Големи поплави, вондредна ситуација во Србија и Босна и делови на Хрватска

• Креатор на темата Креатор на темата Awake
  • Време на започнување Време на започнување
Абе и да имаме зар не си ја знаете државата. Битно писмо пративме за помош, а сеа reply ќе чекаме изглеа Србите само seen му остаиле на Грујо. Ако нешто ми се свиѓало кај Србите, тоа е што секогаш за вакви работи биле сложни.

Не и да имаме,туку имаме.

А за втората работа,веќе се испратени екипи и помош.

За третото,каде тоа Македонскиот народ не бил сложен,или не до тој степен како народот кој тебе ти се свиѓа ?

Не ми се поклопува некако твоево размислување и твојот јузер.

Последно уредено од модератор:
Имало и многу пострашни несреќи. Во Јапонија за пример умреа 20.000 луѓе, а 300.000 беа раселени. Но, несреќа е несреќа. Наредната недела се најавуваат многу потопли денови, така да оваа ситуација пополека ќе се стабилизира.

Не и да имаме,туку имаме.А за втората работа,веќе се испратени екипи и помош.За третото,каде тоа Македонскиот народ не бил сложен,или не до тој степен како народот кој тебе ти се свиѓа ? Не ми се поклопува некако твоево размислување и твојот јузер.
Каде не бил сложен? Епа прост пример види како Македонецот се понаша кога е обесправен (јак е само на интернет, а на протести и сл. нема ни 100 луѓе). У целава ситуација тотално небитно е што 2 најривалски групи се обединија за да помогнат. Знаеш кога кај нас ќе се случи тоа? Никогаш. Нас не делат, на метропола и провинција, пари и партија, а ако мислиш дека е обратно тогаш си во голема заблуда.

По кој основ треба да ти се поклопи моето размислување и јузерот?

Имало и многу пострашни несреќи. Во Јапонија за пример умреа 20.000 луѓе, а 300.000 беа раселени. Но, несреќа е несреќа. Наредната недела се најавуваат многу потопли денови, така да оваа ситуација пополека ќе се стабилизира.

По глупа споредба,неможеше.Бројот на население,површина,реки,и во секој друг поглед,Јапонија е поголема 10тици пати повеќе неголи Србија.

Дали понудивме помош на Србија? Пред малку слушав изјава од нивниот премиер, и искажа благодарност за тие што и помогнале на Србија(ние не бевме во тие)..
Знам дека денес читав во весник Иванов им понудил помош, ал не спомнале незнам ал сме помогнале вистина и то незна.

Моите роднини се од Обреновец,сега се евакуирани од таму благодарејќи на службите кои со помош на чамци и хелихоптери го спасуваат населението,мојот братучед кој е војник и цело време е на терен овие денови вели дека ваква катастрофа немал видено досега.

Да не ја носиме темава у сосема трет правец, ама јас зборам за сега, а не за векови наназад. Сега не сме сложни и кој го прави тоа е небитно, не е крива партијата криви се офците т.е. ние самиот народ и затоа никогаш нема да бидеме сложни како горните соседи. Ако сакаш да го завршиме разговорот пиши ми пп, ќе ти набројам минимум 10 случки каде не сме биле сложни.
Вучиќ убаво кажа дека Србија повторно ќе се изгради, но многу тешко е да изградеш морален компас на еден народ.

Последно уредено:
Несреќа си е несреќа, без разлика колку загинале...

И ова е трагедија од големи размери. Среќа во несреќа е што нема многу загинати, но последиците се големи. За разлика од Јапонија, Балканските земји не се толку финансиски моќни. Цели градови отидоа под вода, знаеш колкава штета е тоа за населението?
Со кои пари ќе ги изградат куќите од темел?
За држави како Балканскиве, којзнае колку време ќе треба за да се вратат тие краеви во нормала.
Па мене срце ми се кине кога на некој цел труд ќе му пропадне, откако врнежите ќе ги уништат насадите, а камоли вакви трагедии, кога пред се гледаш животот да си го спасиш, а последиците кои се трагични ги занемаруваш во тој миг...

Да не заборавиме и дека може и на нас да ни се случи, не сме далеку од ова, мада сега претпазливоста е на највисоко ниво, па дури и да ни се случат дождови како во Србија и Босна, веројатно нема да бидеме толку погодени. Мајка ми ја преживеала поплавата во Скопје, непреспиени ноќи поминати крај Вардар со оглед на тоа што живееле одма до кејот... емјотресот не го памти толку, колку што ја памти неподносливата бучава на водат и непроспиените ноќи во миговите на поплавата во 1962...

Ептен се осеќам глупо што не можам да помогнам. Имам огромна желба да отидам во Србија, ама стварно не знам како би помогнал со оглед на тоа што ниту сум добар пливач, ниту сум обучен да давам некаква медицинска помош :confused:

Ете више почнаа со она гледај по секоја цена да заработиш.шише вода од 60 динари го качиле на 160,исто правеле и со гумените чизми.ако е ова точно бруха,срам да им е.

Ете више почнаа со она гледај по секоја цена да заработиш.шише вода од 60 динари го качиле на 160,исто правеле и со гумените чизми.ако е ова точно бруха,срам да им е.
Читав за ова, но пишуваше дека тоа го правеле поединци, а не сите.

Читав за ова, но пишуваше дека тоа го правеле поединци, а не сите.
Па да,мада што се чудим,недај боже и овде да дојде ова,некој едноставно немаат осет,и овде исто би се праело.

Na facebook fun page našeg portala mnogi čitaoci spominju kako se trebamo zapitati kakvi smo, pa nas je zadesilo ovo nevrijeme…

Screenshot_122.png

Mnogi također spominju i srednjoškolce iz Lukavca koji bez ikakvog stida ili morala ismijavaju vjeru klanjajući ispred škole…

I upravo u vrijeme ovakvih katastrofa trebamo biti svjesni koliko je čovjek mali i nemoćan spram Božije sile.

A svako neke razmisli…

http://statusmanija.com/?p=411

Зар сеуште има такви кои веруваат дека ова е божјо дело ? o_O

Несреќа си е несреќа, без разлика колку загинале...

И ова е трагедија од големи размери. Среќа во несреќа е што нема многу загинати, но последиците се големи. За разлика од Јапонија, Балканските земји не се толку финансиски моќни. Цели градови отидоа под вода, знаеш колкава штета е тоа за населението?
Со кои пари ќе ги изградат куќите од темел?
За држави како Балканскиве, којзнае колку време ќе треба за да се вратат тие краеви во нормала.
Па мене срце ми се кине кога на некој цел труд ќе му пропадне, откако врнежите ќе ги уништат насадите, а камоли вакви трагедии, кога пред се гледаш животот да си го спасиш, а последиците кои се трагични ги занемаруваш во тој миг...

Да не заборавиме и дека може и на нас да ни се случи, не сме далеку од ова, мада сега претпазливоста е на највисоко ниво, па дури и да ни се случат дождови како во Србија и Босна, веројатно нема да бидеме толку погодени. Мајка ми ја преживеала поплавата во Скопје, непреспиени ноќи поминати крај Вардар со оглед на тоа што живееле одма до кејот... емјотресот не го памти толку, колку што ја памти неподносливата бучава на водат и непроспиените ноќи во миговите на поплавата во 1962...

Ептен се осеќам глупо што не можам да помогнам. Имам огромна желба да отидам во Србија, ама стварно не знам како би помогнал со оглед на тоа што ниту сум добар пливач, ниту сум обучен да давам некаква медицинска помош :confused:
Јапонија ја вклучи цела механизација и своја војска за расчистување, па неможеа да се справат и ќе бидат потребни 20 години. Србија ќе се стабилизира за 2 недели максиум, а секако дека има штети, но генерално куќите и зградите се во добра состојба. Патишта и малку мостови се оштетени.

Сабајлево го гледав... страшна работа (на 4:10 е паѓањето)
Го видов ова на вести ,солзи ми потекоа кога почна да вика газдата на куќата ОДЕ МИ СВЕ МАЈКО!!.

Цел живот работиш се мачиш ,па и за свој ќејф го создаваш домот за живеење и на крај да ти се сруши :place:[DOUBLEPOST=1400275522][/DOUBLEPOST]Ова го најдов тука http://skopje.mfa.gov.rs

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
Влада Републике Србије отворила је динарски и девизни жиро-рачин, на који заинтересовани могу да уплате помоћ намењену пострадалима у поплавама које су задесиле Републику Србију.
Помоћ угроженима се може уплатити на следеће рачуне:

- динарски жиро-рачун број: 840-3546721-89, сврха уплате - oтклањање последица ванредних околности поплаве
- девизни жирo-rачун број: 01-504619-100193230-000000-0000 – Министарство финансија, Управа за трезор, Београд, наменски девизни рачун за уплату средстава за отклањање последица од поплава, ИБАН код: RS35908504619019323080.

Инструкције за уплату у ЕУР и УСД:

Уплата у ЕУР:

SWIFT MESSAGE FIN 103

FIELD 32A: VALUE DATE-CURRENCY-AMOUNT

FIELD 50K: ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A: DEUTDEFF
/INTERMEDIARY/

FIELD 57A: /DE20500700100935930800
/ACC. WITH BANK/ NBSRRSBG

FIELD 59: /RS35908504619019323080
(BENEFICIARY) MINISTARSTVO FINANSIJA
UPRAVA ZA TREZOR

FIELD 70: DETAILS OD PEYMANT

Уплата у УСД:

SWIFT MESSAGE FIN 103

FIELD 32A: VALUE DATE-CURRENCY-AMOUNT

FIELD 50K: ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A: BKTRUS33
/INTERMEDIARY/

FIELD 57A: /04415465
/ACC. WITH BANK/ NBSRRSBG

FIELD 59: /RS35908504619019323080
(BENEFICIARY) MINISTARSTVO FINANSIJA
UPRAVA ZA TREZOR

FIELD 70: DETAILS OF PAYMENT[DOUBLEPOST=1400275676][/DOUBLEPOST]И ајде менувајте насловот не е само Србија туку и Босна .

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom