ГМО - генетски модифицирана храна

  • Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Сега ја открив темава и се забавував читајќи ја од почеток. ГМО тематиката ја следам онака пропратно, не сум длабоко навлезен во проблематиката, но имам неколку прашања до поупатените на кои не најдов одговор на темава.

Кога се работи за природно односно потпомогнато вкрстување помеѓу два вида или два рода, за тоа се смета дека е во ред и дека нема штетни последици. Дали има граница и од кого е одредена до каде ваквото вкрстување е безбедно - помеѓу две фамилии, два реда итн?

Дали доколку се направи генетска манипулација помеѓу два рода, која што може да се направи и без генетски инженеринг, дали резултатот е сам по себе штетен само затоа што е направен лабораториски?

Дали сите гмо производи се производ на екстремни вкрстувања или има и производи што се резултат на вкрстувања на блиски видови?

Како организмот препознава дека консумираме гмо производ?

Дали постои случај каде одреден ген природно постои и кај животни и кај растенија?

Им благодарам однапред на сите што ќе одговорат.
 
Не препознава ГМО храна од обична познаваа калории и макронутриенти.
 
Овие прашања бараат цела една научна дисертација @moongoses
Нема лесен и едноставен одговор, но сепак сметам дека можам да ти посочам на пар работи во насоката која мислам дека те интересира. Често дискутираните моменти за контроверзата на ГМО верувам ги знаеш, па ќе се осврнам на некои помалку дискутирани моменти, според мои познавања. Но бидејќи ова не ми е вокација, можни се пропусти кои со задоволство би сакал да ми бидат покажани од некои поедуцирани од мене.
(Стефчо ти не си тоа, тишина и врати се веднаш во ќошот). ;)


Прво главната инсинуација. Според досегашните истражувања, штетноста од исхрана со ГМО може да биде од повеќе различни причини. Доста од овие причини ги начнавме на темава, но за една работа не се сеќавам дека зборувавме. На ова всушност се сетив заради комбинацијата од твоиве прашања.

Генерално гледано, еден од поважните проблеми со безбедноста на ГМО го гледам во меѓусебната компатибилност на организмите во ланецот на исхрана на еден екосистем.
Ова го кажувам заради тоа што имуниот систем ги препознава некои супстанци како полезни, а други како штетни, и со тоа соодветно се поставува спрема нив. Значи кога се создава нов модифициран организам, со полезните измени доаѓаат и некои неполезни измени, поточно некои нови особини на тој ГМО можат да влијаат како антиген во организмот (антиген, накратко било која супстанца која предизвикува одговор на имуниот систем).

Се надевам дека концептот на ова го кажав доволно јасно. Интересен пример за храната како антиген е нетолеранцијата на глутен, или во поекстремна форма силиаковата болест. Кај одреден процент од луѓето, некои протеини влијаат како антиген и предизвикуваат имун одговор на организмот. Таков протеин е глутенот (протеин кој го има во пшеницата, јачменот, р'жта, и други сродни растенија), но кај некои луѓе истата реакција може да предизвика и касеинот (протеин од млеко и млечни производи).
Одговорот на имуниот систем (кај болните од силиаковата болест) е напад на цревната флора и ткивата од ѕидот на дигестивниот систем. Резултатот е ослабување и дисбаланс на цревната флора и намалување на дебелината на ѕидот на дигестивниот систем.
Симптомите се чести проливи, некогаш повраќање, намалување на килажа, кај децата слаб и закаснет развој, и генерална анемија. Јачината на овие симптоми варира во зависност од интензитетот на одговорот на имуниот систем, и затоа кај многу луѓе оваа автоимуна болест останува недијанозирана. Засега лекот е само избегнување на глутен во исхраната.


Силиаковата болест ја спомнувам како пример за антиген реакција на храна. Човештвото се храни со житни култури од не премногу одамна, еволуциски гледано. И покрај еволутивните адаптации, одреден број од популацијата сеуште носи гени на индивидуи кои не се справуваат добро со ваквата исхрана.

Ако исхраната со житни култури е релативно нова, исхраната со ГМО само што се случи, само што започна. Резултатите тек ќе ги гледаме. Но заради многу влошениот квалитет на животната средина, многу фактори се преплетуваат и често не може лесно да се покажат точните причини за болестите како ракот.

Сепак, многу извесно е дека одредени генетски модификации во храната ќе предизвикуваат некомпатибилност со нашиот имун систем.
Тоа и го покажаа експериментите на доктор Пустај, кога неговиот институт беше ангажиран од ЕУ за испитување на безбедноста со исхраната со ГМО. Резултатите на глувците хранети исклучиво со храна од ГМО, првично покажаа симптоми слични на силиаковата болест: намалување на дебелината на ѕидот на дигестивниот систем. На подолг рок следеа чести појави на канцери и стерилитет.
Сите знаеме дека оваа студија е оспорувана од ред бирократски причини: демек никој не јадел 100% ГМО храна, не се употребувале доволно глувци во студијата, па наводно се употребил вид на глувци кој бил подлежен на заболувања од канцер (како да е тоа можно во европски институт, ангажиран за официјално испитување на штетноста на ГМО).


Нејсе. Нема да спориме сега за тоа, само сакам да укажам на антиген реакцијата на организмот кон некомпатибилна храна.
Ако кај одреден број од популацијата таква антиимуна реакција се јавува на исхрана со житните култури кои се употребуваат со десетици илјади години, колкав процент на луѓе ќе имаат проблеми со екстра новата храна од ГМО.

Понатаму, ниедна ГМО храна денес нема да остане во употреба за долго, во истата форма како што е денес. Затоа што најчесто генетските модификации се заради обезбедување на отпорност кон одредени хербициди. Но агресивните непожелни билки (или корови), брзо се адаптираат на хербицидите и затоа тие хербициди за деценија-две се веќе неефикасни (и заради тоа мора да се употребуваат во се поголеми и поголеми количини).

Така наскоро ќе треба да се воведат нови хербициди, и тогаш ќе има потреба од сосема нови ГМО кои ќе треба генетски да се модифицираат за отпорност кон тие нови хербициди.
Тоа што го кажувам е дека ова се неверојано брзи измени, за кои ние (и другите организми во ланецот на исхрана) не можеме еволуциски брзо да се привикнеме. Значи нема да има проблеми само со нас, туку и со домашните животни. Колку посложен е организмот, толку поголем е проблемот.


За другите твои прашања треба многу многу простор и време, можеби некој друг ќе каже повеќе а јас само ќе додадам дека ако некои два вида можат да копулираат и природно да се вкрстат и успешно да се размножат... ако новиот хибрид е успешен во понатамошно продолжување на видот... тогаш тој хибрид би требало да се сосема безбеден за исхрана (односно, компатибилен со нашиот организам и имун систем). Тоа иначе се нарекува вертикален пренос на гените, и докажано безбедна работа со десетици илјади години наназад.
Генетски сплајсинг, или директна рекомбинација на ДНК... тоа е хоризонтален трансфер на гени, нешто сосема ново, и никако не е докажано како безбедно (од аспект на добивање на резултати за исхрана).
 
Ова се веќе стручни next level прашања али ајде јас како лаик...
Кога се работи за природно односно потпомогнато вкрстување помеѓу два вида или два рода, за тоа се смета дека е во ред и дека нема штетни последици. Дали има граница и од кого е одредена до каде ваквото вкрстување е безбедно - помеѓу две фамилии, два реда итн?
Има граница ако природно се комбинираат геномите од двата родители-природна...Со други зборови, вкрстување на два вида пченка веројатно не е штетно. Но намерно вметнување на хормон на раст од еден лосос во друг, може да е прилично штетно.
Дали сите гмо производи се производ на екстремни вкрстувања или има и производи што се резултат на вкрстувања на блиски видови?
досега комбинациите со гм организми се исклучиво екстремни. На пример зелка со вметнат ген кој го регулира отровот од шкорпијата, за да се заштити од гасеници. Создавање на свилено козјо млеко, односно користење на генот кој ја произведува пајажината кај пајакот во комбинација со козите, за да се добие млеко кое ќе се користи како мрежен материјал, некојси Биостил.
Овие не ги гледам ни како корисни за нас ни како здрави.
Дали постои случај каде одреден ген природно постои и кај животни и кај растенија?
Еве да кажеме дека делиме дел исти гени, мада со видовите поблиски до нас поголем %, затоа и се реакциите на јавноста меѓу другото.
ризиците самите гледаме се се поголеми -зголемени алергии, зголемени канцерогени заболувања, дијабетеси и просечна дебелина и ред состојби кои го косат населението.

Спајдермен :vozbud:
Не препознава ГМО храна од обична познаваа калории и макронутриенти.
ај објасни што ти значи зборот макронутритиенти кој постојано го повторуваш?
 
Последно уредено:
Сега ја открив темава и се забавував читајќи ја од почеток. ГМО тематиката ја следам онака пропратно, не сум длабоко навлезен во проблематиката, но имам неколку прашања до поупатените на кои не најдов одговор на темава.

Кога се работи за природно односно потпомогнато вкрстување помеѓу два вида или два рода, за тоа се смета дека е во ред и дека нема штетни последици. Дали има граница и од кого е одредена до каде ваквото вкрстување е безбедно - помеѓу две фамилии, два реда итн?

Дали доколку се направи генетска манипулација помеѓу два рода, која што може да се направи и без генетски инженеринг, дали резултатот е сам по себе штетен само затоа што е направен лабораториски?

Дали сите гмо производи се производ на екстремни вкрстувања или има и производи што се резултат на вкрстувања на блиски видови?

Како организмот препознава дека консумираме гмо производ?

Дали постои случај каде одреден ген природно постои и кај животни и кај растенија?

Им благодарам однапред на сите што ќе одговорат.

Вкрстување на генетски различни сорти или раси резултира со бујност во првата генерација и ваквата појава е наречена хетерозис.

Имаш хетерозис со вкрстување на кинеска свиња со бела англиска раса и биле добиени пораностасни,потешки и по квалитетно месо.

Е сеа ваквата бујност се јавува само во F1 (односно првата генерација). У наредните генерации опаѓа потомството и не е различно од родителите.

Кај растенијата при вкрстување на различни сорти у F1 генерацијата имат повисоко стебло,поголеми листови и плодови и порано созреват од родителите.Но не мора да значи дека сите својства ќе се подобрат тоа може пр. само поголем плод или повисоко стебло.
Кај пченката е нај проучен,со вкрстување на различни сорти се јавува бујност,подобро развиен корен и зголемен принос до 40 %.

Е сеа вкрстување на организми ВО БЛИСКО сродство е инбридинг.

Раса свињи Poland-china у текот на 10 генерации вкрстени се браќа и сестри. Уште у првата генерација имало појава на стерилност болест.Исто бројот на прасиња варирал од генерација у генерација.

Сепак нема никаква допирна точка воа со нас.
 
Макронутриенти се протеини, масти и јаглехидрати.
едитирано од модератор: оф-топик видео
 
Последно уредено од модератор:
Како ќе засадиш пченка или ориз каде што без помош на ГМО нема шанси да расте.
Како што кажа Нил де Грас идејата за ГМО не е нова, не гледаме диви млечни крави или без употреба на човечката рака свилената буба нема да биде жива.
А што е најглупо од се разбирам зашто сте против, не заради ГМО технологијата туку за монополот и политиките на монсанто што се согласувам, но и они подаруваат во афричките земји семиња за намалување на гладот.
Имаше еден диктатор што не прифати помош заради религиозни причини.
Знаеш сега дека таа земја ќе имаше чинија топол оброк да не беше толку против ГМО?
Кажи ми едно истражување што е peer reviewed и анализирано и е докажано дека е штетно.
А ако идеме надвор од ГМО храната, инсулинот ќе се правеше од стомаците на кравата, а не сега од ГМО бактерија што е култивирана да прави тоа.
ГМО и генетскиот инжињеринг имаат многу предности, веќе е дали ќе ги одбиете или ќе ги добиете.
бре, а пред 100 години оризот од пластелин да не го правеле?
фрлале ѓубриво стеф, тоа што и денес се фрла, само што тогаш ѓубривото било со помалку хемија, а повеќе скапани лисја и останато гнило. Тоа не е никакво гмо, туку храна за растението.
И секое сабајле кичмата ќе ја наведнеле и ќе работеле оти од тоа им зависел животот. И затоа живееле по 90 години.
А не денес одиш на пазар и грозје можеш да најдеш уште во јуни.
 
Да сигурна си дека се труеле со помалку хемија?
Хм се чудам зашто живееле до 50 години, а сега животниот век е 70-80.
Он топик пестицидите напредуват со технологија и стануваат побезбедни од претходно.
 
Да сигурна си дека се труеле со помалку хемија?
Хм се чудам зашто живееле до 50 години, а сега животниот век е 70-80.
Он топик пестицидите напредуват со технологија и стануваат побезбедни од претходно.

Луѓето пред 100 години претежно умирале млади поради болести, а не поради глад.
 
Последно уредено од модератор:
Да сигурна си дека се труеле со помалку хемија?
Хм се чудам зашто живееле до 50 години, а сега животниот век е 70-80.
Он топик пестицидите напредуват со технологија и стануваат побезбедни од претходно.
Ти стварно не читаш ко што треба.
Прво пишав не се труеле дека се хранеле по природен пат.
Второ пишав живееле до 90 години.
Он топик, ја ко што имам приметено по посмртници животниот век е намален на 50-60 години. А се почесто на истите посмртници пишува по долго боледување од рак. Што е морбидно.
 
Да сигурна си дека се труеле со помалку хемија?
Хм се чудам зашто живееле до 50 години, а сега животниот век е 70-80.
Он топик пестицидите напредуват со технологија и стануваат побезбедни од претходно.
Сите отрови во глобала како пестициди, фунгициди, инсектициди, антибиотици и т.н со времето стануваат храна на тие што би требало да ги убијат.......живиот свет станува резистентен на нив. Лекот е да се избегнува нивното користење, а не да се зголеми количината пута 10 ;)
 
Ова се веќе стручни next level прашања али ајде јас како лаик...
Мое мислење е дека прво треба да ги најдеме и разбереме одговорите токму на овие и уште некои слични прашања, за да можеме понатаму било што да дискутираме на оваа тема.
@Vanlok да не го цитирам целиот пост.
Доколку не може со сигурност да се одреди зошто нешто од храната што ја внесуваме предизвикува реакција на организмот, не можеме било што да обвиниме како виновник за реакцијата, па макар било тоа и гмо.

Vanlok, ако добро те разбрав, велиш дека глутенот кај одредени лица предизвикува алергиска реакција, односно организмот го гледа како антиген, затоа што житарките релативно доцна влегле во нашата исхрана (пред 10000 години)!?
Јас не би се сложил со ова барем во делот со воведување на исхраната. Што е со оние продукти што не се автохтони на одредено продачје, односно што не биле познати додека некој не ги донел. На пример компирот и пченката се донесени од америка пред пет века. Или нашите предци од пред само неколку генерации никојпат не виделе ниту пробале напр. банани. Овие продукти а и многу други до скоро непознати, сега се дел од нашата секојдневна исхрана. Дали некој реагирал на нив токму поради тоа што за организмот се новововедени? Мислам не.

Да го земем сега примерот што беше спомнат со вметнување на одреден ген од лосос во патлиџан. Ако јадеме лосос, го внесуваме тој ген. Ако јадеме патлиџан ги внесуваме гените од патлиџанот. Ако јадеме чорба од лосос со шопска, ги внесуваме сите гени заедно, истите што ги има и овој нов вид на патлиџан. Прашањето уште важи, дали и како организмот препознава дека внесеното не е од два продукта туку од еден?

Има ли некаде листа на сите познати генетски манипулации или заради неколкуте екстремни случаи, сите се ставаат во тој кош?
 
Vanlok, ако добро те разбрав, велиш дека глутенот кај одредени лица предизвикува алергиска реакција, односно организмот го гледа како антиген, затоа што житарките релативно доцна влегле во нашата исхрана (пред 10000 години)!?
Не си разбрал.
Не се работи за алергија туку за автоимуна болест. Многу различни работи, иако се истражува поврзаноста:
http://www.nih.gov/news/health/jun2013/nci-02.htm



Да го земем сега примерот што беше спомнат со вметнување на одреден ген од лосос во патлиџан. Ако јадеме лосос, го внесуваме тој ген. Ако јадеме патлиџан ги внесуваме гените од патлиџанот. Ако јадеме чорба од лосос со шопска, ги внесуваме сите гени заедно, истите што ги има и овој нов вид на патлиџан. Прашањето уште важи, дали и како организмот препознава дека внесеното не е од два продукта туку од еден?
Затоа што јадење од измешани два продукта како лосос и патлиџан, си се само тоа две познати и безбедни работи за организмот. Компатибилни состојки, познати протеини, познати аминокиселини, итн итн... познати работи (за организмот) кои секојдневно се консумираат.
Но ГМО од лосос и патлиџан е сосема нов организам. ТОЧКА.

Тоа треба да го разбереш, дека тоа е сосема нов организам, ок? Затоа може, и во многу случаи влијае како АНТИГЕН.
Прочитај убаво за да разбереш:
http://en.wikipedia.org/wiki/Antigen

Новиот организам може да има, и има, некомпатибилни состојки (со човечкиот организам). Со тек на времето може да се еволоуира компатибилност и на двете страни, но тоа бара многу многу време. За тоа беше примерот со житарките, кои ете се „новитет„ од пред неколку десетици илјади години, но и после толку многу време -сеуште има рецесивни гени во генотипот на човештво. Тоа е остаток од времето кога дел од луѓето едноставно немале „компатибилност„ со таква исхрана (морам да го упоребувам тој термин, во недостаток на друг подобар). Затоа што житарките станале доминантно достапна храна, луѓето еволуирале компатибилност со исхраната со житарки. Ова во превод значи дека, најголемиот дел од тие некомпатибилните изумреле или се размножувале со компатибилни, генерално гледано преживувале тие што биле компатибилни со исхраната со житарки.

Можеби сега разбираш што ќе биде потребно да се развие целосна комаптибилност со разните нови храни од ГМО.
Тоа инаку нема да се случи затоа што постојано ќе се појавуваат нови и нови ГМО. Еве да да повторам од претходниот пост:


... најчесто генетските модификации се заради обезбедување на отпорност кон одредени хербициди. Но агресивните непожелни билки (или корови), брзо се адаптираат на хербицидите и затоа тие хербициди за деценија-две се веќе неефикасни (и заради тоа мора да се употребуваат во се поголеми и поголеми количини).

Како ќе се воведуваат нови хербициди,така ќе има потреба од сосема нови ГМО кои ќе треба генетски да се модифицираат за отпорност кон тие нови хербициди.
 
Мое мислење е дека прво треба да ги најдеме и разбереме одговорите токму на овие и уште некои слични прашања, за да можеме понатаму било што да дискутираме на оваа тема.
малце чуден резон. Дали ако не го разбираме механизмот на труење со некоја бактерија, треба да ја игнорираме? Или дали ако не се разбирам од хемија, може да се напијам чаша антифриз :)
Прашањето уште важи, дали и како организмот препознава дека внесеното не е од два продукта туку од еден?
Зборот ми е за да одговори некој на ова прашање треба да гугла и што треба и што не треба или да работи на тоа поле. Но ако имаш одговор, повели.
Јас не би се сложил со ова барем во делот со воведување на исхраната. Што е со оние продукти што не се автохтони на одредено продачје, односно што не биле познати додека некој не ги донел. На пример компирот и пченката се донесени од америка пред пет века. Или нашите предци од пред само неколку генерации никојпат не виделе ниту пробале напр. банани. Овие продукти а и многу други до скоро непознати, сега се дел од нашата секојдневна исхрана. Дали некој реагирал на нив токму поради тоа што за организмот се новововедени? Мислам не.
Не е овде проблемот дали да се воведе некое растение или животно во исхраната, тоа е различна тема од гм организам.
Кај постарите генерации најголема смртност носеа срцевите заболувања, а скоро и да не знаевме што се тоа алергии. Ама последните неколку децении...
 
Последно уредено:
Не си разбрал.
Не се работи за алергија туку за автоимуна болест. Многу различни работи, иако се истражува поврзаноста:
http://www.nih.gov/news/health/jun2013/nci-02.htm




Затоа што јадење од измешани два продукта како лосос и патлиџан, си се само тоа две познати и безбедни работи за организмот. Компатибилни состојки, познати протеини, познати аминокиселини, итн итн... познати работи (за организмот) кои секојдневно се консумираат.
Но ГМО од лосос и патлиџан е сосема нов организам. ТОЧКА.

Тоа треба да го разбереш, дека тоа е сосема нов организам, ок? Затоа може, и во многу случаи влијае како АНТИГЕН.
Прочитај убаво за да разбереш:
http://en.wikipedia.org/wiki/Antigen

Новиот организам може да има, и има, некомпатибилни состојки (со човечкиот организам). Со тек на времето може да се еволоуира компатибилност и на двете страни, но тоа бара многу многу време. За тоа беше примерот со житарките, кои ете се „новитет„ од пред неколку десетици илјади години, но и после толку многу време -сеуште има рецесивни гени во генотипот на човештво. Тоа е остаток од времето кога дел од луѓето едноставно немале „компатибилност„ со таква исхрана (морам да го упоребувам тој термин, во недостаток на друг подобар). Затоа што житарките станале доминантно достапна храна, луѓето еволуирале компатибилност со исхраната со житарки. Ова во превод значи дека, најголемиот дел од тие некомпатибилните изумреле или се размножувале со компатибилни, генерално гледано преживувале тие што биле компатибилни со исхраната со житарки.

Можеби сега разбираш што ќе биде потребно да се развие целосна комаптибилност со разните нови храни од ГМО.
Тоа инаку нема да се случи затоа што постојано ќе се појавуваат нови и нови ГМО. Еве да да повторам од претходниот пост:


... најчесто генетските модификации се заради обезбедување на отпорност кон одредени хербициди. Но агресивните непожелни билки (или корови), брзо се адаптираат на хербицидите и затоа тие хербициди за деценија-две се веќе неефикасни (и заради тоа мора да се употребуваат во се поголеми и поголеми количини).

Како ќе се воведуваат нови хербициди,така ќе има потреба од сосема нови ГМО кои ќе треба генетски да се модифицираат за отпорност кон тие нови хербициди.
So tek na vreme i dolgogodishno konzumiranje i toj gmo od patlidzan i losos ke mu stane poznat i prifatliv na nashiot organizam...ako sega ne e!!!
Paranojava za gmo vi e smeshna.
I bez repliki od tipot e da be dur da se navikne organizmot ke umrat od rak milion luge....mislam komichno e!!!
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom