Indexi

Член од
8 јануари 2013
Мислења
5.139
Поени од реакции
13.263
На мое изненадување сеуште никој не му текнало да отвори тема за нив, па јас да ја имам таа привилегија.

Indexi се екс ју рок бенд кој на овие простори опстојувал 39 години (1962-2001), се до смртта на вокалистот Даворин Поповиќ. Одиме малку со биографија, па после хитчињата и легендарните текстови :)

Индекси се оснави во Сарајево 1962 година, од група на млади дечки студенти, па од таму и доаѓа името. Почетниот состав на бендот го сочиинувале : Исмет Арнауталиќ (ритам гитара), Шефко Аксамија (бас гитара), Слободан Мисалевиќ (соло гитара), Џорџе Узелац (клавијатура) и Недим Хаџихасановиќ (бубањ). Значи како што гледате, вокал во групава немало, па на почетоците се занимавале само со инструментална музика и правеле преработки на странски песни.

При крајот на 1964 во бендот доаѓа Даворин Поповиќ, со што Индекси почнуваат да се фокусираат на вокално - инструменталната музика и на правење сопствен материјал.Во меѓувреме се менуваат многу имиња во бендот, се преминува од еден во друг бенд. Се освојуваат многу награди по фестивали, еве да издвоиме неколку. На рок фестивалот во Загреб 1970 година го освојуваат второто место со песната „Да сам ја нетко„. Следната година исто на овој фестивал со песната „Извор„ го освојуваат првото место, песнава никогаш не е снимена или објавена на плочи. Во 1972 во музичката емисија Максиметар ја промовираат својата песна „Све ове године„, подоцна песнава ја преработуваат Бијело Дугме. Во 1972 Настапуваат на Загреб Фест со песната „Сањам„, а набрзо по враќањето во Сарајево ја објавуваат и песната „Балада„, кој се и едни од нивните најголеми хитови. Во април 1973 година го освојуваат првото место на Фестивалот „Ваш Шлагер сезоне„ со песната „Предај се срце„, која им е истотака една од најголемите хитови. Во тоа време им излага и првиот албум, во него не се наоѓат нови песни туку микс од познатите до тогаш хитови. Подоцна на почетокот на 1975 го објавуваат можеби и нивниот најголем хит „Бацила је све низ ријеку„. Во другата половина на 1975 Даворин Поповиќ го објавва својот прв албум, кој е целосно подржан од Индекси и го носи името „Свака је љубав иста (осим она праве). Следува славен период на Индекси, со концерти по Советскиот Сојуз, со настапи на многу фестивали, со правење големи концерти. Во 1984 Даворин го реализира и својот 2 соло албум „С тобом дијелим све„, песните од овој албум ги сними Кемел Мотено. Во 1987 настапуваат имаат голем концерт во Загреб, подоцна издаваат албум со песните испеани во живо од тој концерт, наречен „Ју рок легенде„, истиот концерт подоцна е направен и во Белград.

При војната во босна групата не работеше, но ја снимаа песната „Улица пркоса„. Во 1999 го објавуваат дури вториот нивни албум „Камени цвјетови„. На 1 октомври 1999 го одржуваат својот последен настап во Сараевска „Зетра„, снимката од овој концерт подоцка е објавена на дуплиот диск „01. 10. 1999. Зетра„. На тој настап како гости настапиле Корнелије Ковач, Горан Бреговиќ, Хари Варешановиќ (Хари Мата Хари), Тифа и членови на Сараевската група Севен Ап. Последниот концерт воопшто го одржуваат во Бања Лука на 5 мај 2001 година, а на 18 јуни истата година, Даворин Поповиќ умира, па сите заедно од бендот се согласуваат да престанат со работа. Во негова чест има во Босна награда „Даворин„ за најуспешен музичар, истотака по повод годишницата од неговата смрт Фазла, Аки, Дадо Топиќ и Тифа му посветуваат песна „Пјесма за Давора„.

Nosila je nasu ljubav
nasu srecu, prvi cvijet
bacila je sve niz rijeku
i posla u drugi svijet

Samo jedan zivot imam
i ludo ga bacam
jer zavoljeh jednu zenu
zenu koju sanjam

Samo jedan zivot imam
koji nisam htio
jer zavoljeh jednu zenu
koju nisam smio

Predaj se srce, izgubili smo boj
nikada vise ti ne pricaj o njoj
u mom zivotu sad nema vise nje
predaj se srce, izgubili smo sve

O reci mi njoj
da je tako prolazno sve
kao ptica let
samo nju da volio sam ja
jer je za me bila sav svijet
crveni moj cvijet

*Од песнава е земено (можеби украдено) интрото на Frenkie - Izgubljeni Snovi (рап песна), која истотака е премногу добра

+
песната што ја спомнав од Фазла, Аки, Дадо, Тифа за Даворин

"jedna zvijezda je promijenila mjesto al ne i sjaj"

За мене поим за легенди и една од најпочитуваните и најдобри екс ју бендови. Ги слушате ли Индекси, која ви е омилена песна од нив? :)

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.409
кога би можело да се стават 1000 +хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххлајка,
би добил, за мене најдобрата Ју- група на сите времиња. Имам многу грамафонски плочи од нив ЛП и Сингл.
Можеби сум и од ретките овдека кој сум ги гледал и во живо на концерт 1975 година. Фантастично-неповторливо.
Можам со денови нон-стоп да ја слушам таа нивна музика, па и секојдневно ја пуштам.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.895
Поени од реакции
37.010
Сањам е едно од најдобрите парчиња музика од поранешна Југославија, според мене. Особено делот од песната од почетокот, па се до почетокот на рефренот. Ова веќе го зборев во една друга тема - тој рефрен дефинитивно не им требал - ја уништиле песната со него.

Инаку, мене Сањам ме потсетува и на Кисмет (Dreaming) и на Манчевски (Пред дождот). :love:

Предај се срце е омилената песна на мајка ми од младоста. :pipi:

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.945
Предај се срце изгубили смо бој. <3

едни од најдобрите стихови у песни од екс ју :)

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Bacila je sve niz rijeku ми е малце меинстрим, општо мислење е дека баш таа им е најдобра песна на Индексите, далеку од тоа, имаат каде каде боље нумери.

Член од
8 јануари 2013
Мислења
5.139
Поени од реакции
13.263
Многу е тешко да се дискутира за најдобра песна на Индекси, ама ако би се морало да се издвои би ја кажал Balada. Да неможе човек да не се наежи... Bacila je sve niz rijeku ви е можда малку скурчена и префорсирана бидејќи скоро и да нема човек да не ја знае, и ја слушаат многу рендом луѓе, ама пак е предобра, ептен да допре до човек е песната. Следни во темата за топ 10 песни ќе ги ставам Indexi па таму може да се намачите и да составите избор на 10 омилени :)

Член од
8 јануари 2013
Мислења
5.139
Поени од реакции
13.263
Уште 2 работи да споделам :
1. Еве ви топ 10 од Индекси што можете да си коментирате, тоа што ви викав погорe.

Последно уредено од модератор:

.Sky.

Заменик министер без титула
Член од
15 февруари 2013
Мислења
6.857
Поени од реакции
7.241
@FilipMKD007

Споделување Линкови од торенти се забранети.

Член од
8 јануари 2013
Мислења
5.139
Поени од реакции
13.263
Изгледа и на него му е кажано да брише кај што има торенти, најверојатно поради тоа кајгана да не случајно добие казни заради подржување и споделување на пиратерија или што ли знам.. Како и да е вака бар да споделам, значи на piratebay или kickass пишете "indexi diskografija" и ги имате сите албуми и синглови од почетоците на едно место (y)

Kajgana Shop

На врв Bottom