Алергија или автоимуна болест или нешто трето не е воопшто битно во конкретната ситуација. Суштината во твојот напис е дека новововедената храна од пред 10000 години, сега предизвикува некаква одбрамбена реакција на организмот, каква и да е. Тоа сакаш да го кажеш, така?
Од друга страна пак, ако реакциите се јавуваат после 10000 години, џабе млатиме слама овде
Прво за подвлеченово: токму напротив, МНОГУ Е ВАЖНО!!!
Тука е една од главните поенти за темата за која тука ние зборуваме.
И само да знаеш, не си ја разбрал суштината на тоа што го пишував. Ричард Докинс јас не сум, ама не е дека не се обидов да објаснам на едноставен начин.
Ајде наједноставно што можам, иако сум свесен дека веќе го направив ова
повеќепати: Кај житарките се работи за воведување на доминантна нова исхрана, целосно различна од претходната исхрана низ долгата историја на човештвото. Ако некогаш одамна ловците-собирачи доминантно се прехранувале со месо од дивеч и собрани плодови, со екплозијата на човечката популација и со уништувањето на изобилството на претходно достапните ресурси, и заедно со напуштањето на номадскиот живот... се јавува потреба од храна која може да се произведува во
големи количини и блиску до местото на живеење. Така од прикладни треви се култивирани житарките, кои всушност се... -генетски модифицирани (преку вештачка селекција), треви со поголеми и побројни семиња.
Моментот што никако НЕ успеваш да го разбереш НЕ Е дека по десет ијлади години токму СЕГА се јавуваат проблеми (всушност поточно е дваесет-триест илјади).
Не! Напротив, најголемите проблеми биле на почетокот... но тие луѓе што не можеле да се прилагодат на новата исхрана, во најголема мерка не оставиле потомство. Така функционира еволуцијата, видовите или се прилагодуваат или изумираат... нема трета опција.
Нормално дека тоа не се случило во една генерација, туку постепено и низ долги векови и милениуми. Всушност тој процес СЕУШТЕ ТРАЕ!
Во секој случај тие што не можеле да се прилагодат не изумреле веднаш, и некои од нив оставале потомство. Во зависност на тоа од кој родител потомците ја наследиле толерантноста кон новата храна, толку поголеми или помали биле нивните шанси за преживување.
Тука е поврзаноста со ГМО, тие генетски модифицирани организми се сосема нови видови на живот. Значи сосема нова храна, на која ние можеме но и не мораме да бидеме толерантни. Во вториов случај појава на автоимуни болести е извесна, а тие некогаш можат да бидат многу тешки за детектирање и дијагностицирање. Како секундарни или терциерни последици од тие заболувања можат да се јават разни други заболувања, меѓу кои и канцерите.
Сите тие набројани (и многу други) болести се во огромен пораст во поновата историја, коинцидентно со порастот на употребата на ГМО. Се разбира дека има и други фактори за ова, но сите показатели пронајдени до сега (а постојано има нови и нови такви) -велат дека ГМО е значаен фактор за појава на овие заболувања.
А Се согласувам дека се работи за нов подвид излезен од лабораторија. Да го парафразирам прашањето чии одговор го избегнуваш:
дали ако јас во животот никојпат не сум јадел лосос и ниеден мој предок не го јадел, дали тој чист и природен лосос нема да биде нововодена храна, исто како и овој подвид излезен од лабораторија? Како организмот препознава дека едниот е ок, другиот не е, кога никогаш не бил во контакт ниту со едниот ниту со другиот? Потполна е еднаква веројатноста гмо лососот да го прифати како ок, а на овој природниот да реагира. И двата се нововоедени и дотогаш непознати на нашиот организам. Ако не е така, посочи каде грешам.
НЕ!!!
Многу е едноставно, еднаш кога ќе ги научиш основите на генетиката, и биологијата воопшто.
Ти можеби никогаш не си јадел лосос (ниту твоите претци), но тој животински вид не е паднат од небо. Еволуирал и преку верикален пренос на гени потекнува од претци со многу слични гени, кои тие гени ВЕРТИКАЛНО еволуциски ги пренеле на потомците кои потоа еволуирале во подвидови.
Така лососот е дeл од фамилијата
Salmonidae:
http://en.wikipedia.org/wiki/Salmonidae
Salmonidae is a
family of
ray-finned fish, the only living family currently placed in the
order Salmoniformes. It includes
salmon,
trout,
chars,
freshwater whitefishes and
graylings. The Atlantic salmon and trout of the
genus Salmo give the family and order their names.
salmon = лосос
http://translate.google.com/#en/mk/salmon
trout = пастрмка
http://translate.google.com/#en/mk/trout
Индоевропски јазици... ете и називите се некако слични (кога ќе се изговорат).
Значи, Ти (и твоите претци) можеби никогаш не сте јаделе лосос, но и тоа како сте јаделе пастрмки. Не само пастрмки, туку сте јаделе и други помалку или повеќе сродни риби, кои сите настанале преку
вертикален пренос на генетскиот материјал.
Генетски
Модифицираните
Организми, настануваат со генетски сплајсинг односно со
хоризонтален пренос на гени... Затоа ГМО не само што се сосема нов вид на организам (сосема доволна причина за некомпатибилност), туку се и нов облик на живот што е на фундаментален начин различен од сите други облици на живот во ланецот на исхрана од нашиот екосистем (уште поголема причина за некомпатибилност).
На пример, постои патент од Монсанто за патлиџан патлиџан кој е генетски модифициран со дел од гените на вид мала рипка од Северното Берингово Море. Рипката е отпорна на ладно, а индустријата сакала патлиџан што може да се одгледува на исклучително ладни подрачја. Подетално:
http://books.google.co.in/books?id=UkAAZPNS9b4C&pg=PA15&lpg=PA15&dq=alan mchughen fish tomato&source=bl&ots=NrVc3b9UJt&sig=TCUqAvE90jM-knvljhLCZjKNRjQ&hl=en&ei=diIOTKq-LdCxrAfJk_C0CQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CBUQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false
Добиениот нов ГМ организам настанал наеднаш, наместо да еволуира заедно со сите други облици на живот -учествувајќи во ланецот на исхрана (нешто што осигурува компатибилност).
Шансите овој нов организам да биде препознает како антиген (поточно одредени протеини, аминокиселини, итн), се извесни. По некаква случајност толеранцијата кај некои индивидуи ќе биде поголема, кај некои помала (а кај некои и ќе ја нема). Во однос на разни случајни мутации кои секојдневно се случуваат во секој од нас, ќе биде одредена нашата компатибилност со новата храна.
Така функционира природата, мора да има разновидност за да се осигура прилагодливост и продолжување на самиот живот на планетата.
Се еден збор: ЕВОЛУЦИЈА.
Но што се случува со денешнава индустриска неодговорна употреба на ГМО?
Се прават сосема нови организми за краткотрајна употреба.
Колку ќе трае ефикасноста на еден бренд хербицид... десет-дваест, можеби дури и триесеттина години пред прилагодливите корови и непожелни билки (познати по агресивната прилагодливост), да развијат барем делумна отпорност?
Што се случува потоа, генетски се модифицаат нови организми... за да бидат отпорни на новите хербициди.
Не само тоа, туку и воопшто имаме наплив од стотици нови видови, нови ГМО. Зарем е чудно што имуниот систем на нашиот организам е преплавен со нови сосема непознати работи, и дел од нив ги гледа како антигени. Зарем е чуден огромниот пораст на некои болести кои до пред неколку децении беа исклучително ретки или сосема непознати?
Но вистинското прашање е многу поедноставно.
Зарем ќе дозволиме да огромен дел од човештвото поминува низ процес на присилена еволуција, и тоа низ првите најекстремни последици од исхрана составена од наплив на сосема нови организми... само за на некои таму газди од ГМО индустријата, да им се обезбеди поголем профит??!?