Грабеж на Филолошки факултет - Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата BrunoFresh
  • Време на започнување Време на започнување
На музичка академија од презапишување на предмет се плаќа по 13,5 евра по кредит... Епа бате ќе си го запотиш г'зот, и ќе се потрудиш да исчистиш све во зададениот рок, а имаш само 2 шанси за излегување на испит, а не е ко другите факултети да имаш 10 сесии... Заебано е, али јас не се жалам, си репнав еднаш 67,5 евра и од тогаш си го греам столчето ко никогаш до сега... Епа нема заебанции, факултетиве ги направија полесни и од забавиште и затоа сите дебили сега мафтаат со дипломите по телевизии а незнаат 2+2 колку се!

Е ако де, нареден пат 30 евра плати.
Шо е тоа, мачкина кашлица.
Затоа ќе си седиме дома ни ќе се буниме за поскапувања ни за нишо, ќе се тртиме и ќе молчиме.
Завршив јас нема да плаќам веќе. :свиркам:
Нема никакво поскапување исто е 200 евра годишно за 60 кредити само ако презапишеш предмет ќе плаќаш дупла цена за кредитите околу 50 евра од предмет, а тоа го има секаде.
Џабе и да се жалиш кога пола од колегите ќе платат и пак ќе останеш заебан ни тоа не иде. :)

На музичка академија од презапишување на предмет се плаќа по 13,5 евра по кредит... Епа бате ќе си го запотиш г'зот, и ќе се потрудиш да исчистиш све во зададениот рок, а имаш само 2 шанси за излегување на испит, а не е ко другите факултети да имаш 10 сесии... Заебано е, али јас не се жалам, си репнав еднаш 67,5 евра и од тогаш си го греам столчето ко никогаш до сега... Епа нема заебанции, факултетиве ги направија полесни и од забавиште и затоа сите дебили сега мафтаат со дипломите по телевизии а незнаат 2+2 колку се!

Каква врска имаат дебили со дипломи што не знаат 2 + 2 колку се, со тоа ако факултетот е бесплатен?

^ Ни јас не ги сфаќам што сакат да кажат.

Дебилот ќе си остане дебил, не ќе го опраат нашиве факултети.

Незнам јас зошо бунењево кога ако се оди по правила испаѓа исто. Во семестар ти е дозволено да имаш максимум 30 кредити, си ги множиш со 3,33 ако си државна или 6,66 ако си приватна и доаѓа 99,9 евра или 199,8. Мене ова ми е сосем исправно. Сеа ако презапишуваш предмет нормално ќе си платиш казна,кога не си учел навреме :icon_lol:
Мене ме нервира што студентите не се бунат за другите трошоци. 2500 денари за книжен фонд? За 5 тетратки кои ни ги даваат на полагање? Лани на економски на почеток на година плативме 4000 денари за водичот. Уште 2500 за книжен фонд, 750 за ИКСА, 200 административни такси....зошо, за кога упишувавме втор семестар да ни бапнат уште по 1000 денари од секој за интернет. Ма немој ти се молам. Имаше некој обид да се организира некој протест ама џабе, се видело од македончето. Додека има овци ( читај македончиња ), ќе стрижат.

Глупости у боја... Немаат попаметна работа "филозофиве" па ќе се дигаат на протести...

Абе да растеа на дрво пари.
Верувај побогатите што не учат (оние што лежат како што рече ти) одат на ФОН и таму завршуваат без да учат со парите на татко им :) Не им се исплаќа овде, овде ќе треба да учи :)
Оф-топик:
Да одат на ФОН али не завршуваат без учење , можеш ти како сакаш да го сфаќаш учењето али факт е дека се учи .
Колку примери знам што тие богатите дури ни не посетуваат настава па мислат дека ќе земат година али џабе им е .
А колку од генерацијата моја што беа одлични се запишаа на ФОН а не се богати така да нема врска и доста со тоа дека на ФОН не се учи и учат само богати , глупости вкрај !
Он топик
Бруцош сум оваа година и несакам многу да се мешам немам многу искуство али по вашиве коментари не е до толку страшно .
За проблемите околу тоа од каде финансиски средства некои се со стипендии а за другите тука се студенските кредити па трета опција ќе си го загреат столчето малце повеќе (y)

Јас сум на филолошки, ама стварно ме мрзи да се замарам за тие +1000 денари. Не дека имам одвишок ама да му е*ам матер, пак е евтино за студирање и се тешам со тоа:„А да бев приватна квота?“ :D

Од овој семестар студентите на Филолошки повеќе нема да плаќаат по стандардната тарифа (200/400e), туку ќе си плаќаат според бројот на кредити и бројот на предмети што ги слушаат, при што цената на еден кредит варира од 205 до 515 денара, зависно од тоа дали испитот се запишува прв, втор или трет итн пат. Презапишувањето на предмет ќе Бара и дополнителни трошоци, од 600 до 1200 денара по предмет. Со оваа промена нашите колеги на ФЛФ ќе студираат по – во најмала рака – дупли цени од оние на другите факултети.

Кои дупли цени? Три години по ред на ФЕИТ си плаќам по 204 денари за кредит...Не е ова од вчера смислено нешто ново...И нормално е да се плаќа повеќе доколку некој предмет се презапишува...Ова е сосема во ред...Тоа што не е во ред, е тоа што очигледно не важат истите правила на сите факултети кога станува збор за плаќањето...
И насловот на темава е претеран...Грабеж? Не би рекла...

Абе да растеа на дрво пари.
Верувај побогатите што не учат (оние што лежат како што рече ти) одат на ФОН и таму завршуваат без да учат со парите на татко им :) Не им се исплаќа овде, овде ќе треба да учи :)
Тој што сака да учи и да се образова и на ФОН е капацитет студент. Квалитетот нема никаква допирна точка со партиципацијата. Сакав да ти ја ублажам критиката и да ти укажам дека влијателните фаци и на твојот факултет поминуваат со протекции.

Иначе ви го поддржувам протестот... за студентите треба да има минимална партиципација со некоја симболична сума од 2000 денари каде секој еден ќе има можност да студира, храната во рестораните да биде со попуст од минимум 30% на секој оброк, јавниот превоз да биде значително намален односно половина од сегашниот износ на една месечна автобуска карта, пријавувањето испити да биде безплатно, сместувањето исто така да биде намалено и да се обезбедат плус објекти за да може секој еден да биде во студенски дом, и сите овие трошоци да ги покрива владата преку студенски кредит каде после завршувањето ќе обезбеди работа да тие кредити се враќаат, и со нив да студираат и други генераци. Казните нека не бидат парични, доколу пишуваш куб да го изгубиш статус на студент, бидејќи си неспособен за студирање, и да ја вратиш коплетната потрошена сума со камата.
А место да превземат акција, тие се рекламираат "знаењето е сила, знаењето е моќ"... каде јас не го негирам фактот на поговорката, но знаењето без услови и обезбедена иднина е моќ само на форуми.

Академските граѓани се чест на една држава, индексот е гордост. Жално е што сме се родиле тука, да не ја почувствуваме таа чест и гордост ради незначајни проекти и замисли на една рака ропаци.

Реално, не ни знаеме каков е системот на плаќање зошто секој факултет си прави како што сака. На ФЕИТ, а сега и на ФИНКИ од кредит за студент во државна квота се плаќа 205 денари или 410 денари за студент со кофинансирање. Дополнително, при упис на зимски семестар се плаќаат 550 денари за администрација и осигурување, 750 за ИКСА на УКИМ (што побогу е ова!?) и 100 денари за Студентскиот Парламент што е опционално и незадолжително. За презапишување, доцнење и други чуда се плаќаат казни. Тоа го прифаќаме како реално и правилно. Затоа и ни е малку нелогично за што се бунат студентите од Филолошки...
Мене денес уписот ќе ме чини 7345 денари со запишани 29 кредити (5945 денари) што до сега е најниска сума што ја плаќам. :pos:

одат на ФОН и таму завршуваат без да учат со парите на татко им :) Не им се исплаќа овде, овде ќе треба да учи :)

џабе им е друже - ќе си купат дипломи ама знаење не
ко ќе видиш се подлажуваат само себеси,,,,,оти тие никој пат нема да бидат со тебе барабар рангирани - секојпат ќе бидат 10 и повеќе скалила подолу од оние кои завршиле на некои од државните

rya9c.gif

Завршив јас нема да плаќам веќе. :свиркам:
Нема никакво поскапување исто е 200 евра годишно за 60 кредити само ако презапишеш предмет ќе плаќаш дупла цена за кредитите околу 50 евра од предмет, а тоа го има секаде.
Џабе и да се жалиш кога пола од колегите ќе платат и пак ќе останеш заебан ни тоа не иде. :)

Затоа реков, коа не сте засегнати, ќе глеате сеир од страна. Познати по тоа сме.

Зборев општо за сите поскапувања, каде народот треба да го искаже незадоволството од тоа, не конкретно само за ова, а седат дома. И не знам дали знаете ама има студенти кои плаќаат по мочани 50 евра од семестар на дисперзирани студии. И они ќе завршат ист факултетет како и останатите на УКИМ кои се расчепуваат од плаќање, ама на никој не му текнуа да се жали зашо нели, заебан ќе останеш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom