Инфлација на порти!

• Креатор на темата Креатор на темата asterix_m
  • Време на започнување Време на започнување
Bas naprotiv kontrolirana inflacija od 6-7% e dobra za ekonomijata, bidejki gi potiknuva lugeto da kupuvaat a ne da gi stedat parite bidejki znaat deka naredniot mesec ke im vredat pomalku.
Некогаш одамна некаде баш читав дека контролирана инфлација е добра за економскиот раст на економијата на една земја.
Сега читаме дека никаква инфлација не е добра.
Јас лично, врска немам како и што е!
Се прашувам само дали инфлацијата е само економска, или многу повеќе е политичка категорија, т.е. оружје за меѓупартиска борба?

Некогаш одамна некаде баш читав дека контролирана инфлација е добра за економскиот раст на економијата на една земја.
Се прашувам само дали инфлацијата е само економска, или многу повеќе е политичка категорија, т.е. оружје за меѓупартиска борба?

И јас незнам многу за инфлацијата, ама сигурно знам дека многу ме боли џебот од неа.:toe: Знам и дека ми ветуваа стабилна економија, повисок стандард, ама изгледа заборавија да ми кажат за која земја е тоа.

И јас незнам многу за инфлацијата, ама сигурно знам дека многу ме боли џебот од неа.:toe: Знам и дека ми ветуваа стабилна економија, повисок стандард, ама изгледа заборавија да ми кажат за која земја е тоа.
Хехехехе...
Многумина ветуваа...отрпнавме веќе...жедни не пренесуваат преку вода...мноооогу време...
Зарем веруваш некому во оваа држава?

Хехехехе...
Многумина ветуваа...отрпнавме веќе...жедни не пренесуваат преку вода...мноооогу време...
Зарем веруваш некому во оваа држава?

Верувам....Во МАКЕДОНИЈА !!!!

А, за политичките ветувања од типот „не умри магаре до зелена трева„ одамна сум расчистил со нив.

1.Ако МК е во валутен борд(динара е фиксиран за некоja валута) е убаво инфлациjaта да е мала.Не е можно да ja нема па мала до 3-4 проценти е нормално,заштото икономиката отбелезва раст во БВП.Убаво е растот на БВП>инфлациjaта.И много важно е да нема голем дефицит по текуштата сметка(разликата от вноса и извоза да не е голем во проценти като дел от БВП)
Валутниот борд сака да држи денара стабилев спремо излараната валута,па за това државниот буджет треба да генерира излишок за годинава и + фискалниа резерв(пари кои седат като гарант за икономиката во Народната банка) да покрие со тоа излишок разликата между внос и извоз.
2.Ако МК не е во валутен борд и народната банка на МК може сама да сформира курса ком другите валути е "убава" малце поголема инфлациja от 7-10%.Това ке повиши трсенето на македонски стоки во државата и во странство.Това ке генерира поголем извоз,повеке пари во државниот буджет,но риска да не може да се ударжи инфлациjaта е поголема и во един момент народната банка може да стане празна и да стигне државата до "фалит".Риска е много поголем.

Таа година инфлациjaта во целиа свет е поголема.Това се должи на цената на нефта и енергиjните ресурси и лошата година во земеделието во световен маштаб,па и сега кредитната криза во САД,коja во идната година ке покаже как ке повлиае на малките држави.

Мене професорот Димитар Ефтимов, магистрант на Оксфорд? ме учеше дека нема преод од слаба во јака економија ако нема инфлација меѓу 6 и 9%.

Инфлацијата значи дека во оптек има повеќе пари отколку што има потребни производи да се купат.

Ваквата состојба доведува до раздвижување на пазарот и на производството, оти народот има капитал, кој го инвестира и создава вредност, услови за претприемништво и сл.

Е сега, инфлација и одговара на Македонија, но не и на ММФ.

Они ни имаат позајмено пари/кредити, кои ние мора да ги вратиме.

За да се осигураат дека парите ќе им бидат вратени на време, они наложуваат колку инфлација да има.

Да бевме малку појаки во економија, ќе ги шутневме, ама вака праиме како што ќе речат.

И на крај кај народот се создава фама дека инфлацијата е лоша, оти ММФ вика така.

И то...

NISTO STRASNO OVAA KRIZA NE E SAMO KAJ NAS SITE ZEMJI JA OSEKAAT SAMO STO NIE POVEKE BIDEJKI NEMAME PARI.NO PODOBRO E NEGO VO 1992 GODINA AKO NEKOJ SE SEKAVA BIDEJKI NEKOI OD CLENOVITE NA FORUMOV NE BILE NI RODENI TOGAS

NISTO STRASNO OVAA KRIZA NE E SAMO KAJ NAS SITE ZEMJI JA OSEKAAT SAMO STO NIE POVEKE BIDEJKI NEMAME PARI.NO PODOBRO E NEGO VO 1992 GODINA AKO NEKOJ SE SEKAVA BIDEJKI NEKOI OD CLENOVITE NA FORUMOV NE BILE NI RODENI TOGAS

Тогаш(1992)практично и се создадоа Македонските олигарси на кој не им одговара инфлација,мислам онаква каква што навистина реално постои во оваа земја.:toe:

Рачна за рекламите, погон за реформите

Владата со агресивни маркетинг-кампањи постојано создава приказна дека нејзините економски чекори недвосмислено водат во благосостојба и во подобрување на животниот стандард на граѓаните. Опозицијата се покажа слаба во детектирање на вистинските ризици по економијата, па влезе во дневно-популистички пресметки со власта и со тоа не се наметна како релевантен критикувач. Експертите се во постојани додворувања на политичките елити, наместо да се определат за строго службување на науката. Статистиката мери, но и бројките станаа мета на тргување и калкулирање со политички поени. Во такви услови, јавноста не може да добие вистинска слика за тоа во кој правец се движи државата и дали се води погрешна или добра економска политика. За среќа, Меѓународниот монетарен фонд нема намера да си ги мери силите на политички избори во земјава, па растоварен од бркање поени кај граѓаните, со неопходна доза популизам, ја соопшти реалноста. А таа не е розова како во владините реклами, платени со заеднички пари. Дојдоа јасни предупредувања дека скапиот увоз на струја што се врши како последица од намаленото производство (во голем дел поради ремонтите и дефектите во термоцентралите, што нејасно зачестија последните две години), е штетен за ефикасна буџетска политика. Ако до завчера министерот за финансии ја убедуваше јавноста дека инфлацијата е падната од небо и Владата не може да направи ништо да ја смири, ММФ даде прецизни решенија. Но, тие не се по мерка на Владата затоа што бараат таа да прикочи во својата желба за трошење пари и да почне да штеди. Владата, според изјавите на министрите задолжени за економската политика, овие предупредувања ги сфаќа како совети што не мора да ги послуша. Но, цената ќе стигне, без оглед колку ручекот се рекламира како бесплатен, зачинет со реклами, популизам и самофалби. Многу почесно е ако им се погледа в очи на проблемите, без оглед колку инфлациски проценти тие тежат, отколку да се прават обиди да се обои реалноста во розово. Марк Грифитс од ММФ не брка рејтинг во земјава и не нуди популизам ниту во делот на критизерството, како што прави опозицијата, ниту во обидот да им се додвори на граѓаните за уште четири години власт. Можеби затоа, неговиот збор тежи повеќе.
Ида Протугер

Сепак Марк Грифитс е евреин како и многумина кој ни држат предавања од типот Македонија треба вака или онака,само за да им помогнат на нивните пријатели кој ја имаат зграбено скоро целата Македонска економија во своите канџи,почнуваќи од млекари до феро-никел топилници,рудници,Алумини па и цели Сончеви градови.
Човекот не брка рејтинг ама го одржува на ниво со експлицитни наредби иако братот Гвујо пред година дена се фалеше дека сме биле независни од ММФ доколку предвреме го вратиме долгот а веќе следниот ден се задолжиме дупло повеќе кај истите.

Сепак Марк Грифитс е евреин како и многумина кој ни држат предавања од типот Македонија треба вака или онака,само за да им помогнат на нивните пријатели кој ја имаат зграбено скоро целата Македонска економија во своите канџи,почнуваќи од млекари до феро-никел топилници,рудници,Алумини па и цели Сончеви градови.
Човекот не брка рејтинг ама го одржува на ниво со експлицитни наредби иако братот Гвујо пред година дена се фалеше дека сме биле независни од ММФ доколку предвреме го вратиме долгот а веќе следниот ден се задолжиме дупло повеќе кај истите.

se samo evrei :toe:

Grujo e ziva samohodna PREVARA, ama za toa posle....., no so toa samo ke dopribnese Sekernata da dojde vo pozicija DEFINITIVNO DA NE RASKOSTI....za BC da ne zboruvame.....
A za inflacijata???................. koj ne znae...ke nauci....za kuso vreme ke ima moznost... :)

A evreite na ABC??? evrei ko evrei si ja gledaat svojata rabota, koj ni e kriv sto nie ne ni znaeme koja ni e rabotata....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom