ГМО - генетски модифицирана храна

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Овие луѓе се живи сведоци дека ГМО веќе го зема својот данок
Петок, 12 Септември 2014 10:59

Вистината за ГМО производите е многу малку позната, првенствено поради тоа што долго време се криеше за таквите производи, како и тоа што производителите се длабоко поврзани со светските влади.
gmo-tomato-proposition-37-5.jpg

Агротехничкото запрашување во Аргентина веќе драматично се зголемува. Од 9 милиони галони во 1990, денес се трошат 84 галони. Една од причините за таквиот праст е фактот што таму има недостаток на законски регулативи, па жителите на Аргентина се изложени на отрвни хемикалии кои ги контаминираат куќите, дворовите, училиштата, питката вода а со тоа го контаминираат и самиот човек.

gmo3_550.jpg

Лекарите и научниците предупредуваат дека неконтролираното запрашување ќе им донесе многу здравствени проблеми, кои веќе ја зафаќаат целата аргентинска нација.

Запрашувањето го забрзува и зголемува родот на овошјето и зеленчукот, но последиците од запрашувањето се страотни, а најлошото како што тврдат научниците допрва доаѓа.

gmo8_550.jpg

Опасниот "Glyphosate" кој е клучна состојка за ГМО производите, во Аргентина е користен 8-10 пати повеќе отколку што истиот се користи во САД. Истовремено Аргентина не ги применува националните стандарди за хемикалии во земјоделството, па надлежноста ја препушта на општините.

Ахиа Чано живее во селото Авиа Тераи а телото и е преполно со младежи на кои растат влакна. Лекарите до сега не успеале да ја објаснат ниту да ја дијагностицираат нејзината болест, но се сложоле дека нејзината состојба е резултат на хемикалиите кои се користат во земјоделството.

gmo4_550.jpg

Во провинцијата Чачо, каде што живее Ахиа, децата имаат 4 пати повеќе шанси да се родат со деформитети. На оваа слика се прикажани две девојчиња како играат на плантажи во Авиа Тераи, со земјоделски производи со ГМО.

gmo5_550.jpg

Малата Камила Верон има 2 години и е родена со повеќе пореметувања на внатрешните органи и има многу сериозен инвалидитет.

-Докторите ми река дека причината за болеста е контаминираната вода, бидејќи целата околина е запрашена со отровни хемикалии, изјавила нејзината мајка.

gmo6_550.jpg

Во знак а проетст, граѓаните ги лепат постерите на ограсите околу плантажите.

gmo10_550.jpg

-Подготвував милиони литри отров без никаква заштита, без ракавици, без маски или посебна облека. Ништо не знаев. Не знаев што се прави. Подоцна кога појдов на лекар дознав што си направив на себеси, а и што им се прави на другите луѓе, изјавил Фабиан Томас (47), поранешен работник на една од плантажите за ГМО.

gmo14_550.jpg

Неговото тело е видно ослабнато и целосно деформирано од хемикалиите кои ги вдишувал и допирал додека работел на плантажите.

Вистината за ГМО производите е многу малку позната, првенствено поради тоа што долго време се криеше за таквите производи, како и тоа што производителите се длабоко поврзани со светските влади.

Агротехничкото запрашување во Аргентина веќе драматично се зголемува. Од 9 милиони галони во 1990, денес се трошат 84 галони. Една од причините за таквиот праст е фактот што таму има недостаток на законски регулативи, па жителите на Аргентина се изложени на отрвни хемикалии кои ги контаминираат куќите, дворовите, училиштата, питката вода а со тоа го контаминираат и самиот човек.

gmo3_550.jpg

Лекарите и научниците предупредуваат дека неконтролираното запрашување ќе им донесе многу здравствени проблеми, кои веќе ја зафаќаат целата аргентинска нација.

Запрашувањето го забрзува и зголемува родот на овошјето и зеленчукот, но последиците од запрашувањето се страотни, а најлошото како што тврдат научниците допрва доаѓа.

gmo8_550.jpg

Опасниот "Glyphosate" кој е клучна состојка за ГМО производите, во Аргентина е користен 8-10 пати повеќе отколку што истиот се користи во САД. Истовремено Аргентина не ги применува националните стандарди за хемикалии во земјоделството, па надлежноста ја препушта на општините.

Ахиа Чано живее во селото Авиа Тераи а телото и е преполно со младежи на кои растат влакна. Лекарите до сега не успеале да ја објаснат ниту да ја дијагностицираат нејзината болест, но се сложоле дека нејзината состојба е резултат на хемикалиите кои се користат во земјоделството.

gmo4_550.jpg

Во провинцијата Чачо, каде што живее Ахиа, децата имаат 4 пати повеќе шанси да се родат со деформитети. На оваа слика се прикажани две девојчиња како играат на плантажи во Авиа Тераи, со земјоделски производи со ГМО.

gmo5_550.jpg

Малата Камила Верон има 2 години и е родена со повеќе пореметувања на внатрешните органи и има многу сериозен инвалидитет.

-Докторите ми река дека причината за болеста е контаминираната вода, бидејќи целата околина е запрашена со отровни хемикалии, изјавила нејзината мајка.

gmo6_550.jpg

gmo10_550.jpg

-Подготвував милиони литри отров без никаква заштита, без ракавици, без маски или посебна облека. Ништо не знаев. Не знаев што се прави. Подоцна кога појдов на лекар дознав што си направив на себеси, а и што им се прави на другите луѓе, изјавил Фабиан Томас (47), поранешен работник на една од плантажите за ГМО.

gmo14_550.jpg

Неговото тело е видно ослабнато и целосно деформирано од хемикалиите кои ги вдишувал и допирал додека работел на плантажите.

Еден од многуте заклучоци кои мораме сериозно да ги земеме во предвид од оваа статија, е заклучокот дека треба да се држиме настрана од аргентинското вино.

Најголемиот дел од аргентинските винарии се во Кордоба, град кој според оваа статија, очигледно е рај за Монсанто и останатите компании од областа на генетички модифицираните производи.

Не сум видел досега во македонска продавница да има аргентинско вино, ниту сум слушнал досега да има аргентинско вино во Македонија, но после оваа статија, го ставам на црната листа.

Уште еден од многуте заклучоци од оваа статија, е доказот за лицемерието на аргентинската претседателка Кристина Фернандез де Киршнер.

Не дека ни требаат некакви докази дека е лажлива лицемерка, на крајот на краиштата, речиси сите политичари се лажливи лицемери, но Кристина Фернандез де Киршнер изминативе месец дена глуми голема патриотка, бранејќи ја аргентинската економија од долговите кои предизвикаа западот официјално да ја прогласи Аргентина за банкротирана држава за прв пат во 12 години после банкротот од 2002 година, при што Кристина воведува забрани за употреба на американскиот долар во добар број на сектори во аргентинската економија, додека истовремено Кристина нема никакви проблеми за да им обезбеди одлични услови за работа на Монсанто и останатите компании од областа на генетички модифицираните производи.

Последно уредено:
Ни ја не сум сретнал до сега, аргентинско вино. Чилеанско - да.[DOUBLEPOST=1410529789][/DOUBLEPOST]LoL, сеа бев на пазар и меркам едни поморанџи и лимуни, а продавачот ми вика - Земи ги, овие ти се најквалитетни, аргентински.[DOUBLEPOST=1410529846][/DOUBLEPOST]никад скоро и да не сум сретнал аргентински овошја на пазар, кај баш денес, и тоа сам ми кажува, не ни го прашав.
(не купив, нормално)

Последно уредено:
Се што е локално е нај-добар избор...два пати годишно, се качуваш во кола и одиш во село, од каде си купуваш селски производи за подолг период од препорачани одгледувачи...а уште подобро е сам да си ја одгледуваш храната, како мене...вие да знаете каква градина имам јас :)
Дури и на многу мала површина може да се одгледа свежа храна за цело лето...
Во скандинавија откако ќе се пензионира човек обично си купуваат имот на село, надвор од град, и си прават фарми...сами си произведуваат храна, затоа и се витални до длабока старост...

Еве еден пермакултурист и роуфудист, која се залага за органско одгледување....има и видео канал од кој може да се научи нешто...

Ни ја не сум сретнал до сега, аргентинско вино. Чилеанско - да.[DOUBLEPOST=1410529789][/DOUBLEPOST]LoL, сеа бев на пазар и меркам едни поморанџи и лимуни, а продавачот ми вика - Земи ги, овие ти се најквалитетни, аргентински.[DOUBLEPOST=1410529846][/DOUBLEPOST]никад скоро и да не сум сретнал аргентински овошја на пазар, кај баш денес, и тоа сам ми кажува, не ни го прашав.
(не купив, нормално)

Си сретнувал ама не си знаел чиви се, најголем дел од тезгите по пазарите не се директни производители како што беше порано туку прекупци, ова ми го кажаа неколку пазарџии :).

gmo3_550.jpg

gmo8_550.jpg

gmo4_550.jpg

gmo5_550.jpg

gmo6_550.jpg

gmo10_550.jpg

gmo14_550.jpg

Курир, Точка, Мочка едни репутабилни медиуми шо се.

Курир, Точка, Мочка едни репутабилни медиуми шо се.

Статијата сега е објавена на Курир, но во пракса е стара повеќе месеци, бидејќи прв пат беше објавена пролетта 2014 не само на македонските Интернет портали, туку и во странски медиуми.

Знаеш како велат, вистината лежи таму некаде во лагата, па дури и ако оваа статија е исполнета со лаги - а не е - сепак добар дел од нејзините содржини се чиста вистина.

А ти слободно донесувај лични заклучоци за веродостојноста на информациите врз основа на тоа кој ги објавува истите, тоа е твое право.

Статијата сега е објавена на Курир, но во пракса е стара повеќе месеци, бидејќи прв пат беше објавена пролетта 2014 не само на македонските Интернет портали, туку и во странски медиуми.

Знаеш како велат, вистината лежи таму некаде во лагата, па дури и ако оваа статија е исполнета со лаги - а не е - сепак добар дел од нејзините содржини се чиста вистина.

А ти слободно донесувај лични заклучоци за веродостојноста на информациите врз основа на тоа кој ги објавува истите, тоа е твое право.
А не, јас не сум про ГМО. Додека нема доволно научни истражувања од научни институции со кредибилитет, нема да бидам ниту про ниту агенст ГМО.
И не, оваа Слаѓана Велков и Софија Теодор не се оние кои ќе ни го покажат патот. Повеќе се параноични теткици.
И друго, многу битно нешто, да не го заборавам, научниците низ светот не водат некој заговор против човештвото.

А не, јас не сум про ГМО. Додека нема доволно научни истражувања од научни институции со кредибилитет, нема да бидам ниту про ниту агенст ГМО.
И не, оваа Слаѓана Велков и Софија Теодор не се оние кои ќе ни го покажат патот. Повеќе се параноични теткици.
И друго, многу битно нешто, да не го заборавам, научниците низ светот не водат некој заговор против човештвото.

Тоа е веќе твое лично мислење и имаш право на истото.

Но кога веќе го формираш или менуваш твоето лично мислење, земи ги во предвид дискусиите неколку страници поназад на оваа тема на форумов, каде што дискутираме за тоа дека своевремено и за шеќерот и за цигарите научната јавност тврдела дека се здрави и дека не се штетни за здравјето на луѓето.

Но денес ситуацијата е многу поинаква.

Баш денес актуелниот министер за здравство на Република Македонија, Никола Тодоров, ги негираше тврдењата од одредени личности за недостаток на инсулин, кој значи живот за луѓето кои боледуваат од дијабетес, а на сите кутии со цигари убаво пишува дека пушењето е штетно по здравјето.

Науката учи од претходните грешки, се вика љубопитност и валидирање на тоа што е точно и тоа што е грешно го тргаат.
Науката во добри раце е добра и во лоши може да е деструктивна(нуклеарна бомба,тнт).
Секоја работа има позитвна и негативна страна, не можеш да речеш дека само зашто порано било така и сега треба да биде така.
Баш напротив науката е во подем овој век и прави доста големи чекори напред за разлика од претходно.
И ако гледаш црно бело на сите работи не можеш да се сметаш за научник, треба да не си пристрасен и критички настроен.
Вие не гледате објективно само една страна гледате.

Науката учи од претходните грешки, се вика љубопитност и валидирање на тоа што е точно и тоа што е грешно го тргаат.
Науката во добри раце е добра и во лоши може да е деструктивна(нуклеарна бомба,тнт).
Секоја работа има позитвна и негативна страна, не можеш да речеш дека само зашто порано било така и сега треба да биде така.
Баш напротив науката е во подем овој век и прави доста големи чекори напред за разлика од претходно.
И ако гледаш црно бело на сите работи не можеш да се сметаш за научник, треба да не си пристрасен и критички настроен.
Вие не гледате објективно само една страна гледате.

Па во суштина ти си тој кој ја направи оваа субјективна споредба на црно и бело со овој твој коментар.

Едно е кога нешто е пуштено во продажба и јавноста е свесна дека е пуштено во продажба, а истовремено научната заедница тврди дека тој производ не е штетен за луѓето, а сосема друго е кога нешто е пуштено во продажба без знаење на јавноста, а истовремено научната заедница е поделена, но затоа тука сте ти и таквите како тебе за да тврдите дека денес науката е во подем во овој век и прави доста големи чекори напред за разлика од претходно.

Науката ги измисли и ботоксот, солариумот, желудочните балони, ДДТ пестицидите и ред други работи за кои денес истата таа наука тврди дека треба внимателно да се применуваат, но кога станаа јавно достапни, научната заедница едногласно ги прогласуваше за безбедни и нештетни за здравјето на луѓето.

Или со други зборови кажано, науката во пракса или не знае ништо, или намерно ја крие вистината се додека не направат добар профит компаниите се додека последиците не ескалираат до тој степен што вистината повеќе нема да може да се крие.

Инаку, јас не сум научник ниту се преправам дека сум научник.

Јас сум уште еден консумирач кој внимава што консумира и секогаш внимавам што купувам и што консумирам, а особено кога некој нешто ми препорачува бидејќи научната заедница го прогласила тоа нешто за безбедно и нештетно по здравјето на луѓето, но луѓето од друга страна се жалат на последици.

Да, така е, ама кога се појавиле првите истражувања за цигарите направени методолошки, и кога биле спроведени проверки пак и пак, се утврдило дека едното и другото е нели штетно.

Е сега, муабетот за ГМО и истражувањата направени у врска со тоа, не се направени врз база на никакви научни методи и доказите се многу слаби и паѓаат на секој една проверка.

Ве читав на некоја од претходните страни дека ГМО не дозволува нормален тек на еволуцијата.
И замешувањето раце у припотомувањето крави, коњи и кучиња не го дозволува природниот тек на еволуцијата, па прилично добро испаднало за нас луѓето.

...оваа Слаѓана Велков и Софија Теодор не се оние кои ќе ни го покажат патот. Повеќе се параноични теткици...
Бетер, полоши се... Ама ете по игра на случајот се на про-вистина страната.
Ќе ја судиш вистината врз основа на пар неуки параноични теткици. Или ќе се потрудиш да ја откриеш вистината таква каква што навистина е... без разлика што замараат некои параноици, или што проповеда пропагандната машина на моќната индустрија?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom