R
RAYTHEON23
Гостин
OK ne sum znael a kolku mu prostil na hitler tolku i niv:pos2:Јован Павле II уште во 2000 година се извини за сите злодела на Католичката црква влкучувајќи ја и инквизицијата..Само не знам дали Бог им простил..
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
OK ne sum znael a kolku mu prostil na hitler tolku i niv:pos2:Јован Павле II уште во 2000 година се извини за сите злодела на Католичката црква влкучувајќи ја и инквизицијата..Само не знам дали Бог им простил..
Значи дека христијанството настанало во еден миг (некој ден, сат) пред то го немало? Што го натерало Христос да создаде нова религија и дали оеднашп ја создал онаква каква е денес или експериментирал ??За да се разбере зошто се случила инквизицијата и покрај Христовото мирољубиво учење, неопходно е да сфати дека Христос не ја создаде ткн. "христијанската религија" туки Тој ја создаде Христијанската вера и Христијанската Црква.
Значи дека христијанството настанало во еден миг (некој ден, сат) пред то го немало? Што го натерало Христос да создаде нова религија и дали оеднашп ја создал онаква каква е денес или експериментирал ??
Hristijanstvoto nastanalo kako posledica na obozuvanje na Isus i se izmislile razni dogmi okolu toa se poveke oddalecuvajki se od izvorot. Na primer Isus nikade ne rekol deka e bog, toa go kazaa i na edna srpska emisija za pravoslavie, Isus nikogas ne rekol deka e bog nego sekogas velel mojot Otec na nebesata.
Edno pojasnuvanje... ovde se zboruva za zapadnata crkva.. odnosno za rimokatolicite.. a tuka ne spaga i pravoslavnata crkva... poradi tie rabotii... i mn drugi... zapadnata crkva e oddelena od istocnata... vo 1054 godinaПапата Грегор 9ти ја основа Инквизицијата во 1231 година. Значи официјално црквата го спроведува теророт, прогонот и убиствата на оние кој не го следат црковниот пат. Администраторите на инквизицијата беа директно одговорни на папата, (она што кај нас е попознато како “командна одговорност“). Во 1245 гпдина папата му дава право на инквизиторите да користат “секаков акт на насилство“ за спроведување на должностите.Франциско Пена, инквизитор на светата црква изјавува во 1578 дека “Не е цел на нашите судења и егзекуции да ги сочуваме душите на обвинетите, туку достигнување на општото добро преку влевање на страв во другите“ Папата Иноцент 4ти (пази Иносент - невин на англиски) во 1252 ја потврдува употребата на тортурата а инквизиторските цркви се претворени во места на хоророт. А што е така чудно... Официјално инквизицијата е “тргната“ како легална опција на црквата дури во 1917 со објавување на Codex Juris Canonici. Значи ставот на христијанската црквата за тортура , мачење и егзекуција на неверници, еретици и сите кои ја доведуваат во прашање светата црква и нејзините закони постоеше речиси 700 години! Само за една недела инквизиторот Роберт ле Борг испратил на клада 183 луѓе, Инквизиторот Бернард Фуи - 930 луѓе, при тоа за себе, а со право кое му го даде црквата им го конфискува имотот. Како уште една занимливост црквата остави право и за обвинување на починати при што од живите наследници го консфикуваше имотот. Сегде каде допре христијанството, допре и инквизицијата, во 1500 тата 879 судења на инквизицијата беа спроведени во Мексико, а во 1509 Енциско пишува: “Кралот има секое право да ги праќа своите луѓе во Индија (сегашна Америка) и да ги одземаат териториите од тие идолопоклоници, затоа што му е дадена од папата. Ако индиците (Америчките индијанци) одбијат, можат слободно да ги убиете или поробите како што Јехова му направи на Каанската земја.“
Edno pojasnuvanje... ovde se zboruva za zapadnata crkva.. odnosno za rimokatolicite.. a tuka ne spaga i pravoslavnata crkva... poradi tie rabotii... i mn drugi... zapadnata crkva e oddelena od istocnata... vo 1054 godina