Готови готвени јадења

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.625
Поени од реакции
9.156
Големиот број обврски, недостатокот на време или неумешноста за готвење ги "тера" повеќето жени/мажи да купуваат готова готвена храна. Тавче - гравче, мусака, макарони, подварок, ориз се само дел од големата понуда на готови готвени јадења кои се достапни во повеќето маркети или ресторани за готова храна.
kmn-gotova-jela-1.jpg

Дали и колку често практикувате да купувате готова традиционална храна? Од каде купувате готови готвени јадења? Што најчесто купувате од готова храна? Дали сметате дека јадењата се подеднакво вкусни како домашно приготвената храна?

Дали и колку често практикувате да купувате готова традиционална храна? Од каде купувате готови готвени јадења? Што најчесто купувате од готова храна? Дали сметате дека јадењата се подеднакво вкусни како домашно приготвената храна?

Ооод кинески ресторант,орииз пред се во едно пластично ко ми го наполнат цело го јадам :D

Македонски традиционални јадења - запршка.
Мој строг режим на исхрана - без запршка.
Така да ретко, многу ретко.
Места: само "шеф" го знам.

Јас само за "Шеф" сум слушнала а и онака ми е на два метра, па кога имам потреба зимам од таму... доста солидни готвени јадења имаат, лазањите врв =]

Едниствено готови јадења што ми се допаднаа се гравот и грашакот од карнекс.

Од Шеф купувам меѓутоа не толку често имаат една убава салата со моркови,брокула и компир и Full plate во Веро :)

Домашното јадење е секогаш поубаво и поздраво од купечкото. Иначе готовите печени компири со зачин од Le Pile не се лоши. :)

Вие на ова можеби не се сеќавате.
Во Скопје имаше неколку ресторани-самопослуги за вакви
готови јадења.Земаш тацна и си поминуваш покрај штандот со готови јадења од сите врсти и си бираш што сакаш,како што е сервирано или бараш да ти стават од ова или она.Значи буквално како домашна маса или ручек.Од супа до благце.
Е во тие ресторани сум практикувал да одам бидеиќи гледаш што има(ш) во чинијата и си земаш,а и цената е истакната.
Последен ваков ресторан имаше во подрум во Пајко Маало.
А сега може да се случи порачуваш нешто а откога ќе ти го донесат да не си задоволен ( а обично е скара )
Незнам за сега во Скопје дали има ваков ресторан.
-------------------
Инаку мојте зетовци најповеќе ги сакаат готовите јадења,
и тоа оние кај мене и затоа ретко друго консумираат.

Вие на ова можеби не се сеќавате.
Во Скопје имаше неколку ресторани-самопослуги за вакви
готови јадења.Земаш тацна и си поминуваш покрај штандот со готови јадења од сите врсти и си бираш што сакаш,како што е сервирано или бараш да ти стават од ова или она.Значи буквално како домашна маса или ручек.Од супа до благце.
Е во тие ресторани сум практикувал да одам бидеиќи гледаш што има(ш) во чинијата и си земаш,а и цената е истакната.
Последен ваков ресторан имаше во подрум во Пајко Маало.
А сега може да се случи порачуваш нешто а откога ќе ти го донесат да не си задоволен ( а обично е скара )
Незнам за сега во Скопје дали има ваков ресторан.
-------------------
Инаку мојте зетовци најповеќе ги сакаат готовите јадења,
и тоа оние кај мене и затоа ретко друго консумираат.

ваков тип на самопослужување дека имаше во гтц... така со послужавничиња ко што имало некогаш по мензите у фабриките... ама ставија катанец

Подобро е готвени јадења во ресторани од колку конзервирани готвени јадења. За жал готвени јадења во ресторани ретко има и се се сведува на скара, пици и сендвичи а во најдобар случај на чорби.
Во Македонија како добар избор препорачувам - бурек

Во Струмица, веке скоро пола година имаме ресторант за само исхрана, и таму си зимаш готови готвени јадења... Има малку смешно име "Лајк" :)
Многу го сакам, посебно поради затоа што еден ручек ме чини цели 35 денари :)
Зелка салата - 15 денари
Пире - 20 денари

Кога го отворија оваа место, за прв пат бев искрено среќна и имав корист од тоа што сум вегетарианец :)

Ретко пошто во градот во кои живеам нема многу вакви места, но во Туш си носиш риба и ти ја прават за 30 денари од килограм...некогаш имам јадено одтаму :) :) Или пак одтаму ако си ја купиш само си доплаќаш плус 30 денари за пржење :) :)

Одлични лазањи од Коки до тинех градски ѕид. Гравче ,лазањи, ражничи Супер Тинех Карпош, и секако мусака, пекарски компир, рестован компир ,ражничи ,гравче, ослич, тулумби и многу други јадења од менза во Кузман :)
п.с Студент сум така да или готови готвени јадења или сува храна трето нема :)
Мензата во Кузман ја спомнав бидеќи не седам таму а често јадам таму така да исто како да сум купил од тинех шеф и сл само доста поефтино

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom