Greed is good?!

• Креатор на темата Креатор на темата Justice for All
  • Време на започнување Време на започнување
Алчноста е чумата на векот.

со алчноста може да се изгуби многу, а да се добие малку ..и колку да мислиш дека си го постигнал она што го сакаш има нешто што те пецка, е за да ја пополниш таа “дупка„ треба да се откажеш од некои драги работи, и со тоа повторно отвараш нова “дупка„ ..не вреди

Нажалост идеализмот барем за мене е корисен само кога е функционален. А во дадениов случај не е. Како што има даровитост ќе има и алчност тоа е кодифициран модус на човечкото однесување. А еден убав сончев ден може сите ќе се разбудиме со доволно пари во џеб и со насмевка на лице. Србите викаат живи били па видели. А до тогаш јас рмбам од 8 до 6 ќе возам мерцедес, он пие ракија од самрак до зори нема да вози ништо. Како оној семкарот од Прилеп што сега вози Ферари. Можел да биде семкар цел живот. Ама не он отишол во Белгија, ризикувал, собрал храброст, вложил напор да си го поправи животот, сега е сопственик на повеќе локали. Се изборил за тоа го заслужува тоа плус придонесол со вработувања даноци итн итн... Неговата глад за подобар живот и неговиот труд му го овозможиле тоа. Покоректен начин нема или не се нашол, како и да е не постои засега. Илузиите и замислите се корисни само во уметността. Таму немало и не смее да има никаков лимит и цензура. In the real life биди водач, следи го водачот или мавни се од патот.

Суси, Те разбирам што сакаш да кажеш, и против тоа не можам да кажам ништо, мојот утопистички комунизам е некаде во иднината, не сега. Од друга страна, повторно се прашувам како можеш да кажеш дека моменталното западно уредување е најдобриот модел. Плус, луѓето живееле без желба за “сакам повеќе“. Индијанците во Америка пред доаѓањето на белците не разликувале моја земја - твоја земја, а тоа е пред само 500 години. Плус, ова го кажував еднаш, и во времето на атинската демократија мислеле дека нема подобро уредување, искочи дека робовите им биле вишок. Плус, баш по капиталистичкиот начин на размислување, би требало да биде “секогаш има подобро“. :toe:

Забележав дека многумина го употребуваат зборот алчност на погрешно место: алчност за знаење, алчност за подобар живот, алчност за љубов и сл. Тука станува збор за желба, а не за алчност.

Алчноста, сама по себе не е ниту може да биде добра. Алчноста се поврзува со прекумерна желба за поседување на материјални добра или добра кои овозможуваат полесно доаѓање до материјално богатсво. Таа е сродна со лакомоста,посесивноста, суетата, промискуитетот и со други особини кои го красат човечкиот род, но не треба да се меша со нив.
Значи, претставува вид на деформација на карактерот.
Секако не е главен носител на прогресот, но му е вечен придружник, па некому му изгледа дека таа е главниот двигател.
Алчноста ја исклучува човечноста, сака се`, сега и веднаш, по секоја цена. Желбата за богатство не е алчност се додека богатсвото само по себе не е единствена цел.
За идеологиската матрица која ни е наметната, алчноста претставува најголем, нерешлив проблем. Прогресот инициран од алчноста, не може да има добра завршница, оти алчноста нема кочници, не постојат граници, освен онаа конечната (на пример, и метастазирањето е вид на прогрес, нели?).

Во воведниот пост, алчноста е поистоветена со амбициозноста. Во тој контекст, ја оправдувам, ако ја задоволува иницијативноста и потребите на индивидуата.

Во моето делување, алчна сум за нешто во кое вложувам. Сакам и очекувам мојот труд да биде продуктивен.

Vo poveke navrati procitav deka vrsite korelacija na alcnosta so ljubovta, iako dvete nemaat nikakvi dopirni tocki.Ljubovta e davanje...Alcnosta e zemanje.
Toa ti e kako ogan i voda...

Една од повеќето работи кои ќе се променат при наредниот степен на еволуција на човековиот општествен развој е кога човекот ќе научи да си ја контролира алчноста со цел за доброто на популацијата.
Но не си гаете илузии дека тоа ќе се случи за време на нашиот животен век, тој на нашите деца или тој на нашите внуци.

Ќе мора мал апдејт да направиш...знам дека не си информиран за местата каде не вирее капитализмот ниту пак имаат желба за тоа...а на СиЕнЕн...но комент...батали телевизија...но тоа е сосема друга тема...да отвориме тема за капитализам или економски уредувања...не се рабори за цело Мексико туку за југот...капитализмот го елиминираа...

Јас тоа што го зборувам и го живеам. А ќе се најдиме на ракија...ама ти донеси си Реми Мартен коњак...страмота е ЈАПИ да пие ракија...

А за сликите...тоа се последеци на алчноста на КАПИТАЛИСТИЧКА ЗАПАДНА КОРПОРАЦИЈА - Union Carbide. Некој добил стабилни дивиденди а 110.000 луѓе смрт...Алчност...

Никој нема магично стапче - опа ќе смениш...ова ти е инфантилно размислување...човек може да стори што е во негова моќ...
А инаку...тоа е...дури има лоботомирани овци кои мислат дека на тој свет ќе имаат рај...не сваќаат дека имаат еден живот...не се борат...капитализмот ќе владее...иако не секаде...некаде луѓето се борат...не е цел свет Вол Стрит и Холивуд...

Не те разбирам...кој семкар вози Ферари:pos2:

На ова те чекав...

Само како деструктивен. Таа подразбира да се земе туѓа своина...

Па сите војни ги прават Гековци кои од тоа заработуваат...грид из гуд...за една шака луѓе...

А за почеток...види нешто поинакво...не се фантазии...

http://en.wikipedia.org/wiki/Worker_cooperative

i ova go kaza u filmot We make the rules, pal. The news, war, peace, famine, upheaval, the price per paper clip.
taka e wallstreet i moknicite ja kontroliraat amerika uste od vremeto na Rockfeler a za ova Greed is good pa sto znam ja mislam deka vo filmot e vo kontekst na ambicioznost bidejki site sto go gledale filmov znaat kakov covek bese Gekko ambiciozen sakase mnogu pari,privatni avioni,koli,kukji i takov nacin na zivot jbg koj ne bi sakal da bide kako nego

Ambition, Greed... ју сеј томејто, ај сеј томато

Еverybody is doing it. Сигуно не дозволувате некој да ви изиграва Luke Wilson во едно idocracy сценарио. Ако алчноста е една од патеките до врвот (врвот as некој замислен сопствен успех), there's no point of holding the horses. :toe:

Ако greed is good, so are lust, gluttony, sloth, wrath, envy and pride.

Ги преместив постовите во кои се дискутираше околу системите и нивната компарација, во поссодветна тема за истото, односно тука:
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=13717

На конкретнава тема пак, останува дискусијата да биде околу алчноста и евентуално како доминантниот светски систем ја фаворизира (сепак, алчност од капитализам не може да се апстрахира, затоа што истата е во самата срж на ова уредување)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom