Apokalipto
Tredici
- Член од
- 4 март 2007
- Мислења
- 15.576
- Поени од реакции
- 2.586
Нешто интересно да ни ги олесни споредбите:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Да се дообјасниме за да се разбереме.
Оригинален филм е филм правен по оригинално сценарио. Дали во филмот има елементи од предходно видени филмови многу јасно дека има. Целосно оригинален филм НЕ ПОСТОИ.
Околу наградата за оригинално сценарио. Еве ти конкретен пример.
Палп Фикшн на Квентин Тарантино. Доби оскар за оригинално сценарио. Потполно се согласувам “оригинално“ и одлично сценарио и одличен филм комплетно.
Дали во филмот се е ОРИГИНАЛНО????
Нема ли филмови со мафијашки извршители (хитмени)???
Нема ли филмови со пар (машко и женско) кој што ограбува???
Нема ли филмови со поткупени боксери кои што не го почитуваат договорот и сепак победуваат???
Според мене неможе да се споредуваат делчиња (кадри) од филм со други филмови и да се тврди дека не се оригинални. Ако е така, тогаш НЕМА оригинален филм.
^ Едно е да се слични детали или делови друго е ти да ја скинеш крајната поента од друг филм. Еве глеј го Егзистенз на Кроненберг па кажи дека не е слично.Имаш приклучување на апарутури исто, па влегуваат во игра, па игра во игра, па на крај некој прашува уште ли сме во играта или сме во реалноста и као сите се зачудени, премногу е слично за да биде коинциденција.
--- надополнето ---
А на страна тоа што приказната и деталите не се вклопуваат никако, а самиот Нолан е тој кој што инсистира на детали.

Супер филм стварно останав без здив, али некако веке видено ми беше. Многу многу сличности со Shutter Island.
Супер филм стварно останав без здив, али некако веке видено ми беше. Многу многу сличности со Shutter Island.
Е што беше слично со Шатер Ајленд освен Леонардо Ди Каприо??? :nesvest:

Valjda toa sto i tamu i vamu bese ozenet so psiho-zena![]()

Што беше слично?
И двата филма го имаат Ди Каприо, и двата филма се психолошки, и во двата филма жена му умира, и во двата филма главниот лик се кае за постапките што ги направил, и двата филма се ФЕНОМЕНАЛНО добри!
Сепак ова е мое мислење немора секој да се сложи со мене.

Незнам според мене во двата филма деталите некако се слични, во Shutter Island е прикажана линијата помегу реалноста и не реалноста, а во Inception е прикажана врската помегу реалноста и соновите.

Знам дека е твое мислење, ама затоа е ова форум за да можеме да дебатираме околу тоа иначе немаше да има потреба од форум.
Инаку тоа се некои детали, имал жена психо, Лео бил и сл. Не се тие толку битни детали што ја оформуваат сличност. Ама се согласувам со тебе дека се одлични и двата.
Во Шатер не е толку помеѓу реалноста и нереалноста колку што ја покажува способноста на човековиот ум да се исклучи од нормалниот свет со цел да се заштити од лошите работи и трауми што му се десиле... А Инсепшн е повеќе за соновите.
И двата се психолошки тоа да, но според мене се премногу различни.![]()
Прекрасен филм, во вистинска смисла, вака добар филм одамна не сум гледал...
--- надополнето ---
Го има ли во кино кај нас, кога? каде?
Го имаше долго време во Рамстор, од Октомври... Мислам дека не го даваат веќе, ма да можеби и грешам.

Има веќе HD снимки, мислам.Aх, штета, а веројатно нема да го дават пак![]()