Ги оправдувате ли "белите" лаги?

• Креатор на темата Креатор на темата *xtina*
  • Време на започнување Време на започнување
секој кој ке казе дека не лазе тоа му е првата лага не треба да се лазе но некогас и лагата е котисна само ако некој не е повреден но сепак лагата не ја оправдувам бидејки и се кратки нозете

секој кој ке казе дека не лазе тоа му е првата лага не треба да се лазе но некогас и лагата е котисна само ако некој не е повреден но сепак лагата не ја оправдувам бидејки и се кратки нозете
Сеа корисна е понекогаш, или не треба да се лаже, и лажењето не го оправдуваш? Дај реши се...

И те молам (приметив и во другите твои постови), научи да употребуваш ж и ш на соодветните места (на пример, лаже, место лазе итн.)

Ги оправдувам белите лаги затоа што и самата ги применувам и не верувам дека постои некоја личност која што не лаже.Дали бела дали црна лага битно е лага.Може некој до утре да тврди дека не лаже и бла-бла но сето тоа е лага :toe: . Било свесно било несвесно секој понекогаш прибегнува кон лагата. А ја оправдувам белата лага затоа што сметам дека познавајќи го карактерот на некои луѓе понекогаш е многу подобро да излажеме отколку да ја кажеме вистината. Тоа што јас ќе употребам "бела" лага нема ништо да смени во мојот живот и нема да има никакво влијание врз моите чувства.За сметка на тоа кажувајќи им ја вистината на некои луѓе може да допринесе до длабок потрес на нивната душа или што е уште поошо, во зависно од ситуацијата, и до состојба на бунило и депресија.

Па ги оправдувам. Ако е побезболно да се каже некоја ситна лага зашто да не се направи тоа и да му се нанесе некому поголема болка со вистината. Сепак не треба тоа да помине во навика па за се да се подлажнува со наводно оправдување дека е за доброто на другото. Значи може да се употребат белите лаги ама што е можно поретко.

Ги оправдувам, секако дека ги оправдувам...И јас сум лажела ххххххх пати :)
Озбилно, има некои нешта што треба да се кажуваат такви какви што се и нема „место“ за лаги, треба вистината да се каже.Но постојат милион случаи кога поради една или друга причина си принуден да излажеш но под услов со таа лага да не повредиш никого и да не наштетиш некому или самиот на себе.:smir:

Pa smetam deka site ponekogas ja koristeme belata laga zaradi razlicni raboti.Nekogas mozebi e podobro da izlazeme otkolku da ja kazeme vistinata za da ne povredeme nekoj se razbira ima vrska kolku lazeme i da ne ni stane toa navika

jas sekogas koga nesto kazuvam sto mi se slucilo
mora malku toa da go preuvelicam malku da izlazam
ama sekoj laze malku po malku
ako ne pa ima ljude i od dobri nameri lazat
jas nikogas ne sum izlazala so losi nameri

jas sekogas koga nesto kazuvam sto mi se slucilo
mora malku toa da go preuvelicam malku da izlazam
ama sekoj laze malku po malku
ako ne pa ima ljude i od dobri nameri lazat
jas nikogas ne sum izlazala so losi nameri

И тоа те оправдува, секако!
Алелуја за ненамерното.
:smiz:

бела ли е црна ли е на лагата секогаш и се кратки нозете,а за правдање шо знам не сум размислувал али сепак не е во ред па и за наводна добрина,не викам дека не сум излажал

Ги оправдувам доколку се во намера да не повредиш некој... Само во тој случај...сите сме биле во ситуација кога нема друг излез освен да излажеме послужувајќи се со белата лага.....
А онаа другата не ја оправдувам!

Дали ги оправдувам? Незнам да лажам едноставно таков сум, така да не оправдувам никакви лаги. И тоа што е преќутено се смета за лага, така да....

''Belata Laga'' e poim koj e dosta zastapen u mojot zivot. Uste od najmali noze ja ucev da manipuliram so ona sto go iam i znam, da ja isprevrtuvam vistina najcesto onaka kako sto mene mi odgovara. Denes gi pravam istite tie raboti no od dosta poseriozen karakter i na dosta poseriozni temi. Ne bi sakal da si pomislite deka sum nekoj golem prevarant, ama koga nesto ne se sofpaga so moevo mislenje, koristam se sto e vo moja mok toa da go dokazam. Ovde stapuvaat Belite Lagi koi jas pocesto gi imenuvam kako Manipulacii. Niv ja gi definiram kako sredstva koi sluzat za dokazuvanje na sopstveniot stav vo odredena situacija, ili pak od druga strana dokazuvanje na vistinata. Belite Lagi pretstavuvaat spored mene umesnost na edno lice da vojuva so zborovi na eden nacin, koj e odnapred nabildan so znaenja i tezi koi pritoa gi koristi. Niv ja najveke gi opravduvam za dokazuvanje nevinost vo bilo kakov slucaj, a se nema cvrst dokaz. Togas Belite Lagi se vistinskiot izbor i ponekogas edinstven izlez od situacijata ... !!!* ;)

Па јас понекогаш подлажнувам,ама не го оправдувам и не се оправдувам ниту самиот себеси

''Belata Laga'' e poim koj e dosta zastapen u mojot zivot. Uste od najmali noze ja ucev da manipuliram so ona sto go iam i znam, da ja isprevrtuvam vistina najcesto onaka kako sto mene mi odgovara. Denes gi pravam istite tie raboti no od dosta poseriozen karakter i na dosta poseriozni temi. Ne bi sakal da si pomislite deka sum nekoj golem prevarant, ama koga nesto ne se sofpaga so moevo mislenje, koristam se sto e vo moja mok toa da go dokazam. Ovde stapuvaat Belite Lagi koi jas pocesto gi imenuvam kako Manipulacii. Niv ja gi definiram kako sredstva koi sluzat za dokazuvanje na sopstveniot stav vo odredena situacija, ili pak od druga strana dokazuvanje na vistinata. Belite Lagi pretstavuvaat spored mene umesnost na edno lice da vojuva so zborovi na eden nacin, koj e odnapred nabildan so znaenja i tezi koi pritoa gi koristi. Niv ja najveke gi opravduvam za dokazuvanje nevinost vo bilo kakov slucaj, a se nema cvrst dokaz. Togas Belite Lagi se vistinskiot izbor i ponekogas edinstven izlez od situacijata ... !!!* ;)
Ќе се послужам со една дефиниција за бели лаги(се надевам дека нема да пречи фактот што е на англиски)
White lieA white lie would cause no discord if it were uncovered and offers some benefit to the liar or the hearer, or both. White lies are often used to avoid offense, such as telling someone that you think that their new outfit looks good when you actually do not think that it does. In this case, the lie is told to avoid the harmful implications and realistic implications of the truth. As a concept, it is largely defined by local custom and cannot be clearly separated from regular lies with any authority. As such the term may have differing meanings in different cultures. Lies which are harmless but told for no reason are generally not called white lies.
Причината поради која ја изнесувам дефиницијава, е затоа што сметам дека се поклопува со мнозинското поимање на белите лаги како поим. Додека она што ти го нарекуваш бела лага, е прилично поинакво. Пре би можело да се класифицира како извртување факти, манипулација, но сепак со поинаква тежина од онаа на белите лаги (иако, во суштина, секоја лага е извртување на факти).

Затоа, би ти била благодарна доколку дадеш конкретен пример околу она што ти го опишуваш. Имено, првпат се среќавам со такво дефинирање на овој феномен, па баш ме интересира како конкретно изгледа:)

Dobro sea Belata Laga, ako ja gleame opsto i kao poim taa e dosta siroka i naoga primena u najrazlicni situacii. Belata Laga ja kolku sto vidov vie mnogu pogolemo vnimanie i obrakate koga e vo prasanje nasiot stav ili mislenje u odnos na drugiot. Nejze ja koristime za da ja sokrieme donekade vistinata se so cel da go povredime blizniot. Da toa e Bela Laga, ama samo gledana od ednata strana, koga nie treba da izrazime pozitivno mislenje, a dlaboko u sebe go mislime sosema sprotivnoto. E, a od druga strana pak se naogaat i onie Beli Lagi, za koi ja pisuvav u minatiot post, sto tebe ne ti bese jasen (mislam na ada). Tamu se naogaat onie Beli Lagi pak koi gi koristime za da se odbranime samite sebe si dokolku sme uvereni u svoeto mislenje i smetame deka sme u pravo vo odnos na drugite. Vakov vid na Beli Lagi nekad se koristat i pred sudovite za nekoi ne tolku golemi slucaevi, koga konkreten dokaz ne moze da se najde, a pravdata e na nasa strana.

E sea ja ke moram da ti dadam eden komentar za tvojot naveden primer, vo koj stanuva zbor za ''vadenje'' pred drug. Toa e OK, ali ja toa poveke bi go definiral kao laskanje (sto e vid na Bela Laga). Ti so svoj komentar go dade tvoeto mislenje za onie Beli Lagi na koi poveke se zadrzav i gi narece manipulacii ... Toa e sosema OK, ama edno ne sfakam sto tuka ne ti bese jasno, posto DA i tie se vid na Beli Lagi. Za primer mozes da go zemes bilo kakva situacija od sekojdnevniot zivot vo koja ja imas isprevrteno vistinata (100% sum siguren deka toa imas napraeno).

Ama dokolku temava e konkretno otvorena za onie Beli Lagi koi sto gi navede ada (vadenjeto pred drug), ja se izvinuvam i ponatamu bi diskutirale isklucivo samo za niv, koi ja najiskreno kazano gi smetam za poneinteresni ... !!!* ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom