Граѓанска свесност

• Креатор на темата Креатор на темата marsovka
  • Време на започнување Време на започнување
M

marsovka

Гостин
Имам забележано дека кога некој форумџија ќе се изјасни дека е политички неопределен и ќе рече дека и сдсм или вмро се исти е напаѓан од политички обоените .

Исто така имам забележано дека политички обоените повеќе се плашат од политички неопределените отколку од своите политички опоненти.

Исто така дека нивото на свесност меѓу граѓаните на Р.М е ниска дека патиското размислување(ако мојата партија на власт е тогаш на мене ми е добро) и поделеноста граѓанското општество( на било какви основи) во р.м негативно се одразува Врз нашава таковина која може да кулуминира до сериозни немири ,можеби тука се лажам ама ипак.

Прашањата се зошто партиските војници повеќе се плашат од неопределените граѓани повеќе од своите опоненти?

И зошто нивото на свесноста е толку ниска?
се надевам дека ќе почнеме коструктивна дебата за подигање на свеста на граѓаните .
И последното како да се подигне свесноста?

Се работи за егзистенција.
Ако неговата партија не е на власт, тој нема работа.
Неопределените се опасни зошто тие сакаат систем на вредности а не систем на партиска припадност.
Затоа влогот е голем.

Мој личен пример, кога условно кажано мојата партија беше на власт, имав проблеми со партиски војник од партијата на која припаѓаме ама со таа разлика што јас со диплома одев на работа а тој со книшка.
Иако беше необразовано теле тој по хиерархија беше над мене.
Телето неможеше да разликува терминал од сервер.
На секој можен начин сум го омаловажувал, али човекот 4 години си ги одседе , партијата среќна, вработила свој партиски војник.
Човекот се нафатира, го заболе после тоа за партијата.
Јас сум со истите идеали.
Систем на вредности.
Патриотизам.
Чесност.
Трудољубивост.
Наука.

Неопределените се опасни зошто тие сакаат систем на вредности а не систем на партиска припадност.
Затоа влогот е голем.

Мој личен пример, кога условно кажано мојата партија беше на власт, имав проблеми со партиски војник од партијата на која припаѓаме ама со таа разлика што јас со диплома одев на работа а тој со книшка.
На секој можен начин сум го омаловажувал, али човекот 4 години си ги одседе , партијата среќна, вработила свој партиски војник.
Систем на вредности.
Патриотизам.
Чесност.
Трудољубивост.
Наука.
тоа е ок славјански но како да ја подигнеме свеста тоа е најважно државава ни иде у .... заради вакви работи

Борба, животот е борба.
Јас ќе се борам во мојата партија, ти против сите партии, трет во неговата итн...
Сепак целта на сите нас ни е иста, просперитетна и јака Македонија.

Зошто?
Затоа што сеуште Македонија нема изградено слободно демократско и граѓанско општество. Млада демократија сме, па партиите наши се однесуваат како во комунизмот кога се на власт.
Нема луѓе однадвор, само одвнатре, а за другите ич таквото не ги боли.
Башка, која е националната стратегија на Македонија, надпартиска и надетничка?
Нема, нели?
И...зошто партиските војници на форумов веднаш пенават ако не ги поддржиш и покажуваат страв?
Ако следиш и форумски анкети, но уште побитно, и излезност на избори, ќе видиш дека има маса народ околу 40% отприлика од гласачкото тело што не гласа воопшто, а тоа е убава маса народ која чека да биде заведена и да ги уништи постоечките опции на избори.
Знам дека ова последното звучи неверојатно, бидејќи актуелните политички партии таков моќен субјект би го уништиле и дискредитирале уште во никулец...но, сепак, тоа е моето мислење.

da rascistime poimite

pod politicki neopredelen koja kategorija na luge se/?

-dali se apoliticni..za poveke ne veruvam inaku zasto bi idele na ovoj podforum

-dali iako ne se clenovi na partija simpatiziraat nekoja.....ovde mislam ima mnogu vakvi na forumov...taa kategorija na lugje mozebi i e najrealno kritizerska

vsusnost mislam nema politicki neopredelen nego dali politickiot ideal i viduvanje go naogja vo ponudenoto od strana na partiite.

ima i lgje koi izleguvaat na izbori i bez da se eksponiraat prethodno se odreduvaat za nekoja opcija...vo sekoj slucaj dobri kritizeri se tie..onaka iskreni

e sega ima kategorija na lugje koi se kritizeri za sve narodski mrcatori tie kritikuvaat bez rzlika koj e na vlast..ima i takvi...tie se onie koi dzabe trosat kislorod na podforumov tie nemaat ``muda``, zasto navodnoto sedenje na distanca spored niv im dava za pravo da kritiziraat, a vo slucajov bilo koja bitka za podobro utre jas ne ja gledam van okvirot na politicko dejstvuvanje , i anrhizmot koi nekoi go praktikuvaat ili sakaat da go praktikuvaat e eden vid na politicko dejtvuvanje.

...
Ако следиш и форумски анкети, но уште побитно, и излезност на избори, ќе видиш дека има маса народ околу 40% отприлика од гласачкото тело што не гласа воопшто, а тоа е убава маса народ која чека да биде заведена и да ги уништи постоечките опции на избори.
Знам дека ова последното звучи неверојатно, бидејќи актуелните политички партии таков моќен субјект би го уништиле и дискредитирале уште во никулец...но, сепак, тоа е моето мислење.

е ај кажи ми ти за кого да гласам, вака како администратор и поискусен од мене

за децава што си играат држава и чија седница на влада наликува на класен час во понеделник наутро
или пак за државникот кој ..., ај да не зборам

сепак ќе гласам, чисто заради тоа што неќам децава да го злоупотребат мојот глас
а за кого, не морам да кажам, сепак за доброто на Македонија, по моја субјективна проценка, т.е. за помалото или ако успеам за најмалото зло

е ај кажи ми ти за кого да гласам, вака како администратор и поискусен од мене

за децава што си играат држава и чија седница на влада наликува на класен час во понеделник наутро
или пак за државникот кој ..., ај да не зборам

сепак ќе гласам, чисто заради тоа што неќам децава да го злоупотребат мојот глас
а за кого, не морам да кажам, сепак за доброто на Македонија, по моја субјективна проценка, т.е. за помалото или ако успеам за најмалото зло

Неважечко ливче!
Испраќаш порака дека не си задоволен од понуденото, и готово!

Затоа влогот е голем.

Систем на вредности.
Патриотизам.
Чесност.
Трудољубивост.
Наука.

Riblja Corba peat vaka: Za ideale ginu budale...Ti pak bidi popameten i posposoben ama koga tvojot lider na partija e na isto nivo so onoj tvojot kolega ne treba nisto da ocekuvas...

Неважечко ливче!
Испраќаш порака дека не си задоволен од понуденото, и готово!

Ne da ne sme zadovolni tuku tortop da stanat i SDSM i VMRO da gi nema najdobro ke bese.Poleka ama sigurno ke gi snema i niv od politickata scena na Makedonija i nesto ke mora da se smeni na podobro odkako ke se rascistat smetkite so site politicari.
Vakva situacija kakva sto imame vo socialno politickite odnosi gi ima edinstveno uste samo vo Africkite zemji od tipot Siera Leone,Nigerija,Sudan,Bregot na Slonovata Koska i Ruanda.

da rascistime poimite

-dali iako ne se clenovi na partija simpatiziraat nekoja.....ovde mislam ima mnogu vakvi na forumov...taa kategorija na lugje mozebi i e najrealno kritizerska

vsusnost mislam nema politicki neopredelen nego dali politickiot ideal i viduvanje go naogja vo ponudenoto od strana na partiite.

ima i lgje koi izleguvaat na izbori i bez da se eksponiraat prethodno se odreduvaat za nekoja opcija...vo sekoj slucaj dobri kritizeri se tie..onaka iskreni

e sega ima kategorija na lugje koi se kritizeri za sve narodski mrcatori tie kritikuvaat bez rzlika koj e na vlast..ima i takvi...tie se onie koi dzabe trosat kislorod na podforumov tie nemaat ``muda``, zasto navodnoto sedenje na distanca spored niv im dava za pravo da kritiziraat, a vo slucajov bilo koja bitka za podobro utre jas ne ja gledam van okvirot na politicko dejstvuvanje , i anrhizmot koi nekoi go praktikuvaat ili sakaat da go praktikuvaat e eden vid na politicko dejtvuvanje.

Секоја политичка 'битка' како што ја нарекуваш ти, се сведува на борба за подобро работно место или функционерска фотеља.

Која е твојата политичка битка?
Да добиеш подобро функционерско место или нешто друго...?

Искрено немам видено некој кој е политички активен, а нема амбиции да се згрижи себеси и пошироката фамилија во државни јасли.

Секоја чест ако си еден од тие малкуте кои имаат идеал!!!

da rascistime poimite

Ај да расчистиме, океј.

Не се аполитични, но не зимаат се здраво за готово, како што ќе им каже некој од партијата. Немаат партиски богови, расудуваат за политички одлуки на политичките елити со своја глава.

Знаат да критизираат постапки не само на влада или опозиција, во зависност од тоа од која партија имаат книшка, но знаат и да пофалат потези кои мислат дека се добри. Значи, не се само критизери. Колку такви имаме на форумов? Членови кои фалат, но и критизираат постапки на политички субјекти во зависност од нивно лично, а не партиско убедување? Има, но ретки се. Членови кои знаат да бранат постапки на влада, но и да критизираат владини хирови.

Не живеат со мислата дека партијата е на првото место, пред сите други интереси.

Не чекаат да ги вработи партијата. Не членуваат во партија за да се вработат.

Имаат идеали, но не ги поистоветуваат со идеалите на некоја партија (кои многу лесно може да се сменат, во зависност од моменталната политичка ситуација, како дува ветерот, и коалицијата која треба да се направи).

Ова вака накратко. Може и на пошироко : )

Џабе барате граѓанска свесност кај нашиот народ кој е долго време со празен стромак.

На кого ќе му продавате идеали, прошетајте малку низ македонијава, разгледајте каков народ живее па после бистрете политика и високи идеали.

А и зашто граѓанската свесност ја поистоветувате со политичката свесност. Граѓанската свесност повеќе се поврзува со културата на живеење, што сигурно е изоставен дел од нашиот мозок овде во овие предели од недојдија.

problemot e vo prastarata aksioma: STO EDNA BUDALA KE RASTURI..100 umni lugje ne mozat da sostavat..., jas dodavam 1000..:)
Tocno e deka ne 40% kako sto veli Strumiks, mislam mnogu povekje...duri i 60% se ..uslovno neopredeleni..., no zatoa se bez rabota, uplaseni, ne gledaat nikakva realna perpektiva za nekakov covecki zivot........znaci stanale lesna za manipuliranje masa.....toa nas kako narod i drzava ne rastura, koga velam narod mislam na gragjanite na Makedonija....
...i tuka nema lek...nema sila koja moze da go smeni toa......AKO NEKOJ OD VNATRE NE GI "RASTURI"...ne im dojde do glava....

Iskreno, verojatno na iznenaduvanje na "slepite" VMRO-ovci...vo eden moment pokisliv deka Gwujo ke bide toj , no po vtor pat se razocarav...ista bitanga, duri i poprosta , od onaa prvata koja me zaeba onoj moment koga GO ODRZA GOVOROT PROTIV OKTOPODOT...
...a nekoj koj ke go zaebat dvapati toj e budala...i nema pravo da postoi...KAKO NAROD... :)

problemot e vo prastarata aksioma: STO EDNA BUDALA KE RASTURI..100 umni lugje ne mozat da sostavat..., jas dodavam 1000..:)
Tocno e deka ne 40% kako sto veli Strumiks, mislam mnogu povekje...duri i 60% se ..uslovno neopredeleni..., no zatoa se bez rabota, uplaseni, ne gledaat nikakva realna perpektiva za nekakov covecki zivot........znaci stanale lesna za manipuliranje masa.....toa nas kako narod i drzava ne rastura, koga velam narod mislam na gragjanite na Makedonija....
...i tuka nema lek...nema sila koja moze da go smeni toa......AKO NEKOJ OD VNATRE NE GI "RASTURI"...ne im dojde do glava....

Iskreno, verojatno na iznenaduvanje na "slepite" VMRO-ovci...vo eden moment pokisliv deka Gwujo ke bide toj , no po vtor pat se razocarav...ista bitanga, duri i poprosta , od onaa prvata koja me zaeba onoj moment koga GO ODRZA GOVOROT PROTIV OKTOPODOT...
...a nekoj koj ke go zaebat dvapati toj e budala...i nema pravo da postoi...KAKO NAROD... :)

Конкретен, не си во право.

Ние сепак сме млада држава, а демократијата ни е уште помлада, може да се рече доенче. Дури и 18 години покасно ние имаме слаба демократија, еве само погледни на форумов, партиските кадри очи си вадат, ама ако излезиш со муабет за трета опција, заедно во еден здив ти се нафрлаат додека те уништат.

Досегашниот демкратски амбиент беше во закрила на новопечените демократи, кои како и волкот го сменија крзното, но не и своето однесување. Така и појдоа на Македонија 18 години.

Како последица на сето тоа, народот си има таква власт каква што може да има, а не каква што заслужува. Народот не е будала.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom