиваат енергијата кога се сами, додека присуството на многу луѓе им ја исцрпува енергијата.

Како дел од особините кои ги красат интровертите се наведуваат:
- Свесни за себе и на моменти премногу самокритични
- Насочени кон постојано размислување и анализирање
- Се посветуваат на детали и сакаат да ги разберат деталите
- Заинтересирани за себеспознавање и себеразбирање
- Не искажуваат емоции и најчесто си ги држат за себе
- Молчеливи и резервирани во големи групи или околу луѓе кои не ги познаваат
- Учат и спознаваат преку набљудување
- Се опуштаат околу мала група на луѓе

Има уште многу да се каже, но не би сакала одеднаш и самата јас веднаш да ја исцрпам темата, намерно оставам простор и некој друг нешто да напише за да се развие дискусија.

Се што знаете или ве интересира може да напишете во оваа тема. Ако имате нешто да дополните, слободно. :D

За тие што не сте многу запознаети, се надевам дека ќе го направите тестот што го оставив погоре.

Сега неколку прашања...
Што сте вие?
Екстроверт или интроверт?
Дали сте задоволни со тоа или би сакале да ги имате карактеристиките на другата група повеќе?
Да се разбереме, никој не е 100% едно или друго, сите имаме по некоја карактеристика од едните или другите, има некои кои се 50%-50%, но муабетот ми е која група повеќе ве привлекува и со која мислите може повеќе да се има успех во животот?
Дали на интровертите може повлеченоста да им биде пречка во животот или дали на екстровертите преголемата желба за социјализација може да им одземе значителен дел од енергијата и времето?

Слободна е темава (не претерувајте:icon_lol:), се во врска со оваа тема може да се дискутира. Секој аспект и споредба на овие две групи е дозволен. Се што ве интересира.

Јас сум срамежлив екстроверт :icon_lol:.

И шо има врска ако ми се прави муабет правам на 3000 теми, ако не ми се прави можи да си ќутам цела вечер, и повеќе впечаток оставам кога ќутам.

Екстремен интроверт.
Немав слушнато за поимиве претходно, ама после првата реченица од дефинициите ми стана јасно за што се работи.
Дали повлеченоста може да биде пречка? Duh.
Со која група сакам да сум во друштво? Интроверти.
Lets be awkward together јуху!

Јас сум срамежлив екстроверт :icon_lol:.

И шо има врска ако ми се прави муабет правам на 3000 теми, ако не ми се прави можи да си ќутам цела вечер, и повеќе впечаток оставам кога ќутам.

не оставаш впечаток туку привлекуваш внимание и ги замислуваш другите да си го постават прашањето зошто ќути овој? што му фали?:ROFLMAO:

Јас сум интроверт, за Интер навивам.

Инаку да, пред некое време открив дека многу луѓе околу мене ме заморуваат, дури и кога сум во пријатно друштво и уживам, си мислам колку ќе беше поубаво да бев дома. Често пати на забави сум излегувал на тераса на 5 минути да бидам сам. Кога сум сам ми е многу пријатно, можам да размислувам и да правам планови, да слушам пријатна музика, да изгледам филм или фудбал. Тоа време ми е неопходно, инаку немам енергија за ништо. Освен девојка ми нејќу никого да видам ако не е итно. Членовиве на Кајгана што не сум ги видел ми се помили од пријателите, и затоа и нив нејќу да ги видам.

Да не ме разберете погрешно: не сум анти-социјално суштество и не сум депресивен, напротив. Едноставно така функционирам.

Не знаев што е тоа интроверт до пред некое време кога отворив еден лик со наслов Introverts пошто мислев дека се навивачка група на Интер. :D

Последно уредено:
Има доста што да се каже за почеток неколку збора, битно е да се има на ум како што е веќе кажано дека во многу ретки случаеви може да се погодат овие два екстремни случаеви и најчесто во реалноста нема таква поделба на црно и бело туку повеќе е сива боја т.е мешани особини.

Видеото на натурал грл е занимливо пошто вообичаено интровертите се оние кои се под удар на околината т.е не е кул да се биде повлечен и самодовербата е често посакувана особина.

За мене би рекол дека сум повеќе наклонет кон интровертност, но некако ми зависи и од периодот како помал некако поинтровертен бев сега би рекол и екстроверниве особини ми излагаат на површина и така :)

П.С Знам дека кич ама биди си тоа што си само така ќе си имаш мирна душа :D

Последно уредено:
16/100 sociability на тестот. No shit.
Не е дека не знам/не можам да се социјализирам. Нејќам.
Прво пошто осеќам одбивност према многу социо архетипи. Металци, Готичари, вакви такви.
Башка сум стереотипен и со затворен ум.
Поголемиот дел од луѓето на моја возраст уживаат во пијанчење, дрогирање и разврат.
Работи од кои ми се сере.
Верувам дека доколку живеев во темната доба ќе бев инквизитор и ќе спалував
минимум по 100 души на ден.
Со 90% од луѓето неам муабет, раздразлив сум и безосетен.
Седење со тронтлаци што имаат ставови ко "demonia kondurcina se zakon" и "nauka e dosadno haha" го
ренда мојот и така краток фитиљ
Земајќи го се ова предвид, 16/100 изгледа премногу.

P.S2 38/100 на тестот

Воглавно сум Интроверт, ама не дека и немам некои особини од Екстровертите:)

80/100 bitchesss
@wot ako go naprai testov ke bide 0/100
But i still love dat bijac <3

82 поени покажа тестирањето на Mea parvitas
Инаку јас од тоа си патам
@Crazy in Love - Мислам дека си одбрала многу долг тест
Гледав да биде од порелевантна страна. Psychology Today ми е една од поомилените страни, бидејќи се исцрпни и пишуваат поткрепени статии и доста познати психолози пишуваат анализи и колумни, па и тестовите им се доста темелни и затоа го избрав тој. Има милион страни со тестови, но не е поентата само да се склопи тест. :)
Во секој случај, тој е ставен како пример, секој по желба може да си изгугла ако сака. :)

Back
На врв Bottom