HDR (High Dynamic Range Photography)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Simona oдлично...едно прашање, како препознавате која ситуација е погодна за HDR?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Simona oдлично...едно прашање, како препознавате која ситуација е погодна за HDR?
Со ХДР ги истакнуваш од најсветлите до најтемните бои на фотографијата, па јас најчесто фотографирам кога е полуоблачно времето, кога има облаци, кога пејсажот што сакам да го фотнам е разновиден со бои и светли и темни делови и така :)

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559

Не мора да препознаеш ситуација , потребано е само да сакаш да направиш од тоа што сликаш HDR , значи HDR служи ако сакаш да добиеш појака длабочина, контраст , сатурација, оштрина на сликата.
Значи ако сакаш да ги назначиш сенките, светлите темните делови, или ако сакаш да ги назначиш боите.
HDR се избегнува да се употребува кај портрети, кај кои е многу потешко да се изведи зошто ќе добиеш несакани сенки и нерамномерна боја. Најчесто се употребува на landscape, nature фотографии, каде што најчесто сакаме да прикажиме што уствари гледа окото, или што сака да види.

Член од
20 јуни 2009
Мислења
126
Поени од реакции
4
Не мора да препознаеш ситуација , потребано е само да сакаш да направиш од тоа што сликаш HDR , значи HDR служи ако сакаш да добиеш појака длабочина, контраст , сатурација, оштрина на сликата.
Значи ако сакаш да ги назначиш сенките, светлите темните делови, или ако сакаш да ги назначиш боите.
HDR се избегнува да се употребува кај портрети, кај кои е многу потешко да се изведи зошто ќе добиеш несакани сенки и нерамномерна боја. Најчесто се употребува на landscape, nature фотографии, каде што најчесто сакаме да прикажиме што уствари гледа окото, или што сака да види.
Одлично објаснето.

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
Лиценциран код,ИД за ФотоМатикс 3 ?????Бидејќи 40-50% ми ја обработува на триал верзија.
ПП.

Фала :smir:

Член од
2 март 2009
Мислења
12
Поени од реакции
1
Еве колку за споредба.
Оригинал:

И ХДР верзија:

Мене лично повеќе ми се свиѓа ХДР-от, некако посебно ги изразува зелените очи :pipi:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Изразува очи али изразува и трева и колата и лисјата па дури и мустаките на мачката добија некоја розева нијанса па така имаш неприродни и дречливи бои. А фотографијата не е “Остај другото глеј очите....“, фотографијата е целина

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559

Оваа ми е досега една од најдобро изработените HDR :vozbud:

Член од
6 февруари 2008
Мислења
1.272
Поени од реакции
229

Ништо посебно ама за прв пат добро е :pipi:

Еве уште нешто:

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Eve edna HDR fotka od mene, napravena e od 17 fotki, a onie koi sto mislat deka mozat da napravat HDR samo so edna fotka, se lazat, mozat samo da napravat da izgleda taka, a onie delovi koi se "izgoreni" vo nikoj slucaj nema da mozat da se povratat

http://www.trekearth.com/viewphotos.php?l=3&p=824512

Убава фотка, супер изведено HDR . За најдобро да излези HDR потребни се 5 фотографии, или најмалку 3. Повеќе не ти се потребни , зошто би ставал 17 фотографии со 17 различни експозиции?
Многу по битен е моментот да го фатиш, односно кога гледаш нешто да знаеш дека ако го сликаш ќе излези добра HDR.

Повели да видиш пример само со 5 фотки што се прави и колку е битен моментот.
http://realitydream.deviantart.com/

DzULA

Nikonian
Член од
31 мај 2007
Мислења
125
Поени од реакции
2
Ne rekov deka so 3 ili 5 fotki nemozes da napravis HDR, samo rekov deka ne moze samo od 1

Kajgana Shop

На врв Bottom