Го убиле пред родителите: Два куршума во глава бидејќи го "навредувал" Мухамед

• Креатор на темата Креатор на темата Caffè
  • Време на започнување Време на започнување
не озбилно, цепидлака или не, ова е во тесна врска со насловот на темава. ти прееска рече дека на дете не му се замера, али ако не е дете дека тогаш треба да му се суди. е сега, ..... кога и како се утврдува тоа? сосема релевнатно прашање, на кое како ми изгеда пак нема да добијам одговор.
ајде, учен сум јас на тоа дека нема да добивам одговори на прости прашања пошто изгледа одговорите ги нема во куранот, а сепак велите се' е напишано. ...... тенка ми е таа работа

не озбилно, цепидлака или не, ова е во тесна врска со насловот на темава. ти прееска рече дека на дете не му се замера, али ако не е дете дека тогаш треба да му се суди. е сега, ..... кога и како се утврдува тоа? сосема релевнатно прашање, на кое како ми изгеда пак нема да добијам одговор.
ајде, учен сум јас на тоа дека нема да добивам одговори на прости прашања пошто изгледа одговорите ги нема во куранот, а сепак велите се' е напишано. ...... тенка ми е таа работа

Па ти реков дека медицински се утврдува тоа :)

не си доктор, али си муслиман нели? а тоа би требало да го пишува во куранот, не верувам дека во куранот пишува “доктор со медицинска диплома треба да утврди дали детето е полово зрело“. прашав како пишува во куранот, ништо повеќе, ништо помалку.

не си доктор, али си муслиман нели? а тоа би требало да го пишува во куранот, не верувам дека во куранот пишува “доктор со медицинска диплома треба да утврди дали детето е полово зрело“. прашав како пишува во куранот, ништо повеќе, ништо помалку.

Нормално дека не пишува онака како што ти мислиш.
Овде веќе правиме муабет за шеријатски пропис,а извори на шеријатски пропис се земаат од шеријатски извори: Куран,суннет(праксата на Мухаммед),и иџма(согласност од улема која исто така своите докази ги темели врз Куран и суннет)
Во тоа време се утврдувало на еден начин,сега на друг.
Порано превозно средство било камилата,сега до авиони сме стасале.
Што значи,прописот останува ист а средствата се менуваат.

и пак не добив одговор. каков е прописот според се ова што ти го напиша? куран, суннет, иџма? и ако веќе сам ја начна компарацијата, ќе има уште прашања околу тоа.

и пак не добив одговор. каков е прописот според се ова што ти го напиша? куран, суннет, иџма? и ако веќе сам ја начна компарацијата, ќе има уште прашања околу тоа.

Големо е тоа прашање за јас да донесам шеријатски пропис за тоа :)
Во случај да се случи тоа во нешеријатска држава,реков дека човек не смее сам на себе да преземе одговорност да дејствува казниво,туку треба да го спречи тоа со зборови,односно да му укаже на тежината на зборовите.
А ако тоа се случи во шеријатска држава јас како муслиман сум должен тоа да го пријавам на надлежен орган,казната за тоа е смртна(за пцуење,навредување на Аллах и неговиот пратеник Мухаммед с.а.в.с.) бидејќи исламски,муслиман кој го пцуе Аллах и неговиот пратеник Мухаммед,а притоа е свесен,не е под присила, и знае за тоа.. тој е отпадник од исламот.
А тука се земаат во предвид околностите како што се: Психичката состојба,полнолетноста итн.
Тоа е генералниот пропис.
А за специфичен пример како што ти ме прашуваш,тоа е работа на органите во таа шеријатска држава,јас немам завршено шеријатско право за да ти објаснам за одредени примери.
Моето знаење за ова прашање е до тука :)

А ако тоа се случи во шеријатска држава јас како муслиман сум должен тоа да го пријавам на надлежен орган,казната за тоа е смртна(за пцуење,навредување на Аллах и неговиот пратеник Мухаммед с.а.в.с.)
Милина. Систем кој ги претвора луѓето во кодоши кои испраќаат други луѓе на бесење.

ibn kajjim, дали можеш да ни објасниш што значи следниов Курански ајет:

„Во верата нема присила – вистинскиот пат јасно се разликува од заблудата!“ (Ел Бекера 2:256, Куран)

Сум видел многу муслимани, откако во некоја дебата нема да успеат да го убедат поинаквиот верник да прифати Ислам, ниту пак тој/таа ќе ги убеди да прифатат христијанство, атеизам, православизам или сл., обично муслиманинот го цитира овој ајет и се поздравува.
Па затоа ме интересира што значи тоа „во верата нема присила“? Фала.

А ако тоа се случи во шеријатска држава јас како муслиман сум должен тоа да го пријавам на надлежен орган,казната за тоа е смртна(за пцуење,навредување на Аллах и неговиот пратеник Мухаммед с.а.в.с.) бидејќи исламски,муслиман кој го пцуе Аллах и неговиот пратеник Мухаммед,а притоа е свесен,не е под присила, и знае за тоа.. тој е отпадник од исламот.
Значи ако муслиман го пцуе богот или не му се допаѓа пророкот, во шеријатска држава казната е... смрт! Ок, муслиман е сам си е крив што е муслиман!
А што правиме со другите луѓе кои веруваат во други богови, не веруваат воопшто во богови?
Што ако ти ме знаеш мене, а јас не го сакам твојот Мухамед и неговите зборови? Ќе ме пријавиш? :)

Се знае дека христијанин, атеист, хинду и еден куп други, каков став имаат и спрема пророкот ваш, и спрема алах и спрема исламот гледан како некаква политичка основа, просто кажано исламот го гледаат како лажна вера, пророкот за сешто само не за свет човек итн итн!
Дали ќе го каже на глас или не, е небитно јас мислам.
Правните органи на една шеријатска држава ќе треба да ги испотепа сите што не се муслимани! Нели е така? Мислам не ти треба некакво знаење правно за да видиш како една држава правно ќе дозволи геноцид на „прекршителите на законот“!

Тоа го прават всушност муслиманите каде што државата е муслиманска: Египет, Сирија, Иран... кај смее во Иран некој да каже дека исламот не е вистинска вера? Бидејќи ги инкорпорирале зборовите од света книга во правен систем на една држава, секој што не е муслиман е прекршител на законот. Не е тоа лудо?
Зборувам ете за еден христијанин... ? Нема да биде убиен? :) А се знае дека за христијанин исламот е кривоверство, исто како што за тебе нивното е кривоверство... не мора да зборува на глас... ете јас сум вештер според твоите браќа муслимани, ќе палеле... Сонца бе... :)

Јас мислам дека држава во која правниот закон за основа има света книга како коранот - не треба да постои! Бидејќи ги крши сите човекови права! А кај што е човекот во прашње, боговите ќе мора да отстапат место, нели!

Што се глуми лудило не знам - да ви е дозволено - сите ќе се испоубиете за боговите кои не сте ги виделе! Браво!
Ми се смачи од тоа „смртна казна“ во 21 век! Како човекот да е ... стока! Плукам на вашите ненаситни вери!!!

„Во верата нема присила – вистинскиот пат јасно се разликува од заблудата!“ (Ел Бекера 2:256, Куран)

.

, da'vata (povik kon islamot)povikuvanjeto kon boga , t,e, islam ne e prisilna, zatoa sto bog naredil ; vo verata nema nasilstvo i prisila. toa prestavuva pokana , cija cel moze da se ispolni samo so slobodna soglasnost na povikaniot, i zatoa vo drug aet bog vo kuranot , gi odreduva sredstvata za ubeduvanje da se koristat kako ovoj aet, sura en-nahal, kade veli; i raspravajse so niv na najdobar nacin,i povikuvaj kon patot na gospodarot tvoj i so mudrost i so uka dobra,,,no ne so prisilno nametnuvanje zatoa sto prestavuva krsenje na slobodata i e krajno protivrecna so coveckiot odnos kon bozenstvenata volja

Когa ти одлучувaш зa нечиј човечки живот кaко во случaјов.. тогaш ти не верувaш во бог.. туку ти се понaшaш ко бог.. кaквa е тaa верa? Немaм ништо против муслимaните... но зa дa го опрaвдувaш овој брутaлен чин требa дa рaзмислувaш ко дотичните што го убиле или евентуaлно од инaет дa идеш контрa.

Сум видел многу муслимани, откако во некоја дебата нема да успеат да го убедат поинаквиот верник да прифати Ислам, ниту пак тој/таа ќе ги убеди да прифатат христијанство, атеизам, православизам или сл., обично муслиманинот го цитира овој ајет и се поздравува.
Па затоа ме интересира што значи тоа „во верата нема присила“? Фала.

Тоа значи дека Исламот како религија е најчиста религија,и нема потреба од верници кои на сила прифатиле Ислам.
Исламот се прифаќа за да се поверува во шехадетот искрено,а не затоа што некој те присилил.
Која била таа присила во Индонезија на пр. па таму денеска живеат околу 100 мил. муслимани.
Куранот е јасен доказ за сите што имаат разум,за илустрација уште еден убав ајет:

64. Кажи: „О, следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот, и нам и вам заеднички, никого освен Аллах да не обожуваме, ништо да не Му здружуваме, и едни со други, покрај Аллах, за божества да не се сметаме!“ Па ако не се согласат, вие кажете: „Бидете сведоци дека ние сме муслимани!“(сура Али-Имран)

Многу јасен ајет,Аллах му објавува на Мухаммед с.а.в.с. да им каже на следбениците на Книгата( евреите и христијаните) да се согласиме/собереме околу тоа што е заедничко,а тоа е верувањето во Еден и Единствен Бог,та нели се монотеистички гореспоменатите.
Па ако не се согласат,не вели: Убијте ги,запалете ги и слично.
Туку,бидете сведоци дека ние сме муслимани.
Така да,една од работите за кои не можете да им забележите на муслиманите е тоа што никого со сила не тераат во ислам,и се држат до овој ајет,од објавувањето на Куранот до ден денес.
--- надополнето: 23 јуни 2013 во 21:26 ---
Когa ти одлучувaш зa нечиј човечки живот кaко во случaјов.. тогaш ти не верувaш во бог.. туку ти се понaшaш ко бог.. кaквa е тaa верa? Немaм ништо против муслимaните... но зa дa го опрaвдувaш овој брутaлен чин требa дa рaзмислувaш ко дотичните што го убиле или евентуaлно од инaет дa идеш контрa.

Веќе утврдивме и демантирано е,детето не е убиено поради тоа што го навредувало пратеникот Мухаммед, туку во престрелка во Сирија и тоа е тоа.
Не реков јас никаде дека го оправдувам овој брутален чин.
Во земји каде нема шеријат,исламските учењаци се сложни дека поединец или група немаат право шеријатот да го спроведуваат казниво,бидејќи тоа ќе доведе до негативни последици.
За шеријатска држава е веќе друг муабет.
--- надополнето: 23 јуни 2013 во 21:33 ---
Значи ако муслиман го пцуе богот или не му се допаѓа пророкот, во шеријатска држава казната е... смрт! Ок, муслиман е сам си е крив што е муслиман!
А што правиме со другите луѓе кои веруваат во други богови, не веруваат воопшто во богови?
Што ако ти ме знаеш мене, а јас не го сакам твојот Мухамед и неговите зборови? Ќе ме пријавиш? :)

Се знае дека христијанин, атеист, хинду и еден куп други, каков став имаат и спрема пророкот ваш, и спрема алах и спрема исламот гледан како некаква политичка основа, просто кажано исламот го гледаат како лажна вера, пророкот за сешто само не за свет човек итн итн!
Дали ќе го каже на глас или не, е небитно јас мислам.
Правните органи на една шеријатска држава ќе треба да ги испотепа сите што не се муслимани! Нели е така? Мислам не ти треба некакво знаење правно за да видиш како една држава правно ќе дозволи геноцид на „прекршителите на законот“!

Тоа го прават всушност муслиманите каде што државата е муслиманска: Египет, Сирија, Иран... кај смее во Иран некој да каже дека исламот не е вистинска вера? Бидејќи ги инкорпорирале зборовите од света книга во правен систем на една држава, секој што не е муслиман е прекршител на законот. Не е тоа лудо?
Зборувам ете за еден христијанин... ? Нема да биде убиен? :) А се знае дека за христијанин исламот е кривоверство, исто како што за тебе нивното е кривоверство... не мора да зборува на глас... ете јас сум вештер според твоите браќа муслимани, ќе палеле... Сонца бе... :)

Јас мислам дека држава во која правниот закон за основа има света книга како коранот - не треба да постои! Бидејќи ги крши сите човекови права! А кај што е човекот во прашње, боговите ќе мора да отстапат место, нели!

Што се глуми лудило не знам - да ви е дозволено - сите ќе се испоубиете за боговите кои не сте ги виделе! Браво!
Ми се смачи од тоа „смртна казна“ во 21 век! Како човекот да е ... стока! Плукам на вашите ненаситни вери!!!

Како што веќе реков погоре: Исламот не ги учи луѓето да сечат раце,туку ги учи да не крадат за да не им бидат исечени рацете :)
Поедноставно да ти нацртам само,со зборови не знам да ти објаснам.

Со други зборови,ако живееш во држава во која владее шеријат,и е забрането да се пцуе и навредува Аллах и Неговиот пратеник Мухаммед, едноставно НЕМА ДА ГИ НАВРЕДУВАШ и тоа е тоа.
Никој не те тера да ги сакаш,биди си ти христијанин,будиста,атеиста или што и да си.. но почитувај го законот во државата и тоа е тоа.

И јас мислам дека држава во која правниот закон за основа има демократија не треба да постои и сега што? :)
Си имаш твое мислење и тоа е тоа.
Поздрав.

Тоа значи дека Исламот како религија е најчиста религија,и нема потреба од верници кои на сила прифатиле Ислам.
Исламот се прифаќа за да се поверува во шехадетот искрено,а не затоа што некој те присилил.
На која возраст ти стана муслиман, и како го свати, разбра и поверува во шехадетот искрено на таа возраст?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom