Инфлација на порти!

• Креатор на темата Креатор на темата asterix_m
  • Време на започнување Време на започнување
Инфлацијата во овој момент е светски проблем, не е само во Македонија.
И многу побогати земји не можат да се извлечат од инфлацијата. Само еден направен погрешен чекор во корегирањето на инфлацијата може да доведе до уште поголема инфлација.

Земете ја за пример Португалија која сеуште не може да се излечи од инфлацијата.

точно секој чекор погрешен води до катастрофа, ама не е за оправдување да не преземеш ништо само заради тоа дека незнаеш дали ќе биде поарно или полошо. на крај на краевите тие на Илинденска бб и за тоа земаат плата, нели?

Паднаа во вода сите помпезно најавени покачувања на пензии и плати во администрација.Ги лапна инфлацијата буквално пред да бидат покачени.
Сепак ќе остане во сеќавање како оваа влада по долги години успеа да поентира кај одреден слој од граѓаните кој не се свесни за инфлаторните движења на пазарот и ако до вчера плаќале по 10 000 за потрошувачка кошничка сега че плаќаат по 12 000 ама пензиите од 5 000 ќе им се зголемат на 6 000 денари.:)

Паднаа во вода сите помпезно најавени покачувања на пензии и плати во администрација.Ги лапна инфлацијата буквално пред да бидат покачени.
Сепак ќе остане во сеќавање како оваа влада по долги години успеа да поентира кај одреден слој од граѓаните кој не се свесни за инфлаторните движења на пазарот и ако до вчера плаќале по 10 000 за потрошувачка кошничка сега че плаќаат по 12 000 ама пензиите од 5 000 ќе им се зголемат на 6 000 денари.:)

abe vazno pokacile koj drug pred niv pokacil nesto?????

E sega se pokacile zejtinot i brasnoto epa za toa prasajte gi brilijant stip (komunjari u koska) zosto gi duvaat cenite

A sto ke bide so kamatite na kreditite?

Kamatitie na kreditite odat nagore za 0.5 do 1%, poradi inflacijata od 9%(neznam kako misli vladata za 2008 da ima 3% inflacija), koja ima tendencija da rasti se poveke(verojatno povtorno ke poskapat benzinite po vcerasnata rekordna cena na naftata 101,37$ barel). A Grujo se fali deka go poevtinal masloto i mlekoto i sega inflacijata nema da rasti, kako da ne(i toj ti bil nekoj magistar po ekonomija).

За здрава економија е потребна програма, а не популистичка политика

abe vazno pokacile koj drug pred niv pokacil nesto?????
E sega se pokacile zejtinot i brasnoto epa za toa prasajte gi brilijant stip (komunjari u koska) zosto gi duvaat cenite

Бријлант од Штип е на Штерјо кој игра "чочек" и со Гвујо и со Бранко,па и со сите други значајни политички глаучи,иако маслото за јадење е најмал проблем во потрошувачката кошница па ја зголемува нејзината вредност само за 1 евро месечно(4 литри масло по 15 денари).Проблем се другите секојдневни производи кој ја билдаат инфлацијата и кој ја обезвреднија последната екстензија на платите и пензиите.

За здрава економија е потребна програма, а не популистичка политика

Не е потребна програма,туку е потребна либерализација на увоз без контигенти,со намалени давачки при истиот тој либерализиран увоз за одредени прехрамбени производи.

АБЦ,от опит ти велам дека има делови от икономиката на балканите каде не треба либерализациja и продаване,а треба да бидат државни.Това са заводите кои произведуват струja,преносните мрежи на сруja,телекомите и болниците.

АБЦ,от опит ти велам дека има делови от икономиката на балканите каде не треба либерализациja и продаване,а треба да бидат државни.Това са заводите кои произведуват струja,преносните мрежи на сруja,телекомите и болниците.

so da bidit drzavno more ona uslono bucko se prodade posto zasto i sega Nikola im e kriv

so da bidit drzavno more ona uslono bucko se prodade posto zasto i sega Nikola im e kriv

После продажбата на Телеком од Гвујо и Љубчо,Бучко "ушлето" ја продаде ЕСМ,така да практично останавме без "златни кокошки" во државава.

После продажбата на Телеком од Гвујо и Љубчо,Бучко "ушлето" ја продаде ЕСМ,така да практично останавме без "златни кокошки" во државава.

Е, нали са македонски фирми? Нека си плаштат даноците.
Верно, не знам как са ги продали при вас, при нас БТК jа продадоха "на далавера" на исландеца... а после тоj jа шитна... ама аjде... некои хора взеха хубава комисионна...

Тој што ја почна темава ми пишува за политички полтрони а не сака да каже дека ова што го напишал е колумната на никола поповски најлошиот министер за финансии. Каков човек си ти кој пишуваш нешто што е туѓ став, го бележиш некого како политички полтрон а самиот ти си тоа што ја презема колумната на одреден политичар. А за другите кој ми кажувате како треба да се води економија како да се разбирате многу па кажувате ствови изнесени од одредени политичари кои трубат за одредени дневно политички поени дека ова и се случувало само на Македонија, па да ве прашам зар само во Македонија нафтата достигна денес цена од над 100 долари за барел, зар само во Македонија има недостатоци на житни култури. И на крај за платите кој ми кажувате дека не се постигнало никаков ефект, па ако не се зголемеа тогаш што ќе правеа ќе бараа покачување, немаше да им текне на такво нешто. Секој си има свој мандат и си го работи своето ги видовме предходните ги гледаме сегашните па направете реална разлика

Тој што ја почна темава ми пишува за политички полтрони а не сака да каже дека ова што го напишал е колумната на никола поповски најлошиот министер за финансии. Каков човек си ти кој пишуваш нешто што е туѓ став, го бележиш некого како политички полтрон а самиот ти си тоа што ја презема колумната на одреден политичар. А за другите кој ми кажувате како треба да се води економија како да се разбирате многу па кажувате ствови изнесени од одредени политичари кои трубат за одредени дневно политички поени дека ова и се случувало само на Македонија, па да ве прашам зар само во Македонија нафтата достигна денес цена од над 100 долари за барел, зар само во Македонија има недостатоци на житни култури. И на крај за платите кој ми кажувате дека не се постигнало никаков ефект, па ако не се зголемеа тогаш што ќе правеа ќе бараа покачување, немаше да им текне на такво нешто. Секој си има свој мандат и си го работи своето ги видовме предходните ги гледаме сегашните па направете реална разлика

Не сум ја крив бе братце ако си се пронашол во текстот. И пак ке казжам заврти се лево десно види како живее народот и само треба да си заслепен од овие на власт па да речеш дека убаво се живее. А тие излитени теми за плати во администрацијата, немој жити се. Администрацијата во Македонија никогаш не била загрозената класа. Значи кој има пак има а за другите.....

Абе овдека на форумов изгледа секоја партија си има по еден!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom