Гордоста на прво место или...?

• Креатор на темата Креатор на темата ° Tinna °
  • Време на започнување Време на започнување
Како бе ретки? Некој да земит и да те газит ко го*но до утре, да те мават од земја (психички кажано), немат да имаш ти гордост и ќе остајш да продолжит така?

Нема да оставам така, ќе почнам и јас да враќам со иста мера, али тоа нема везе со гордоста, тоа ќе премине во карање :smir:

Гордоста е особина која може да ве натера да изгубите мн вредни нешта во животот и да сватите што ви значеле дури откако ке ги изгубите...но тогаш е веке доцна....затоа луге не се преценувајте себеси и попуштете во они ситуации кога не сте во право а од нив може да ви зависи животот.А во принцип знам да ја оставам гордоста настрана и да се "понижам "ако е потребно тоа и ако сметам дека вреди.

Pa neznam dali pred se ja stavam gordosta...nekolku pati ke zgresite i izgubite nezto pa posle ke se pomislime dali vredel takov poteg za nesto sp ni vredelo...(zboram od iskustvo):jaj:

имате измешано некои поими гордоста е лоша особина,да не се однесува темата на тоа дали би се погазиле себеси или своето достоинство поради љубовта?

Секогаш сум гледал на луѓето што ми значеле,гордоста не ми била толку важна.Повеќе си ги ценам другарите се разбира доколку и тие ме ценат мене,па после горделивоста.

Треба да се има гордост во смисол да не се дозволува некој да те понижува или нешто сл. Во животот треба секогаш да се избориме за она што го сакаме и што не прави среќни, и од лошите ситуации да излегуваме со крената глава, да не дозволиме да потклекнеме на проблемите, туку тие треба да не направат посилни личности. Но, кога станува збор за некој човек кој ни е важен во животот, тогаш не треба да дозволиме да го изгубиме поради било која причина односно во такви случаи треба и да се прегази гордоста секако доколку вреди. Не е за жалење оној кој поради љубовта ја изгубил гордоста туку оној кој поради гордоста ја изгубил љубовта :)

Да, гордоста на прво место и гордоста по секоја цена.

Не ми се случило да изгубам некого поради гордост, барем јас не знам за тоа.

Но, ми се случило да не направам нешто поради гордост.

Гордоста и достинството се две работи на кои секој човек да внимава. Тешко се градат, тешко се одржуваат, но многу лесно се губат - само за миг.

Прегорд сум да ги читам другите мислења на темава :poss:
Мала шала

Сите сме горди и понизни кога не треба или кога е доцна-човечко проклетство.

Па, во принцип , гордоста кај мене секогаш се наоѓа на прво место, освен кога се работи за личности што стварно сметам дека вредат, ми значат и ги сакам, тогаш ја заборавам и ми заминува на последно место, бидејќи мислам дека е стварно глупо заради тоа да изгубам некој и никогаш да не го вратам, за кој после знам дека ќе ми биде криво цел живот.

Ја имам таа гордост во себе дури и малце повеќе...некогаш ми е само минус во животот...

Многу горд.
Горд на многу работи.
Горд на се што сум постигнал, горд на се што ќе постигнам.
Љут на се што сум заебал.
Горд што сум љут на се што сум заебал.
Гордоста нема никој да ми ја земе.
Сум си ја заслужил.

Гледам, поистоветувате две сосема, сосема различни работи.
Гордост и ароганција.
Нема ништо лошо во тоа да бидеш горд. Да бидеш горд значи да си задоволен од самиот себе си.
Да бидеш арогантен? Тоа е веќе друга прикаска.
Ме перцепираат некогаш како арогантен, ваљда, смислата за хумор ми е таква.
Најблиските ме осеќаат, се смеат коа сум арогантен, пошто знаат дека се зезам.
Незнам, образот не ми дава да бидам арогантен.
Гордоста не ми дава да бидам арогантен.
Испод части.

Горделивоста е најстрашниот грев и коренот на сите зла

Како што дрвото се познава по своите плодови , така и горделивиот човек се распознава по своите дела .
Семето на гордоста е горчливо и се разбира ,од дрвото што ќе се развие од него , се собираат горчливи плодови.
-Горделивецот сака секогаш да се истакне над другите ,да им заповеда ,па дури и да дава совети кога никој не ги бара од него .
Страшно се лути на оние што не се согласуваат со неговото мислење и не ги исполнуваат неговите желби .
Безобѕирно копнеење по слава и пофалби.

Животот ни носи две патишта

1. Едниот е широк и удобен ,што го води човекот нагоре и го мами кон вртоглави височини.Но,ако човекот тргне по него и самиот нема да почувствува како ќе падне во длабоките пеколни бездни.
Тое е патот на гордоста

2.Вториот пат е тесен ,неудобен и трнлив.тој слегува све подолу и подолу , минувајќи низ многу тешкотии и понижувања.Но,ако човекот реши да зачекори на тој пат и истрае до крај ,колку повеќе слегува надолу,толку повеќе ке се издига со божја сила,се додека постепено не се искачи до самите рајски височини .
Тоа е патот на смирението

Гордоста е таа што ти кажува дека ќе се понижиш ако легнеш со некој/а за да добиеш нешто што ти следува по дифолт.
Ми нуделе секс за да ме унапредат. Ха! Да не ми била гордоста, кој знае кај ќе сум завршил.

Очигледно форумџијата погоре не прави разлика меѓу смирение, гордост, вообразеност и амбициозност.

Гордоста е најблагородното чувство со помош на кое самите си го себевреднуваме сопствениот успех, стекнат со работа, труд и мака.
Горд сум на моите блиски!
Горд сум на моите пријатели!
Горд сум на моите успеси!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom