Фото берза [помош при избор на фотоапарат]

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Љуѓе ај хелп...ќе земале домашниве фотоапарат, ама не знаеле каков да земет.И нормално мене ме прашвет а јас појма си неам...Да ми препорачате некој околу 5000 денари? Не морат да е некој кузнајт каков, онака солиден да е...

Canon A 470 мислам дека сега е 5000 денари

http://www.genel.com.mk/products/product.asp?id=1245

И се продава во скоро сите можни продавници за фото апарати низ земјава. Во некои доаѓа во комплет со батерии, мемориска картичка и футрола.

Со бирањево на фотоапарат комплетно се изгубив :S
Најдов неколку апарати што ме привлекоа но сепак сум почетник во фотографирање и би сакала мала помош од вас да ми кажете кои од следните апарати е подобар:
-Nikon D40 http://www.pixplus.com.mk/index.asp...ctid=437&directoryid=+155&ctrl=productdetails

-Canon EOS 3000V http://www.genel.com.mk/products/product.asp?id=1004

-PANASONIC DMC-FZ50EG-K http://www.technomarket.com.mk/product_detail.php?product_id=09023228

Со бирањево на фотоапарат комплетно се изгубив :S
Најдов неколку апарати што ме привлекоа но сепак сум почетник во фотографирање и би сакала мала помош од вас да ми кажете кои од следните апарати е подобар:
-Nikon D40 http://www.pixplus.com.mk/index.asp...ctid=437&directoryid=+155&ctrl=productdetails

-Canon EOS 3000V http://www.genel.com.mk/products/product.asp?id=1004

-PANASONIC DMC-FZ50EG-K http://www.technomarket.com.mk/product_detail.php?product_id=09023228

Tи си се изгубила??
А шо да кажам јас?
Се думаш помеќу еден ДСЛР апарат, еден апарат со ФИЛМ (не дигитален) и еден Просумер. Немогуќа мисија.
Никонот ти е дигитален апарат со голем сензор и изменливи објективи. То ти е некаков влез во поозбилна фотографија. Има добри карактеристики (мислам дека објективот кој иде со него не е најсјајен) али треба да проверам.
Канонот ти е апарат со ФИЛМ не е дигитален и тука нема што повеќе да кажувам
Панасоникот ти е дигитален апарат со мал сензор и фиксен објектив (не се менува) и е една класа под Никонот. Јас (во овој случај) би зел Никон (иако јас сум повекје за Канон отколку Никон апарати) али е прашање дали воопшто ти треба тебе такво нешто пошто со самото прашање се гледа дека си апсолутен почетник, . Значи, имаш пари а не знаеш ништо за апарати, така да за почеток можеби не е лошо да потрошиш некој ден или недела да ги совладаш барем најосновните познавања за типови на апарати па да видиш која категорија тебе ти е “најблиска“

затоа и прашав:) .За купување ич не ми се брза.

Ти праша за 3 различни категории на апарати. Ај да беа од една категорија (ДСЛР или Филмски или просумер) па да одбираме, али ... исто како да се думаш дал да земиш миниван или спортски двосед или теренско возило.

Значи си аматаер а сакаш да избереш нешто меѓу професионално и аматерско, ако си до толку аматер земи си го панасоникот, ако сакаш да станеш нешто земај го никонот, тоа ти е ако сакаш да научиш нешто повеќе за фотографијата, а за овој со филм не го земај оти џабе ќе ти е нема да знајеш да го користиш.

Е сега каѓи ни ти дали сакап DSLR или идиотче и до која цена па ние ќе ти предложиме :smir:

Значи си аматаер а сакаш да избереш нешто меѓу професионално и аматерско, ако си до толку аматер земи си го панасоникот, ако сакаш да станеш нешто земај го никонот, тоа ти е ако сакаш да научиш нешто повеќе за фотографијата, а за овој со филм не го земај оти џабе ќе ти е нема да знајеш да го користиш.

Е сега каѓи ни ти дали сакап DSLR или идиотче и до која цена па ние ќе ти предложиме :smir:
Да сакам да станам нешто, барем нешто повеке од аматер почетник.
Нејкам идиот зашто веке долго време користам kodak easyshare v803.
Сакам DSLR а цената да е негде околу 350-400 евра :)

Да сакам да станам нешто, барем нешто повеке од аматер почетник.
Нејкам идиот зашто веке долго време користам kodak easyshare v803.
Сакам DSLR а цената да е негде околу 350-400 евра :)

Aко земаш ДСЛР тогаш треба да знаиш дека ќе “влечкаш“ со себе големка торба со апарат, дека кит објективот (тој што иди со апаратот) е со 3х зум (нема дигитален), тој модел (Никон Д40) не снима клипови, не можеш да сликаш гледајќи на екран туку мораш да го користиш оптичкиот окулар. Ако планираш да сликаш наместено на АУТО и не те интересира што е тоа брзина на затварање, отвор на бленда компензација на експозиција, разлика помеѓу F и f бројка.... тогаш ДСЛР и не ти треба. Влез во ДСЛР свет значи и постојано надоградување , наскоро ќе ти притреба надворешен блиц (од 150-200 евра) ќе посакаш објектив со поголем зум (од 300-500 евра за ниска или средна класа) ќе посакаш и некој портретен објектив (од 100-300 евра од ниска до средна класа), можеби батериски грип од 100-200 евра (Иако мислам дека за Никон Д40 нема грип)........ Самата торба која ја влечкам секој ден а внатре апарат, блиц и додатен објектив плус дребулии како резервни батерии за блиц, крпичка, средство за чистење, пумпица, е обврска и терет.
Значи ако сакаш да си штракаш наоколу слики со друштво тогаш “идиот“ или ние што ги викаме поинт еенд шот е доволен, ако си аматер кој сака малце повеќе да истражува фотографија или да почни да ја учи, тогаш множеби просумерот (Панасоникот) ти е подобро решение, а ако те привлече фотографија и си спремна да жртвуваш и време и пари и носење терет секој ден во потрага за вистински агол, светло и сцена, тогаш земај ДСЛР. Никоноит е добар али е веќе стар модел, ако можеш јас би ти препорачал Канон 1000Д и тој е некој основен модел на ДСЛР али решениата внатре са од понова генерација од колку на Никон.

ima grip za d40ka iako ne e od nikon od nekoja third firma e

Значи ако сакаш да си штракаш наоколу слики со друштво тогаш “идиот“ или ние што ги викаме поинт еенд шот е доволен,

Последно нешто што сакам е да штракам луѓе и безвезе слики.За таква намена го иам кодакот(иако и со него ептен ретко сликам такви моменти.)

Aко земаш ДСЛР тогаш треба да знаиш дека ќе “влечкаш“ со себе големка торба со апарат, дека кит објективот (тој што иди со апаратот) е со 3х зум (нема дигитален), тој модел (Никон Д40) не снима клипови, не можеш да сликаш гледајќи на екран туку мораш да го користиш оптичкиот окулар. Ако планираш да сликаш наместено на АУТО и не те интересира што е тоа брзина на затварање, отвор на бленда компензација на експозиција, разлика помеѓу F и f бројка.... тогаш ДСЛР и не ти треба. Влез во ДСЛР свет значи и постојано надоградување , наскоро ќе ти притреба надворешен блиц (од 150-200 евра) ќе посакаш објектив со поголем зум (од 300-500 евра за ниска или средна класа) ќе посакаш и некој портретен објектив (од 100-300 евра од ниска до средна класа), можеби батериски грип од 100-200 евра (Иако мислам дека за Никон Д40 нема грип)........ Самата торба која ја влечкам секој ден а внатре апарат, блиц и додатен објектив плус дребулии како резервни батерии за блиц, крпичка, средство за чистење, пумпица, е обврска и терет.
Затоа и сакам ваков апарат.За да научам и да не користам веке никогаш ауто.За влечкањето мислам дека не е страшно, подготвена сум за такво нешто.Што се однесува за надоградувањето мислам дека тоа ке си иде со тек на времето т.е. како ке учам се повеке работи така ке збирам кеш за нови работи :)

а ако те привлече фотографија и си спремна да жртвуваш и време и пари и носење терет секој ден во потрага за вистински агол, светло и сцена, тогаш земај ДСЛР.
Спремна сум на овој ризик и како што успеав да воочам ДСЛР е за мене :)

Е сеа да не многу забегуваме од тема, викаш никонот е стар модел.Има ли нешто подобро за таа цена одприлика?

Спремна сум на овој ризик и како што успеав да воочам ДСЛР е за мене :)

Е сеа да не многу забегуваме од тема, викаш никонот е стар модел.Има ли нешто подобро за таа цена одприлика?

Ти си знаиш

За тие пари во македонија можеби Нион Д60 кој е понов модел, повеќе пиксели и подобар објектив од Д40.
Али побарај на ибеј јас од таму зедов канон д450 со плус додатни работи кои ме фатија 150 а можеби и повеќе евра помалку од колку тука да ги земев.

ja ne bi d40ka mnoguu mnogu staro modelce a kaj nas uste go forsiraat a i nekako ne mi lezi vo raka za taa cena neznam drugo so ima mozebi mozes i na staro nesto da zemes?
ako e ubavo cuvan i so malce shutters onda so ima veze

Доколку те мрзи да пазариш преку интернет (комплицирана постапка, но Лет3 би можел да ти помогне), тогаш ти препорачувам и јас Canon EOS 1000D од Генел. Мислам дека таму чинеше нешто под 30.000 денари.
Оди во пакет со 18-55 објектив кој е исто така почетнички, и подложен на расипување за жал. Една батерија со полнач. И основните потрепштини како ремен, упатство за употреба, софтвер (јас сеуште го немам проверено дискот што оди со Canon EOS 40D).
Негов еквивалент е Nikon D60 кој чини 29.999 во Pix+.

Доколку сакаш да читаш обемни рецензии и технички карактеристики, повели линкови од dpreview
Canon EOS 1000D
Nikon D60

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom