schtranga напиша:...Kako prednost vo zivotot ... osnova za uspesna kariera ?
I kolku e inteligencijata dovolna za uspeh i sreka vo zivotot ?
Zosto lugeto i davaat ogromno znacenje ?
Dali sakate da bidete vo drustvo na pametni luge ili ve smaraat ?
Kako vie ja procenuvate sopstvenata inteligencija i inteligencijata na lugeto koi se okolu vas ?
Дали е предност во животот,зависи од поединецот и начинот, на кој тој ќе ги искористи своите потенцијали.Инаку мислам дека интелигенцијата е добра основа за успешна кариера,во комбинација со уште неколку параметри,без кои нема никакво значење.
Среќата во животот,навистина нема врска со интелигенцијата.Има врска со начинот на кој го доживуваме светот и како ги доживуваме нештата.Тоа што за мене е среќа,за некој друг не значи ништо.Според сопствениот систем на вредности,секој ја рангира и доживува среќата. Никако според интелигенцијата.
На интелигенцијата, и треба да и се придава значење,таа е двигател,ако е правилно употребена.Има умови,кои својата надпросечна интелигенција,ја користат во лоши цели,прават зло по светов.
Да.Сакам да бидам во друштво на умни луѓе.Но,никогаш не ми е важно колкав коефициент на интелигенција имаат.Понекогаш и човек со улична интелигенција,а големо животно искуство,умее да ми го завлече вниманието со денови да тераме муабет,кој со најинтелигентниот човек на свет,не би ни одел.
Лично се сметам за просечно интелигентна,сакам да слушам и да учам од соговорници кои знаат,умеат и се попаметни од мене.Уживам во нивно друштво.
Инаку,навистина е субјективно,но мислам дека јас во моето опкружение, ги имам најинтелигентните луѓе, кои се родиле до сега:

Отракан,ачик,азган се поими, кои само покажуваат дека покрај потенцијалот, во смисла на коефициент на интелигенција,треба човек да има и лично и животно искуство, и доблест и храброст, и сила и дрскост,да оди напред,да се движи.
Зарем тоа не го прави интелигентен? И покрај тоа што тестот за проверка на IQ ќе му биде послаб???

Има еден друг поим,кој е прилично важен на крајот.КРЕАТИВНА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА!!!