Гробот на Исус?

• Креатор на темата Креатор на темата marko91
  • Време на започнување Време на започнување
Целата приказна за овој филм на Камерун ми личи на холивудска профитабилна ујдурма по примерот на " Кодот на Да Винчи ".Тоа е апсурдно бидејќи Исус бил од Галилеа и немал никаква врска со Ерусалим. Според некои археолози оваа гробница припаѓа на некое семејство од средниот сталеж кое живеело цел век по Исус. Името Исус било мошне популарно во тоа време па не е чудно да се најде на некој ковчег. Инаку Божиот син бил познат како Исус од Назарет а не како Исус од Ерусалим, па така и доколку неговото семејство можело да си дозволи да има гробница(а било многу сиромашно) секако според обичаите во тоа време би била во Назарет. Па така целиот филм мене ми се чини како чиста фикција:tv: :tv:

Дајте бре луѓе, нашле гроб со имиња кои пред 2000 години биле карактеристични за тој дел од светот и направија уште една книга. Ден Браун сигурно е горд на вас. Колку е тешко да се прифати дека има Господ и дека неговиот син одел по оваа земја и воскреснал. Луѓето повеќе би вреувале во вонземјани но кога е Исус во прашање се прават филмови за екскурзија на мозокот.

marcus напиша:
Дајте бре луѓе, нашле гроб со имиња кои пред 2000 години биле карактеристични за тој дел од светот и направија уште една книга. Ден Браун сигурно е горд на вас. Колку е тешко да се прифати дека има Господ и дека неговиот син одел по оваа земја и воскреснал. Луѓето повеќе би вреувале во вонземјани но кога е Исус во прашање се прават филмови за екскурзија на мозокот.
Иако пријателите ми велат дека ќе горам во пеколот и нема веќе спас за мене бидејќи строго се држам за науката и не верувам во Исус Христос, јас пак ќе им речам, нити постои свет дух, ниту господ, нити пекол. И пред да најдат остатоци во гробница и да земат ДНА и да потврдат дека тоа се коски на Исус Христос, Марија Магдалена и нивниот син Јуда, никогаш не сум верувал во такво нешто тотално апсурдно. Зошто баш тој е свет човек? Можеби бил некоја посебна личност, хумана па го прогласиле за светец или слично, како што правеле народите во минатото за некои битни луѓе кои ги поддржувал народот. Црквите се лажипари и теолозите. Запаметете "Црквата не треба да биде гостилница, туку работилница". Не се правете прости и уште нешто запаметете, науката никогаш не се трпи и не се трпела со религијата. Затоа одлучете се за едното, а не да ми верувате во надприродни суштества а истовремено да ми учите и физика и хемија, биологија итн.

Mислам дека она што со векови сме го затекнале како такво ( зборувам за верувањето) дека и така треба да го гаиме а не да веруваме на се и сешто зашто сите добро знаеме дека во овој 21 век ништо не е на жими мајка туку дека секоја приказна има комерцијални цели( потврда е филмот Кодот на Да Винчи кој го преплави цел свет и отвори низа контроверзии)па затоа мислам дека сите добро знаеме дека на човек му е потребно во нешто да верува и да се надева како и од секогаш до сега а притоа никој од нас верниците ако не доби барем не изгуби ништо.Да ги оставиме гробниците и мистериите на мира а не да прават пари од нив и да фантазираат работи .

Прво ми се прочита ГРБОТ на ИСУС и си прам WHAT THE FUCK?! ама...после опсежна анализа и протријување на очите работата била друга...

Е сеа, гробот на Исус. Ќе гледам во недела на Discovery така ветија на CNN дека ќе го прикажуваат филмот. Ама ова нашето Discovery e малце назадно...па може на You Tube...

marcus напиша:

Ne e mozno da ima gospod. Veruvanjeto e se psihologija. lugeto koga se molat na gospod ima na sto da se nadevaat zatoa veruvaat.
Inace, ima nad 17 drugi religii so drugi bogovi. Nie veruvame vo gospod denes isto kako sto i kinezite veruvaat vo buda ili kako sto antickite grci i romi veruvale vo nivnite 12 boga.

marko91 напиша:
Ne e mozno da ima gospod. Veruvanjeto e se psihologija. lugeto koga se molat na gospod ima na sto da se nadevaat zatoa veruvaat.
Inace, ima nad 17 drugi religii so drugi bogovi. Nie veruvame vo gospod denes isto kako sto i kinezite veruvaat vo buda ili kako sto antickite grci i romi veruvale vo nivnite 12 boga.

Марко секој има право да верува во што сака. Јас веќе реков дека луѓето се во состојба да веруваат во глупости, и да тврдат дека настанале со еволуција на мајмуни, или чуден експеримент на вонземјании и што ли уште не.Зборуваат какви ли не глупости и бараат објаснувања само да ја избегнат својата одговорност кон Бога и неговиот авторитет.Господ е реален колку што е реална и твојата заблуда. Ама јас не сум тој што ќе одговара во твое име јас само го бранам својот начин на живот, а кога тогаш сите ќе застанеме пред Господ.

marcus напиша:
Марко секој има право да верува во што сака. Јас веќе реков дека луѓето се во состојба да веруваат во глупости, и да тврдат дека настанале со еволуција на мајмуни, или чуден експеримент на вонземјании и што ли уште не.Зборуваат какви ли не глупости и бараат објаснувања само да ја избегнат својата одговорност кон Бога и неговиот авторитет.Господ е реален колку што е реална и твојата заблуда. Ама јас не сум тој што ќе одговара во твое име јас само го бранам својот начин на живот, а кога тогаш сите ќе застанеме пред Господ.
Поштеди ме од твоиве коментари и дај ми докази за постоењето на господ.

Nema dokazi. a i da postoi gospod, zosto ne se simne tuka dole da go vidime

јахутерминал напиша:
Поштеди ме од твоиве коментари и дај ми докази за постоењето на господ.

Прочитај ја Библијата има докази на секоја страна.

marcus напиша:
Прочитај ја Библијата има докази на секоја страна.
Верувам дека постојат апсолутни вистини. Ама да ти кажам право кога еднаш случајно ја отворив Библијата и прочитав како настанала земјата уште од првата страна се откажав. Не ја бива маркус.

marko91 напиша:
Nema dokazi. a i da postoi gospod, zosto ne se simne tuka dole da go vidime

Ти дефинитивно имаш некоја погрешна слика. Каде тоа доле треба да се симне Господ, за ти да го видиш!?

Grobot rekoa deka bil na Isus od Erusalim, megutoa onoj Isus koj umre na krstot bese poznat kako Isus od Nazaret.

јахутерминал напиша:
Верувам дека постојат апсолутни вистини. Ама да ти кажам право кога еднаш случајно ја отворив Библијата и прочитав како настанала земјата уште од првата страна се откажав. Не ја бива маркус.

Добро може ли да ми ја кажеш твојата теорија за постанокот баш ме интересира?

Ај, оладете малку!
Темата не е за постоењето или непостоењето на Бог!
Друго е!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom