iMac vs. ?

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
Имам и пц и ајмекот кој го спомна. Мислам дека тоа што е поограничен хардверот (составен наменски за стабилност) има предност пред пцто, нормално, колку пари толку музика со хардверот, значи има ајмек и имаш мек про, кој се далеку помоќни (2*квад кор), за исти пари можда ќе купиш подобар хардвер за пц, но покрај тоа што може да се погоди тие компоненти да се некомпатибилни, големи се шансите по одредено време на користење да мораш да реинсталираш виндоус, за да повратиш брзина (да се ослободиш од непотребни процеси). Кај мекот тоа мислам не е потеебно, и брзината не опаѓа со тек на време како кај пцто.

Искрено, пошто се занимавам со програмирање и по некој пат графика, сеедно ми е на што работам, разлика не сум осетил. Од ко се префрлив на ајмекот, помалце мислам на антивируси, секојдневни апдејти, процеси во позадина итн. Има многу добри финти на него и процесот на работа ми се убрза, а и изгледа посекси од пцто. Планирам да го надградам со уште 8 гига рам за вкупно 12 и мислам дека ќе биде уште побрз. Иначе и на него заглавуваат некои програми, ама нема врска, тоа секогаш ќе го има.

Член од
20 ноември 2005
Мислења
614
Поени од реакции
64
Zimaj ako mozes i ne se misli jas od sabotata sum gord sopstevnik na
27inch iMac
3,4 Quard core
16 gb ram
2 TB serial ata +256 gb solid state drive
Pravev sporedbi bash denes kaj mene vo Sydney se mnogu poeftini od Makedonija

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
@D_NazGUL

Se salam be sto se palis odma ne go citirav tvojot post na drug post se nadovrzav imas pogore moe mislenje za MAC dali vredi ili ne. :(

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
Во право е холокаустот со графиката погоре, тоа е мек про, и тие се над 100.000 денари основна верзија кај нас (проверете на сајтот на дуна). За тие пари може да се земе многу подобра пц машина.

Моментално јас мислам за најдобра машина во однос на парите е ајмекот. Со 70 000 денари добиваш 21 инчен екран, безжични маус и тастатура, квад кор процесор, 500 гига рам (сега има надворешни хардови по достапни цени, така да доволно се 500 гига за компјутер), 4 гига рам (за евтини пари лесно надградлив). Најдобро од се е што добивате тивок компјутер (нема скоро никаков звук од кулери), немате потреба од простор за куќиште и додатни кабли кои одат со него (кон монитори, тастатури, глувци, струја итн) - има само 1 кабел, за струјата, има вградена камера, микрофон, звучници, се стартува под 1 минута (а обично нема потреба да се исклучи скроз, него на sleep е доволно, а од спиење станува моментално :) ) итн.

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.178
Поени од реакции
5.977
Во право е холокаустот со графиката погоре, тоа е мек про, и тие се над 100.000 денари основна верзија кај нас (проверете на сајтот на дуна). За тие пари може да се земе многу подобра пц машина.

Моментално јас мислам за најдобра машина во однос на парите е ајмекот. Со 70 000 денари добиваш 21 инчен екран, безжични маус и тастатура, квад кор процесор, 500 гига рам (сега има надворешни хардови по достапни цени, така да доволно се 500 гига за компјутер), 4 гига рам (за евтини пари лесно надградлив). Најдобро од се е што добивате тивок компјутер (нема скоро никаков звук од кулери), немате потреба од простор за куќиште и додатни кабли кои одат со него (кон монитори, тастатури, глувци, струја итн) - има само 1 кабел, за струјата, има вградена камера, микрофон, звучници, се стартува под 1 минута (а обично нема потреба да се исклучи скроз, него на sleep е доволно, а од спиење станува моментално :) ) итн.
Не лупај глупости. За 70.000 ја ќе земам машина што ќе може да ја игра Crysis на Ultra со преку 60 fps а можно е дури и кусур да ми остане, за разлика од мекот што ќе почне да чади кога ќе го направам истото на него.

Lux

Inglourious
Член од
25 октомври 2010
Мислења
1.189
Поени од реакции
888
Добро бе свесни сте шо зборувате !
Ова ејпл производиве се бричење на суво, та и мобилни та и компјутери !! Ајмеков не би го споредил ни со конфигурација од 40 000.Еве ајфонов го надминаја од самсунг, а со компјутериве бетер ќе им се случи!

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
Извинете, мислев најдобра машина во однос на парите ама само за апле, не рачунам ПЦ (нормално е подобра машина за тие пари за ПЦ).

Значи ако некој сака да проба апле, мислам дека ајмекот е најисплатлив во однос на другите.

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
AMD Radeon HD 6750M graphics processor with 512MB of GDDR5 memory

Entry level?
Добро, може едно ниво погоре - low end.

@D_NazGUL, хардверот што го опиша во тој iMac можеш да го склопиш за околу 25000-30000 денари на PC, со таа (позитивна) разлика што графичката HD6750 ке биде не-мобилна верзија и ке биде помокна од онаа на iMac-от.
Значи ако сакаш да се фалиш по маало за тоа како си дал 1ХХХ евра за iMac-от земи го iMac-от и фрли си ги парите, ако ти треба мокен компјутер за работа склопи си non-MAC компјутер. За истата цена ке земеш компјутер минимум 2.5 пати помокен од iMac-от и којшто го става iMac-от вџеб.

Lux

Inglourious
Член од
25 октомври 2010
Мислења
1.189
Поени од реакции
888
Баш така, но морам да напоменам дека ејпловите производи имаат најдобар дизајн и димензии.

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Баш така, но морам да напоменам дека ејпловите производи имаат најдобар дизајн и димензии.
what?

Кога ќе напишам на ибеј PC бате мене ми излегуваат 5 000 000 лаптопи десктопи и што ли не. Значи избор максимален има.

Напиши mac и излегуваат 500 продукти кој се истите 100 години со минимални надградби.

Член од
24 март 2007
Мислења
50
Поени од реакции
0
Nekoj sto malku e porabotil na MAC, nikogas ne se vraka na PC, da poskap e macot no nemas gluposti kako antivirus, antispyware, skoro i da ne se slusa, updatetite na osx se mnogu podobro reseni otkolku na windows i na kraj imas licenziran os x i dosta drug legalen softver.

Kajgana Shop

На врв Bottom