Формула 1 сезона 2009

• Креатор на темата Креатор на темата Ајсшутер
  • Време на започнување Време на започнување

Дали правилата конечно ја направија Ф1 интересна и рамноправна?

• Да

Гласови: 86 41,3%
  • Не

Гласови: 122 58,7%

• Вкупно гласачи
    208
Вака би било идеално, само додколку сите возат еднакви, или барем приближно еднакви возила...
Вака...штознам што да кажам, иако давам предност на победникот пред постојаноста.
Да, ако возат сите да речиме Ферари или Мекларен или некоја трета ама една марка на болиди. Па сите имаат иста каросерија, ист мотор, менувач, ете ти бато, штелувај ја според твој вкус и вози. Кој ке има најмногу победи е победник.

Се надевам дека ке се сетат предвреме и ке го укинат правилото за 2010 година.

Едит: бидејки темава е за Ф1, ке ја преименувам наскоро и ке ја користиме за целата сезона 2009.

Еве како се наредени броевите на болидите:

Мекларен:
1. Хамилтон
2. Ковалаинен

Ферари:
3. Раиконен
4. Маса

БМВ:
5. Кубица
6. Хајдфелд

Рено:
7. Алонзо
8. Пике Јуниор

Тојота:
9. Трули
10. Глок

Торо Росо
11. Себастиен Буеми (влегува на место на Фетел)
12. Бурде

Ред Бул
13. Вебер
14. Фетел (влегува на местото на Култхард)

Вилијамс
15. Розберг
16. Накаџима

Браун ГП (поранешна БАР Хонда)
17. Батон
18. Баричело

Форс Индиа
19. Сутил
20 Физикела

Kako може ова правило да донесе зголемен интерес за Формула 1 .
Пример, има се на се да речеме 15 трки, уште на 8-9та може да се знае првакот, и, каде е жарот, каде е интересот за Формула 1 во остатокот од првенството .
Нема логика, се обидувам истата да ја најдам али ја нема, што ако Маса има повеќе победи од Луис а не завршил 4 или 5 трки за разлика од својот конкурент, кој финиширал на сите а има помалце победи ( а повеќе поени ) . . . . . Глупост невидена .

Od koga si otide Shumi kazi koj ima po red 8-9 pobedi ?

Od koga si otide Shumi kazi koj ima po red 8-9 pobedi ?
Баш дека нема... сите се горе долу со ист број, одлучувачко е дали завршил на второ, трето или воопшто не завршил.

Баш дека нема... сите се горе долу со ист број, одлучувачко е дали завршил на второ, трето или воопшто не завршил.

Ne te razbiram sto sakas da kazes

Syn
Пример, има се на се да речеме 15 трки, уште на 8-9та може да се знае првакот, и, каде е жарот, каде е интересот за Формула 1 во остатокот од првенството .
:toe:

Jas do sega kako sto gledam nema vozac sto prvite 8-9 pateki samo toj pobeduval

Не ми е јасна идејата на ФИА со ова.Вака формула ќе биде многу неинтересна,ќе има борба само за првото место.

Ne te razbiram sto sakas da kazes

Jas do sega kako sto gledam nema vozac sto prvite 8-9 pateki samo toj pobeduval
Сакам да кажам дека нема таков возач, и пресудна во битката за титулата е баш таа константност на возачите.

Инаку ФИА размислува да го одложи правилото по “позитивните критики“ за 1 година т.е. да стапи на сила во сезоната 2010.

Berni вели дека нема оваа сезона да се примени :tapp:

Thank you GOD! Шуќур им текна! ебати талентите.:tapp:

Ова правилово со победиве им е многу посрано: Сепак имам надеж дека ќе го сменат. Да дека сум фан за Мекларен и дека Маса имал повеќе победи од Хамилтон минатата сезона ама работата е и константнос. Додека Маса една трка тепаше друга излегуваше од пит стоп со цревото за гориво уште во болид и косеше трева, Хамилтон и кога не му идеше завршуваше во зоната за поени и колку толку му помогнаа. Друга работа е што ако е воведено тоа со победите ќе има само два тима конкуренти и можеби уште еден трет надежен. Вака со бодови колку толку ќе е поинтересно кога ќе има борби и за 2,3,4,5,6,7 и 8мо место. Дури би направил ја да бев таму главен да се даваат бодови и до 12то место за и подослабите тимови да се борат.

Мене ми звучи доста интересно. Вреди да се проба, па ако не оди како што треба ќе се смени. Барем нема да гледаме досадни трки од страна на возачи од типот на Хамилтон. Сега нема да му биде сеедно дали е 3 или 1 и покрај тоа што вториот во генерален пласман можеби се откажал. Барем ќе има возбуда до крајот. Навистина се намалуваат шансите за помалите тимови, но во Формула 1 секогаш доминирале 2 тима и меѓу нивните возачи се решавало кој ќе биде шампион.

Мене ми звучи доста интересно. Вреди да се проба, па ако не оди како што треба ќе се смени. Барем нема да гледаме досадни трки од страна на возачи од типот на Хамилтон. Сега нема да му биде сеедно дали е 3 или 1 и покрај тоа што вториот во генерален пласман можеби се откажал. Барем ќе има возбуда до крајот. Навистина се намалуваат шансите за помалите тимови, но во Формула 1 секогаш доминирале 2 тима и меѓу нивните возачи се решавало кој ќе биде шампион.

А трките со Шумахер беа интересни? Значи тебе интересно ти е да се знае кој е победник на шампионатот уште од 8 трка. нц нц нц

Ако веќе се оди на победи, според мене сезоната треба да се дели на два дела.

Така што победникот на 2от дел може да му биде конкурент на тој од првиот. Така ќе може да се елиминира можноста да се знае шампионот од 9та трка...

Глупаво правило и се надевам никад нема да го применат.
Нека ја зголемат бодовната разлика помеѓу прво и второ место и чиста работа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom