Фото берза [помош при избор на фотоапарат]

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Nikon D5100 или Canon EOS 600D?

И зошто кој и да е изборот :)

И јас се мислев помеѓу овие два, но на крај го земав 600D. Највеќе заради видеото, но - тоа не беше единствената причина.
Имав повеќе пријатели со Canon, па полесно беше за замена за опрема. Исто така, објективите се поевтини и ги има во поголем број (особено половни) отколку кај Nikon.

За фотографија - зависи. Мој впечаток е дека Nikon вади пореални бои, а Canon - пофилмски. Зависи што сакаш и кон каква фотографија тежнееш. Кој ги користел двата, знае за што зборам. Мене повеќе ме привлече Canon и затоа се одлучив за него. Ако имаш пријатели со Canon/Nikon - прочепкај ги пред да се одлучиш.

Ако сакаш да видиш фотографии со 600D, ѕирни го мојот Flickr профил. 95% се направени од тој модел (има и неколку штракнати со мобилен, идиотче или Olympus-от стар) :)

Ме интересира исклучиво фотографијата, и кој објектив би бил добар со него, со основниот 18-55?

Ми треба за сликање на настани, и по некој пејзаж
Togas odi na Nikon D5100 samo so fiksen 35mm.Jas od start go izbegnav kitot i si zemav posebno telo i fiksen 35mm zasto dava mnogu podobri sliki otkolku so toj 18-55.Za pejsazi e perfekten bidejki sum planinar i eden kup fotografii imam napraveno kaj sto sum setal.Sto se odnesuva za nastani ako e nadvor ne e problem da manevriras so cekori napred nazad no moze samo da imas problem vo pomal prostor kaj sto ti treba posirok agol.

Работев на Canon T3i така е за американското тржиште, релативно е лесен за подесување, а чепкав и Nikon D3100 мислам дека се исти во софтверот со D5100, некако ми изгледаше подобро.

А Canon има мотор во телото, што значи ќе можам подоцна да си купам многу поевтини објективи.

Со 0.45x wide lens додадок би го решил тој проблем за широк агол за 35mm.

Мислам дека ќе го земам Nikon :)

Момци а да предложите некој блиц за никон до кај 250 евра...може и на старо :)

Океј, пошо неам многу користено блицеви, не сум баш у тек со перформанси, карактеристики, па ме занима, Sigma EF-610 DG ST vs Canon SpeedLite 430 EX II (кој е боље и зошто), Сигмата е 9500 у пиксплус, додека канонот е 17000. Патем, користам Canon 1000D.

http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=canon_eos1100d&products=nikon_d3100

Еве ти една споредба како за старт....истражувај повеќе....многу субјективно е, блиски се по карактеристики....

И двата се во иста класа. Значи не е битно кој туку битно е каков објектив ќе ставиш.

кој објектив би го препорачале како замена за кит 18-55 ис канон,некој да има нешто повеќе зум и да не е некоја екстремна цена?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom