iMac vs. ?

• Креатор на темата Креатор на темата D_NazGUL
  • Време на започнување Време на започнување
D

D_NazGUL

Гостин
Би сакал да слушнам некои споредби и за и против овие компјутери во однос на обичните десктоп ПС-ја, ако така може да се наречат. Ако ја исклучиме цената како ставка (која и те како е гоооОООоолема) кои се разликите?

iMac 21.5" 2.5GHz i5

• 2.5GHz quad-core Intel Core i5 with 6MB on-chip shared L3 cache
  • 4GB (two 2GB) of 1333MHz DDR3 memory
  • 500GB (7200rpm) hard drive
  • AMD Radeon HD 6750M graphics processor with 512MB of GDDR5 memory
  • 1 x Thunderbolt port
  • Mini DisplayPort output with support for DVI, VGA, and dual-link DVI
  • 1 x FireWire 800 port; 7 watts
  • 4 x USB 2.0 ports
  • SDXC card slot
  • Slot-loading 8x SuperDrive with 4x double-layer burning (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)
  • Audio in/out
  • 10/100/1000BASE-T Gigabit Ethernet (RJ-45 connector)
  • IR receive

Значи планирам да го земам за графичка работа. Дали некој од вас има искуство со Apple и какво?

Конкретно на афтер ефектс... Win е многу постабилен кога е во прашање рендерирање. И мекот знае да закочи, да се ресетира... барем такви беа тие јас што имав можнсот да ги видам.

Така да ако сакаш до точно да се провери, треба да склопиш нова машина иста како таа погоре, инсталирај прво леопард, па тестирај... после инсталирај 7-ка, (сосе новите драјвери за чипсетот на intel) и ќе ја видиш разликата. Мене ако ме прашаш, освен се што е пикнато во мониторот (нема куќиште) друга предност немаат.

Би сакал да слушнам некои споредби и за и против овие компјутери во однос на обичните десктоп ПС-ја, ако така може да се наречат. Ако ја исклучиме цената како ставка (која и те како е гоооОООоолема) кои се разликите?

iMac 21.5" 2.5GHz i5

Значи планирам да го земам за графичка работа. Дали некој од вас има искуство со Apple и какво?
Kako moze da planiras da zemes vakov kompjuter so vakva (entry level) graficka karticka za da go koristis za GRAFICKA RABOTA :tapp: ili samo si slusnal onaka deka Apple se dobri za grafika :pos:

Kako moze da planiras da zemes vakov kompjuter so vakva (entry level) graficka karticka za da go koristis za GRAFICKA RABOTA :tapp: ili samo si slusnal onaka deka Apple se dobri za grafika :pos:

AMD Radeon HD 6750M graphics processor with 512MB of GDDR5 memory

Entry level?

Со парите за ова шо че ги дајш че купиш машинеријаа многу појака, не само тоа јаболкото гризнато да го плаќаш !!
убо овде е шо е ддр5 грфичка ама во случајов е слаба, и малце рам е !!!
многу се 70 000 за ова!!!

Со парите за ова шо че ги дајш че купиш машинеријаа многу појака, не само тоа јаболкото гризнато да го плаќаш !!
убо овде е шо е ддр5 грфичка ама во случајов е слаба, и малце рам е !!!
многу се 70 000 за ова!!!
e so zboris be ama u maalo koa ke kaze imam Apple eeeeeejjjjj Apple... cupinjata na g's ke padnat :)

pa sigurno ne e high end za grafika taka? M znaes sto znaci taka? odgovorot e sranje...
Mожи не е HD 6990, ама и најверојатно на компјутерот нема да се играат игри...

Останало од порано муабетот дека на mac се работи побрзо. Тоа највероватно дека порано adobe прво издаваа софтвер за мац па за пц.

Сега времињата се сменаа, па мац јусерите со цс4/5 чекаа долгооооо време за 64 битна верзија на софтверот дека пц беше 3-4 пати побрз во однос со 32 битниот на мац.

Не се будали со тие пари ќе земеш пц десктоп кој има да го ШИША во секоја смисла на зборот на мацот.

Освен мониторот со вградени компоненти внатре јас негледам ама баш ништо друго убаво.

A и што кога ќе помине време, и ќе сакаш да смениш графичка, процесорче ова она?

A и што кога ќе помине време, и ќе сакаш да смениш графичка, процесорче ова она?
Aко возиш Леопард или било кој мек оперативен, нема менвање компоненти туку така. Не е ова виндоуз, и има ограничен број на драјвери.

Така да ќе го смениш со нов.

Aко возиш Леопард или било кој мек оперативен, нема менвање компоненти туку така. Не е ова виндоуз, и има ограничен број на драјвери.

Така да ќе го смениш со нов.

Точно така, тука пц то има огромна предност.

Помина времето на екслузивитет на iMac.Сега е само обично ПЦ, вградено во Apple куќиште.Подобро вложи ги парите во профи монитор и земи си еден солиден ПЦ.

e so zboris be ama u maalo koa ke kaze imam Apple eeeeeejjjjj Apple... cupinjata na g's ke padnat :)

Значи ако го прочиташе мојот прв пост, ќе забележеше дека ставката ЦЕНА не треба да се зема во обзир. Али бидејки неможеш да се воздржиш од вакви коментари еве ќе те удостојам со додатна инфо. Аплето треба у компензација да го добијам и прашањето ми беше дали вреди за таква работа бидејки не сум имал контакт порано со овој тип на компјутери. Сакав да дознаам од луге кои работеле графика со овие компјутери дали вредат или не. За 70000 иљади знам ја како да си склопам компјутер али бидејки пазарот ни е ваков каков што е некад немаш избор.

Значи ако го прочиташе мојот прв пост, ќе забележеше дека ставката ЦЕНА не треба да се зема во обзир. Али бидејки неможеш да се воздржиш од вакви коментари еве ќе те удостојам со додатна инфо. Аплето треба у компензација да го добијам и прашањето ми беше дали вреди за таква работа бидејки не сум имал контакт порано со овој тип на компјутери. Сакав да дознаам од луге кои работеле графика со овие компјутери дали вредат или не. За 70000 иљади знам ја како да си склопам компјутер али бидејки пазарот ни е ваков каков што е некад немаш избор.

Кратко и јасно - НЕ ВРЕДИ

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom