Гејминг во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Адиктус
  • Време на започнување Време на започнување

Адиктус

Дрф.
Член од
26 јануари 2008
Мислења
725
Поени од реакции
33
Леле, пак овој Адиктус мрчи за е-спорт..

Не...
Туку планирав да направам тема, да видам дали ке се отвори некоја поквалитетна дискусија околу „гејмерите“ во Македонија...

Мислам за децата шо од CS не мрднале(без навреда за играта или нешто слично), што се нарекуваат гејмери...

А што? Ако играм CS значи не сум гејмер?
Гејмер си..
Но мислам за децава.. Ке објаснам со пример...

Од кантер се имам откажано веќе 2-3 месеци, заради играчите (инаку играта е супер)... Само играм кога на другари им фали играч за CW..

Еден ден, и разговарам со другар, порано кога играв CoD4 на Garena.. Темата ни беше, играчите... Заедницата...
Со половина од заедницата бевме како најдобри другари.. Имаше шала секогаш.. Се дружевме на сервери/chatroom/msn... Беше забавно...

2-3 часа подоцна, играме кланска... Испадна дека децава против нас сите имаа WH, па и одозгора врз тоа, чатот беше полн со „нубци“ „ретардирани“ и мноогу пцуење...

Утредента, разговараме баш за заедницата на кантер со неколку другари..
И му викам на еден.. „Кажи му на оној до тебе, сакаш ли кантер на плаќање (кој изгуби/плаќа (нет кафе))“..
Му кажува..
И одговорот беше..
„Леле мочко.. Види го.. Тој на мене кантер.. Абе дете си“..
И веднаш друг се надоврзува
„Може со мене? На крв да играме..“

Веројатно свативте кого посочувам... Накурчени деца што лечат комплекси онлајн...
Паа.. Што мислите за нив? Сте биле некогаш? Познавате некој таков?

Што би рекла една членка од форумов: Продавам огледала.

Колку пати ми се има случено ова, порано играв претерано многу секакви спортски игри исклучително Pro Evolution Soccer на PS2 и ја мал тогаш дали имав 12-13 години ама сепак играњето го направи своето одев на турнири зимав награди и се такмичев со едно 10-15 години постари но сепак победував. Најмераклиски е кога си ќутиш онака се правиш воопшто дека не знаеш а некој „про“ кажува колку бил јак ова она уште не почнати па после го тепаш со 5-6 разлика.

И да играв cs редовно порано ама неквалитетот, читовите го направија своето неможам ни да ги читам веќе па уште кога ќе најдеш заебани сервери каде што на секој негов другар му дале админ па мислат на господ јајцата ги фанале и те банираат, те кикаат за глупости ако играш само лан и готово. Сега баталив секакви игри освен PS2 што играм понекогаш и се ориентирав кон browser игрите со поинтересна тематика.

CS,DotA,ConquerOnline и ``футбалче``
Незнам што е посебно во овие игри освен тоа што се стари упм,а има луѓе што викаат
-CoD глупа е
-Јас-Е зашо?
-Па има трчање ова она,бла бла 1001 мана и најде на играта.
-јас-е не ќе играм игра што користи OpenGL
Мислам дека за вакви ``гејмери`` збориш

Не викам дека кантер е нешто лоша,само луѓето што не виделе што има после кантер се лоши.сите се...
Look at me my penis is big i can play CS
Барем да почнат да ја играат CSS овие уште 1.6.
-Не бе глупа е Сорс.Глупо лета човечето коа ќе го упукаш
-Мислиш Ragdoll
-Не бе мислам се тркала кога ќе го утепам?!

Сето ова е вистина.Само жалосно е што ги има многу што се чешлаат вакви накви гејмери а уствари освен CS и DotA не виделе ништо.Немам ништо против игриве и уште ги играм само поретко.Кога ставив интренет пред 3 години прва игра што ја играв на интернет беше CS.И доста време посветив на играта.По 3-4 месеци на локалниот кавадаречки сервер бев меѓу првите 10.Ретко играв на adsl серверите поради слабата заштита од читери (ја има ли воопшто).Но никогаш не заиграв во клан т.е. играв али онака клан за 1-2 дена и потоа батали.Кога и да отидев во нет кафе ќе си седнев и ќе си играв на некој сервер.И ќе дојдеше некој манга и ќе се фалеше како тоа он имал скор 30-0 или што знам.Не ретко ми се случувало некој таков да ми рече да играме 1-1.И ќе го победам и ќе ми рече не сум во форма ајде утре дојди.Но беше како беше ја баталив.Поминав некое време на Conquer Online но ја баталив исто и тоа за кратко време 3-4 месеци.Потоа почнав да се интересирам и за други игри (CoD,Far cry,Diablo,NFS,PES).Но немав некој можности да ги играм поради стариот компјутер.Затоа почнав да играм DotA.И не бев некој добар играч.Може да се каже дека бев на некое средно ниво.За среќа собрав пари земав нов компјутер и може да се каже дека од тогаш осетив што значи прав гејминг.
Тоа беше мојата гејмерска приказна.Но сега да кажам збор два за глупавоста на така наречените „гејмери“.
Разговарам со еден такозвани гејмер:
го прашувам-Си ја пробал CoD4,ѕверска игра.
и ми вика-Абе каква CoD какви срања,земи играј кантер тоа ти е ѕверска игра цел свет ја игра.
-CoD е во сите аспекти подобра од CS,кога ќе почниш од графика па ќе завршиш до звук.
-Eх дабе тоа да шетам и да пукам како лудак,а CS која тактика ја има во играењето тоа не си свесен.
И тогаш си викам абе со кого разговарам јас кога овој освен CS не видел друга игра.
Разговараме со такозвани гејмер за компјутери поточно за хардвер.
тој ми вика -Јас знаеш колку јак компјутер имам сите игри ми ги тера.
му викам -Е колку јак компјутер имаш дај кажи ми.
-Слушај ваму сега имам пентиум 4 и 512мб рам.
-И сега шо па јас имам Intel Dual core па што.
-Абе тие слаби се еден братучед ми кажуваше абе слушај земи си пентиум 4 најјак процесор и плус тоа мојот не е од оние лажните пентиум 4 некакви си АMD туку овој е оригинал пентиум 4.
Си викам овој сељак е туку дај нека да го потпрашам уште нешто да тропне уште некој бисер-А каков оперативен систем имаш?
-Што е тоа?
-Абе windows имаш или linux?
-Ааа виндоус имам,и да знаеш дека линуксот е виндоус само некоја послаба верзија на виндоус е линукс така ми кажуваше еден човек мене.
Кога ме фати една смеа.
Туку ајде доста беше.:smir:

Сега.. Кантер не е лоша игра..
И за компетитивно играње моментално го држи врвот..

Да се посветам повеќе на компетитивниот дел од игрите...
Јас тоа го сваќам како некој вид на спорт.. Едноставно.. Подобриот нека победи.. И пред се, играм да поминам добро време.. Секако и за добивање на искуство..

Додека 95% од играчиве играат само за да победат и потоа си го мерат на тоа...

Сегаа... Зависи и од гејмерот..
Има некои кои сакаат да плескаат се најново што излезе, да пробаат нешто ново, нешто добро.. Додека има луѓе кои се вржани за игри кои имаат поголема база на играчи и компетитивна сцена (Читај Кантер, а може да се вбројат и War3, CoD4.. итн..)..

Значи не е лошо да се игра некоја игра повеќе, не е лошо да се игра што сакаш.. Но начинот на играњето... Респект кон други играчи...

Има луѓе кои играат Кантер заради причините кои погоре ги наведов.. Има луѓе кои ке те убедуваат дека кантер е најдобра игра шо постои... И треба да се прави разлика.....

Се што кажавте погоре е точно и се согласувам со Вас.:helou: Респект

Абе има такви, прв пат седнуат на COD и незнаат како се пука, ќе ги отепаш 100 пати и ќе те опцуе и ќе те банира после. Никој веќе не сфаќа дека е тоа игра. Има многу шо ги сваќаат игриве пресериозно, а не како забава...:nesum:

Едно време играв ФИФА многу. Но кај нас тоа не се цени баш многу. Кај нас само Кантер и ништо друго, а повеќето поима немаат од кантер (сум играл и тоа, For the record).
Погледнете што се случува на WCG квалификациите. Само кантер. А зошто? За да не направат сарма таму.
Колку да се знае досега најголем успех имавме баш во ФИФА кога еден наш играч за малку ќе ги поминеше групите.
Сепак, Кантер е Кантер нели...

п.с. за минатата година плачеа дека немале пари да пратат 5 луѓе на WCG... Па кој ве тера да праќате 5 луѓе. Има и други игри.

Ете ви за состојбата на Сајберспортот во МК.

Едно време играв ФИФА многу. Но кај нас тоа не се цени баш многу. Кај нас само Кантер и ништо друго, а повеќето поима немаат од кантер (сум играл и тоа, For the record).
Погледнете што се случува на WCG квалификациите. Само кантер. А зошто? За да не направат сарма таму.
Колку да се знае досега најголем успех имавме баш во ФИФА кога еден наш играч за малку ќе ги поминеше групите.
Сепак, Кантер е Кантер нели...

п.с. за минатата година плачеа дека немале пари да пратат 5 луѓе на WCG... Па кој ве тера да праќате 5 луѓе. Има и други игри.

Ете ви за состојбата на Сајберспортот во МК.

За тоа отворив друга тема, баш за WCG, која не доби повеќе од 2-3 поста, и пропадна.. (Спореди, ЦрнаСтрела (NFS) и Симплекс (CS) )
Исто така имавме и солидни претставници на Starcraft/FIFA како шо се сеќавам..

Значи, доколку збориме за сајберспорт, тоа е сосема друга работа.. И сосема заостанато.. Се организираат некои помали турнири, без никакви спонзорства, со парични награди, колку што се соберени пари од натпреварувачите (- нешто за организаторите).. Нема ни еден спонзориран тим, и деца само лупнат таг и играат на сервери..
Исто така, ни еден наш тим што игра пошироко од Македонија (освен SimpleX, кои одат на WCG од година на година, колку изиграат толку изгубат, и што имаат изиграно 2 клански на ESL)

Има еден куп онлајн турнири (CAL/ESL и уште еден куп помали), на кои не сум видел Македонски тим.. На ESL има еден македонски тим за CS, кои не се активни (немаат воопшто играно), а колку што се сеќавам, беше некој пишал на Кајгана дека има тим што се натпреварува на Team Warfare за CoD(двојка изгледа беше)..

Низ другиве држави има и спонзорирани тимови(Бугарија/Грција/Србија), има и поголеми турнири, и државите имаат доста поголеми успеси..

Значи, тука кривицата не е само кај играчите.. Треба и некој вид на инвестиции.... Но од друга страна, нема каде да се инвестира.. AMC/Anhoch да спонзорираат? Зошто? За да стои нивното име на таг од некој играч кој е прв на пуб сервер? Или пак да стои името на бесплатен форум? Или на топик на играчот на мсн?

Значи прво треба да се направи некоја компетитивна сцена, па потоа постепено се ке се развива...

Колку што прочитав, игри за кои ќе има турнири оваа година се само CS, Warcraft III и TrackMania? Само тие?

Колку што прочитав, игри за кои ќе има турнири оваа година се само CS, Warcraft III и TrackMania? Само тие?
+ Carom3d
Тоа е само за WCG..
Според сајтот на EG, тоа е само еден дел од листата објавени игри кои ке се играат на WCG.. Тие три се стандардни, а Carom3D не сум ни слушнал ништо за неа..

Очекувам да ја стават Starcraft, бидејќи играва е на WCG од 2000 или 2001 година, секоја година по ред... Веројатно ке и дадат уште некое време на двојкава, да видат дали ке се игра таа или Starcraft 1...

На XBox ке се игра Guitar Hero, Tekken 6 и Forza Motorsport 3..
Очекувам да се додаде FIFA, а останатото ке бидат кич игри(лани имаше 2d mmorpg)..

WCG губи на квалитет секоја година... Каде се игрите како Quake, CoD, WoW(3v3 arena)..

И највеќе мразам, кога некој види кои се шампиони на WCG, и мислат дека тие се најдобри во свет (нешто како WCG го сматраат за светско првенство), иако има 4-5 големи турнири како WCG, со сите различни победници (Победниците на WCG не ги поминаа ни групите на IEM, каде што победи тим кој не успеа да се квалифицира на WCG)..

Сепак има многу турнири за сите игри.. Пред 4-5 дена се одржа Crossfire Intel Challenge за CoD4/ET, а сега во април на i39 ке се игра CSS, HoN, CoD4 и уште неколку игри...

Се зависи до турнирите...

Како што напоменав, кај нас само се плеска CS, со многу мали награди, и DotA (многу ретко)..

Адиктус, кој гејминг сакаш да го има во Македонија, кога сите се научиле на WoW/Dota/CS.

Влагаш во ентернет, и гледаш сите дота или кантер, 30 годишни говеда играат дота.:tapp:

И само се слуша пцуењето, и како кој на кого дал хетшот и така натаму ... :drk:

Сакам да кажам, така е кај нас и така ќе биде, според мене веќе е невозможно да се игра на нет, све се собрани деца исфрустрирани, или како што кажа погоре членот, "Ej ne sum vo forma denes aj utre ke igrame. pozzz".

Феникс кажа дека ти треба јако пц за да го осетиш правилниот гејминг, оди во било која компјутерница и ќе видиш што се игра.

Кај нас зборот Гејминг нема никакво значење, бидејќи никој незнае што значи "Гејмер". :smir:

Адиктус, кој гејминг сакаш да го има во Македонија, кога сите се научиле на WoW/Dota/CS.

Влагаш во ентернет, и гледаш сите дота или кантер, 30 годишни говеда играат дота.:tapp:

И само се слуша пцуењето, и како кој на кого дал хетшот и така натаму ... :drk:

Сакам да кажам, така е кај нас и така ќе биде, според мене веќе е невозможно да се игра на нет, све се собрани деца исфрустрирани, или како што кажа погоре членот, "Ej ne sum vo forma denes aj utre ke igrame. pozzz".

Феникс кажа дека ти треба јако пц за да го осетиш правилниот гејминг, оди во било која компјутерница и ќе видиш што се игра.

Кај нас зборот Гејминг нема никакво значење, бидејќи никој незнае што значи "Гејмер". :smir:
Точно.. Има некои услови да се започне.. Нема кој да започне (т.е. ретки се тие што ке започнат, мал број за да направат нешто)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom