Формула 1 - сезона 2018

Шампион за 2018 според вас е...

• Sebastian Vettel

• Lewis Hamilton

• Valtteri Bottas

• Fernando Alonso

• Kimi Räikkönen

• Nico Hulkenberg

• Daniel Ricciardo

• Pierre Gasly

• Kevin Magnussen

• Max Verstappen

• Stoffel Vandoorne

• Marcus Ericsson

• Carlos Sainz

• Esteban Ocon

• Sergio Perez

• Charles Leclerc

• Romain Grosjean

• Lance Stroll

• Brendon Hartley

• Sergey Sirotkin

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
50 круга со едни гуми ја возеа трката, особено ултра. o_O

Страва е новата спецификација на моторот на рено:D рб скоро е еднаков со мерцедес ако не и побрз

Не ми е јасно како може ферари на толку многу пари на толкав тим од интелектуалци да неможат да се рамнат со еден факинг ред бул кој беше нооне до пред 3-4 год и сега дозволиа еден мерцедес да ги ебат 2 сезона по ред. Па да го јебем на толку голем буджет да неможаш да бидеш конкурентен, едноставно недозволиво.

Ужас шасија имаат Ферари. Не ми се верува дека изгубија и од Форс Индиа...
А уште повеќе не ми се верува како можеа РБ така да го преебат Рикјардо :ROFLMAO: Буквално им ја подарија победата на Мерцедес.

Не ми е јасно како може ферари на толку многу пари на толкав тим од интелектуалци да неможат да се рамнат со еден факинг ред бул кој беше нооне до пред 3-4 год и сега дозволиа еден мерцедес да ги ебат 2 сезона по ред
Ред Бул не развиваат мотор си го добиваат на готово. Ферари со малце поголем буџет од Ред Бул развива и мотор и шасија. И како RB беa no one пред 3-4 години?! :D
Страва е новата спецификација на моторот на рено:D рб скоро е еднаков со мерцедес ако не и побрз
Појаки се од Мерцедес на патеки што не бараат сила од моторот туку повеќе downforce. Како што е Монако. Види ги Рено кај се со ужас шасија а види РБ. Али во Канада ќе го јадат РБ :P

Последно уредено:
Ферари немаат добар болид од 2009 па навака односно од кога си отиде Jean Todt се катастрофа... И во 2010 и 2012 кога беа блиску до титула со Алонсо беа топло ладно,во прв дел на сезоната катастрофа па во вториот дел ке се поправат или обратно.. :)

Темава целосно мртва. :( По 3-4 поста за ГП викенд и толку. На интернет излегоа и видеа и слики од новата патека во Баку, каде што ќе се оддржи "ГН на Европа" :( Мизерија, Монте Карло #2 имаме. Веќе е забегано и со календарот, кај со правилата и со се друго, и ова веќе на се личи освен на Ф1. ГН на Европа во Баку еј, браво бе Берни. Двајца без тројца ќе бидат на трибини. Колку само сакам Ф1 да се врати на старите добри и вистински европски патеки, особено на Нимбургринг. :( Не знам, Ф1 дојде до ниво од каде што тешко ќе се опорави за брзо време. Еден куп работи мора да се променат. Едноставно не ми се гледа веќе, нема тркање, нема ништо од она што го имаше. :(

Еве јас малку ќе ја размрдам темава(причината за мојата пасивност е постојаното присуство на специјализираните Ф1 форуми низ цел регион и пошироко):

1/2 | According to #Motorsport_IT, in Canada Ferrari will have a modified rear suspension (to improve grip), aero upgrades, new Shell fuel +

2/2 | a new turbo (to recover more energy with the MGU-H - probably it will cost 3 tokens, but it's not sure yet)

Gianlu D'Alessandro @Gianludale27
According to #Motorsport, the dimension of the new turbine would remain the same. Inclination and design of the blades would change #Ferrari

Gianlu D'Alessandro‏@Gianludale27
In case you didn't know, Ferrari is trying to get those changes without using tokens (as Arrivabene said) for reliability issues #CanadianGp

Еве јас малку ќе ја размрдам темава(причината за мојата пасивност е постојаното присуство на специјализираните Ф1 форуми низ цел регион и пошироко):

1/2 | According to #Motorsport_IT, in Canada Ferrari will have a modified rear suspension (to improve grip), aero upgrades, new Shell fuel +

2/2 | a new turbo (to recover more energy with the MGU-H - probably it will cost 3 tokens, but it's not sure yet)

Gianlu D'Alessandro @Gianludale27
According to #Motorsport, the dimension of the new turbine would remain the same. Inclination and design of the blades would change #Ferrari

Gianlu D'Alessandro‏@Gianludale27
In case you didn't know, Ferrari is trying to get those changes without using tokens (as Arrivabene said) for reliability issues #CanadianGp
Нареден викенд се вози Канада така ? Ке бидне јако ако конечно проработат надградбите на Ферари бидејќи цело време надградуваат ама резултати послабо

Sent from my HTC Desire 610 using Tapatalk

Imaat nekolku bolni točki na bolidot:
-godinava obratno od 2014 imaat predimenzionirano turbo koe nemoži da se zavrti na posakuvanite vrteži i poradi toa i poslabo mgu-h koe e pricvrsteno za nego proizveduva pomalku struja. Isto taka mgu-h troši poveće struja pri zabrzuvanje nego što treba. Se javuva i cliping faktor na krajot na pravcite poradi preterano vlečenje na struja od baterijata, a toa znači prekin na isporaka na max snaga od agregatot. Ova treba sve da se sredi so novoto optimizirano turbo.
-ima poslaba trakcija na izlez od spori krivini. Ova e najteško rešlivo, bidejći ovoj problem Ferari go ima bekolku godini. Ke se proba da se reši so izmena na geometrijata na zadnoto vešanje
-teško podesuvanje na rabotniot temperaturen "prozor" vo Q3 na kvalifikaciite i slabi rezultati poradi toa.

-nekoi tvrdat deka Mercedes i Rb muljaat so pritisocite vo gumite i zatoa se pobrzi na kvalufikacii. Navodno odat so 2 psi poslab pritisok a imaat nekoj metod toa da go pojačaat od samite bandaži ili bekoj drug del pri merenjeto.
Ne se znae dali e točno, no so sigurnost se znae deka Ferari ne gi znae tie finti

Кој сака, и има можност, нека гледа репетиција од оваа трка која траеше 4 часа. :)
uploadfromtaptalk1465120296534.jpg

Нареден викенд се вози Канада така ? Ке бидне јако ако конечно проработат надградбите на Ферари бидејќи цело време надградуваат ама резултати послабо

Sent from my HTC Desire 610 using Tapatalk
Ќе биде јако ако Ферари го фати возот, верувам РБ ќе им биде на опашката на Мерцедес, така да... Само да нема разлики од 10+ секунди, е тогаш ќе биде досадно. Се надевам Ферари дека ќе проработи. :)

ферари да победуваше сите овие сезони немаше да викате дека ф1 е досадна:icon_lol:

Новото турбо кај Ферари(потрошени два токени-жетони) дава одлични резултати:

CksIu8NWsAAgyGB.jpg

CksIK6-WgAAAJnt.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom