Ги оправдувате ли "белите" лаги?

• Креатор на темата Креатор на темата *xtina*
  • Време на започнување Време на започнување
ако тие лаги служат за да не повредат ничие его или пак да дознаеш некоја вистина која сметаш дека треба да ја знаеш зошто да не...за сите останати случаи не е убаво да се лажи иако сигурна сум дека нема човек на планетава кој не излажал барем еднаш

Lagata obicno ne ja sekam kakva i da e,no sepak ludje sme pa mora i da lazeme.

Lazam i ne se sakam koga ce izlazam no postojat momenti koga belata laga e podobar izbor od vistinata .

Da izlazes e i umetnost a da ti poveruvaat uste pogolema umetnost.

Imam gledano na TV emisija za lagata.Mnogu psiholozi tvrdat deka od grupi ispituvani deca od mala vozrast e dokazano deka onie sto lazat se pointeligentni od onie sto sekogas ja kazuvaat vistinata.

Kako i da e nema covek koj ne laze

Искрено, ги оправдувам, а и прилично ги користам.
Да, тоа што се бели, не ги прави помалку лаги, но затоа што нивната суштинаска интенција е да не повредат нечиј чувства и его, туку напротив, да ги утешат, ми ги прави некако "симпатични".

Категоријата лага и вистина/искреност е страшно недефинирана и тешка за разграничување. Затоа, и кога збориме за бели лаги идеме на некои бледи претпоставки за тоа што претставува тој поим. Мислам, самите ние се лажеме себе постојано. Потсвеста и свеста го прават тоа без да го препознаеме. А, тек кога станува збор за други луѓе, ехе...Лажеме и без да бидеме свесни за тоа.

Затоа, никако не би осудувала бели лаги. Уште помалку пак би поверувала дека било кој не ги користи.

Затоа, никако не би осудувала бели лаги. Уште помалку пак би поверувала дека било кој не ги користи.

Јас би осудувал АдО.

Еве,дури ќе бидам дрзок и ќе ги категоризирам,бидејќи има бели лаги и "бели" лаги.
Намерно во болд,да асоцира повеќе на црно.

1.Бели лаги мотивирани од интересот на личноста која и ја кажуваме лагата.Во превод,несебични бели лаги.Лаги според кои и вистината да ја кажеме би било подобро за нас,но не го правиме тоа.
Бели лаги кои дури и би не ставиле нас во лоша положба.
Бели лаги со цел да и помогнеме и ја заштитиме особата која ја лажеме,најискрено.

Иако овде има многу контрадикторности,како тоа дека лажеме од искреност,сепак ваквите лаги постојат.
Ако некој ми побара пример за да ми поверува,едноставно нека не верува.

2.Бели лаги мотивирани од себе.
Како,да се заштитиме самите.Овие не би требало да се викаат бели лаги,ама психата на човекот е феноменална.
За овие лаги да се наречат бели,прво нашата психа не лаже нас самите,односно бара некоја причина/корист за другиот која наводно би ја оправдала лагата.
И на крај,ние лагата ја правиме за нас самите,а се лажеме дека е бела лага.
И да,ние самите не знаеме дека не е бела лага.
Ваквите лаги лесно се откриваат и всушност овие лаги ги оцрнуваат другите бели лаги.
Кога на човекот што ја кажал ќе почне да му гори под нозе,да се чуствува самиот загрозен...или пак кога ќе треба и ќе може да земе кредит за лагата,тој и тоа ќе го направи,тој ќе ја признае без размислување за другата страна.

Секако дека да. Понекогаш потребна е мала лага која се кажува сосема добронамерно. Не ги практикувам многу, но кога морам немам друг избор. Мислам дека белите лаги се совршено скршнување од некои сурови моменти

Секако дека не. И најсуровата вистина е подобра од ,,бела " лага. Ова ти е само за да не те гризе совест, а тоа што ти мислиш дека е подобро за тој кого го лажеш не знаши дека и тој го мисли истото. Така да ,,бела " лага не постои се тоа е одвратно средство на манипулација кое го користат луѓето, па и јас:pipi:. Само јас не си кажувам ,,Леле што добра работа направив денес, не и кажав на другарка ми дека дешко и ја варал, ианку лошо ќе и беше":tapp:

Никаква лага не оправдувам.Секоја лага е грев.

Искрено, ги оправдувам, а и прилично ги користам.
Да, тоа што се бели, не ги прави помалку лаги, но затоа што нивната суштинаска интенција е да не повредат нечиј чувства и его, туку напротив, да ги утешат, ми ги прави некако "симпатични".

Категоријата лага и вистина/искреност е страшно недефинирана и тешка за разграничување. Затоа, и кога збориме за бели лаги идеме на некои бледи претпоставки за тоа што претставува тој поим. Мислам, самите ние се лажеме себе постојано. Потсвеста и свеста го прават тоа без да го препознаеме. А, тек кога станува збор за други луѓе, ехе...Лажеме и без да бидеме свесни за тоа.

зашто.. нема ништо подобро од вистината..зашто да создаваме некоја илузија за да не повредиме нечии чувства или его.. кога на крај пак таа лага ке излезе на виделина и штетата ке биде поголема..ке го повредиш со тоа шо требало да биде во секој случај и додаваш шлаг на тортата со тоа што си лажел/а... такада каква и да е лага не е за оправдување..

а дека сум ги користел сум ги користел не порекнувам.. ама сега се трудам да не ги корситам... и добро ми иде до негде

Да,понекогаш имаме потреба да излажеме.Додека луѓето постојат ќе ги има и тие бели лаги,поради начинот на размислување кај луѓето.Ги оправдувам,но само оние ситни лаги..понекогаш има потрба,мора да излажеш.Има безброј примери од секојдневен живот.Само злонамерни лаги какви и да се не опавдувам:nenene:

Не оправдувам никаква лага без разлика дали е "бела" или "црна" за мене лага си е лага и нема никакво оправдување!!!:nenene:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom