Интелигенција

• Креатор на темата Креатор на темата schtranga
  • Време на започнување Време на започнување
schtranga напиша:
...Kako prednost vo zivotot ... osnova za uspesna kariera ?
I kolku e inteligencijata dovolna za uspeh i sreka vo zivotot ?
Zosto lugeto i davaat ogromno znacenje ?
Dali sakate da bidete vo drustvo na pametni luge ili ve smaraat ?
Kako vie ja procenuvate sopstvenata inteligencija i inteligencijata na lugeto koi se okolu vas ?

Дали е предност во животот,зависи од поединецот и начинот, на кој тој ќе ги искористи своите потенцијали.Инаку мислам дека интелигенцијата е добра основа за успешна кариера,во комбинација со уште неколку параметри,без кои нема никакво значење.
Среќата во животот,навистина нема врска со интелигенцијата.Има врска со начинот на кој го доживуваме светот и како ги доживуваме нештата.Тоа што за мене е среќа,за некој друг не значи ништо.Според сопствениот систем на вредности,секој ја рангира и доживува среќата. Никако според интелигенцијата.
На интелигенцијата, и треба да и се придава значење,таа е двигател,ако е правилно употребена.Има умови,кои својата надпросечна интелигенција,ја користат во лоши цели,прават зло по светов.
Да.Сакам да бидам во друштво на умни луѓе.Но,никогаш не ми е важно колкав коефициент на интелигенција имаат.Понекогаш и човек со улична интелигенција,а големо животно искуство,умее да ми го завлече вниманието со денови да тераме муабет,кој со најинтелигентниот човек на свет,не би ни одел.
Лично се сметам за просечно интелигентна,сакам да слушам и да учам од соговорници кои знаат,умеат и се попаметни од мене.Уживам во нивно друштво.
Инаку,навистина е субјективно,но мислам дека јас во моето опкружение, ги имам најинтелигентните луѓе, кои се родиле до сега::)

Отракан,ачик,азган се поими, кои само покажуваат дека покрај потенцијалот, во смисла на коефициент на интелигенција,треба човек да има и лично и животно искуство, и доблест и храброст, и сила и дрскост,да оди напред,да се движи.
Зарем тоа не го прави интелигентен? И покрај тоа што тестот за проверка на IQ ќе му биде послаб??? :)

Има еден друг поим,кој е прилично важен на крајот.КРЕАТИВНА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА!!!

Mac)) напиша:
IQ 175 imav posleden put i pak imam 2 biologija
Ова ако е на официјален тест на Менса тогаш си член на Менса од 148 нагоре си член. Ајнштајн е некаде 154 мислам дека рекордот го држи некоја си стриптизета од Лондон со 200 и нешто.
Иначе имаш некој предности ако си толку интелегентен,стипендии,предност во вработување ова го зборувам во глобални рамки не за во Македонија овде можеш само да се курчиш со тестот.
Џорџ Буш е околу 90 па е претседател значи дека работата е битна

Ponekogas intelegencijata nema nekoe golemo znacenje koga e vo prasanje uspehot i snaoganje vo zivotot. Nekogas treba i sreka:poss:

Сериозно се сомневам дека Мац)) има 175 АјКју. :icon_neut

Бидејќи во последно време многу глупаци се пробиваат, човек да почне да се сомнева дека всушност да се правиш глуп е тактика на најинтелигентните. Андеркавер. Сите те мислат за глуп, а ти го правиш ова: :zlo:

Мистичен напиша:
Бидејќи во последно време многу глупаци се пробиваат, човек да почне да се сомнева дека всушност да се правиш глуп е тактика на најинтелигентните. Андеркавер. Сите те мислат за глуп, а ти го правиш ова: :zlo:
Многу паметна работа. Ако те сетат дека си паметен и имаш интелегенција ке те гледаат со резерва зошто знаат дека можеш да бидеш способен да ги сватиш многу брзо работите што тие сакаат да ги прикријат (на пример ни еден бизнис не е без муќки) и затоа ако се правиш многу паметен или ја покажуваш интелегенцијата ке те одбегнуваат денешниве покварењаци. Арна стратегија е тоа денес. Прави си се на три и пол и користи ситуации.

Bada Bing! напиша:
Сериозно се сомневам дека Мац)) има 175 АјКју. :icon_neut
Жими смајливо бе:drk:
Само користам по 10% обично доволно ми е за тука :)

Интелегнцијата е добра работа... Само не е пресуден фактор за работите. Еве пр.Мас има 175 интелегенција а биологија 2. Колку сакаш имај интелегенција потребно е и да се фатиш за книга за да научиш... Од интелегенцијата зависи колку брзо ке го разбериш нештото (со еднаш читање или со 20 пати)

колку повеќе си интелегентен толку повеќе се замараш плус многу си зафатен.Ако си поглуп ич немаш коплекси едноставно си кулираш...Мистичен мислам дека си во право:wink:

колку повеќе си интелегентен толку повеќе се замараш плус многу си зафатен.Ако си поглуп ич немаш коплекси едноставно си кулираш...Мистичен мислам дека си во право:wink:

Ама ич нема врска... Кое замарање го гледаш тука? Мешаш баби и жаби. Интелигенција е брзина на сфаќање што нема врска со комплексите на луѓето како и ,,замарањето,, или ,,зафатеноста,,

Ако е човек интелигентен не значи дека е паметен, снаодлив, амбициозен, мудар или обратно.
Сакам да кажам Мац џабе ни е интелигентен кога не знаел да се снајди по Биологија и дека ако Мац навистина користеше само 10% од својата интелигенција немаше да седи тука каде нема како да го загрее мозокот.

Има повеќе видови интелигенција.
Зависи кој како ќе ја искористи онаа интелигенција со која располага во најголем дел.

А да отидеме сите у Менса, да срушиме рекорди па да се чудат луѓево?
Иначе без интелегенција, нема живот.

Вистинската дефиниција за интелегенцијата е способноста на човекот да се снаоѓа во нови ситуации. Од тука произлегуваат подкатегориите и кај секого поединечно е подруго и секој си знае која подкатегорија му е највеќе изразена. Така да - многу широк поим ....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom