Имате ли навика да се ценкате кога купувате?

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
Многу малку се ценкам,скоро секогаш ја прифаќам таа цена што е.Ама стално што успева-откако ќе ја кажат цената само напраи некоја фаца во стил-абе што знам,се мислам,некако скапо ми е,и сами спуштаат цена!

Ne se cenkam.Drugarka mi se cenka i koga kupuvame nesto zaedno sakam i jas da mozam da se cenkam,ama ne sum takov tip.Ako imam pari ke kupam,ako ne-ne.

Не се ценкам иако прилично сум добар во тоа.Но не сакам затоа што ако воопшто се наканам да купам нешто тогаш сум спремен да платам колку што треба, ценкањето ми претставува кога на пример се двоумам дали да купам нешто што реално не ми треба па ај онака ако се исценкам ќе го купам греота е.А најголем проблем имам мајками кога ќе ме прати на пазар и ќе ми каже купи компири ама поубави гледај да не ти ги наплати многу е тука добивам ментална блокада-на крај идам и првиот шо ќе видам дека продава од него купувам после чекам едно пола саат со другарите се враќам дома и велам тешко беше ама најдов.

NARAVNOOOO..kaj sto ima prilika..kade sto nema..ne se brukam za djabe:)

Секако, зависи од тоа каде "шопувам".... ако некаков пазар (обично спуштам до 50%).... ако е нормален бутик (спуштам 20%-30%).... а доколку увидам дека нема простор за ценкање не ни пробувам.... но ретки се тие места.... тука кај нас секаде може да спуштиш ако си решен да купиш :icon_lol:

Буквално никогаш. Било што да е во прашање, ако нешто ми запне за око го купувам без оглед колку чини.Понекогаш знам да шетам и да разгледувам цени и ако не ми одговара цената си продолжувам понатака. Не се ценкам:kafe:

Не разбирам зошто има така "лошо" мислење кон ценкањето.... еве јас лично си имам свој бизнис и секогаш кога ке ми дојде некој нов муштерија и ме прашува за цена.... обавезно му давам малку повисока од таа нормалната (како за редовен муштерија).... па доколку видам дека све друго е океј само се мисли малку околу цената.... одма му велам: "Ај еве ке ти спуштам за оволку, те гледам си мераклија човек" :icon_lol: .... а повеќето самите си одредуваат... ај спушти ми уште оволку и не расипви пазар :icon_lol:

Eko1 напиша:
Не разбирам зошто има така "лошо" мислење кон ценкањето.... еве јас лично си имам свој бизнис и секогаш кога ке ми дојде некој нов муштерија и ме прашува за цена.... обавезно му давам малку повисока од таа нормалната (како за редовен муштерија).... па доколку видам дека све друго е океј само се мисли малку околу цената.... одма му велам: "Ај еве ке ти спуштам за оволку, те гледам си мераклија човек" :icon_lol: .... а повеќето самите си одредуваат... ај спушти ми уште оволку и не расипви пазар :icon_lol:

Не е до некакво лошо мислење за ценкањето. Не кај мене. Само сметам дека секој има лично право да си става цени кои му одговараат, а пак јас како потрошувач нормално си имам право да купувам онаму кај што мене ми одговараат цените:kajg: . Не сакам ценкање воопшто и за било што. Ако ми одговара цената купувам и не ми е битно дали на друго место можеби ќе најдам нешто за неколку ден. поевтино.

Океј, можеби ти немаш такво мислење... но повеќето коментираат во стилот: "Пф, јас ли да се ценкам, нема шанси"

Не гледам ништо лошо ако нешто од 1100 ден.... го исценкам за 1000 ден.... па со тие 100 ден. да си седнам да се напијам јас едно кафе... и плус да почестам и некого уште едно.

Nikogas ne se cenkam.Sekogas mi e sram koga nema da mi stignat parite za 5-10 den i se vrakam za 2min da gi donesam!Za cenkanje pak,da ne vi kazuvam..ne ni znam so e toa!Mislam deka mi e glupavo poso ponekogas treba da se potrudis da se iscenkas..ja tesko!

Само три за сто иначе не купувам:pos::pos::pos::pos:!
Мала шала сум се ценкал неколку пати на автопазар кога ќе отидам зошто имам приметено дека сите за 50 сигурно спуштаат и секогаш кога купувам таму а обично по пет шес работи купувам и накај 400-500ден сум заштедил:pos: што не значи дека нема после тоа да ги потрошам да цврцнеме малце со друштво:pos::pos::pos:!

Мене ми се зареди ... пробав една сукњичка пред малку и на продавачката и викам да размислам ќе се вратам ... се враќам и гледам машко ... си ја земам сукњичката, прашувам колку е и ми вика 1200 или 1000 хммм ... а прееска колку ти кажаа? Му викам не прашав (а праша другарка ми и знаевме дека е 1200) ... ај добро ми вика, еве за 1000. :bip: :icon_lol: :icon_lol:

Инаку на ова ...

... но повеќето коментираат во стилот: "Пф, јас ли да се ценкам, нема шанси"

Јас викам така ... не е тоа од некоја лоша гледна точка ... едноставно ми е непријатно, ништо повеќе ... дури и друг пред мене да се ценка се срамам ... гледам на друга страна како да не сум присутна во моментот:pipi: :icon_lol:

bibika напиша:
Јас изгледа сум изрод.:(
Ниту одам во шопинг,ниту на пазар,ниту се ценкам,ниту прашувам колку чини.
За мене тоа е неминовна работа, која ја завршувам на поминување, плаќам и заминувам понатаму.
Кога е гардеробата во прашање,ако ме фати око,движејќи се,застанувам, купувам, и излегувам, дури и не пробувам.
МРЗАМ ПАЗАРЕЊЕ,ДУЌАНИ,ГАРДЕРОБИ,ПРОБАЊЕ,ЦЕНКАЊЕ,ПЛАЌАЊЕ.
Чисто губење време!!!

И јас исто, мразам шопинг, али кога иде зорт за аман, гледам што побрзо да завршам работа. Така да си одам во продавници кај што знам дека можам да си ги дозволам цените така да ако ми се свиѓа нешто земам и не ни прашувам за цена, ни се ценкам ни ништо. Како што рече Дивајн дури и незгодно ми е кога други се ценкаат пред мене. Ако едноставно неможеш да си дозволиш нешто, купи си нешто друго. нема шо да се ценкаш.

Koга купувам или придружувам некој додека бара нешто да купи, ако не ми се допадне цената, ако мислам дека е превисока, коментирам нешто како „Ајде излегувај, скапо е“ и после тоа често следува коментар „Ајде ќе спуштам цена, земи го за толку и толку“, демек ајде за тебе помалце (демек де):icon_lol: Такво е моето ценкање, односно испаѓа дека се ценкам. Ама не сум застанала и да кажувам која цена ми одговара, да кажам толку ќе ти платам, па ти ако сакаш продај го, ако не сакаш не мораш. Некако глупаво ми е, што знам.

Абе да дадам 100 или 200 денари плус не ми значи ништо. Важно е задоволството кога ќе си купиш нешто што си сакал, без разлика дали ќе ја спушти некој цената или не. Јас како што сум на моменти срамежлива, нема шанси да се ценкам, следниот пат ќе ми е срам да влезам во истиот дуќан.

Јас им се восхитувам на луѓето што можат да се ценкаат. Озбилно. Не сум роден за ценкач.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom