Firefox 6

• Креатор на темата Креатор на темата Mr.InF3ction
  • Време на започнување Време на започнување
А добро бе, Firefox нема auto-update систем па мора рачно да ја симињаш новата верзија, или ова сеа дека е као "нова" верзија, па мора од сајт да ја симињаш?

А добро бе, Firefox нема auto-update систем па мора рачно да ја симињаш новата верзија, или ова сеа дека е као "нова" верзија, па мора од сајт да ја симињаш?

Уште не е официјано пуштена, затоа.

Добро, 4-ката имаше малку багови, (кај мене ми го затемнуваше цел екран првиот ден, и имаше голем memory leak) со 5-та ги отстранија баговите, и еве со 6-та конечно има поголеми промени. (брзина, подобрен адрес бар и слично)
Chrome незнам зошто, но бар кај мене е поспор, и дизајнот не ми се допаѓа, Opera-та е многу добар браусер, многу опции има и одлична стабилност, но пак поспор е (бар кај мене), IE9-та, во споредба со 8/7 итн. е далеку подобар браусер, но сепак му фалат некоие работи, (како AdBlocker на пр.) но IE е на добар пат да стане одличен браусер.
Заради овие причини секогаш сум користел Firefox, најбрз, (пак ќе повторам, кај мене, можда кај другите не е така) многу add-on-и, одличен дизајн итн. Како што реков, имаа проблеми со 4-та, но со 5-та ги поправија и тргна работата на арно за Mozilla.

Точно, еве кај мене уствари Opera најбрзо вчитува страници но кога ќе пробаш флеш да пуштиш или отвориш страница со повеќе флеш - ненормално знае да зима меморија. Chrome-от отвори неколку табови и почнува да засецкува (пример кај некој таб пиши некоја друга страна и додека почне да праќа request треба да почекаш некое време). Али тоа е заради компјутерот, неможам да судам :)

Новиов Firefox ми се свиѓа, иако го користев и 5-ката, ама овој некако побрз ми е и помалце е багнат. Флешот оди супер и во однос со меморијата- добар е (не е како Chrome - тој е најодличен во тоа поле). Али сепак е еден добар баланс...

fbtyt.png

Ми се допаѓа.
Секогаш подобро ми било да работам на мозила, него на chrome. Се прашував и зашто сите паѓаа во несвест за chrome, a кај мене сецкаше и не беше ништо подобро од мозила. Али мислам дека сега на мозила ништо неможе да и се фати. Супер е!

Откако станав online (пред два месеци) почнав со IE9, задоволен сум и не сум размислувам за промена.Но сега подразмислив малку за Firefox но ке почекав да видам мислење од повеќе корисници како е во пракса најновата верзија, но не верувам дека ка го откажам експлорерот

Откако станав online (пред два месеци) почнав со IE9, задоволен сум и не сум размислувам за промена.Но сега подразмислив малку за Firefox но ке почекав да видам мислење од повеќе корисници како е во пракса најновата верзија, но не верувам дека ка го откажам експлорерот
Одкажи го ради безбедносни причини.

пуштена е бе , сама треба да се симне али ако не само "About FireFox" одиш и ќе ти каже дека има aпдејт и ќе почне да се симиња сама

: )))

ОК, изгледа нешто сум се помешал, бидејќи 6-та беше достапна уште од пред 2-3 дена ама требаше да ја симнеш од FTP сервери, изгледа денеска ја пуштиле :)
А и сега забележувам промена во старт ап брзината, али ништо посебно, пола секунда побрзо.

ОК, изгледа нешто сум се помешал, бидејќи 6-та беше достапна уште од пред 2-3 дена ама требаше да ја симнеш од FTP сервери, изгледа денеска ја пуштиле :)
А и сега забележувам промена во старт ап брзината, али ништо посебно, пола секунда побрзо.
како го забележа тоа пола секунда побрзо? има некој софтвер или ? :icon_lol:

Одкажи го ради безбедносни причини.

IE9 е најбезбедниот бровсер во светот, во моментов. Тоа со дупките од поглед на сигурност е минато.

http://blogs.msdn.com/b/ie/archive/2010/12/14/enhanced-protection-with-ie9-s-smartscreen-filter.aspx

На кратко, ако имаш IE9 со Smart Screen Filter, добиваш нешто како 1 антиврус плус, бидејќи филтерот ги користи дефинициите од Microsoft Security Essential.

Select save/run,
ie9-download-1.png

Download complete - status?

ie9-download-2.png

Добро, 4-ката имаше малку багови, (кај мене ми го затемнуваше цел екран првиот ден, и имаше голем memory leak) со 5-та ги отстранија баговите, и еве со 6-та конечно има поголеми промени. (брзина, подобрен адрес бар и слично)
Chrome незнам зошто, но бар кај мене е поспор, и дизајнот не ми се допаѓа, Opera-та е многу добар браусер, многу опции има и одлична стабилност, но пак поспор е (бар кај мене), IE9-та, во споредба со 8/7 итн. е далеку подобар браусер, но сепак му фалат некоие работи, (како AdBlocker на пр.) но IE е на добар пат да стане одличен браусер.
Заради овие причини секогаш сум користел Firefox, најбрз, (пак ќе повторам, кај мене, можда кај другите не е така) многу add-on-и, одличен дизајн итн. Како што реков, имаа проблеми со 4-та, но со 5-та ги поправија и тргна работата на арно за Mozilla.

4.0 > 4.1 > 4.2
Ајде де, али вака не.

4.0 > 4.1 > 4.2
Ајде де, али вака не.

???

Ако мислеше на тоа дека од 4-та Мозила секој нареден bug/stability fix и подобрувања во брзина го одбележува како нова верзија, да, и јас сум против тоа, 5-та можеше едноставно 4.1, а 6-та, бидејќи има повеќе подобрувања, 4.5.
Али што е, тука е, искрено мене не ми е битна бројката, битен ми е самиот браусер и подобрувањата :)

Арно ја видов темата за новотарии кај фф.
Досега бев на 3.5, но си велам можда има некои безбедносни закрпи стаено (пошто прелистувач, не му гледам друга фенси или не знам каква намена освен приказ, брзина и стабилност)...што знам, реков да го пробам новиот.
Малку во споредба со 3.5 ме мачеше она со анимираните јазичиња ама го решив во абаут конфигот. Друго што ми смета (затоа не ставав ни 3.6 ФФ) е процесот plugin-container.exe кој повремено знае да земе доста меморија до стотина и више мега (сега пример е 40) и знае да го напрегне процесорот па и да ми успори све на компјутер. Не знам за што служи тој процес т.е. фајл, го има од 3.6 наваму ама досаден е.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom