Гејминг во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Адиктус
  • Време на започнување Време на започнување
Приметив, има лига на ESL со 400 играчи.. Само ке ти треба оргинал игра.. И има строги правила..
http://www.esl.eu/

FIFA се игра на некои турнири(читај WCG), PES, многу слабо...

Не ме разбра добро. Мислев во Македонија некој турнир. Пред 2години (незнам точно дали беа и 2години) ја гледав емисијата ЕНТЕР и имаше турнир во Ентернет... Е сега и баш незнам дали победникот ојде на некој турнир или пак само парична награда зеде...

И дали се одржуваат некој турнири за SF4, Teken 6, Mortal Kombat... Со задоволство би ги гледал. :)

Не ме разбра добро. Мислев во Македонија некој турнир. Пред 2години (незнам точно дали беа и 2години) ја гледав емисијата ЕНТЕР и имаше турнир во Ентернет... Е сега и баш незнам дали победникот ојде на некој турнир или пак само парична награда зеде...

И дали се одржуваат некој турнири за SF4, Teken 6, Mortal Kombat... Со задоволство би ги гледал. :)

Најблиско до тоа е некој мал CS турнир или шо играат фифа овие од кгн, без правила..
Компетитивна игра у Македонија нема.. И не верувам дека ке има..
Во ентернет, како што знам квалификациите за WCG имале некои парични награди, веројатно за тоа мислиш..

Им пишував на Turtle Entertainment (ESL), што треба за да се стави држава на ESL..
Ми одговорија дека треба да имаат партнер во државава... Партнер што ке потпише договор со нив и ке може да се грижи за лигата.. Партнер кој ке работи како волонтер..

At least 16 years of age
A good knowledge of the English language
A good knowledge of the game and the scene
A sense of responsibility, reliability and flexibility
No bad history (too much offense, missing media, etc.)
Neutrality and objectivity in decision making
Understanding the nature of conflicts and being able to resolve them
Capability of working in a dynamic team

Нема шанси вакво македонче да се најде што ке работи како волонтер... Типично македонски..

Им пишував на Turtle Entertainment (ESL), што треба за да се стави држава на ESL..
Ми одговорија дека треба да имаат партнер во државава... Партнер што ке потпише договор со нив и ке може да се грижи за лигата.. Партнер кој ке работи како волонтер..

Нема шанси вакво македонче да се најде што ке работи како волонтер... Типично македонски..

Само да се договориме, условиве не се којзнае што, можам јас да бидам волонтер. Работата е ова другово.. Ќе видиме за летен распуст, сега тешко да се најде некој со слободно време(за учење зборам)..

гледајте вака не зборете на памет се турнири во Македонија има но прашање е колку ...

јас неможам да кажам за кантер сцената во Македонија но за дота можам да ви кажам 2-3работи бидејќи се занимавав и играв (ако може да се каже на еден начин) професионално - ова професионално гејмање го разбирам кога еден гејмер заработува од турнир итн.

Во моментов дота сцената во Македонија е шега.Дота турнири во нашава земја има 3пати годишно и сите се организираат во СЕТ НЕТ 2 - и тоа ги организирам јас и уште еден мој другар по принцип сите собрани пари од тимовите идат за награди за 1 и 2 место.

Ова е вака бидејќи на дота турнир во македонија доаѓаат 12 - 16мах екипи - ова е многу мала бројка за разлика од порано (некаде пред 2години) кога на турнир доаѓаа по 30екипи...

Зашто луѓето што играле се откажуваат?
(бидејќи и јас сум пензиониран дота играч ќе ви ги кажам моите причини )

•нема леб од тоа ќе седите на компјутер 80часа неделно и ќе станувате подобри во вашата игра и да сте најдобри во земјава пак ништо не правите - земате по 1000/1500ден од турнир а турнири има многу ретко.

[ Конкретно за мене еве додека играв за snT да ви кажам отрпилика колку пари зима еден топ1 дота играч годишно.snT се топ1 дота тим во Македонија со спонзор СЕТНЕТ2 (што значи дека учеството на турнирите им е платено од СЕТ НЕТ) и додека играв со нив и моментално се најдобри - така да ги тепавме сите локални турнири во земјава.Во просек има 3дота турнири годишно
прва награда на еден турнири во просек е 7000ден = 1100ден по човек(6играчи во екипата) што значи еден топ1 дота играч во земјава зема 3300ден годишно што е НИШТО во споредба на вашиот вложен труд ]

•луѓето ве гледаат како ненормален * види го овој гејмер напатен не излага од дома само игра - што апсолутно не е точно но таков е нашиот менталитен овде и неверувам дека ќе се смени __ за разлика од странство каде што гејмингот е признат за спорт - Еспорт да бидеме поточни

мој совет - играјте дур ви се игра но немојте да претерувате и да откажувате други поважни обврски за гејминг

CoD не е тимска игра? FIFA неможе да се игра 2в2? NFS неможе да игра цело друштво еден против друг? Неможат да испукаат Quake? Warcraft/Starcraft/CnC??

Имаше едно интернет кафе... Имаше 8-9 игри.. Се играше само кантер..
Почнаа оние што работат да играат Red Alert 2, па секоја вечер се играше RA2..
Почнаа да играат Stronghold Crusader, се играше и тоа..
Се играше DotA...

Се се играше, само што веќе не работи тоа интернет кафе, подолго време...

Да тимски се само шо никој не ги игра. Единствено од дома ако можиш да изиграш нешто. МК гејмери единствено знаат CS/DotA/WoW

Пробавте да најдете некои спонзори?

дап побаравме од СЕТ компјутери и пицеријата што е над СЕТНЕТ 2

ништо :(

дап побаравме од СЕТ компјутери и пицеријата што е над СЕТНЕТ 2

ништо :(
Можеби сте требале да побарате нешто од AMC, Anhoch, потоа можеби и од поголемите медиуми (Сител/А1.. било што)... Можеби ке има некој да реши да помогне, или пак некој да искористи, да пушти некој денар и да се фали дека помогнал во развивање на еспорт...

па тоа до некаде ми е планот за следниот турнир што ќе го организирам за некој си 2-3месеца...
да побараме на повеќе места некој денар и да идеме со реклама
па да тогаш да видиме дали ќе има 12екипи <>

(е во ваков случај со спонзори и реклама и да има мал број екипи значи само едно - нема дота овде :nesvest:)

па тоа до некаде ми е планот за следниот турнир што ќе го организирам за некој си 2-3месеца...
да побараме на повеќе места некој денар и да идеме со реклама
па да тогаш да видиме дали ќе има 12екипи <>

(е во ваков случај со спонзори и реклама и да има мал број екипи значи само едно - нема дота овде :nesvest:)

Ај ако сакаш дај поеќе информации за турниров.. Каков ќе е, кој друг го организира, кој игри ќе ги има, и така натаму...

Ај ако сакаш дај поеќе информации за турниров.. Каков ќе е, кој друг го организира, кој игри ќе ги има, и така натаму...

Што успеав да разберам досега од темава..
Тој ќе го организира со некој пријател, дота турнир..
Повеќе од CS/DotA не очекувај, бидејки нема да има доволно пријавени..

Fnatic организираат CS1.6 Female Tournament
"Due to the lack of tournaments for Counter Strike 1.6 female squads we wanted to support their community and organize this with help from our sponsors MSI and SteelSeries. We are looking forward to some great games and a smooth tournament as well as some great individual performances to help us decide the MVP of the tournament and reward her with an MSI Wind U160 laptop."
Да им побараме да организираат еден во Македонија? Due to lack of tournaments for everything.. x)

јас организирам само дота турнири во СЕТ НЕТ 2 бидејќи за други игри интерес не се појавило...
а за турнирите што ги правам секад објавувам и тука на кајгана дота :helou:

последниот турнир беше во Јануари со 14екипи :wink:

btw тоа за есл што се линковите
што сакате да постигнете ? :smir:

јас организирам само дота турнири во СЕТ НЕТ 2 бидејќи за други игри интерес не се појавило...
а за турнирите што ги правам секад објавувам и тука на кајгана дота :helou:

последниот турнир беше во Јануари со 14екипи :wink:

btw тоа за есл што се линковите
што сакате да постигнете ? :smir:
Да се стави нашата држава на ESL, а и исто така да не има и на Балкан лигата..

Лигата е нешто како ladder, на која тимовите играат еден против друг кога сакаат.. Со други зборови, исто како што сега тимовите играат клански, само што резултатите ги ставаат на ESL (заедно со Demo/Screenshot), и плус имаат добар anticheat систем, направен само за ESL..

Лично според мене, доколку не стават на ESL, и доколку се појави некоја активност од страна на македонските тимови, тоа ке помогне да се развие гејмингот во Македонија.. Многу ќе помогне...
Не сум 100% сигурен, но како што знам ESL организираат купови на кои има парични награди (без плаќање за учество) низ сите држави.. А можеби и да се привлече внимание на некои спонзори..

да да знам за тоа кога имаше турнир дота од сите земји што се во ЕСЛ
ние не учествувавме бидејќи не бевме во есл

а тоа што пишувавте погоре за да направиме нашата земја да ја има во есл ако може да ми дадете линк да видам што бараат и како иде тоа ...

Нема нешто официјално напишано, како што знам, туку ова е од дискусија помеѓу мене и Alkazar (ESL Bulgaria National Head & ESL Balkan League Chief Director)

add1ctus напиша:
Just wanted to ask.. What is required for a country to be added in Balkan league?
There are a lot countries that need to be added.. Including (but not limited to) Serbia, Macedonia, Montenegro, Slovenia, Slovakia...
Alkazar напиша:
Hello add1ctus,

We need to have a partner in this country and i mean ESL partner, that can take care of the local leagues.

Best regards,
Alkazar, ESL Admin
add1ctus напиша:
Ok.. So..
What are requirements for becoming an ESL partner..
And.. Define ESL Partner?
Is it referred to a single person that can administer the league.. Or a company that can sponsor the league? Or maybe a team that can organise LAN tournaments and something like that?
And, where and how can you apply for an ESL Partner?
Alkazar напиша:
Hello add1ctus,

sorry fot the late answer.

ESL Partner means, official Licensee - having a signed contract with Turtle Entertainment. We are discussing at the moment some changes, that might help you to apply. Thanks for your interest and keep an eye on us and the upcomming updates on this topic.

P.S. you can see some requirements to aply here:

http://www.esl.eu/se/news/85920

Best regards,
Alkazar, ESL Admin

П.С. Побарав од модератор да се смени име на темава, бидејќи се разви дискусија на друга тема... Сега е супер..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom